Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelete

A „Magyar-kút” ÁMK Nemzetiségi Alapfokú Művészetoktatási Intézményében a 2012/2013-es tanévben alkalmazandó térítési díjakról

Hatályos: 2012. 09. 01- 2023. 06. 29

Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelete

A „Magyar-kút” ÁMK Nemzetiségi Alapfokú Művészetoktatási Intézményében a 2012/2013-es tanévben alkalmazandó térítési díjakról1

2012.09.01.

Etyek Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 102. § (2) bekezdésének b) pontjában, a 117. §. (4) bekezdésében, valamint a 124. § (21) bekezdésének a.) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyar-kút” ÁMK Nemzetiségi Alapfokú Művészetoktatási Intézményében a 20112/2013.-as tanévben alkalmazandó térítési díjakról a következőket rendeli el.

1. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) a Magyar-kút” ÁMK Nemzetiségi Alapfokú Művészetoktatási Intézményre

b) az a) pontban meghatározott intézményben tanuló gyermekek szüleire, gyámjára (a továbbiakban együtt: szülő)

Térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások

és a díj-fizetési kötelezettség mértéke

2. § Az önkormányzat által fenntartott „Magyar-kút” ÁMK Nemzetiségi Alapfokú Művészetoktatási Intézményében térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások:

a) heti hat tanórai foglalkozás a főtárgy gyakorlatának és elméletének elsajátításához, valamint tanévenkénti egy meghallgatás (vizsga, művészeti alapvizsga, művészeti záróvizsga) és egy művészi előadás, továbbá egy alkalommal - tanulmányi eredmények nem teljesítése miatt - az évfolyam megismétlése egy művészeti képzésben való részvétel esetén,

b) továbbá e szolgáltatások körében az iskola létesítményeinek, felszereléseinek igénybevétele, használata;

(2) Az önkormányzat által fenntartott „Magyar-kút” ÁMK Nemzetiségi Alapfokú Művészetoktatási Intézményében a térítési díjakat - a tanulmányi eredmények függvényében – az 1-es számú melléklet tartalmazza.

(3) Az oktatást igénybe vevők a térítési díjon felül hangszer-, viselet-és eszköz karbantartási hozzájárulást kötelesek fizetni:

a) Kölcsönzött hangszer után

4.000.-Ft évente,

b) Iskolában használt hangszerek után

2.000.-Ft évente,

c) Kölcsönzött népviselet után

4.000.-Ft évente,

d) Iskolában használt képzős eszközök után

2.000.-Ft évente,

(4) Ha a tanuló több alapfokú művészetoktatási intézménnyel létesít tanulói jogviszonyt, vagy egy alapfokú művészetoktatási intézményben több művészeti képzésben vesz részt (több tanszakra jár), a tanulónak, kiskorú tanuló esetén a szülőnek írásban nyilatkoznia kell arról, hogy melyik iskolában (tanszakon) vesz részt művészeti képzésben térítési díj fizetési kötelezettség mellett. Az intézményvezető köteles a szülőtől a nyilatkozatot beszerezni.

Tandíjfizetési kötelezettség és annak mértéke

3. § Tandíjköteles:

a) az alapfokú művészetoktatásban a főtárgy gyakorlatának és elméletének elsajátításához szükséges 300 percet meghaladó tanórai foglalkozás,

b) minden tanórai foglalkozás, ha a tanuló több alapfokú művészetoktatási intézménnyel létesít tanulói jogviszonyt, és nem a „Magyar-kút” ÁMK Nemzetiségi Alapfokú Művészetoktatási Intézményében vesz részt művészeti képzésben térítési díj fizetési kötelezettség mellett,

c) ha a tanuló a „Magyar-kút” ÁMK Nemzetiségi Alapfokú Művészetoktatási Intézményében több művészeti képzésben vesz részt (több tanszakra jár),

d) minden tanórai foglalkozás annak, aki nem tanköteles, feltéve, hogy nem áll tanulói jogviszonyban a nappali oktatás munkarendje szerinti oktatásban,

e) továbbá annak, aki betöltötte a huszonkettedik életévét.

