Ják Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2007. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2007. 06. 29- 2012. 04. 27

Ják Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2007. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2007.06.29.

Ják község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. §. (4) bekezdése és a 16. §-ában kapott felhatalmazás alapján a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: TTv.) valamint a végrehajtására kiadott 145/1999.(X.l.) Korm. rendelet (továbbiakban: R.) rendelkezései figyelembe vételével a temetőkről és a temetkezés rendjéről az alábbiak szerint rendelkezik:

Bevezető rendelkezések

1.§

Az önkormányzati rendelet a temetők létesítésének, fenntartásának, üzemeltetésének, megszüntetésének valamint a temetkezési tevékenység egyes kérdéseinek helyi szabályozására irányul.

A rendelet tárgyi és személyi hatálya

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Ják község területén üzemelő köztemetőre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységekre.

3. § (1) A rendelet személyi hatálya a köztemető tulajdonosára és fenntartójára, a temetkezési szolgáltatások igénybevevőire, illetve mindazokra a természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre kiterjed, akik a köztemetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a temetőben tartózkodnak.

(2) A szabálysértések vonatkozásában a rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes személyekre is, akik nem köztemetőben követik el szabálysértésnek minősülő cselekményüket.

4. § (1) Köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, illetőleg a temetőnek az a része, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.

(2) A község területén üzemelő köztemető: Móricz Zsigmond utcai köztemető

5. § (1) Köztemető létesítéshez, bővítéséhez, részben, vagy egészben történő megszüntetéséhez, felszámolásához, illetve a lezárt, nem működő temető ismételt használatba vételéhez, vagy kegyeleti park céljára való átalakításához - a helyi építési szabályzatban meghatározottak szerint - a Képviselő-testület döntése szükséges.

(2) A köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről a költségvetési rendeletben foglalt előirányzat figyelembevételével Ják község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) gondoskodik.

6. § (1) A köztemető fenntartásával, üzemeltetésével járó feladatok ellátásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(2) A köztemető használatának rendjét a jelen rendelet 1. sz. mellékletét képező Temető Szabályzat tartalmazza.

Temetkezési helyek és szabályok

7. § (1) Halottat eltemetni, hamvasztott és exhumált halottak maradványait elhelyezni csak az üzemelő (le nem zárt) temetőben szabad.

(2) A temetőt sírhelytáblákra - felnőtt sírhely, díszsírhely, gyermeksírhely, umasírhely, és sírbolt táblákra -, valamint hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.

(3) A sírhely-táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a rendelkezési jog megszűntével - szabályszerű eljárás mellett - ki lehet üríteni és temetés céljából ismét igénybe lehet venni, vagy újrahasznosítani.

(4) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámozott sírhelyekre kell felosztani.

A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni.
(5) A sírhelyeket a betemetés alatt álló sírhely-táblákban - fő szabályként - folytatólagos sorrendben kell felhasználni.
(6) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárás lényét és időtartamát hirdetményben kell közölni, melyet tájékoztató táblán, szükség szerint a temetőkapun, ravatalozón ki kell függeszteni. A lezárt táblába csak rátemetéssel, kettős sírba, vagy sírboltba lehet temetni.
(7) Az elhamvasztott elhunytak hamvait tartalmazó urnákat a temetőn belül urnafülkében, urnasírboltban lehet elhelyezni. Az urnát urnatartóban a sír felületére is el lehet helyezni, valamint az urna koporsós temetési helyre rátemethető az 11. §-ban foglaltak szerint.

8 § (1) Az eltemettető, illetve megbízottja a sírhely kiválasztása, illetve megjelölése céljából a fenntartónál személyesen köteles megjelenni.

(2) Az egyes temetkezési helyek feletti rendelkezési jogot (használat jogát) - a díszsírhely kivételével - az elhunyt hozzátartozója, illetve az eltemetésre kötelezett megváltás útján szerzi meg. A használat a megváltás napjával kezdődik. A megváltási díjakat és az egyéb díjfizetési kötelezettségeket a 2. sz. melléklet tartalmazza.

