Iváncsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (IX. 9.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának és tisztántartásának rendjéről

Hatályos: 2018. 10. 04

Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015 (IX.9.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának és tisztántartásának rendjéről

2018.10.04.

Iváncsa Községi Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011 évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdésének 5. pontjában- biztosított feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

2. § (1) A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos elsőfokú önkormányzati hatósági hatásköröket Iváncsa Községi Önkormányzat polgármestere gyakorolja.

(2) A közterület használatának ellenőrzésére a polgármester, a jegyző, a jegyző által megbízott köztisztviselő és a rendőrség jogosult.

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. közterület: az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet a közúti közlekedés céljára szolgáló utak, járdák, terek vagy más közterületek kivételével,

2. közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt gépjármű: az a gépjármű, amellyel díj ellenében személyszállítási, árufuvarozási és autómentési tevékenységet folytatnak, továbbá minden olyan gépjármű, melynek legnagyobb megengedett összes tömege a 3500 kg-ot meghaladja.

3. üzemképtelen jármű: a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt; a baleset folytán megsérült és elhagyott jármű; a műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű, mert hiányos vagy roncs, vagy sérült.

II. Fejezet

A közterület-használat bejelentése és nyilvántartásba vétele

4. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő (2) bekezdés szerinti használatát – a továbbiakban közterület-használatot – a polgármesternek be kell jelenteni.

(2)

a) mobil elárusító és egyéb fülke, sátor, konténer, (pl. élelmiszer, cukorka, zöldség - gyümölcs, virág, könyv, hírlap stb. árusítására szolgáló pavilon) ideiglenes elhelyezése;

b) építési munkával kapcsolatos építőanyag, törmelék, építéshez szükséges szerkezet, állványzat, munkagép közterületen történő elhelyezése, közterületen építési munkaterület létesítése, amennyiben a (3) bekezdés f) pontjában meghatározott feltételek nem állnak fenn;

c) alkalmi, idényjellegű és mozgóárusítás, mozgóbolt üzemeltetése;

d) mutatványos tevékenység;

e) önálló hirdető berendezés, tábla elhelyezése;

f) vendéglátó ipari kitelepülés.

(3) Nem kell bejelenteni a közterület-használatát az alábbi esetekben:

a) a közterületnek az önkormányzat és szervei által történő igénybevételhez;

b) a közút és járda építésével, javításával kapcsolatosan a közút és járda területének elfoglalásához;

c) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez;

d) a közterületen, illetőleg az alatta vagy felette elhelyezett közművezetékeknek hiba elhárítása érdekében végzett munkálataihoz;

e) a közterület nemzeti-, és egyházi ünnepek, valamint sport- és kulturális rendezvények alkalmával történő igénybevételéhez azzal, hogy a (2) bekezdés a), c) és f) pontja szerinti árusítás ezen rendezvények alkalmával is bejelentéshez kötött;

f) építőanyagok, építéshez szükséges szerkezetek, állványok, munkagépek 48 óránál rövidebb időtartamra közterületen történő elhelyezéséhez, illetve lerakásához, feltéve ha az a közúti és gyalogos közlekedést nem akadályozza és közterületen kárt nem okoz

g) a szervezett lomtalanítás időtartamára kihelyezett lom tárolására;

h) köztárgyak elhelyezéséhez;

i) közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges terület igénybevételéhez.

(4) A közterület nem vehető igénybe az alábbi célokra:

a) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására;

b) erotikus termékek bemutatására és értékesítésére;

c) a lakosság nyugalmát, vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére;

d) szeszesital árusítására, kivéve a vendéglátó ipari egységek közterületen ideiglenesen kialakított kerthelyiségeit;

e) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,

f) a közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt gépjármű közterületen történő tárolására.

g) üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására.

5. § (1) A közterület-használatát annak kell bejelentenie, aki a közterületet használni kívánja, illetőleg akinek a közterület-használat érdekében áll.

(2) A bejelentésnek tartalmaznia kell különösen a következőket:

a) a bejelentő neve, lakóhelye (tartózkodási helye) vagy székhelye (telephelye);

b) a közterület-használat célja és időtartama, illetve az állandó jellegű használati igény megjelölése;

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározása;

d) a foglalkoztatott neve, ha a bejelentőre tekintettel foglalkoztatott végzi a tevékenységet a lefoglalt közterületen.

