Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 17- 2022. 08. 18

Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.02.17.

Olcsva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2), 34. § (2), 97. § (2), bekezdéseiben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdésében, valamint Magyarország központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 75. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya az Önkormányzatra, a Képviselő-testületre, valamint annak bizottságára terjed ki.

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését:

a) költségvetési bevételeinek főösszegét 54 464 402 Ft-ban, ebből:

aa) a működési bevételek összegét 54 464 402 Ft-ban

ab) a felhalmozási bevételek összegét 0 Ft-ban

b) költségvetési kiadásainak főösszegét 86 236 625 Ft-ban, ebből:

ba) működési kiadások összegét 65 432 663 Ft-ban

bb) felhalmozási kiadások összegét 20 803 962 Ft-ban

c) költségvetési hiányát 31 773 223 Ft-ban, ebből:

ca) működési célú hiányát 10 968 261 Ft-ban

cb) felhalmozási célú hiányát 20 803 962 Ft-ban

hagyja jóvá.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a Képviselő-testület.

(3) A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 1.1., 1.2., 1.3. mellékletek részletezik.

(4) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. és a 3. melléklet részletezi.

(5) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület az előző év költségvetési pénzmaradványának igénybevételét, továbbá a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. melléklete szerinti, önkormányzatok rendkívüli támogatása igénybevételét rendeli el.

(6) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből és az előző év költségvetési pénzmaradványának igénybevételével történik.

(7) A normatív hozzájárulásokat jogcímenként a Képviselő-testület a 7. melléklet alapján hagyja jóvá.

3. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2022. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

a) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 8. melléklet szerint határozza meg.

b) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásainak felújításonkénti részletezését a 9. melléklet szerint határozza meg.

c) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 4. melléklet részletezi.

d) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 5. melléklet tartalmazza.

e) Az Önkormányzat 2022. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait a 6. melléklet részletezi.

f) Az önkormányzat által nyújtott működési célú és egyéb támogatásokat a 10. melléklet szerint határozza meg.

g) Az EU-s támogatással megvalósuló programot és projektet a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

h) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, megoszlását, többéves kihatással járó döntéseit, közvetett támogatásait, előirányzat felhasználási tervét valamint szociális kiadásait az 1,2.,3.,4.,5. tájékoztató mellékletek, az éves (engedélyezett) létszám-előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát a 6. tájékoztató melléklet szerint határozza meg.

4. § (1) Az Önkormányzat a kiadások között 200 000 Ft általános tartalékot állapít meg.

(2) A tartalékkal való rendelkezés jogáról a polgármester, a hitelfelvételről a Képviselő-testület dönt.

5. § Az Önkormányzat 2022. évi létszám-előirányzatát 4, a közfoglalkoztatottak létszám-előirányzatát 15 főben állapítja meg a Képviselő-testület.

6. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a Polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a Jegyző a felelős.

(2) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

7. § (1) Rendkívüli támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a Polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(2) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselőt-testület gyakorolja.

8. § A Képviselő-testület a főállású polgármester részére cafetéria juttatás keretében nettó 400.000 Ft összegben biztosít keretet, melyet összevontan a személyi juttatások, valamint a dologi kiadások előirányzatai tartalmaznak.

9. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

(2) A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok között átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(3) A Képviselő-testület az előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként – az első negyedév kivételével – negyedévenként, június 30-ig, november 30-ig, valamint az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(4) Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a normatív hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, vagy törli, az intézkedés kihirdetését követő legközelebbi – szükség esetén rendkívüli - ülésre a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(5) Amennyiben az Önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a Polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

10. § (1) Az önkormányzat gazdálkodásának ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért a jegyző felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Beregi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.