(3) Az egyszeri megváltás (használat) időtartama:

a./ sírbolt esetében 60 vagy 100 év
b. / sírhely (egyes, kettős, hármas és gyermek) 25 év
c./ Urnakripta (urnasírbolt) 20 év
d/ urnafülke (kolombárium) 10 év
(4) Kettős sírhely esetén az utolsó beletemetéstől számított 25 évig kell biztosítani a használatot.
(5) Az egyes temetkezési helyekről a fenntartó nyilvántartó könyvet köteles vezetni. A fenntartó köteles továbbá a nyilvántartás alapján a lejárat évét megelőző év december 31. napjáig felhívni a rendelkezésre jogosultak figyelmét a rendelkezési jog (használat) megszűnésére.
(6) A temetési hely feletti rendelkezési jog a megváltási díj megfizetésével meghosszabbítható (újraváltható), kivéve, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területét átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója. Rátemetésnél az urna a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.
(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet.
(8) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj arányos részét vissza kell téríteni.

9. § (1) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik. A temető fenntartója a lejárai napjától számított 1 év elteltével intézkedhet a temetési hely újra használata iránt a tulajdonos egyidejű tájékoztatása mellett.

(2) Sírhelytábla vagy egész temető lezárását, kiürítését hirdetményben 3 alkalommal legalább egy országos napilapban, helyi sajtóban, televízióban, a temető hirdetőtábláján közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a lezárás (kiürítés) előtt 6 hónappal, a továbbiak pedig 2 havonként jelenjenek meg. A közzététel a temető fenntartójának kötelezettsége a tulajdonos egyidejű tájékoztatása mellett.

(3) Ha a használat az (1) és (2) bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg és az elhunyt hozzátartozója a holttest maradványokat nem kívánja áttemettetni, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttest maradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni. A fentiekről a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett a temető fenntartója köteles gondoskodni.

10. § (1) Lezárt temetőből sírjelet csak az eltemettető, illetve az a személy jogosult elvinni, aki igazolja, hogy az eltemettető törvényes vagy végrendeleti örököse. A sírjel elszállítása kizárólag a fenntartónak történő bejelentést, illetve az elvitelre való jogosultság igazolását követően történhet meg. A sírjel elszállítására kizárólag exhumálást követően kerülhet sor. Az exhumálás költségei az elszállíttatót terhelik.

(2) A temető, illetve temetőrész kiürítése esetén amennyiben a rendelkezésre jogosult, vagy annak Örököse a kiürítésre megjelölt időpontig a sírjel elszállításáról nem intézkedik, a megjelölt időpontot követő hat hónap elteltével a sírjelet a temető tulajdonosa értékesítheti.

(3) Kiürítésnél a sírbolt és az át nem helyezhető síremlék esetében a tulajdonos a létesítőt köteles kártalanítani.

11. § (1) A temető beosztott tábláiban sorszámozott sírhelyek méreteit az 3. sz. melléklet tartalmazza. A síremlék mérete a sírhely méretét nem haladhatja meg.

(2) Mélyített sírhelybe - időarányos ellenérték felszámítása mellett - még egy koporsó temethető. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(3) Az egyes sírhely egy koporsó, a kettős sírhely két nagy koporsó egymás melletti elhelyezésére szolgál, (rátemetés a (2) bekezdés szerint).

(4) Felnőtt sírhelybe 6, gyermek sírhelybe 2 urna is elhelyezhető. Ilyen esetben is a sírhelyre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Az urnát a talaj szintjétől legalább 0,5 méter mélységbe kell elhelyezni.

(5) Az elhalálozástól számított 5 éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély hamvasztás, más temetőbe áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozóhatóság rendelkezésére adható.

12. § (1) Élők számára előre a sírhely feletti rendelkezési jogot megszerezni tilos, kivéve, ha kettős, vagy hármas sírhely kerül megváltásra a fennmaradó helyre. Sírbolt (kripta), urnakripta hely előre is megváltható. A megváltástól számított egy éven belül a kriptát fel kell építeni. Amennyiben az építtető e kötelezettségét nem teljesíti, a sírbolthely rendelkezési joga, a megváltási összeg kamatmentes visszafizetése mellett az üzemeltetőt illeti.

