Borsodbóta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat és költségvetési szervei 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 23- 2023. 05. 31

Borsodbóta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat és költségvetési szervei 2022. évi költségvetéséről

2022.02.23.

Borsodbóta Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat és költségvetési szervei 2021. évi költségvetéséről az alábbiakat rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, valamint az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervekre (Borsodbótai Közös Önkormányzati Hivatal, Borsodbótai Napköziotthonos Óvoda és Konyha) terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését

a) 203.105.952.- Ft bevétellel,
b) 203.105.952.- Ft kiadással
állapítja meg.

Az önkormányzat bevételei és kiadásai

3. § (1) A (5) bekezdésben megállapított költségvetési összevont működési, felhalmozási és államigazgatási bevételeit és kiadásait az 1. melléklet, 2. melléklet és 3. melléklet.

(2) Borsodbóta Község Önkormányzat költségvetési bevételeit és kiadásait a 5. melléklet,

(3) A Borsodbóta Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési bevételeit és kiadásait a 8. melléklet,

(4) A Borsodbótai Napköziotthonos Óvoda és Konyha bevételei és kiadásai alakulását a 8. melléklet részletezi.

(5) Az önkormányzat működési és felhalmozási bevételek és kiadások mérlegét a 4. melléklet, mutatja be.

A költségvetés részletezése

4. § (1) Az önkormányzat 2022. évi költségvetésének bevételeit és kiadásait funkcionális feladatok a 5. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat kötelező feladatok bevételeit és kiadásait az 6. melléklet és a 7. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat likviditási tervét a 9. melléklet részletezi.

(4) Az önkormányzat 2022. évi költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételeit és kiadásait a 10. melléklet mutatja be.

(5) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évre összesített létszám előirányzatát 17 főben állapítja meg.

(6) A közfoglalkoztatottak éves átlag létszám előirányzata 67 fő.

(7) A Képviselő-testület többéves kihatással járó feladatot nem tervez.

(8) Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettsége nincs.

Általános és céltartalék

5. § A Képviselő-testület tartalékot nem képez.

A költségvetési terv végrehajtásának szabályai

6. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségét.

(4) A 2. § -ban kimutatott költségvetési hiány fedezetének megteremtése érdekében a Képviselő-testület elrendeli, hogy az önkormányzat készítse elő a kiegészítő támogatás benyújtásához szükséges igénybejelentést.

(5) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület fenntartja magának.

(6) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása, és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

Az előirányzatok módosítása

7. § (1) A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(2) A polgármester 1.000.000.-forint erejéig saját hatáskörben rendkívüli esetben eszközölhet kiadásokat, melyről köteles tájékoztatást adni a Képviselő-testületnek.

(3) A Képviselő-testület az Áht. 34. § (5) bekezdés előírásainak megfelelően - amennyiben az Áht. 34. § (4) bekezdésében foglaltak realizálódnak – előirányzat módosítást hajt végre az első félévi,három-negyedéves,továbbá éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig.

(4) A feladat elmaradásából származó – személyi és dologi – megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

8. § (1) A költségvetés végrehajtását az önkormányzat köteles ellenőrizni, az éves ellenőrzési munkatervében foglaltak szerint. Az ellenőrzés tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor köteles a Képviselő-testületet tájékoztatni.

(2) A jegyző köteles gondoskodni a FEUVE rendszer és az Ózd Kistérség Többcélú Társulás belső ellenőrzése keretében a belső ellenőrzés megszervezéséről és működéséről.

9. § Ez a rendelet 2022. február 23-án lép hatályba.