Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019.(VIII.30.) önkormányzati rendelete

a távhőszolgáltatási tevékenységről, valamint a díjalkalmazási és díjfizetési feltételekről

Hatályos: 2020. 05. 30

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete

16/2019. (VIII. 30.) rendelete

a távhőszolgáltatási tevékenységről valamint a díjalkalmazási és díjfizetési feltételekről


(Egységes szerkezetben a 16/2020. (V.29.) rendelettel.)


Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény 6. § (2) bekezdés a)-i) pont, 34. § (4) bekezdés, 41. § (1) bekezdés, 43. § (2) bekezdés, 46. § (1) bekezdés, 50.§ (3) bekezdés, 51. § (3) bekezdés, 60. § (3) a) pontja bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések


1. § A rendelet hatálya kiterjed - Kiskunfélegyháza Város közigazgatási területén - a távhőszolgáltatást végző távhőszolgáltatóra és a szolgáltatást igénybevevő felhasználókra és díjfizetőkre.

2. § (1) Lakossági célú távhőszolgáltatási díjat kell alkalmazni a távhőszolgáltatással ellátott lakásra, valamint a lakóépületben és a lakást is magában foglaló vegyes célra használt épületben lévő, a lakások rendeltetésszerű használatára szolgáló és e rendeltetésének megfelelően használt épületrészekre.

(2)1 A lakások rendeltetésszerű használatára szolgáló épületrészek, különösen: a lépcsőház, a folyosó, a mosókonyha, a szárítóhelyiség, a gyermekkocsi- és kerékpártároló helyiség, a központi berendezések helyiségei.

(3) A távhőszolgáltatást az élet-, az egészség- és a vagyonbiztonság, valamint a környezet és a természet védelmének érvényesülésével gazdaságosan, a nemzetgazdasági, a felhasználói, továbbá az energia-takarékossághoz fűződő érdekeknek és a műszaki-biztonsági előírásokban meghatározott követelményeknek megfelelően kell végezni.

(4) E rendelet tekintetében a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (továbbiakban: Tszt.) 3. §-ában, valamint a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról szóló 157/2005. (VIII. 15.) számú Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) 3. mellékletében foglalt Távhőszolgáltatási Közszolgáltatási Szabályzat (továbbiakban: TKSZ) 2.1. pontjában meghatározott fogalmak alkalmazandók.

(5)2


2. Előzetes tájékoztatás, igénybejelentés


3. §3 Igénybejelentés esetén az előzetes tájékoztatást kérő érdekelt kérelmének tartalmaznia kell a tervezett felhasználási hely címét, rendeltetését – lakó -, vegyes-, vagy egyéb épület –, a vételezni kívánt legnagyobb hőteljesítményt és a tervezett éves hőigényt, valamint a TKSZ. 2.1.3. pontjában foglaltaknak megfelelően a távhőmennyiség mérésének tervezett helyét.


3. Közszolgáltatási szerződés megkötése


4. § (1) Az általános közszolgáltatási szerződés a TKSZ. 2.1. 1. pontja szerinti szolgáltatásra, vagy szolgáltatásokra a Tszt. 43. §. (6) bekezdés szerinti megállapodás aláírásával jön létre. Amennyiben a felhasználó és a szolgáltató a megállapodás feltételeiben nem tud megállapodni, a felek jogviszonyára az általános közszolgáltatási szerződés érvényes, a szolgáltatás díjának elszámolására és a díjfizetésre e rendelet előírásait kell alkalmazni.

 (2) Az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kell eljárni a közszolgáltatási szerződés megkötéséig, ha a felhasználó és a szolgáltató között a jogviszony a Tszt. 37. §. (5) bekezdése szerint a szolgáltatás igénybe vételével jött létre.

(3) Az általános közszolgáltatási szerződést a Tszt. 3. §. g) pontja szerinti felhasználó köti meg a szolgáltatóval.

(4) A távhőszolgáltatási közszolgáltatási szerződésnek a TKSZ. 9. és 10. pontjaiban foglaltakon túl tartalmaznia kell annak a személynek a nevét, címét és elérhetőségét, akivel a távhőszolgáltató a felhasználó megbízottjaként az üzemvitellel, a fűtési célú távhőszolgáltatás megkezdésével, befejezésével, az épület fűtési hőigényével kapcsolatos kérdésekben jogosult eljárni.