(2) Sírbolt (kripta) a nyilvántartó^ könyvben sírbolt-táblaként megjelölt helyen, építési engedély alapján, elsődlegesen koporsós temetést szolgáló építmény. Az építmény építési engedély köteles. Az építési engedély egy példányát a fenntartónak meg kell küldeni.

(3) A sírbolt építést a munkák megkezdése előtt 2 nappal a fenntartónak az építési engedély másolatának csatolásával és a kivitelező megjelölésével be kell jelenteni. A bejelentést az építtető vagy a kivitelező teheti meg.

(4) A sírbolt fenntartásáról annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt, vagy síremlék összeomlásától lehet tartani, a fenntartó köteles felszólítani a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjon a helyreállításról. Eredménytelen felhívás esetén az üzemeltető kérelmére a jegyző építésügyi hatósági jogkörében a fenntartásra kötelezettek költségére elrendelheti a sírbolt eltávolítását, megtilthatja a sírboltba való további temetkezést.

(5) A sírbolt táblában megépített egyes sírboltokról, sírbolt könyvet kell vezetni, amelyben fel kell tüntetni az építtetőnek (ill. örököseinek) a temetkezésre jogosultakra vonatkozó rendelkezéseit. Intézkedés hiányában a sírboltba az építtető, annak házastársa, egyenesági rokonai és azok házastársai temethetők.

(6) Sírboltba (kriptába) történő temetés esetén fém, vagy fémbetétes koporsót kell használni, melyet légmentesen le kell zárni.

Díszsírhelyek

13. § (1) A polgármester díszsírhelyet, umasírhelyet (a továbbiakban: díszsírhelyet) adományozhat azon elhunyt személyek részére, akik az ország, a megye, a város érdekében hosszú időn át kimagasló gazdasági, tudományos, művészeti, vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki.

(2) Díszsírhely élő személy részére nem adományozható.

(3) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.

(4) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart és díjtalan.

(5) Kérelemre - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartásával - az elhunyt özvegye is eltemethető a díszsírhelyre. Rátemetésnél a felmerülő költségeket a rátemettetőnek kell megtérítenie.

(6) A díszsírhelyek gondozásáról és ápolásáról az elhunyt(ak) hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat köteles gondoskodni.

Nyilvántartások vezetése

14. § (1) Halottat felravatalozni, eltemetni, vagy elhamvasztani csak anyakönyveztetés után szabad.

(2) A fenntartó a temetőről nyilvántartó könyvet, temető térképet és sírbolt-könyvet köteles vezetni, továbbá hozzáférhető helyen látogatói könyvet tartani.

(3) A látogatói könyv a temetőbe látogató természetes személyeknek a temető rendjével, illetve az üzemeltető működésével kapcsolatos pozitív vagy negatív tartalmú észrevételei bejegyzésére szolgáló könyv. A látogatói könyvet a tulajdonos hitelesíti. A tulajdonos bármikor, de évente legalább egy alkalommal köteles ellenőrizni a látogatói könyvet és a bejegyzésekre tett intézkedéseket.

(4) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést, urnakiadást, urnakiemelést, hamvasztást) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés (urnaelhelyezés vagy a hamvak szétszórásának) napja, az elhalt neve, leánykori neve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének címe, foglalkozása, az elhalálozás napja, helye, halotti anyakönyvi folyószám, fertőző betegségben elhunytnál a halál oka, sírhely-tábla (parcella) sírhelysor, temetési hely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések, és a temetkezési szolgáltatást végző megjelölése. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyének pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell az eltemettető nevét, lakcímét is.

(5) Ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe az eljáró hatóság nevét és az eljárás ügyszámát be kell vezetni.

(6) Külön nyilvántartást kell vezetni a temetőben elhelyezett, halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született gyermek anyjának nevét, elhantolás (urna) elhelyezés időpontját és a föléje tűzött fejfa sorszámát.

(7) A sírbolt-könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírbolt könyvet a (4) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt-könyvbe be kell vezetni a rendelkezni jogosultnak a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.

