Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 37/1995. (XI.2.) önkormányzati rendelete

a Díszpolgári cím, a Budakesziért Emlékérem, a Budakeszi Oktatásügyért Díj, valamint a Budakeszi Egészségügyért Díj megalapításáról és az adományozás rendjéről

Hatályos: 2022. 02. 24 10:30

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 37/1995. (XI.2.) önkormányzati rendelete

a Díszpolgári cím, a Budakesziért Emlékérem, a Budakeszi Oktatásügyért Díj, valamint a Budakeszi Egészségügyért Díj megalapításáról és az adományozás rendjéről1

2022.02.24.

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:2

Értelmező rendelkezések

1. §3 (1) Személy: természetes és jogi személyek.

(2) Csoport: az az önkéntes tagsággal működő közösség, mely legalább két személyből áll, és tevékenységét a tagjai által közösen megállapított célok, érdekek, értékek alapján végzi.

BUDAKESZI DÍSZPOLGÁRA cím4

1/A. § (1) Budakeszi Díszpolgára cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely jelentős eredményt hozó munkájával, egész életművével a város fejlődése, hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett és példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A Díszpolgári Címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

(3)5 Díszpolgári cím évente adományozható.

2. § (1) Budakeszi Díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti azokat a kiváltságokat, amelyet e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) Budakeszi Díszpolgára

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésén,

b)6 Budakeszi Város Önkormányzata által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

c) jogosult a címet aláírásainál és egyéb kitüntetései között feltüntetni,

d)7

BUDAKESZIÉRT EMLÉKÉREM

3. § (1)8 Budakesziért Emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, csoportoknak, akik a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális, gazdasági élet bármely ágazatában tartósan kiemelkedően hasznos munkát végeztek.

(2)9 Az Emlékérem mellé díszoklevél, pénz- és tárgyjutalom jár.

(3) Budakesziért Emlékérem évente legfeljebb kettő adományozható. Kivételesen, kiemelkedő évfordulók alkalmával a tárgyévben kiadható díjak számát a Képviselő-testület legfeljebb kettővel emelheti.

(4)10 A kitüntetés leírását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

BUDAKESZI OKTATÁSÜGYÉRT DÍJ

3/A. §11 (1) A díj azoknak a pedagógusoknak, oktatóknak, intézményi dolgozóknak adományozható, akik Budakeszi oktatásügye érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek vagy a településhez kötődően életpályájukkal elkötelezettségüket bizonyították a pedagógus élethivatás mellett.

(2) A díjjal díszoklevél, emlékérem és a minden évben külön képviselő-testületi határozattal elfogadott pénzjutalom jár.

(3) A díjból évente legfeljebb kettő adományozható. Kivételesen, kiemelkedő évfordulók alkalmával a tárgyévben kiadható díjak számát a Képviselő-testület legfeljebb kettővel emelheti.

(4) A díj átadására nemzeti, állami ünnep vagy Pedagógus Nap (június 1.) alkalmából kerül sor.

(5) A kitüntetés leírását a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

BUDAKESZI EGÉSZSÉGÜGYÉRT DÍJ

3/B. §12 (1) A díj Budakeszi egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenységért vagy a településhez köthetően az egészségügy területén végzett kimagasló munka, példaértékű eredmény elismerésére adományozható.

(2) A díjjal díszoklevél, emlékérem és a minden évben külön képviselő-testületi határozattal elfogadott pénzjutalom jár.

(3) A díjból évente legfeljebb kettő adományozható. Kivételesen, kiemelkedő évfordulók, szakmai események (pl. védőnő napja, gyógyszerészek napja) alkalmával a tárgyévben kiadható díjak számát a Képviselő-testület legfeljebb kettővel emelheti.

(4) A díj átadására nemzeti, állami ünnep vagy Semmelweis Ignác születése napja (július 1.) alkalmából kerül sor.

(5) A kitüntetés leírását a rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

CÍMZETES FŐORVOSI CÍM

3/C. §13 (1) A cím annak a háziorvosnak adományozható, aki 20 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi feladatokat, körzeti gyermekorvosi, illetve házi gyermekorvosi feladatokat lát el, valamint annak az alapellátást végző fogorvosnak adható, aki 20 éven keresztül folyamatosan fogorvosi alapellátási feladatokat lát el.

(2) A címmel díszoklevél jár, ezáltal is elismerve a Budakeszi egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenységet.

(3) A cím minden évben annak adományozható, aki arra az adott évben, vagy azt megelőzően jogosulttá válik.

(4) A cím átadására 2017. évben augusztus 20-án a nemzeti ünnep alkalmából, 2018. évtől Semmelweis Ignác születése napja (július 1.) alkalmából kerül sor.

