Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 01- 2022. 07. 17

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.03.01.

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2021. (IX.14.) önkormányzati rendelet 5. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra és költségvetési szerveire, az önkormányzat által támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, az önkormányzat által alapított, vagy önkormányzati támogatással működő gazdasági társaságok költségvetési kapcsolataira is.

II. Fejezet

A költségvetés előirányzatai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzati költségvetés 2022. évi

a) bevételi főösszegét 1.035.169.896 forintban
b) kiadási főösszegét 1.035.169.896 forintban
c) költségvetési bevételi összegét 931.131.750 forintban
d) költségvetési kiadási összegét 1.021.567.667 forintban
e) finanszírozási bevételi összegét 104.038.146 forintban
f) finanszírozási kiadási összegét 13.602.229 forintban
állapítja meg.
(2) Az önkormányzat 2022. évi felhalmozási költségvetésének –108.924.904 Ft-os egyenlegét a működési költségvetés 18.448.987 Ft-os egyenlegéből és a 2022. évi maradvány igénybevételével fedezi.
(3) A képviselő-testület az (1) bekezdés a) pontjában megállapított bevételi főösszeg kiemelt előirányzatonként és intézményenként kötelező, önként vállalt, állami (államigazgatási) feladatok szerinti részletezését az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.
(4) A képviselő-testület az (1) bekezdés b) pontjában megállapított kiadási főösszeg kiemelt előirányzatonként és intézményenként, kötelező, önként vállalt, állami (államigazgatási) feladatok szerinti részletezését a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.
(5) Az önkormányzat költségvetésének mérlegét a 3. melléklet tartalmazza.

3. § (1) A képviselő-testület a beruházási feladatok kiadási előirányzata célonkénti részletezését a 4. melléklet, a felújítási feladatok kiadási előirányzata célonkénti részletezését az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) Az önkormányzat 2022. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítésére vonatkozó előirányzat-felhasználási tervet a 6. melléklet tartalmazza.

(3) Az Áht. 24. § (4) bekezdés d) pontja szerinti három éves tervet a 7. melléklet tartalmazza.

(4) Az önkormányzati költségvetés a tárgyévi előirányzatai mellett, több éves kihatással járó tételeket nem tartalmaz.

(5) Az önkormányzat nem tervez olyan fejlesztést, melynek megvalósításához a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban Stabilitási törvény) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik, vagy válhat szükségessé.

(6) Az önkormányzat – Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti – adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei nem állnak fenn. Az önkormányzat jogszabályban meghatározottak szerinti 2022. évi saját bevételeit a 8. melléklet tartalmazza.

(7) A közvetett támogatásokat a 9. melléklet tartalmazza.

(8) A képviselő-testület az általános tartalék összegét 3.000.000 Ft-ban határozza meg.

(9) A képviselő-testület az alábbi célokra képez céltartalékot:

a) környezetvédelmi alap céltartalék: 1.1.752.154 Ft,

b) vízi-közmű alap céltartalék: 4.038.051 Ft.

4. § (1) A képviselő-testület a finanszírozási célú műveletekkel kapcsolatos hatásköröket - a 6. § (1) bekezdésben rögzített eseteken kívül - fenntartja magának.

(2) A gazdálkodó szervek elemi költségvetését a polgármester hagyja jóvá.

III. Fejezet

A költségvetés végrehajtása

5. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert és a költségvetési szervek vezetőit a bevételek beszedésére és a kiadások teljesítésére.

(2) Az önkormányzati költségvetési szervek az e rendeletben megállapított döntési körükbe tartozó bevételi és a kiadási előirányzatokkal – jogszabályi keretek között – önállóan gazdálkodnak. A költségvetés végrehajtása során a költségvetési szervek szervezeti és működési feltételeit ennek betartására kötelesek kialakítani.

(3) Feladatcsökkenés esetén a szükséges korrekciókat ennek megfelelően kötelesek megtenni. Az intézményi költségvetés végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért az intézmény vezetője felelősséggel tartozik.

(4) A költségvetési szervek az Ávr. 35. § (1) bekezdése szerinti többletbevételeiket csak az irányító szerv előzetes döntése alapján használhatják fel.

(5) A költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása automatikusan nem vonja maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.

(6) Az önkormányzati költségvetési szervek a részükre megállapított létszámkerettel – jogszabályi keretek között – önállóan gazdálkodnak. Az engedélyezett létszámkeret év közben a Képviselő-testület által elrendelt feladatcsökkenéssel összefüggésben csökkentendő, feladatbővüléssel összefüggően növelhető.

(7) A Képviselő-testület a 2022. évi köztisztviselői illetményalap összegét 69.000 forint összegben határozza meg.

(8) A Képviselő-testület a felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselők 2022. évi illetménykiegészítését a köztisztviselő alapilletményének 20 %-ában, az érettségi iskolai végzettségű köztisztviselők 2022. évi illetménykiegészítését a köztisztviselő alapilletményének 10 %-ában határozza meg.