(8) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy annak az elhunytnak a nyilvántartási adatait tekintheti meg, akinek az eltemettetéséről gondoskodott.

(9) A temető térképen fel kell tüntetni az egyes táblák helyét, (gyermeksírhely, sírbolt tábla stb.) a táblában található sorokat, és a sorokon belül elhelyezkedő sírhelyeket. A temető részletes térképét annak bejáratánál ki kell függeszteni és a változásokkal legalább évente ki kell egészíteni.

(10) A fenntartó a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt-könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt köteles felvilágosítást adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőknek.

15. § (1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunyt életében tett rendelkezése, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A rendelkezésre való jogosultságot a fenntartó csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatban kifogást jelentettek be.

(3) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

- aki a temetést szerződésben vállalta,
- akit arra az elhunyt végrendeletében kötelez,
- végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa,
- az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója (Ptk. 685. § (b) pontja) a törvényes öröklés rendje szerint,
- ha a temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről Ják község Önkormányzata közigazgatási területén elhunyt személy esetén az Önkormányzat köteles gondoskodni.

16. § (1) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a szertartás (búcsúztatás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.
(2) A külön jogszabályban meghatározott fertőző betegségben elhunytak koporsóját lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad.

A fenntartó engedélyéhez kötött tevékenységek

18. § (1) A fenntartó előzetes hozzájárulása szükséges:

-fák ültetéséhez
- az egyéb fás szárú növényzet ültetéséhez, kivágásához, áthelyezéséhez,
- síremlék állításhoz, sírkeret, fedett sírkeret (álkripta) készítéséhez, urnakripta létesítéséhez, valamint ezeken maradandó anyagú díszítés (szobor, felirat) elhelyezéséhez, megváltoztatásához,
- a sír mellett pad felállításához,
- sírgondozás vállalkozás keretében történő végzéséhez.
A fák kivágásához a temető tulajdonosának engedélye szükséges.
(2) Tilos:
- A sírokat, síremlékeket és egyéb kegyeleti tárgyakat beszennyezni, jogosulatlanul áthelyeznie vagy eltávolítani,
- A temető területén minden olyan magatartást tanúsítani, amely a temetőt látogató közönség kegyeleti érzését sérti,
- A temetőben virágot, vagy bármi más tárgyat árusítani,
- A temető területére állatot (kivéve a vakvezető kutyákat) bevinni,
- A sírhelyeket, sírboltokat, urnakriptákat bekeríteni,
- 14 éven aluli személyeknek kísérő nélkül a temetőben tartózkodni,
- Engedély vagy hozzájárulás köteles munkát e nélkül vagy ettől eltérően végezni,
- Sírbolt táblának ki nem jelölt táblában sírboltot létesíteni.

Szabálysértések

19. § .

(1) Aki

a) temetőben temetésre ki nem jelölt területen halottat eltemet, ravatalozásra ki nem jelölt helyen halottat, vagy hamvakat felravataloz, vagy arra ki nem jelölt helyen halott hamvait szétszórja,

b) sírt, vagy sírboltot a szükséges hatósági, szakhatósági engedélyek és az üzemeltető jelenléte nélkül kinyit, abból exhumál,

c) sírgödröt nem talajban lebomló anyaggal bélel ki,

d) temetkezési szolgáltatást e rendelettel ellentétes módon végez, a fenntartó hozzájárulása nélkül halottat eltemet, hamvakat helyez el, vagy szétszór,

e) engedély nélkül sírboltot létesít, vagy annak fenntartására vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti,

f) a fenntartó engedélye nélkül a temetőben síremléket, sírkertet, fedlapot a helyszínen elkészít,

g) a sírhelyen történő építés, felújítás, bontás során feleslegessé váló anyagokat, törmeléket, síremléket, illetve annak darabjait - a jelen rendeletben foglalt kötelezettsége ellenére - nem szállítja el,

h) a sírokat, síremlékeket és egyéb kegyeleti tárgyakat beszennyezi, jogosulatlanul áthelyezi vagy eltávolítja,

