Borsodbóta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 6.) önkormányzati rendelete

A falugondnoki szolgálat-ról

Hatályos: 2022. 01. 01

Borsodbóta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 6.) önkormányzati rendelete

A falugondnoki szolgálat-ról

2022.01.01.

Borsodbóta Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. §. (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a falugondnoki szolgáltatásról következőket rendeli el:

I. CÍM

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A szociálisan rászorultak részére az önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások körében szociális alapszolgáltatásként biztosítja a falugondnoki szolgálatot.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Borsodbóta község közigazgatási területén életvitelszerűen élő és lakcímmel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. §-ban megjelölt személyekre, az Szt. 4. §-ának alkalmazásával.

II. CÍM

A falugondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatok rendszere

2. § (1) Alapfeladatok:

a) közreműködés étkeztetésben, a házi segítségnyújtásban, közösségi és szociális információk szolgáltatásában,

b) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása,

c) gyermekszállítás, Biztos Kezdet Gyerekház látogatói, és szülei, óvodások, iskolások, fiatalok szállítása.

(2) Kiegészítő feladatok, lakossági szolgáltatások:

a) közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) egyéb lakossági szolgáltatások és az alapszolgáltatásokon kívüli egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(3) Önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:

a) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) falugondnoki szolgáltatás működésével kapcsolatos teendők ellátása.

III. CÍM

Alapfeladatok

3. § A szociális étkeztetés, intézményi étkeztetés az intézményen kívüli gyermekétkeztetés során a falugondnok közreműködik – a Képviselő-testület döntésétől függően – a meleg étel kiszállításában a jogosultak, valamint az intézmény részére.

4. § A házi segítségnyújtásban történő közreműködés keretében a falugondnok - szükség esetén – közreműködhet a szociális gondozó beszerzési, ügyintézési feladatai ellátásában, a gyógyszer kiváltásában.

5. § (1) A falugondnok közreműködik a helyi közösségi életben való részvételhez szükséges információk lakosság részére történő eljuttatásában, elsősorban személyes kapcsolattartás formájában.

(2) A közösségi- és szociális információk szolgáltatásában történő közreműködés keretében a falugondnok tájékoztatja a lakosságot, különösen az élethelyzetük alapján ellátásra szorulókat, az általuk igényelhető szociális- és egyéb ellátásokról, támogatásokról, jogaikról, aktuális kötelezettségeikről, a településen elérhető közösségi eseményekről.

(3) Az információszolgáltatási tevékenysége körében a falugondnok együttműködik a településen ellátást nyújtó szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti, igazgatási, kulturális és egyéb közösségi feladatokat ellátó szervekkel, intézményekkel, elsősorban a települési önkormányzat képviselőivel, alkalmazottaival és az önkormányzati hivatal dolgozóival.

6. § (1) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása érdekében a falugondnok segíti a rászorulókat a háziorvosi rendelésre, vagy egyéb egészségügyi intézménybe történő eljutásban. Ennek keretében igény esetén szállítja a betegségük, idős koruk vagy fogyatékosságuk miatt egészségügyi ellátáshoz önállóan eljutni nem képes rászorulókat.

(2) A falugondnok az egyéb egészségügyi intézménybe történő szállítást abban az esetben végezheti, ha a kérelmező tömegközlekedés igénybevételére nem képes, feltéve, ha az egészségi állapota nem igényli mentő vagy betegszállító igénybevételét. Ebben az esetben a szolgáltatás igénybevételét – a háziorvos javaslatát figyelembe véve, az igénybe vevő egészségi állapotára, a kezelés jellegére, az igénybe vevő szociális helyzetére vonatkozó információk ismeretében, a falugondnok javaslata alapján – a polgármester egyedi mérlegelés alapján engedélyezi.

(3) A falugondnok kizárólag járó beteg szállítást végezhet, sürgősségi betegszállítást nem.

(4) A falugondnok biztosítja mozgásukban korlátozott rászorulók részére a gyógyszerkiváltást és a gyógyászati segédeszközök beszerzését.

7. § (1) A falugondnok közreműködhet a tanulók iskolai rendezvényekre, versenyekre, ünnepségekre való szállításában.

(2) Egyéb óvodai, iskolai rendezvényre vagy tanításon kívüli elfoglaltságra, versenyekre, kirándulásokra a gyermekek szállítását igény esetén a falugondnok az intézménnyel vagy egyéb szervezetekkel, szülőkkel együttműködve biztosítja, a polgármester egyedi döntése alapján.