(9) A Képviselő-testület a Polgármesteri Hivatal vezetői kinevezéssel rendelkező köztisztviselője, osztályvezetői szintnek megfelelő vezetői kinevezés esetén, alapilletménye 10 %-ának megfelelő mértékű vezetői illetménypótlékra jogosult.

(10) A Képviselő-testület által megállapított intézményi létszámkeret intézményi saját hatáskörben nem növelhető.

(11) A költségvetési szervek az alaptevékenység ellátását szolgáló ingatlant, ingatlanrészt, egyéb tárgyi eszközöket – amennyiben az alaptevékenység ellátását nem veszélyezteti – írásos megállapodás alapján, díjfizetés ellenében bérbe adhatják.

6. § (1) A képviselő-testület – az önkormányzati bevételek növelése érdekében – felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg szabad pénzeszközöket kamatozó betétként elhelyezze, kamatozó kincstárjegyet, illetve tőkegarantált értékpapírt vásároljon.

(2) Az önkormányzatnak és a költségvetési szerveknek a bevételek beszedésekor, kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmaznia.

(3) Az önkormányzat és a költségvetési szerv a következő készpénzes kifizetéseket teljesítheti házipénztárából:

a) bankszámlával nem rendelkező foglalkoztatottak bére, egyéb járandóságai, közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak bére, foglalkoztatottak költségtérítése, kiküldetési kiadások,

b) készlet- és kis értékű tárgyi eszköz beszerzések, reprezentációs kiadások, 500.000 Ft értékhatárt meg nem haladó összegű szolgáltatási kiadások,

c) az ellátottak pénzbeli juttatásainak készpénzben kifizetendő összege.

7. § (1) A költségvetésben elkülönített általános tartalék az év közben jelentkező többletfeladatok kielégítésére, valamint bevétel elmaradás pótlására használható fel.

(2) A költségvetésben elkülönített céltartalékok a 3. § (9) bekezdésében megjelölt célokra használhatóak fel.

(3) A céltartalékok feletti rendelkezési jogot a Képviselő-testület fenntartja magának.

8. § (1) Az önkormányzat önkormányzati szintű kiadási előirányzatok közötti módosításokra – a működési és felhalmozási kiadások közötti átrendezést is lehetővé téve – saját hatáskörben a polgármester 1 millió forint összegig jogosult. A módosítás nem veszélyeztetheti a vállalt kötelezettség teljesítését, a feladatellátás feltételeinek biztosítását. A polgármester döntéséről tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottakon kívüli esetekben az előirányzatok módosításának jogát a Képviselő-testület magának tartja fenn.

(3) Az előirányzat változásokat a költségvetési rendeletbe év közben e rendeletben foglaltak szerint kell beépíteni.

9. § (1) Amennyiben az Országgyűlés, a Kormány vagy más erre jogosult az önkormányzat részére pótelőirányzatot biztosít, a polgármester a Képviselő-testületet erről a soron következő költségvetési rendeletmódosítás alkalmával tájékoztatja, legkésőbb december 31-i hatállyal.

(2) Amennyiben az Országgyűlés előirányzatot zárol, annak kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetés módosítását

10. § (1) A költségvetési szerv - az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 71. §-a szerinti – tartozásállományára vonatkozó adatszolgáltatás a 10. melléklet alkalmazásával történik. A polgármester az értesítés alapján intézkedik az önkormányzati biztos kirendeléséről.

(2) Az önkormányzati biztos kijelöléséről a képviselő-testület dönt.

11. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a gazdaság fejlesztése, a foglalkoztatás elősegítése, vállalkozások letelepítése érdekében tárgyalásokat folytasson.

(2) A végleges kötelezettségvállaláshoz a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

(3) A polgármester a 7. §-ban és 8. §-ban rögzítetteken túl, legfeljebb 1 millió forint értékhatárig dönt a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 68. § (4) bekezdése szerinti forrásfelhasználásról. Döntéséről tájékoztatja a Képviselő-testületet.

12. § A költségvetést érintő tárgyévi kötelezettségvállalásra, a még le nem szerződött beruházási feladatok indítására csak akkor kerülhet sor, ha arra – a finanszírozási terv és a felhalmozási bevételek, kiadások mérlege alapján – a fedezet az esedékesség időpontjában rendelkezésre áll.

13. § (1) Az önkormányzat költségvetési szervei a költségvetési évre vonatkozóan összeállítják likviditási igényüket és tájékoztatást nyújtanak keletkező saját bevételeikről.

(2) Az önkormányzat a költségvetési szerv szállítói állománya és a rendelkezésre álló források figyelembe vételével biztosítja a költségvetési szervek működéséhez szükséges fedezetet.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

14. §1

15. § Ezen rendelet rendelkezéseit 2022. január 01.napjától kell alkalmazni.

16. § Ez a rendelet 2022. február 28-án lép hatályba, és 2025. december 31-én hatályát veszti.

1

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.