(2) A tandíj mértéke - a tanulmányi eredmények függvényében - a térítési díjon felül - a 2. számú mellékletben található táblázat alapján:

A befizetett térítési díj és tandíj felhasználása

4. § A térítési díj és a tandíj nyereséget nem tartalmazhat.

(2) A befolyó térítési díjból és a tandíjból származó bevétel felhasználásáról a fenntartó dönt, az ÁMK intézményvezető és NAMI intézményegység-vezető bevonásával.

(3) A térítési díj és a tandíj magában foglalja a közreműködők személyi juttatását és annak közterheit. A tandíj és térítési díjból származó bevétel legfeljebb 70 %-a használható fel személyi juttatás és közterhei kifizetésére. A fennmaradó 30 % dologi kiadásokra, iskolai eszközök beszerzésére használható fel.

A Szociális kedvezmények a térítési díj fizetési kötelezettség és a tandíj fizetési kötelezettség teljesítésekor

5. § (1) Szociális helyzet alapján a térítési díj csak olyan mértékben csökkenthető, hogy a fizetendő térítési díj nem lehet kevesebb egy tanítási évben, mint a feladatellátáshoz biztosított alap normatív hozzájárulás zeneművészeti ág esetén tíz, más művészeti ág esetén húsz százaléka.

(2) A 2. § alapján megállapítható térítési díjból:

a) egyéni zeneoktatás esetén évente 10.600 Ft-ot kell fizetnie

b) csoportos oktatás esetén (néptánc, képzőművészet) évente 8.300.- Ft –ot kell fizetnie annak a szülőnek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegét.

(3) A hátrányos helyzetű tanulóktól térítési díj nem szedhető.

(4) Fizetési kedvezmény a tandíjból nem adható.

(5) A térítési díj mérséklésére, részletfizetésre vonatkozó kérelmekről az intézményvezető dönt, e rendeletben foglaltak figyelembe vételével.

(6) A szociális kedvezményre való jogosultságot a kérelem benyújtásakor dokumentumokkal igazolni kell.

(7) A tanuló, illetőleg a kiskorú tanuló szülője köteles haladéktalanul bejelenteni, ha a jövedelmi viszonyaiban változás következett be. Ha e kötelezettségének nem tesz eleget, az elengedett (vagy mérsékelt) térítési díjat, illetve tandíjat utólag köteles megfizetni.

A térítési díj és tandíj befizetésének módja

6. § (1) A térítési díj és tandíj félévre megállapított összege befizetésének határideje: szeptember 15. napja és január 31 napja. Részletfizetés engedélyezése esetén: minden hó 15. napja.

(2) Amennyiben a tanulónak az előző tanévről, vagy adott tanévben térítési díj és/vagy tandíj hátraléka van, a tanulmányok folytatása csak annak kiegyenlítését követően lehetséges.

(3) A térítési díjat és tandíjat a Nemzetiségi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, 2091 Etyek, Kossuth Lajos u. 1. sz. alatti telephelyének Titkárságán, személyesen kell befizetni.

Értelmező rendelkezések

7. § E rendelet alkalmazásában jövedelem: a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényben jövedelemként meghatározott vagyoni érték (bevétel) munkavállalói járadékkal, személyi jövedelemadóval egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal, valamint a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló elismert költségekkel csökkentett része, függetlenül attól, hogy adómentesnek vagy adókötelesnek minősül.

Záró rendelkezések

9. § E rendelet 2012. szeptember 01-én lép hatályba, hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti Etyek Község Önkormányzat Képviselő-testületének a „Magyar-kút” ÁMK Nemzetiségi Alapfokú Művészetoktatási Intézményében 2011/2012 tanévben alkalmazandó térítési díjakról és tandíjakról szóló 9/2011. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet az Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. június 30. napjával.