IV. CÍM

Kiegészítő feladatok

8. § (1) A közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése körében a Képviselő-testület a falugondnoki szolgáltatás bevonásával bonyolítja az önkormányzati szervezésű programokat, a polgármester irányítása mellett.

(2) Amennyiben az alapfeladatok és az (1) bekezdésben meghatározott feladatok ellátását nem veszélyeztetik, a falugondnok a polgármester tudtával és beleegyezésével közreműködhet a településen megvalósuló egyéb közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezésében is a szervező felkérésére.

(3) Egy időben megvalósuló több program esetében a közreműködés mértéke a szervező, a polgármester és a falugondnok között lezajló egyeztetés alapján kerül meghatározásra.

(4) A falugondnoki szolgáltatás biztosítja a helyi kulturális-, sport-, nyugdíjas- vagy gyermekcsoportok szállítását más településen megvalósuló művelődési, sporteseményekre, szabadidős programokra. A szállítási feladatokat a polgármester előzetes engedélyével lehet ellátni.

9. § (1) A falugondnok az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, a lakossági igények továbbítása, valamint az egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában való közreműködés körében rendszeresen kapcsolatot tart a településen működő, a településen ügyfélfogadást tartó önkormányzati és állami közigazgatási szervekkel, helyben ellátást nyújtó költségvetési szervekkel, intézményekkel.

(2) A falugondnok az ügyfélfogadásra szállítja az érintetteket, közreműködik kérelmek, nyomtatványok beszerzésében, címzettekhez történő eljuttatásában.

(3) A helyben képviselettel nem rendelkező, helyben ellátást nem nyújtó szervezetek esetében a közreműködés mértékét az egyedi helyzet alapján kell megállapítani.

10. § (1) Az egyéb lakossági szolgáltatások és az alapszolgáltatásokon kívüli egyéb szociális- és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés keretében a falugondnoki szolgáltatás

a) igény esetén segítséget nyújt a kapcsolatfelvételben és kapcsolattartásban a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat munkatársaival,

b) segítséget nyújt az életkora, fogyatékossága vagy egyéb okból rászorulók részére a napi fogyasztási cikkek beszerzésében, háztartási gépek, berendezések javításának intézésében.

V. CÍM

Önkormányzati feladatok megoldását segítő közvetett szolgáltatások

11. § (1) A Képviselő-testület a falugondnoki szolgáltatás bevonásával közvetíti az önkormányzati információkat a lakosság részére szórólapok, plakátok elhelyezésével, kézbesítésével, valamint személyes kapcsolattartás formájában.

(2) A falugondnok részt vesz az önkormányzati egyéb feladatok, valamint a falugondnoki szolgáltatás működésével kapcsolatos teendők ellátásában

a) beszerzések lebonyolításával,

b) falugondnoki gépjármű fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátásával,

c) önkormányzati feladatokhoz kapcsolódóan a polgármester és a képviselők szállításával,

d) megbízása esetén az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó ügyintézésbe való bekapcsolódással,

e) az önkormányzat által működtetett közmunka programok lebonyolításában.

VI. CÍM

Falugondnoki szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó egyéb rendelkezések

12. § (1) A falugondnoki szolgáltatás igénybevételére jogosultak elsősorban azok

a) akik szociális rászorultak, és koruk, egészségi állapotuk miatt önmagukról gondoskodni nem tudnak, hozzátartozó, vagy más személy segítségét igénybe venni nem tudják,

b) akik szociális vagy mentálhigiénés állapotuk miatt veszélybe kerültek,

c) akik önmaguk és családjuk szállítását megoldani nem tudják, vagy az számukra aránytalanul nagy terhet jelentene.

(2) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele elsősorban szóbeli – személyes vagy telefonos – kérelem alapján történik, melyet közvetlenül a falugondnokhoz lehet bejelenteni.

(3) A szolgáltatás biztosításáról vagy a kérelem elutasításáról, a szolgáltatás tartalmáról a falugondnok köteles az igénylőt haladéktalanul tájékoztatni.

(4) A falugondnoki szolgáltatás elsősorban az alapfeladatnak minősülő szolgáltatásokat köteles ellátni, a kiegészítő feladatnak minősülő és az önkormányzati feladatok megoldását segítő kérelmek, szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok az alapfeladatok ellátását nem veszélyeztetik.

(5) A feladatok rangsorolását a falugondnok a polgármester irányításával végzi.

(6) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

13. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.