(3) A közterület-használatra vonatkozó igényt meghatározott idő elteltéig, feltétel bekövetkeztéig vagy határozatlan időre lehet bejelenteni.

(4) A bejelentést a polgármesternek címezve az Iváncsai Közös Önkormányzati Hivatal Székhely Hivatalában (továbbiakban: Hivatal) (2454 Iváncsa Fő utca 61./b) kell benyújtani. A polgármester a Hivatal útján látja el a közterület-használat összefüggő feladatait.

6. § (1) A bejelentést a polgármester haladéktalanul, de legkésőbb a bejelentés kézhezvételét követő 3 munkanapon belül nyilvántartásba veszi. A közterület használatára a bejelentő a bejelentés nyilvántartásba vételével válik jogosulttá.

(2) A nyilvántartásba vételről és a közterület-használat általános szabályairól – a nyilvántartásba-vétellel egyidejűleg - értesítést küld a bejelentőnek és a pénzügyi ügyintézőnek.

(3) A közterület-használati nyilvántartás tartalmazza a következőket:

a) a bejelentő nevét, lakóhelyét (tartózkodási helyét), székhelyét (telephelyét);

b) a közterület-használat célját;

c) a közterület-használat időtartamát;

d) a közterület-használat helyét, mértékét és módját;

e) a közterület-használatért fizetendő díj mértékét

f) a foglalkoztatott nevét, ha foglalkoztatottal látja el a közterületen végzett tevékenységet a bejelentő.

(4) A polgármester a nyilvántartásba vételt megtagadja, ha a bejelentő a 4. § (4) bekezdésében meghatározott tevékenységek valamelyikének gyakorlására kívánja a közterületet igénybe venni.

III. Fejezet

A közterület-használat általános szabályai

7. § (1) A közterület-használata során:

a) be kell tartani a munka-, baleset-, és egészségvédelmi szabályokat, a használat kizárólag a bejelentő felelősségére történhet;

b) be kell tartani az országos településrendezési és építési előírásokat, a településrendezési tervben, a községképi és műemlékvédelmi, a köztisztasági, továbbá a közterület-használattal összefüggő és a kapcsolódó önkormányzati rendeletekben, illetve magasabb szintű jogszabályokban előírt követelményeket;

c) a bejelentő köteles az igénybevett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról gondoskodni;

d) a bejelentő köteles minden egyéb, a tevékenység gyakorlásához egyébként szükséges engedélyt beszerezni;

e) a közterület használatával a közlekedést akadályozni, veszélyeztetni, személyi sérülést vagy anyagi kárt okozni nem szabad;

f) kizárólag a bejelentésben foglalt feltételeknek megfelelően lehet a közterületet igénybe venni.

(2) A közterület-használat iránt előterjesztett bejelentés nyilvántartásba vétele a bejelentőt illetve rá tekintettel az általa foglalkoztatott személyt jogosítja fel a közterület használatára.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles tűrni, ha az általa használt, bejelentésében érintett közterületet ideiglenesen a 4. § (3) bekezdés a-c) pontja, valamint g-i) pontjában meghatározott célra (továbbiakban: közösségi használat) használják. Ebben az esetben a közösségi használat időtartamára nem kell a bejelentőnek közterület-használati díjat fizetnie (napokban meghatározott fizetési kötelezettség esetén a közösségi használattal érintett napokra, hónapban meghatározott fizetési kötelezettség esetén pedig időarányosan kiszámítva csökkenthető a közterület-használati díj mértéke.)

A közterület használati díj

8. § (1) A közterület használatáért a rendelet 1. számú mellékletében megállapított közterület használati díjat kell fizetni.

(2) A közterület-használati díjat a Hivatal házi pénztárába, vagy postai úton, csekken, vagy átutalással az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetni. A naponta esedékes díjat a közterület-használat megkezdése előtt, a havonta esedékes díjat havonta előre kell megfizetni.

(3) A közterület-használati díj szedésére a helyszínen jogosult a polgármester vagy az általa ezzel a feladattal megbízott személy, megbízólevél birtokában

(4) A közterület-használati díj Iváncsa Községi Önkormányzatot illeti meg.

(5) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az országos településrendezési és építési előírások szerint kell figyelembe venni. Hirdetőtábla, hirdető berendezés elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(6) Nem kell közterület használati díjat fizetni a közműveknek (elektromos, gáz, víz-és csatornázási művek), valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése után.

