Uppony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat és szervei 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 23- 2023. 05. 31

Uppony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat és szervei 2022. évi költségvetéséről

2022.03.23.

Uppony Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat és költségvetési szervei 2022. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, Uppony Község Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését

a) 69.399.407.- Ft bevétellel,
b) 69.399.407.- Ft kiadással,
állapítja meg.

Az önkormányzat bevételei és kiadásai

3. § (1) A (2) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti megoszlását, a finanszírozási célú műveletek bevételeit önkormányzati szinten , a bevételek működési és felhalmozási cél szerinti részletezését a 1. melléklet tartalmazza, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek kiadásait a rendelet 2. melléklet tartalmazza.

(2) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 3. melléklet részletezi.

A költségvetés részletezése

4. § (1) Az önkormányzat 2022. évben tervezett felújítási, beruházási kiadásait részletezve az 5. melléklet tartalmazza.

(2) A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, államigazgatási feladatok, valamint önként vállalt feladatok szerinti bontásban a 6. melléklet, azon belül a 6.1, 6.2. részletezik.

(3) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 4. melléklet tartalmazza

(4) Az Önkormányzat által adott céljellegű támogatásokra 200.000.-Ft-ot határozott meg.

(5) Az önkormányzat likviditási tervét a 7. melléklet részletezi.

(6) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évre összesített – közfoglalkoztatottak nélküli – létszám előirányzatát a következők szerint állapítja meg

a) átlagos statisztikai állományi létszám 5 fő
b) az év utolsó napján foglalkoztatott záró létszám 5 fő
A közfoglalkoztatottak éves létszám előirányzata 4 fő.
(7) A működési és felhalmozási hiány belső finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület az előző év(ek) 19.944.000.- Ft működési és felhalmozási célú költségvetési maradványának felhasználását rendeli el.
(8) A képviselő-testület többéves kihatással járó feladatot nem tervez.

Általános és céltartalék

5. § A Képviselő-testület céltartalékot nem képez.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

6. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(3) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása, és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

Az előirányzatok módosítása

7. § (1) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítási jogát értékhatár nélkül a polgármesterre átruházza.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2022. december 31-ig gyakorolható.

(3) Amennyiben az Önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) A képviselő-testület az év közben engedélyezett központi támogatások (pótelőirányzatok) felhasználásáról, a jegyző által történő előkészítés után, a polgármester előterjesztése alapján,– az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(5) Ha év közben az Országgyűlés – az Önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

A gazdálkodás szabályai

8. § (1) Az önkormányzat feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa a költségvetésében megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

(2) Az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában naprakész nyilvántartást kell vezetni.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

9. § Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról, végrehajtásáról az Ózdi Kistérség Többcélú Társulása útján gondoskodik.

10. § Ez a rendelet 2022. március 23-án lép hatályba.