Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/1999. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az Ifjúsági díj alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2022. 02. 24 10:30

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/1999. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az Ifjúsági díj alapításáról és adományozásának rendjéről

2022.02.24.

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

BUDAKESZI IFJÚSÁGI DÍJ

1. § (1) Budakeszi Ifjúsági Díj (továbbiakban: Ifjúsági Díj) adományozható 35 éves korig, annak a Budakeszi lakosú állampolgárnak vagy csoportnak, aki (akik) kimagasló közéleti tevékenységével és tanulmányi, sportbeli életvitelével Budakeszinek és korosztályának elismerését kiérdemli és példájával követendő utat mutat kortársai számára.1

(2) Az Ifjúsági Díj emlékplakett mellé díszoklevél és pénz, illetve tárgyjutalom jár.

(3) Az emlékplakett formáját e rendelet 4. §-a tartalmazza.1

A pénz, illetve a tárgyjutalom mértékét esetenként a képviselő-testület határozza meg.

Az adományozás rendje

2. § (1)2 Az Ifjúsági Díj minden év március 15-én rendezett ünnepélyen kerül átadásra. Évente maximum kettő díj adományozható.

(2) A Képviselő-testület az Ifjúsági Díj odaítélésének előzetes véleményezésére a polgármester vezetésével az alpolgármestereket és az önkormányzat állandó bizottságainak elnökeit és a tanácsnokot kéri fel.

(3) A Képviselő-testület elé kerülő javaslatot a városban működő ifjúsági, társadalmi szervezetek, egyházi közösségek, iskolák, kisebbségi önkormányzatok és az állampolgárok széles körének vélemények figyelembevételével kell előterjeszteni.

(4) Az Ifjúsági Díj adományozása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Az adományozásról szóló határozatot minősített többséggel kell meghozni.

(5) Az önkormányzat a helyi sajtóban tegye közzé a díjazott nevét és a díjazás indoklását.

A kitüntető díj visszavonása

3. § (1) Az Ifjúsági Díjat vissza kell vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntető díjra különösen az, akit a bíróság a közügyek vagy a foglalkozás gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A kitüntetés visszavonásáról a Képviselő-testület határoz.

A visszavonás az odaítélés szabályait kell értelemszerűen alkalmazni.

4. § Az Ifjúsági Díj leírása: a plakett terrakotta kerámia alapanyagú, kör alakú, átmérője: 13 cm .

Az ornamentika a közösség összetartozását jelképezi, az ebből kiemelkedő fáklya az egyén teljesítményét, eredményét szimbolizálja. A felső íven "BUDAKESZI IFJÚSÁGI DÍJ" felirat látható. A kitüntetés olajzöld bőrtokban, ugyanolyan színű bársonypárnán kerül átadásra. A kitüntetéssel oklevél is átadásra kerül.

5. § A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

1

A bevezető a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 4. §-a szerint módosított szöveg.