BUDAKESZI ÖRÖKSÉGE DÍJ

3/D. §14 (1) Budakeszi Öröksége Díj adományozható azoknak a személyeknek, szervezeteknek, akik a várost a múltban, illetve a jelenben például a művészet, az építészet, a sport a magyar és nemzetiségi hagyományok ápolása, a közösségformálás területén kiemelkedő produktummal gazdagították, amely Budakeszi közös múltjának része.

(2) A díj mellé díszoklevél és pénzjutalom jár.

(3) Budakeszi Öröksége Díj évente egy személynek vagy szervezetnek adományozható. A díjat az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen kell átadni.

BUDAKESZI KÖZMŰVELŐDÉSÉÉRT DÍJ

3/E. §15 (1) Budakeszi Közművelődéséért Díj adományozható azoknak a személyeknek, szervezeteknek, akik a városban a közművelődésért kimagasló munkát végeztek, tevékenységük eredményeképpen példaértékű eredményt nyújtottak.

(2) Az Emlékérem mellé díszoklevél és tárgyjutalom jár.

(3) Budakeszi Közművelődéséért Díj évente egy személynek vagy szervezetnek adományozható. A díjat az augusztus 20-a alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen kell átadni.

(4) A kitüntetés leírását a rendelet 6. számú melléklete tartalmazza.

Az elismerés adományozásának rendje

4. § (1)16 A Díszpolgári címet augusztus 20-a - továbbá 1999-ben január hónapban is - a Budakeszi Emlékérmet (továbbiakban: elismerések) minden év március 15-e alkalmából kell átadni. Az átadást ünnepélyes keretek között kell lebonyolítani.

(2) Az átadást ünnepélyes keretek között kell lebonyolítani.

(3)17 Az elismerés adományozására a Képviselő-testület jogosult.

(4)18 A Képviselő-testület az elismerések odaítélésének előzetes véleményezésére előkészítő bizottságot hoz létre, amelynek tagjai: polgármester, alpolgármester, az állandó bizottságok elnökei és a tanácsnokok. Az előkészítő bizottság elnöke a polgármester. Az előkészítő bizottság további javaslatot tehet az elismerés adományozására.

(5)19 Az elismerések odaítéléséhez ki kell kérni a városban működő társadalmi szervezetek, egyházi közösségek és a lakosság véleményét.

(6) Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(7) Az elismerések odaítéléséről a Képviselő-testület minősített szótöbbséggel dönt.

(8)20 A Díszpolgári címhez járó emlékérem leírását a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(9)21 Nem részesíthető elismerésben az a személy, aki

a) ellen fegyelmi vagy büntetőeljárás van folyamatban,

b) jogerős fegyelmi büntetés vagy büntetőítélet hatálya alatt áll,

c) - egészségügyért díj esetében – az egészségügyi tevékenység gyakorlását korlátozó etikai jogkövetkezmény hatálya alatt áll.

(10)22 Azonos díjazott részére ugyanaz a díj egy ízben adományozható.

Az elismerések visszavonása

5. § (1) A Díszpolgári Cím és a Budakesziért Emlékérem visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2)23 Érdemtelen az, akit a bíróság bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélt. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A visszavonás módjára a 4. §-ban foglalt szabályokat értelemszerűen kell alkalmazni. A visszavonásról a lakosságot a helyben szokásos módon tájékoztatni kell.

5/A. §24

6. § (1) E rendelet a (2) bekezdés kivételével a kihirdetés napján lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg a 3/1991. (II. 1.) számú rendelet hatályát veszti.

(2) A Budakeszi Díszpolgára címre vonatkozó rendelkezések 1996. január 1. napjával lép hatályba.

1. melléklet25

A BUDAKESZIÉRT EMLÉKÉREM leírása
A kitüntetés égetett kerámia alapanyagú, ovális alakú, átmérői: 150 x 125 mm.
A képmezőben a Budakeszi templom és a városháza látképe, a felső ívben „BUDAKESZIÉRT” felirat, az alsó ívben a település pecsétje látható. A kitüntetés alapszínei: csontszínű, barna árnyalattal. A kitüntetés olajzöld bőrtokban, ugyanolyan színű bársony párnán kerül átadásra.

2. melléklet26

DÍSZPOLGÁRI CÍM-hez járó EMLÉKÉREM leírása
A kitüntetés anyaga bronz, kör alakú, átmérője 12 cm. A képmezőben Budakeszi domborműves látképet, felső ívben BUDAKESZI DÍSZPOLGÁRA és az évszám. Az alsó ívben a kitüntetett személy- és utóneve látható. A kitüntetés meggybordó bőrtokban, hagyományos színű bársony párnán kerül átadásra.


3. melléklet27

BUDAKESZI OKTATÁSÜGYÉRT DÍJ leírása
A kitüntetés bronz alapanyagú, kerek alakú, mérete: 150 × 125 mm.
A képmezőben a térből kidomborodó nyitott könyv, bal oldali lapján a humán, jobb oldali lapján a reál tantárgyak szimbólumaival, felső ívben Budakeszi Oktatásügyért Díj.
A kitüntetés olajzöld bársonytokban kerül átadásra.

