Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 28- 2023. 05. 27

Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.02.28.

Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületére.

(2) Söréd Község Önkormányzat költségvetésében Söréd Község Önkormányzata alkot címet az 1. melléklet szerint.

2. A költségvetés egyenlege

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetésének kiadási és bevételi főösszegét 272.895.734 Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület költségvetési hiánnyal a költségvetési évben nem tervez.

3. § A képviselő-testület a 2022. évi költségvetési egyenlegét a 7. melléklet szerint fogadja el.

3. A költségvetés részletezése

4. § A képviselő-testület a 2022. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatait, az önkormányzat költségvetését e rendelet 2. és 3. mellékletei szerint hagyja jóvá.

5. § A képviselő-testület a 2022. évi költségvetési hiány/többlet részletezését és finanszírozását a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

6. § Az önkormányzat több évet érintő pénzügyi kihatással járó feladatait a 5. melléklet tartalmazza.

7. § A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi felhalmozási kiadásait, valamint tartalék előirányzatait feladatonként és célonként e rendelet 6. melléklete szerinti részletezettséggel hagyja jóvá.

8. § Az önkormányzat éves létszámkeretét a 13. melléklet tartalmazza.

9. § Az önkormányzat költségvetési előirányzatainak kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontását a 8. melléklet mutatja be.

10. § Az önkormányzat 2022. évi előirányzat felhasználási ütemtervét a 9. melléklet tartalmazza.

11. § A képviselő-testület önkormányzat költségvetési szervei 2022. évi finanszírozásának ütemtervét a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

12. § (1) Söréd Község Önkormányzatának a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII. 30.) számú kormányrendeletében meghatározottak szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettsége nincs.

(2) Az önkormányzat 2022. évben a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötését igénylő fejlesztési célokat nem határoz meg.

(3) Söréd Község Önkormányzatának a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII.30.) számú kormányrendeletében meghatározottak szerinti saját bevételeit a 11. melléklet tartalmazza.

13. § Az önkormányzat által nyújtott közvetlen és közvetett támogatások adatait a 12. melléklet tartalmazza.

4. A költségvetés végrehajtása

14. § (1) Az önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(3) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles. A képviselő-testület legalább félévenként dönt a költségvetési rendeletének pótelőirányzatok szerinti módosításáról.

(4) Az önkormányzat képviselő-testülete a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól – Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben foglaltak figyelembevételével – előirányzat-módosítás nélkül is eltérhet.

15. § (1) A település lakosai élet és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás illetve ezek következményeinek elhárítása érdekében a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti és a költségvetésben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott átcsoportosítást elsősorban a felhalmozási és felújítási kiadások terhére kell megvalósítani. Amennyiben a vészhelyzet elhárítása a felhalmozási és felújítási kiadások terhére nem teljesíthető, úgy a személyi juttatások és az ehhez kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok előirányzatok kivételével más előirányzatok terhére is biztosítható.

(3) A polgármester az (1) és a (2) bekezdés szerinti intézkedéséről a képviselő-testület legközelebbi ülésén beszámol.

16. § A polgármester a költségvetési főösszegen belül az önkormányzat kiadásai, valamint az általános tartalék terhére 300.000 Ft értékhatárig előirányzatot átcsoportosíthat, az átcsoportosításokról a képviselő-testületet legalább a féléves és az éves zárszámadás keretében tájékoztatja.

17. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a folyószámla hitelfelvétel a számlavezető pénzintézettől.

(2) A folyószámlahitel felvételéről történő döntés a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik. A hitelszerződés aláírására a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.

(3) Az önkormányzat érvényesen kizárólag a Kormány előzetes hozzájárulásával köthet adósságot keletkeztető ügyletet Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10. § szabályainak megfelelően.

18. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során év közben létrejött költségvetési többlet pénzintézeti pénzlekötés útján, illetve értékpapír vásárlással hasznosítható.

(2) Az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötésének elrendelésére a polgármester jogosult.

19. § (1) Az OTP Bank Nyrt. 8000 Székesfehérvár, Ősz u. 13. alatti fiókja által kezelt OPTIMA befektetési jegy 2021. december 31-i állapot szerinti értéke 19.956.421 Ft.

(2) A befektetési jegy felhasználásáról, kezeléséről a képviselő-testülettel egyeztetve a polgármester dönt.

5. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

20. § (1) A költségvetés végrehajtását a Magyaralmási Közös Önkormányzati Hivatal végzi.

(2) A pénzeszközök felhasználásának tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet tervezet előterjesztésekor köteles a képviselő-testületnek beszámolni.

6. Záró és hatályba léptető rendelkezések

21. § Ez a rendelet 2022. február 28-án lép hatályba. Rendelkezéseit 2022. január 1. napjától kell alkalmazni.

1. melléklet