Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2022. 03. 02

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2022.03.02.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában és az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a)pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Békésszentandrás Nagyközség polgárainak és közösségeinek művelődési érdekeit és kulturális szükségletei figyelembevételével meghatározza a helyi önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

(2) Célja továbbá, hogy támogassa a településen közművelődési, kulturális célú, hasznos szabadidő-eltöltést szolgáló közösségek létrehozását, így biztosítva a kulturális örökség megismerését, a hagyományok ápolását és a közösség építését.

(3) E rendelet hatálya kiterjed a közművelődési intézményekre, közösségi színterekre annak fenntartójára, működtetőire, alkalmazottaira, az Önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás alapján közművelődési alapszolgáltatást nyújtó természetes és jogi személyekre, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

2. § (1) Az Önkormányzat a helyi lehetőségek, sajátosságok és rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődési közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében:

aa) biztosítja a helyszínt a művelődő közösségek számára a rendszeres és az alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenységük végzéséhez a közművelődési megállapodás keretében üzemeltetésre átadott ingatlanban;

ab) bemutatkozási lehetőséget teremt a művelődő közösség fejlődése, szakmai teljesítményük elismerése céljából számukra, a városi programokon, esetenként a település közigazgatási határain kívül rendezett eseményeken, valamint támogatja a bemutatókon, versenyeken való részvételüket

ac) fórumot kezdeményez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével évente legalább egy alkalommal, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat, valamint tájékozódhatnak egymás tevékenységéről, eredményeiről, terveiről, továbbá információt kapnak a művelődési közösségek működését is érintő kérdésekről.

b) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása. Ennek keretében:

ba) támogatja az életminőséget és életesélyt javító, képességfejlesztő felnőttoktatási lehetőségek (tanfolyamok, szakkörök, műhelyfoglalkozások) megvalósítását, az egészségügyi rehabilitációs és egészségmegőrző közösségek működését;

bb) hozzásegíti a lakosságot az elektronikus közszolgáltatások megismeréséhez, a digitális világban történő eligazodáshoz, az ezeket szolgáló eszközök alkalmazásához.

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása. Ennek keretében:

ca) támogatja a helytörténettel, népművészettel, népi iparművészettel, a település kulturális örökségével foglalkozó egyének munkáját, csoportok működését;

cb) szervezi az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával az állami, a nemzeti, a társadalmi és a településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását

cc) a tevékenységéhez tartozó helyi események megörökítéséről, archiválásáról, közreadásáról gondoskodik a helyi média bevonásával.

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

da) támogatja a településen működő amatőr művészeti csoportok (képzőművészet, zeneművészet, táncművészet, színházművészet) tevékenységét

db) gondoskodik az amatőr képzőművészeti kiállításokról, az amatőr versmondók találkozójáról.

(2) E rendelet 2. § (1) bekezdése szerinti alapszolgáltatások biztosítása érdekében „A közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről” szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendeletben részletezett szakmai feladatok láthatók el.

A közművelődési feladatellátás szervezeti formája, módja

3. § (1) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közművelődési intézményt, közösségi színteret biztosít, mely mindenki számára nyitott, mindenki számára hozzáférhető.

(2) A közművelődési intézmény: Körös Művelődési Ház és Könyvtár (5561 Békésszentandrás, István király u. 16.)

(3) Közösségi hely

a) Bencsik Mihály Sporttelep 5561 Békésszentandrás, II.kk 5. (típusa: fedett, nyitott fix színpad)

b) Közösségi Ház: 5561 Békésszentandrás, Fő u. 22.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat elsősorban az általa alapított, költségvetési szervként működő Körös Művelődési Ház és Könyvtár (5561 Békésszentandrás, István király u. 16.) látja el.

(5) Az Önkormányzat e rendelete a közművelődési feladatellátásra, az intézmény működtetésére közművelődési megállapodást köthet, az 1997. évi CXL. törvény 79. §-ában meghatározott követelményeknek megfelelő jogi vagy természetes személlyel. A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a törvény 79. § (2) - (4) bekezdésben előírt kötelezettségeket.

(6) Az Önkormányzat évente a közművelődési intézmény által készített munkatervet és annak mellékletét képező szolgáltatási tervet legkésőbb a március 1. napját követő első, soron következő testületi ülésén fogadja el.

Közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § (1) Az önkormányzat, mint fenntartó biztosítja az intézmény működéséhez szükséges szervezeti, személyi, szakképesítési és tárgyi feltételeket. Az intézmény éves költségvetésében az ezzel kapcsolatos bevételeit és kiadásait elkülönítetten kezeli.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, amelyek forrása a saját bevétel, a központi költségvetési törvény szerinti állami hozzájárulás, pályázati úton elnyert támogatások.

(3) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások támogatására kiírt pályázathoz szükséges önrész mértékét az éves költségvetési rendeletben határozza meg.

(4) Az Önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében – pénzügyi lehetősége szerint – elkülönített keretet állapít meg a tárgyévben rendezendő ünnepségek és helyi rendezvények finanszírozására.

Együttműködés

5. § Az önkormányzat a közművelődési feladatinak ellátása során együttműködésre törekszik:

a) a közművelődési intézményben működő könyvtárral,

b) a művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, gazdasági társaságokkal, személyekkel,

c) a civil szervezetekkel, alapítványokkal,

d) köznevelési intézményekkel, különösen a településen működő óvodával,

e) a településen működő egyházközöségekkel,

f) a hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, más önkormányzatokkal.

Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti A helyi közművelődésről szóló 16/2016.(IX.27.) önkormányzati rendelet.