i) a temető területén olyan magatartást tanúsít, amely a temetőt látogató közönség kegyeleti érzését sérti,

j) a temetőben virágot, vagy bármi más tárgyat árusít,

k) a temető területére állatot (kivéve a vakvezető kutyákat) bevisz,

l) a sírhelyeket, sírboltokat, urnakriptákat bekeríti,

m) engedélyhez vagy hozzájáruláshoz kötött munkát e nélkül vagy ettől eltérően végez,

n) sírbolt táblának ki nem jelölt táblában sírboltot létesít

o) az üzemeltető hozzájárulása nélkül

- fát ültet vagy áthelyez,
- egyéb fás szárú növényzetet ültet, kivág, áthelyez,
- síremléket állít, sírkeretet, fedett sírkeretet készít, urnakriptát létesít, valamint ezeken maradandó anyagú díszítést helyez el, megváltoztat,
- sír mellett padot állít fel,
- építőanyagokat a temetőbe beszállít,
- építési vagy bontási munkálatokat végez,
- vállalkozás keretében sírgondozást végez,
p) a fenntartó engedélye nélkül személy és teherkocsival vagy más járművel a
temető területére behajt,
q) a temető tulajdonosának engedélye nélkül fát kivág
szabálysértést követ el és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Záró rendelkezések

21. § .

(1) A fenntartó a temetkezési helyek kialakításának rendjére, az előírt nyilvántartások vezetésére az átvétel időpontjától köteles.

(2) E rendelet 2007. június 29. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg Ják község Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 7/2002. (VIII. 27.) számú rendelet a hatályát veszti.

1. melléklet

1. számú melléklet
I.
TEMETŐSZABÁLYZAT
A TEMETŐ RENDJE, NYITVATARTÁS, BEHAJTÁS
A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtti tiszteletadás joga mindenkit megillet.
1./ A fenntartó, a temetési szolgáltatás ellátását állandó készenléti ügyelettel végzi és a temető felügyeletét biztosítja. A temetőben elhelyezett tárgyak, sírok, síremlékek megrongálásáért, esetleges eltulajdonításáért a fenntartó felelősséggel nem tartozik.
2.I Temetők nyitva tartási ideje:
- április 1-től - november 3-ig 06,00 - 22,00 óráig
- november 4-től - március 31 -ig 08,00 - 18,00 óráig.
3./ A temetési szertartások kegyeletteljes és zavartalan lebonyolítását a fenntartó szabályozza, amelytől igény és szükség alapján el lehet térni, az igényesség betartása mellett.
Temetési időpontok: A hozzátartozói igények figyelembevételével és az egyházi szertartáshoz alkalmazkodó időpontban.
4./ Ravatalozásra kijelölt hely: első sorban a ravatalozó épülete, de indokolt esetekben a közvetlen előtte lévő területet igénybe lehet venni.
5./ Temetőből a látogatóknak a nyitvatartási idő letelte előtt, felszólítás nélkül el kell távozni.
6./ Nyitvatartási rendet, a temető házirendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.
7./ Gépkocsival történő behajtás engedélyezet, de csak az arra alkalmas temetői úton. A halottak napi időszakban a nyitvatartási rend ideje nincs korlátozva.
II.
TEMETŐBEN TÖRTÉNŐ MUNKAVÉGZÉS
Temetőben végzett minden munka, kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást a temető fenntartójának be kell jelenteni.
Építési, bontási, helyreállítási és ezzel kapcsolatos minden munka, valamennyi temetőben engedélyezést, bejelentést követően kezdhető meg az engedélyben és a szabályzatban meghatározott feltételek alapján.
A./
AZ ÜZEMELTETŐ FELADATAI

1. / A fenntartó a bejelentés és engedélyköteles munkáról nyilvántartást köteles vezetni, amely tartalmazza:

-a bejelentés nyilvántartási számát,
-munka pontos helyét (temető, parcella, sor, sír számát)
-végzendő munka pontos leírását, a munka megkezdésének, befejezésének időtartamának napját,
-anyagszállítást végző gépkocsi típusát és forgalmi rendszámát,
-építtető nevét, lakcímét, kivitelező nevét, címét, telephelyét és iparengedélyének számát,
-sírbolt építés esetén a jogerős engedély számát.