4. Közszolgáltatási szerződés módosítása, felmondása


5. § (1) Ha a felhasználási helyen valamely épületrész távhőellátását kívánják megszüntetni, a közszolgáltatási szerződés módosítására van szükség. Ebben az esetben a Tszt. 38. § (5) bekezdésében foglaltak az egyedi közszolgáltatási szerződés módosítására is irányadóak.

(2) A közszolgáltatási szerződés módosítása iránti igényt a tulajdonos és felhasználó közösen írásban jelenti be a távhőszolgáltatónak. A távhőszolgáltató 15 napon belül köteles a módosítás feltételeiről, az előírt eljárásról a felhasználót írásban tájékoztatni. A felhasználó képviselője köteles felelős nyilatkozatot tenni a Tszt. 38.§ (5) bekezdés a) pontjában előírt tulajdonostársi hozzájárulások meglétéről. A távhőszolgáltató a Tszt. 38. § (5) bekezdésében előírt feltételek meglétét köteles vizsgálni.

(3) A szerződés (1) bekezdés szerinti módosítása iránti igény, eltérő megállapodás hiányában, az épületrész – lakás, nem lakás céljára szolgáló helyiség – egészére, továbbá mind a fűtési célú, mind a használati melegvíz-szolgáltatási célú hőellátás megszüntetésére vonatkozik.

6. § (1) A távhőszolgáltatásra irányuló közszolgáltatási szerződést a felhasználó a Tszt. 38. § (2) bekezdés a)-d) pontjaiban meghatározott együttes feltételek fennállása esetén 30 napos felmondási idővel mondhatja fel.

(2) A felhasználó a közszolgáltatási szerződés felmondása iránti szándékát írásban köteles a távhőszolgáltatónak bejelenteni. A távhőszolgáltató 15 napon belül írásban köteles a felmondás feltételeiről, az előírt eljárásról a felhasználót tájékoztatni. Felmondás esetén a távhőszolgáltató a törvényben, rendeletben és szerződésben előírt feltételek meglétét köteles vizsgálni.

(3) Amennyiben a felhasználási helyet magában foglaló ingatlannak több tulajdonosa van - társasház, szövetkezeti ingatlan, a közös tulajdon -, a felhasználó köteles biztosítani a Tszt. 38. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltaknak megfelelő hozzájárulások meglétét és erről köteles a távhőszolgáltató részére felelős nyilatkozatot tenni.

(4) Épületrész leválása esetén meg kell szüntetni az épületrészben a távhő igénybevételének lehetőségét. A hőleadó berendezéseket le kell választani az épület felhasználói rendszeréről és az átmenő vezetékeket hőszigeteléssel kell ellátni. Ezzel egyidőben az épület üzemben maradó felhasználói berendezésein – beleértve a hőközpontot/hőfogadót is – az annak megfelelő működését biztosító, a leválasztás miatt szükséges átalakításokat, beszabályozásokat is el kell végezni. Az előzőek megvalósításához szükséges munkálatokat az ingatlantulajdonos tulajdonában lévő felhasználói berendezéseken a felhasználó köteles elvégeztetni.

(5)5 A (4) bekezdésben foglalt munkálatokról a felhasználó, az arra jogosult által készített tervet és műszaki leírást köteles a távhőszolgáltató rendelkezésére bocsátani, amelyeknek az épület teljes fűtési rendszerére ki kell terjednie. Az épület üzemben maradó fűtési rendszerét – beleértve a hőközpontot/hőfogadót is – érintően a tervnek tartalmaznia kell a megváltozott hőszükséglet mértékére vonatkozó számításokat, a leválasztás miatt szükséges átalakításokat, a beszabályozási tervet. Amennyiben a terv szerint az átalakítás jogszabályba, műszaki előírásba ütközik, vagy más felhasználó, díjfizető részére való szolgáltatást akadályozza, a távhőszolgáltató 15 napon belül köteles álláspontját a felhasználóval írásban közölni. A tervezéssel és a terv módosításával kapcsolatos eljárások és azok költségei a felhasználót terhelik.

