Iváncsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú utakon a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Hatályos: 2020. 10. 14

Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelete

Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (IX.29.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú utakon a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

2020.10.14.

Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjaiban kapott felhatalmazás, és a (2) bekezdésben, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló többször módosított 2011 évi CLXXXIX. Tv. 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, és a közúti közlekedésről szóló, többször módosított 1988. évi I. tv. 8. § (1) bekezdés a) 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Iváncsa Község közigazgatási területén a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II.5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: Kresz) 14 § (1) bekezdés l) pontja (súlykorlátozás) szerinti jelzőtáblával védett önkormányzati utakra terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) a Kresz 49. és 50. §-a szerinti megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművekre

b) az élet- és vagyonbiztonság védelme érdekében behajtó gépjárművekre

2. A behajtási engedély

2. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó gépjárművel Iváncsa Község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban álló közutakon csak behajtási engedéllyel lehet közlekedni.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó közutakon a tilalmat a „Súlykorlátozás” – közlekedési tábla jelzi, „Kivéve engedéllyel” és „Kivéve áruszállítás” kiegészítő táblával.

3. § (1) A korlátozással terhelt önkormányzati kezelésben lévő közutakon a korlátozásban előírt össztömeget meghaladó gépjárművek behajtásához a közútkezelő hozzájárulása szükséges. A közútkezelői hozzájárulást (továbbiakban: behajtási engedély) a helyi közút kezelője nevében a Polgármester adja ki.

(2) A Polgármester a behajtási engedélyben előírja azokat a feltételeket, amelyek a gépjármű közlekedése során biztosítják a helyi közút és tartozékainak védelmét.

(3) A Polgármester a behajtási engedély kiadását elutasíthatja, ha a korlátozással terhelt útra 7,5 tonna össztömeget elérő vagy azt meghaladó össztömegű gépjárműre kérnek engedélyt, és a helyi közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy 7,5 tonna vagy azt meghaladó össztömegű gépjármű azon közlekedjék.

(4) A Polgármester a behajtási engedély kiadását vagy elutasítását megelőzően műszaki szakvéleményt kérhet, hogy a helyi közút teherbírása vagy állapota alapján alkalmas-e a 7,5 tonnát elérő vagy azt meghaladó össztömegű gépjármű közlekedésére.

(5) A Polgármester a behajtási engedélyt visszavonja, ha az engedélyes a hozzájárulásban foglalt kikötéseket megsérti.

(6) A behajtási engedély jogosultja az általa használt útszakaszban történt károkozást köteles megtéríteni.

(7) A behajtási engedély kérelem alól mentesülnek azon „Kivéve áruszállítás” kiegészítő tábla hatálya alá tartozó járművek, akik szállítólevéllel igazolják, hogy Iváncsa Község területére vagy onnan árut szállítanak.

(8)1 A Kilencedi útra a behajtás a 7,5 tonna vagy azt meghaladó össztömegű gépjárműveknek tilos, kivéve az áruszállító és a behajtási engedéllyel rendelkező járműveknek, amelyek részére reggel 6 óra és 22 óra között engedélyezett a behajtás.

3. A kérelem tartalma és benyújtásának szabályai

4. § (1) Az e rendeletben meghatározott behajtási engedély kiadása iránti kérelmet írásban, az 1. melléklet szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.

(2) Az engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni:

a) a kérelmező nevét, címét, elérhetőségét,

b) a forgalmi engedély jogosultjának nevét, címét/székhelyét, elérhetőségét,

c) a gépjármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát); amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok szerint – nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonosításra alkalmas módon kell meghatározni,

d) a tehergépjármű típusát, össztömegét,

e) a célállomást, ahová a kérelmező a behajtási engedélyt kéri,

f) a behajtási engedélyt mely útvonalra/teljes úthálózatra kéri

g) a behajtási engedély kérésének indokát.

(3) Amennyiben egy kérelmező több gépjárműre vonatkozóan nyújt be kérelmet, a behajtási engedély kiadása feltételeinek mindegyik gépjárműre vonatkozóan külön - külön kell fennállnia.

(4) Az engedély egy kijelölt útvonalra, vagy teljes úthálózatra kérhető.

4. Az engedély kiadása, tartalma

5. § (1) A Polgármester a kérelmet megvizsgálja és amennyiben az a rendelet előírásainak megfelel, azt 8 napon belül elbírálja.

(2) A behajtási engedély tartalmazza:

a. a jármű pontos megjelölését forgalmi rendszámmal vagy más, azonosításra alkalmas módon,
b. a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),
c. a rendelet azon rendelkezését, mely alapján az engedély kiadásra került,
d. az engedély érvényességi idejét,
e. a súlykorlátozással érintett út, útszakasz meghatározását, melyre az engedély érvényes.
(3) A behajtási engedély legfeljebb egy évre adható ki.
(4) Rendszám nélküli behajtási engedély olyan esetekben igényelhető, mikor a kérelmező konkrét forgalmi rendszámot és gépjárműtípust nem tud meghatározni, vagy ha azok folyamatosan változnak. Rendszám nélküli behajtási engedély több gépjárműre is érvényes lehet, ha azonosításra alkalmas jelzéssel ellátott a gépjármű és menetlevéllel igazolni tudja a behajtás jogosságát. Ezen engedély típus csak indokolt esetben adható.

5. Az engedély használata

6. § (1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel való közlekedésre használható fel, más járműre nem érvényes.

(2) Az engedély csak az abban meghatározott korlátozás alá eső közterületre történő behajtásra jogosít fel.

(3) A behajtási engedélyt a gépjármű vezetője köteles magánál tartani és az ellenőrzést végző személynek kérésre bemutatni.

6. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2017. november 1-én lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépése után induló ügyekben kell alkalmazni.

1

Beépítette a 9/2020.(X.1.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2020. október 15. napjától.