(7) A polgármester - részben, vagy egészben - felmentést adhat a közterület használati díj fizetésének kötelezettsége alól, ha

a) azt az engedélyes jövedelmi, vagyoni, szociális helyzete indokolja;

b) választásokkal kapcsolatos hirdetések engedélyezésére történő igénybevétel esetén.

9. § (1) A polgármester törli a bejelentőt a nyilvántartásból, ha:

a) az nem kezdi meg a közterület-használatát a bejelentésben foglaltak szerint,

b) a bejelentésben megjelölt időtartam lejárt, feltétel bekövetkezett,

c) a bejelentő ezt kéri,

d) felszólítás kézhezvételét követő 3. munkanapon, ha a bejelentő nem a bejelentésében foglaltaknak megfelelően használja a közterületet és a felszólításban foglaltaknak haladéktalanul nem tesz eleget,

e) a felszólítás kézhezvételét követő 8. munkanapon, ha a közterület-használati díjat a bejelentő a felszólítás kézhezvételét követő öt munkanapon belül nem fizeti meg,

f) a felszólítás kézhezvételét követő 3. munkanapon, ha a bejelentő a közterület-használat általános szabályait megszegi és a felszólításban foglaltaknak haladéktalanul nem tesz eleget.

(2) A nyilvántartásból történő törlés esetén az addig lefoglalt közterület szabaddá válik és bárki jelen rendeletnek megfelelően igényt támaszthat a közterület használatára.

(3) Az (1) bekezdés a) és c) pont szerinti esetben a befizetett közterület-használati díj időarányosan visszajár, a d) és f) pontban meghatározott esetekben a már befizetett közterület-használat díjat visszakövetelni nem lehet.

IV. Fejezet

A közterület használatának egyéb szabályai

10. §

Szeszesital árusítása, fogyasztása

(1) Közterületen tilos a szeszesital árusítása és fogyasztása.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik:
a) az engedélyezett alkalmi rendezvények idejére ideiglenesen kitelepülő árusítóhelyek közvetlen környékére
b) vendéglátó-ipari előkertekre.

11. §

Hirdetmény elhelyezése

(1) Állandó vagy eseti reklám, hirdetés, hirdetmény elhelyezése történhet:
a) a közterület tulajdonosa (kezelője) által e célra biztosított közterületi hirdető berendezésen;
b) hirdető berendezésen, vagy tábla formájában
c) Tulajdonosi hozzájárulással az építési engedéllyel e célra igénybe vehető építményen.
(2) Tilos hirdetményt az (1) bekezdésben meghatározott helyektől eltérő helyen, és hozzájárulás nélkül elhelyezni.

12. §

Üzemképtelen jármű tárolása közterületen

(1) Közterületen üzemképtelen jármű nem tárolható.
(2) Az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről az erre irányuló felhívást követően 8 napon belül eltávolítani.

13. §

Járművek karbantartása, mosása

Tilos közterületen:
a) Járművek javítása, átalakítása, szerelése a KRESZ-ben meghatározott hibaelhárítás kivételével,
b) Gépjárművek festése, olajcseréje,
c) Gépjárművek mosása,
d) parkosított zöldterületre (közparkra) gépjárművel ráhajtani vagy azon várakozni.

14. §

Kereskedelmi tevékenység

(1) Vendéglátó-ipari előkert akkor telepíthető ki a közterületre, ha a kitelepülés a gyalogosforgalmat és egyébként a közlekedést nem akadályozza.
(2) Tilos közterületen – a közvetlen szállítási előkészületet kivéve – göngyöleget tárolni.
(3) 1 Alkalmi árusítás kizárólag hétfőtől péntekig, az iváncsai helyi piac épületében /Iváncsa, Arany János utca 1./ végezhető. Ez a korlátozás nem vonatkozik az önkormányzat által, vagy annak előzetes hozzájárulásával társadalmi szervezet által szervezett rendezvények tekintetében.
(4) Alkalmi árusítás céljából parkolóhelyekre az árut kipakolni, mobil elárusítóhelyet felállítani tilos
(5) Az üzlet üzemeltetője köteles az üzlet nyitvatartási idejével kapcsolatos, jogszabályban előírt bejelentési kötelezettségének, a jogszabályban meghatározott határidőn belül eleget tenni.
(6) Tilos jogosulatlanul kereskedelmi tevékenységet folytatni, vagy szolgáltatást nyújtani, továbbá a kereskedelmi tevékenység bejelentésében, valamint a működési engedélyében nem szereplő árut árusítani.

