Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2022. 02. 28

Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2022.02.28.

Csór Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet személyi hatálya kiterjed a Csór Község Önkormányzata (továbbá: önkormányzat) tulajdonában lévő víziközmű létesítményre utólag rácsatlakozni kívánó érdekelt, azon kivétellel, akik vonatkozásában az érintett érdekeltségi egység után társulati érdekeltségi hozzájárulás már megállapításra került, de annak befizetése nem történt meg.

2. § (1) E rendelet tárgyi hatálya Csór község közigazgatási területén az önkormányzat beruházásában megvalósult és üzembe helyezett víziközmű létesítményekre (szennyvíz és ivóvíz) történő utólagos rákötésekre terjed ki.

(2) E rendelet szabályait kell alkalmazni akkor is, ha egy - a közműhálózatra már rákötött - ingatlanon új érdekeltségi egység létesül, melyre új szolgáltatási szerződést kötnek a közmű szolgáltatóval vagy új rákötés létesítését vonja maga után.

2. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában

1. érdekelt: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 1. számú melléklet 6. pontja szerinti személy.

2. közmű csatlakozási hozzájárulás: az ingatlan ivóvízzel történő ellátottságának, szennyvízelvezetésének kiszolgálása érdekében az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekelt által fizetendő pénzösszeg.

3. utólagos csatlakozó: aki a víziközmű-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.

4. érdekeltségi egység: egy helyrajzi számmal rendelkező ingatlan vagy önálló rendeltetési egység, amely egyben önálló víz bekötési, szennyvíz elvezetési hely.

3. A csatlakozás pénzügyi és műszaki feltételei

4. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekelt közmű-csatlakozási hozzájárulást köteles fizetni.

(2) A közmű-csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

(3) A víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozási költségeket – különösen tervezés, kivitelezés – a közmű csatlakozási hozzájárulás nem tartalmazza.

(4) A kivitelezés megkezdése előtt az érdekeltnek az alábbi dokumentumokat szükséges beszereznie és a csatlakozási engedélykérelemhez csatolni:

a) a kivitelezéssel érintett ingatlanok tulajdonosainak hozzájáruló nyilatkozatai a víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozáshoz,

b) a közterület felbontáshoz szükséges hozzájárulás,

c) a közműszolgáltató által jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentáció.

4. A közmű-csatlakozási hozzájárulás megfizetése

5. § A meglévő hálózatra történő utólagos csatlakozás esetén a hozzájárulás mértéke:

a) ivóvíz törzshálózatra történő csatlakozás esetén a hozzájárulás összege 150.000,- Ft+ÁFA /ingatlan

b) szennyvíz törzshálózatra történő csatlakozás esetén a hozzájárulás összege 400.000,- Ft+ÁFA/ingatlan.

6. § (1) A közmű csatlakozási hozzájárulást az érdekelt fizeti meg.

(2) Közös tulajdon esetén a közmű csatlakozási hozzájárulást a tulajdonostársak megállapodásuknak megfelelő arányban, megállapodás hiányában pedig tulajdoni hányaduk arányában, ha ez nem megállapítható, akkor egyenlő arányban fizetik meg.

7. § Nem lehet a víziközmű hálózatra rácsatlakozni, amíg a közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetésére vonatkozó igazolás kiadásra nem kerül.

5. A közmű csatlakozási hozzájárulás megállapítása

8. § (1) A közmű-csatlakozási hozzájárulás megállapításával kapcsolatban a Csór Község Önkormányzata Képviselő-testülete által átruházott hatáskört a polgármester gyakorolja, aki hatáskörben eljárva, e rendelet alapján rendelkezik a közmű-csatlakozási hozzájárulás összegéről.

(2) Az érdekeltnek a csatlakozási kérelmet írásban a Táci Közös Önkormányzati Hivatal Csóri Kirendeltségén (8041 Csór, Fő tér 10.) kell benyújtani a víziközmű szolgáltató által jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentációval.

(3) A hozzájárulás összegét Csór Község Önkormányzata 59300292-11032113 számú számlájára kell megfizetni.

(4) A polgármester a hozzájárulás megfizetéséről a tulajdonosnak 5 napon belül igazolást ad ki, mely tartalmazza az igénybejelentő és az ingatlan azonosításához szükséges adatokat, valamint annak megjelölését, hogy az utólagos csatlakozás ivóvíz-ellátási vagy szennyvíz-elvezetési céllal történik.

(5) A víziközmű-szolgáltató az igazolás bemutatását követően az utólagos csatlakoztatást elvégzi és szolgáltatási szerződést köthet az ingatlan tulajdonosával.

6. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

10. § E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépéskor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.