4. melléklet28

BUDAKESZI EGÉSZSÉGÜGYÉRT DÍJ leírása
A kitüntetés bronz alapanyagú, kerek alakú, mérete: 150 x 125 mm.
A képmezőben Semmelweis Ignác arcképe, felső ívben Budakeszi Egészségügyért Díj.
A kitüntetés olajzöld bársonytokban kerül átadásra.


6. melléklet29

A kitüntetés égetett kerámia alapanyagú, ovális alakú, átmérői: 150 x 125 mm.
A képmezőben a Budakeszi templom és a városháza látképe, a felső ívben „BUDAKESZI KÖZMŰVELŐDÉSÉÉRT DÍJ” felirat, az alsó ívben a település pecsétje látható. A kitüntetés alapszínei: csontszínű, barna árnyalattal. A kitüntetés olajzöld bőrtokban, ugyanolyan színű bársony párnán kerül átadásra.
1

A címet módosította a 31/2013. (X.2.) ör. 1. §. Hatályos 2013. október 3. napjától.A címet módosította a 15/2004.(III.31.) ör. 1. § (1). Hatályos 2004. március 31. napjától.

2

A bevezető a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Módosította a 17/2016. (VI.2.) ör. 1. §. Hatályos 2016. június 3. napjától.

4

Beiktatta a 17/2016. (VI.2.) ör. 2. §. Hatályos 2016. június 3. napjától.

5

Beiktatta a 42/1998. (XII.28.) ör. 1. §. Hatályos 1998. december 28. napjától.

6

Módosította a 29/2000. (VII.1.) ör. Hatályos 2000. július 1. napjától.

7

Hatályon kívül helyezte a 7/2010. (II.24.) ör. 1. §. Hatályon kívül 2010. február 24. napjától.

8

Módosította a 29/2000. (VII.1.) ör. Hatályos 2000. július 1. napjától.

9

A 3. § (2) bekezdése a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-a szerint módosított szöveg.

10

Módosította a 20/1998. (VII.20.) ör. 1. §. Hatályos 1998. július 20. napjától.

11

Beiktatta a 31/2013. (X.2.) ör. 2. §. Hatályos 2013. október 3. napjától.

12

Beiktatta a 31/2013. (X.2.) ör. 3. §. Hatályos 2013. október 3. napjától.

13

Beiktatta a 17/2017. (VII.31.) ör. 1. §. Hatályos 2017. augusztus 1. napjától.

14

Beiktatta a 21/2018. (VII.26.) ör. 1. §. Hatályos 2018. július 26. napjától.

15

Beiktatta a 9/2019. (IV.3.) ör. 1. §. Hatályos 2019. április 3. napjától.

16

Módosította a 42/1998. (XII.28.) ör. 2. §. Hatályos 1998. december 28.napjától.

17

Módosította a 14/1999. (V.20.) ör. 1. § (1). Hatályos 1999. május 20. napjától.

18

Módosította a 31/2013. (X.2.) ör. 4. §. Hatályos 2013. október 3. napjától.Módosította az 5/2003. (II.5.) ör. 2. §.Módosította a 14/1999. (V. 20.) ör. 1. § (2).

19

Módosította a 29/2000. (VII.1.) ör. Hatályos 2000. július 1. napjától.

20

Módosította a 31/2013. (X.2.) ör. 5. §. Hatályos 2013. október 3. napjától.Módosította a 20/1998. (VII.20.) ör. 2. §.

21

Beiktatta a 31/2013. (X.2.) ör. 6. §. Hatályos 2013. október 3. napjától.

22

Beiktatta a 31/2013. (X.2.) ör. 6. §. Hatályos 2013. október 3. napjától.

23

Módosította a 31/2013. (X.2.) ör. 7. §. Hatályos 2013. október 3. napjától.

24

Hatályon kívül helyezte a 15/2004.(III.31.) ör. 3. §. Hatályon kívül 2004. május 2. napjától.Beiktatta a 15/2004.(III.31.) ör. 2. §. Hatályos 2004. március 31. napjától.

25

Módosította a 20/1998. (VII.20.) ör. Hatályos 1998. július 20. napjától.

26

Módosította a 20/1998. (VII.20.) ör. Hatályos 1998. július 20. napjától.

27

Módosította a 12/2014 (IV.28.) ör. 1. §. Hatályos 2014. április 29. napjától.Módosította a 6/2014. (III.31.) ör. 1. §. Hatályos 2014. április 1. napjától.Beiktatta a 31/2013. (X.2.) ör. 8. §. Hatályos 2013. október 3. napjától.

28

Módosította a 6/2014. (III.31.) ör. 2. §. Hatályos 2014. április 1. napjától.Beiktatta a 31/2013. (X.2.) ör. 9. §.

29

Beiktatta a 9/2019. (IV.3.) ör. 2. §. Hatályos 2019. április 3. napjától.