Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Tompa Város 2022.évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 16- 2022. 11. 25

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Tompa Város 2022.évi költségvetéséről

2022.02.16.

Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését:

a)659 470 019 Ft költségvetési bevétellel,
b)310 756 435 Ft finanszírozási bevétellel,
c)710 470 019 Ft költségvetési kiadással,
d)259 756 435 Ft finanszírozási kiadással,
ezen belül 5 131 501 Ft tartalékkal állapítja meg.
(2)A Képviselő-testület az intézmények önkormányzati támogatásának előirányzatát 259 756 435 Ft-ban állapítja meg.
(3)A Képviselő-testület az önkormányzati köztisztviselők illetményalapját 55 000 Ft-ban állapítja meg.
(4)Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzat és intézményei összesen, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklet és 2. melléklet alapján határozza meg a képviselő-testület.
(5)A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 3. melléklet és a 4. melléklet részletezi.
(6)A felhalmozási hiány finanszírozása a működési többletből történik.

A költségvetés részletezése

3. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

a) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházási és felújítási kiadásainak feladatonkénti részletezését az 5. és 6. melléklet szerint határozza meg.

b) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, költségvetési szervenként az 7. 8. 9. 10. mellékletek szerint határozza meg.

c) Az Önkormányzat a kiadások között 5 131 501 Ft általános tartalékot állapít meg.

Az előirányzatok módosítása

4. § (1) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. § (2) alapján a polgármester az önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosítását, valamint a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítását, a képviselő-testület döntése nélkül, saját hatáskörében hajthatja végre.

(2) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(3) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (1) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(5) A képviselő-testület által jóváhagyott költségvetési főösszeget valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

A gazdálkodás szabályai

5. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló előirányzatokkal a munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) A Polgármesteri Hivatal, valamint az intézmények évközi előirányzat-módosításairól a jegyző által elrendelt formában köteles a hivatal naprakész nyilvántartást vezetni.

(4) Tompa Város Önkormányzat tervezett létszámát a 11. melléklet tartalmazza.

Átmeneti gazdálkodás

6. § A 2022. évi költségvetési rendelet megalkotásáig – átmeneti gazdálkodás időtartama – a 2021. évről áthúzódó kiadások teljesültek és a 2021. évi eredeti előirányzat időarányos részét meghaladóan kiadás nem teljesült, valamint a bevételek beszedése megtörtént. A 2022. évet érintő beszedett bevételek és teljesült kiadások a 2022. évi költségvetési rendelet eredeti előirányzatába beépítésre kerültek.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról Tompa Város Polgármesteri Hivatala útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró és vegyes rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése utáni napon lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit 2022. január 1. napjától kell alkalmazni