15. § Tilos az önkormányzat által fenntartott játszótér eszközeit a rendeltetésével ellentétesen használni, továbbá a játszótér területén kerékpározni.

V. Fejezet

Az ingatlanok és közterületek tisztán tartása

16. § (1) Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosának, használójának (haszonélvezőjének, másnak a használatában lévő ingatlanok tisztántartásáról pedig a használati joggal rendelkező bérlőnek) kell gondoskodni, továbbá kötelességük, hogy ingatlanukat megműveljék, rendben tartsák, gyomtól, gaztól megtisztítsák.

(2) Az önkormányzat kötelessége:

a) az önkormányzat által fenntartott intézményekhez kapcsolódó, az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek elvégzése.

b) a településen lévő parkok, játszóterek, és ezek műtárgyainak tisztán tartása,

c) az önkormányzat tulajdonában lévő utak, árkok tisztán tartása,

d) a közterületen hulladékgyűjtő edények kihelyezése, karbantartása, ürítése,

e) a buszvárók rendszeres tisztán tartása

(3) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek tevékenysége következtében közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése a szennyeződést okozó szerv, illetve személy feladata.

17. § (1) Az ingatlan tulajdonosának illetve használójának kötelessége:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv), illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztán tartása, síkosság mentesítése, gazmentesítése, a zöldsáv rendszeres kaszálása.

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, a járműbehajtók átereszeinek tisztán tartása, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolítása.

c) a járdára nyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése.

d) A járda és a közút síkosság mentesítését úgy kell elvégezni, hogy abból nem származzon baleset.

e) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos se a gépjárműforgalmat ne akadályozza.

f) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a szükséghez képest naponként többször fel kell hinteni. A felhintésre háztartási sót nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor) kell használni. E célra tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyagot használni nem szabad. A szóróanyag beszerzéséről a tisztán tartásra kötelezettnek kell gondoskodnia

g) A járdáról a havat, ha szükséges, naponta többször is hóesés után azonnal el kell takarítani.

(2) Intézmények, kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt a tényleges használónak kell tisztán tartani függetlenül attól, hogy a szemét üzleti tevékenységből származik-e. Ez a kötelezettség kiterjed a hó eltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.

18. § (1) Építési területen és az építkezés közvetlen környékén (az építkezés előtti területen) az építést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.

(2) Közterületen építési, bontási anyagot a polgármester által kiadott közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig lehet tárolni.

(3) Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék keletkezik, úgy azt folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 48 órán belül a kivitelezést végző szervnek vagy személynek el kell szállítani, és a közterületet helyre kell állítani, illetőleg meg kell tisztítani.

19. § (1) Ha a közúti szállítás következtében a közterület szennyeződnék, a szennyeződés előidézője köteles azt eltávolítani és a további szennyeződés megakadályozásáról gondoskodni.

(2) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál a közterület szennyeződik, a szennyeződés előidézőjének azt a fel- vagy lerakás elvégzése után nyomban meg kell tisztítani.

VI. Fejezet

A közterület bejelentés nélküli használatának jogkövetkezményei

20. § (1) A közterület használatának szabályszerűségéről, annak rendszeres ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A közterület bejelentéshez kötött, de bejelentés nélküli, vagy bejelentéstől eltérő használata esetén a bejelentő a polgármester vagy az általa az ellenőrzéssel megbízott, megbízólevéllel rendelkező személy felhívására köteles a közterület használatot megszüntetni, illetve a bejelentésnek megfelelő közterület használatot folytatni és a közterület eredeti állapotát a saját költségén helyreállítani.

(3) Aki e rendelet 7. § (1) a)-e) pontjában, valamint 17. § -19. §-ában meghatározott kötelezettségének nem tesz eleget, továbbá aki e rendelet 10. § - 15. §-ában meghatározott szabályok valamelyikét megszegi, az 50.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Vegyes rendelkezések

21. § (1) A közterület használattal kapcsolatos eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. (Ket.) rendelkezéseit az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A rendelet 2015. október 1-jén lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület használatának rendjéről szóló 10/2007 (VI.1.) Kt. sz. rendelete.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembe vételével készült, és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1

A rendelet szövegét a .7/2018 (X.3.) önkormányzati rendelet 1 §-a módosította. Hatályos: 2018.október 4-től