Etyek Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2012. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésekről

Hatályos: 2013. 07. 01- 2013. 12. 31

Etyek Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2012. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésekről

2013.07.01.

Etyek Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény 6. § (4) bekezdése, 40. (1)-(3) bekezdése, valamint 41. § (3) bekezdésében, továbbá a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Kormányrendelet 4. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 8. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület véleményének kikérését követően a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Etyek község közigazgatási területén elhelyezkedő

1. Etyek Község Önkormányzata tulajdonát képező 1003/1. hrsz-ú,

2. A Római Katolikus Egyház tulajdonát képező 1003/2. hrsz-ú,

3. Az Etyeki Református Egyházközség tulajdonát képező 1004 hrsz-ú ingatlanokon elhelyezkedő temetőrészekre.

(2) Etyek Község Önkormányzata tulajdonában lévő (1) bekezdés a) pontjában megjelölt temető részben lezárt. Temetkezés e területen csak az itt elhelyezkedő urnafalban és urnatemetőben lehetséges, koporsós temetésre nincs lehetőség. Itt található a ravatalozó épülete.

2. § (1) Etyek Község Önkormányzata a köztemetőkre vonatkozó fenntartási, üzemeltetési feladatait az 1. § (1) bekezdésében meghatározott Egyházakkal kötött köztemetői megállapodás alapján látja el.

(2) Az Önkormányzat és az Egyházak között létrejött köztemetői megállapodás a rendelet 1. számú függelékét képezi.

II. Fejezet

Temetkezési szabályok

A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi , tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § (1) A köztemető rendeltetésszerű használatát az alábbi önkormányzati tulajdon biztosítja:

a) ravatalozó épülete a szükséges berendezési tárgyakkal, díszítő elemekkel,

b) tároló és hűtő felszerelések,

c) nyilvános wc ( a ravatalozó épületén belül),

d) vízvételi lehetőség,

e) szeméttároló edények,

f) gépjármű parkolóhely ( a temető nyugati bejáratával szemben).

(2) Sírgondozás céljára a vízvételi lehetőség mindenki számára ingyenesen biztosított.

(3) A sírgondozás során keletkező hulladék, koszorú és virágmaradvány az arra kijelölt helyen, a szeméttároló konténerben ingyenesen elhelyezhető

(4) A temetőben keletkező hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az önkormányzat szeméttároló edények kihelyezésével gondoskodik.

(5)1 A temető üzemeltetőjének képviselője minden szombaton 9:00.10:00 óra között ügyfélszolgálatot tart a ravatalozóban kialakított irodahelyiségben.

A köztemető használatának és igénybevételének szabályai

4. § (1) A köztemetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, a nemzetiségi vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.

(2) Minden látogató kötelessége a temetőnek és környezetének védelme, rendjének, tisztaságának megőrzése.

5. § (1) Az elhunyt, ha az eltemetőnek nincs a köztemetőben meglévő temetkezési hely felett rendelkezési joga, akkor a halálozás szerinti sorrendben a következő temetési helyre temethető

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően lehet eljárni

a) ha az elhunyt a temetés helyére vonatkozóan végintézkedett és jogosultsággal rendelkezik,

b) mozgásában korlátozott eltemettető esetén, ha a kedvezőbb megközelíthetőség indokolja.

(3) A (2) bekezdésben foglalt eltérésre csak akkor kerülhet sor, ha a sírhely olyan helyen található, ahol a használatbavételnek nincs akadálya.

A köztemető rendje

6. § (1) A temető nyitvatartási ideje alatt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat a temetőben.

(2) A temetőbe állatot bevinni- vakvezető kutya kivételével- tilos

(3) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól max. 30 cm távolságra ültetett örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és az átmérője nem haladja meg a 0,6 métert.

(4) A 2 méter magasságot elérő, nem gondozott növényeket a temető üzemeltetője eltávolítja, és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel megtérítteti.

(5)2 A köztemetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető. A temetőlátogatóknak egyéb esetben a tűzgyújtás tilos.

(6) A köztemetőben keletkező szemetet, hulladékot, koszorú- és virágmaradványt csak a temető erre kijelölt területére kihelyezett szeméttároló edényekbe lehet elhelyezni.

(7) A köztemető területén a talajt, gyepet felásni, elvinni tilos.

(8) Bontott síremléket a sírhely feletti rendelkezési joggal rendelkező, az üzemeltetővel egyeztetett módon köteles elszállítani.

(9) A köztemető rendjét zavaró, a közízlést, a vallási érzületet, a kegyeleti érzést sértő tárgyak elhelyezése tilos. Az ilyen tárgyakat a tulajdonos és az üzemeltető jogosult és köteles eltávolítani. Az eltávolításért kárigény nem érvényesíthető.

(10) Gépjárművek elhelyezése a temető bejárata előtt, kijelölt parkolóban biztosított.

(11)3 A temető területére a temető rendjének betartása mellett a gépjárművel történő behajtás szerdai napokon délután 14:00-17:00 óra között, szombati napokon 9:00-12:00 óra között megengedett.