2. / Az engedélyezett munkát a nyitás után egy órával lehet kezdeni és a zárás előtt egy órával előbb be kell fejezni.

3. / Ünnepnap építési munkát végezni nem lehet.

4. / Minden építés, bontás, helyreállítás megkezdésekor a sarokpontok kitűzése céljából, majd a munka befejezését követően - átvétel miatt - a kivitelező és a fenntartó képviselője helyszíni ellenőrzést végeznek.

5. / Munkavégzés során még átmenetileg sem lehet a közlekedést, a szertartásokat akadályozni. A szomszéd sírok nem sérülhetnek, eredeti állapotuk nem változhat és a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet.

67 A rendeletekben előírt engedélyek, hozzájárulás hiánya, illetve a sírok gondozásának elmulasztása, vagy a jellegétől eltérő kialakítása esetében a fenntartó:
- a sírhely birtokosát - határidő megjelölésével - felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,
- ha a felhívás eredménytelen, a helyreállítás a birtokos költségére elvégeztethető,
- balesetveszélyes állapot halasztást nem tűr, azonnal intézkedni kell a fenntartónak.
B./
RHELY TULAJDONOS FELADATAI, JOGAI
A temetési hely jogosultjának joga és egyben kötelessége a sír jellegének megfelelő gondozása, növényzetének ápolása, sírbolt, síremlék karbantartása.

1. /Engedélyhez kötött munkák:

Minden munka, ami nem sírgondozás, bejelentés és engedélyezés kötelezett, amit "Síremlék, sírbolt építésének, felújításának engedélyezését és a munkavégzést be kell jelenteni. A fenntartó engedélye alapján és a rendelkezések szerint lehet a munkát elvégezni. Az engedélyhez kötött munkákat a 18. §. bekezdései részletezik.
2./ Engedély nélkül végezhető munkák:
Minden sírgondozási munka, cserepes, vágott élő és művirág, koszorú, csokor elhelyezése, valamint sírok díszítéséül szolgáló, lágyszárú, a parcellára jellemző dísznövény ültetése engedély nélkül végezhető.
C./
TILTOTT MUNKÁK, SZABÁLYSÉRTÉSEK
A köztemetőben tilos munkálatok felsorolását a rendelet 18. § (2) bekezdése, a szabálysértési tényállásokat a 19. § tartalmazza.
D./
KÖZTISZTASÁGI FELADATOK
1./ A sírokról lekerülő hulladékot és egyéb szemetet a sírgondozónak, a munkavégzőnek az erre a célra kihelyezett szelektált szemétgyűjtőben kell elhelyeznie.
2./ Minden olyan anyag, ami építés, felújítás során feleslegessé válik, annak eltávolítása a kivitelező feladata. Minden egyéb anyagot a kihelyezett szelektált szemétgyűjtőben, a munkát végzőnek kötelessége elhelyezni.
3./ A fenntartó köteles gondoskodni a temető tisztántartásáról, a parkok és zöldterületek rendszeres gondozásáról, továbbá a szeméttárolók ürítésének megszervezéséről.
SÍREMLÉK, SÍRBOLT ÉPÍTÉSÉNEK, FELÚJÍTÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSI ÉS MUNKAVÉGZÉSEK BEJELENTŐ LAPJA
MUNKAVÉGZÉSI HELY ADATAI: Nyilvántartási száma:................./........................
Elhunyt neve:............................................................. Születési éve:................. Temetés éve:
Munkavégzés helye:.............................. Temető................. parcella................. sor............... sír száma
Síremlék anyaga:...........................................fejkő:.................................befedés módja:...............................................
SÍREMLÉKEN FELTÜNTETETT ELHUNYT(TAK) NEVE: Építési engedély száma:
Kért munka leírása és rajza: (rajzot ide, vagy hátoldalra). Síremlék és tartozékainak felsorolása kiszállításkor igazolása
Kérelmező:............................................................... Lakhelye:....................................................................................
Kivitelező neve:.............................................................................................
Lakhelye:........................................ Telephelye:.......................................... Ipareng, száma:.............................................
Munkák elvégzéséhez szükséges anyagok ki és beszállításához használt gépkocsinak
Rendszáma:....................... Tipusa:................. Kezd, napja:.................... Bef. nap: ...................Össz.nap:........................
Amennyiben a szabványtól, méretektől, előírásoktól eltérek, vagy a szomszéd sír területéről az építménnyel jogtalan helyet foglalok el, beszennyezem és a tájékoztatóban megjelölt előírást megszegem, úgy vállalom az ezzel járó eredeti, előírt állapotban történő visszaállítás költségeit.
Ják,............ év...................... hó .......... nap ............. .................................................................
kérelmező aláírása
Üzemeltető részéről a kérelemben megjelölt munkavégzést, előírásaival javaslom
engedélyezni, illetve:...............................................................................................................................
Ják,......... év........................ hó......... nap ............ ....................................................................
temetővezető aláírása
Síremlék építési, felújítási, munkavégzési bejelentést tudomásul véve engedélyezem:
Ják,........... év........................ hó .... nap ............ .......................................................................
engedélyező aláírása