Sírhelyek méretezése, sírjelek

7. § (1) A köztemetőben koporsós temetés esetén az alábbi típusú sírhelyeket kell biztosítani:

1. egy, illetve kettő koporsó befogadására alkalmas temetési hely,

2. sírbolt (kripta), amely legalább két koporsó befogadására szolgáló, építési engedély alapján létesíthető, al- és felépítményből álló temetési hely.

(2) A köztemetőben hamvasztásos temetés esetén az alábbi típusú sírhelyeket kell biztosítani:

1. földbetemetésre urnasírhelyek,

2. építménybe történő elhelyezésre urnafülkék (kolumbáriumok),

3. a koporsós temetési helyre sírhelyenként két hamvakat tartalmazó urna temethető.

8. § (1) A köztemetőben lévő sírhelyek mérete

a) egyes sírhely hossza 2,1 méter szélessége 1 méter

b) kettős sírhely hossza 2,1 méter szélessége 1,8 méter

c) kettős sírbolt hossza 2,6 méter szélessége 2,2 méter

d) hármas sírbolt hossza 2,6 méter szélessége 2,4 méter

e) urna sírhely hossza 1 méter szélessége 0,7 méter

(2) A sírgödör mélysége koporsó esetén 2 méter, urna esetén 0,5 méter.

(3) Az egyes sírhelyek közötti távolság 0,6 méter.

(4) A régi temetési helyek esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni.

9. § (1) Minden temetési helyet sírjellel kell ellátni, melynek magassága a 2 métert nem haladhatja meg. E magassági méreten belül sírjel az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető.

(2) A köztemetőben a temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni tilos. E szabályt a meglévő sírhelyek felújításánál is alkalmazni kell.

A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

10. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

1. a koporsós temetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

2. sírbolt esetén 60 év,

3. urnafülke és urnasírhely esetén 25 év.

(2) Az üzemeltető a temetési hely feletti rendelkezési jog lejártát minden évben a tárgyévre vonatkozóan közzé teszi a temető hirdetőtábláján.

(3) A temetési helyek megváltási díját a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

11. § (1) A művészettörténeti vagy művészi értéket képviselő síremléket, továbbá az ország vagy Etyek község életében jelentős szerepet játszó személyek sírhelyét, urnáját, síremlékét lebontani, felszámolni nem lehet, azok feltárásáról, esetleges áthelyezéséről az Önkormányzat gondoskodik.

(2) Sírhely, urna, illetve síremlék megőrzésére a település bármely polgára javaslatot tehet.

Kegyeleti közszolgálati szerződés

12. § (1)4 Az önkormányzat valamint az Etyeki Római Katolikus és az Etyeki Református Egyházközség, mint a 1. §-ban meghatározott temetőrészek tulajdonosai a 2. § (1) bekezdésében meghatározott köztemetői megállapodás alapján a ravatalozó és a temető fenntartására és üzemeltetésére pályázati eljárás alapján kiválasztott – a jogszabályi előírásoknak megfelelő - gazdálkodó szervezettel négyoldalú kegyeleti közszolgáltatást kötnek.

(2) A kegyeleti közszolgáltatási szerződés a rendelet 2. számú függelékét képezi.

Temetkezési szolgáltatások

13. § (1) A temetkezési szolgáltatások a község területén vállalkozói feladatkörbe tartoznak.

(2)5 Köztemetőn belül az elhunyt hűtése, a sírhelynyitással kapcsolatos feladatok ellátása koporsós és urnás temetés esetén a temető üzemeltető kizárólagos joga és kötelessége. A felsorolt tevékenységekért az üzemeltető e rendelet 2. számú melléklet 2. pontjában felsorolt díjakat érvényesíti (üzemeltető által biztosított szolgáltatás).

(3) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végző vállalkozók által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás mértékét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(4)6 A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző vállalkozó (sírköves, vésnökök, kriptaépítők, szállítók) részére a temetőbe az üzemeltető képviselőjével való előzetes egyeztetés alapján és a temető fenntartási hozzájárulás megfizetését követően munkanapokon 08:00-16:00 óra között a temető rendjének megzavarása nélkül engedélyezett a gépkocsival történő behajtás. Temetési szertartások ideje alatt mindennemű munkavégzés tilos.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

14. § (1) Jelen rendelet 2012. szeptember 01. napján lép hatályba.

(2) Etyek Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésekről szóló 14/2008. (X.9.) számú önkormányzati rendelete 2012. augusztus 31. napján hatályát veszti.

1

Beiktatta a 14/2013. (VI.28.) önkormányzati rendelet 1. §, hatályos 2013.07.01-től

2

Módosította a 14/2013. (VI.28.) önkormányzati rendelet 2.§ (1) bek., hatályos 2013.07.01-től

3

Módosította a 14/2013. (VI.28.) önkormányzati rendelet 2.§ (2) bek., hatályos 2013.07.01-től

4

Módosította: 21/2012.(VIII.01.) önkormányzati rendelet 1.§(1) bekezdés, hatályos 2012.09.01-től

5

Módosította: 21/2012.(VIII.01.) önkormányzati rendelet 1.§(2) bekezdés, hatályos 2012.09.01-től

6

Beiktatta a 14/2013. (VI.28.) önkormányzati rendelet 3.§, hatályos 2013.07.01-től