2. melléklet

2. számú melléklet
A./
SÍRHELY ÁRAK: (Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák.)
Felnőtt l-es sírhely ára 25 évre 400.
Felnőtt Il-es sírhely ára 25 évre 800.
Gyermek sírhely ára 25 évre 200.
Rátemetéskor 50 %-os sírhelyár fizetendő, ezzel újabb 25 évre, vagyis ezen poriadási idő lejártáig a használati jog meghosszabbodik.
KRIPTAHELYEK: 60 évre 100 évre
Il-es kriptahely 2.000.- 3.000.-
URNAKRIPTAHELY: 20 évre 600.-
KOLUMBÁRIUM FÜLKE: 10 évre 300.-

3. melléklet

3. számú melléklet
SÍRHELY MÉRETEK:
Az l-es sírhely mérete járdával 150 x 250 cm, Il-es sírhely mérete járdával 240 x 250 cm, sírok között fejtől 100 cm távolságot célszerű hagyni engedélyezett fásítás, stb. céljára, lábtól 150 cm szükséges a zavartalan forgalom, temetés bonyolítása érdekében, ide fa ültetése és pad elhelyezése tilos!
A temetési hely a sírhelyen belül (az ásandó sírnak) szélességét és hosszúságát úgy kell alakítani, hogy a koporsó leeresztése kellő biztonsággal megoldható legyen. Mélysége: 200 cm, amit úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó alja legalább 160 cm mélységbe kerüljön.
a. / Építhető síremlék hosszúsága és szélessége:
- egyes sírhelyre 200 x 90 cm 200 cm mély
- kettes sírhelyre 200 x 180 cm 200 cm mély
- gyermek sírhelyre 130 x 60 cm 200 cm mély
A síremlék méretek külső méretek. A síremlék mellé mindkét oldalra 30 - 30 cm, fejtől és lábtól 25- 25 cm szélességű járda építhető, ha ezen terület nem áll rendelkezésre, akkor a rendelkezésre álló terület (két sír közötti) megfelezendő.
b. / Sírbolt hosszúsága és szélessége külső méretek: - kettes: 300 x 250 cm kettő koporsós temetésre szolgál,
al- és felépítményből álló temetésre szolgáló építési engedély köteles temetkezési hely, sírbolt mélysége: 200 cm
Sírbolt köré legfeljebb 75 cm széles járda (szilárd burkolatú) építhető.
cl Urnakriptának az alépítmény mérete: 60 x 60 x 60 cm. Felépítménye legfeljebb 80 x 80 cm, teljes mérete zuzalékolással, legalább 100 x 100 cm-nek kell lenni. Urnakripták közötti távolság minden irányban célszerű, ha legalább 100 cm.
Kolumbárium fülke mérete: 30 x 30 x 30 cm, ami egy urna elhelyezésére szolgálhat, de kialakítható úgy is, hogy két urna kerüljön bele elhelyezésre, ekkor a mérete szélességben duplázódik.