(6) A (4) bekezdés szerinti munkálatok befejezését a felhasználó köteles a távhőszolgáltatónak írásban bejelenteni, mellékelve a kivitelező nyilatkozatát arról, hogy az átalakítás a benyújtott terveknek megfelelően készült el. A távhőszolgáltató a bejelentést követő 8 munkanapon belül köteles a munkaterv szerinti megvalósítást, az összkomfortos komfortfokozatot biztosító hőellátás elkészültét a helyszínen ellenőrizni. Az ellenőrzés eredményét jegyzőkönyvben kell rögzíteni.

(7) A felhasználó, vagy a díjfizető díjfizetési kötelezettsége a felmondási idő lejártával, abban az időpontban szűnik meg, amikor a felhasználó a távhőellátás bármilyen módon való igénybevételének lehetőségét a jogszabályi előírások betartásával teljes egészében megszüntette.

(8)6 A közszolgáltatási szerződés távhőszolgáltató és felhasználó, vagy díjszervező általi felmondására és módosításaira a Tszt. 38. §-ban, valamint az távhőszolgáltató üzletszabályzatában foglaltakat kell alkalmazni azzal, hogy a felhasználó, vagy díjfizető részéről a felmondás csak a fűtési időszakon kívülre szólhat, és 30 napos a felmondási idő.


5. Bekapcsolás


7. § (1) A bekapcsolás során a távhőszolgáltató a hőmennyiségmérő-kör elemeit és a használati melegvíz felhasználást mérő vízmérőt a mérőeszköz e célra kialakított helyén, illetéktelen beavatkozás, leszerelés megakadályozása céljából plombával, vagy plombatokkal köteles ellátni.

(2) A mérőeszközök felszerelését a szükséges adatok feltüntetésével az üzletszabályzatában meghatározott módon dokumentálja a távhőszolgáltató.

(3) A mérőeszközök vagy azok részegységeinek cseréjekor a (2) bekezdés szerint kell eljárni.


6. Vételezés


8. § A felhasználó a TKSZ 12.1. pontjába foglaltak alkalmazásával jogosult olyan mennyiségű hőenergiát vételezni, amennyi a felhasználási berendezések üzemképes és biztonságos állapota mellett a közszolgáltatási szerződésben rögzített szolgáltatás teljesítéséhez szükséges.

9. §7 A távhőszolgáltató a szolgáltatói hőközpontból való hőellátás esetén a fűtési célú távhő szolgáltatásának megkezdésére és a befejezésére vonatkozó igényeket a hőközpontban/hőfogadóban, valamennyi érintett felhasználóra kiterjedően azonos módon és mértékben teljesíti.

10. § (1)8 Amennyiben a felhasználó a fűtési célú távhőszolgáltatás megkezdésével, befejezésével, kapcsolatos igényét nem adja meg, a távhőszolgáltató – ha a felhasználói berendezés állapota ezt lehetővé teszi – a következők szerint szolgáltat:

a) fűtési célú távhőszolgáltatást a fűtési időszakban a hőközponti, időjárásfüggő fűtésszabályozó működtetésével folyamatosan teljesíti. A fűtés indításra vagy leállításra vonatkozó igényt az írásos megrendelést követően minimum 24, maximum 72 órán belül teljesíti.

b) a használati melegvíz-szolgáltatási célú távhőszolgáltatást folyamatosan teljesíti.

(2)9 Fűtési célú távhőszolgáltatás esetében a távhőszolgáltató a csatlakozási ponton a külső hőmérséklet függvényében - eltérő megállapodás hiányában - legalább annyi hőenergiát szolgáltat, amennyi az üzemképes felhasználói berendezések rendeltetésszerű működése mellett az az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006 TNM rendelet szerinti belső hőmérsékletek biztosításához szükséges, azaz

a) Lakóépület, huzamos tartózkodásra

     szolgáló helyiségek

     (szobák, étkező, hálószoba stb.)                                      +20 °C

b) Lakóépület: egyéb helyiségek (konyha,

     tároló stb.)                                                                             +16 °C

c) Iroda (cellás vagy egyterű) Konferenciaterem

     Előadó, osztályterem, Étterem/büfé                                 +20 °C

d) Óvoda                                                                                     +22 °C

e) Áruház                                                                                    +16 °C ”


(3) Teljesítettnek minősül a használati melegvíz-szolgáltatás abban az esetben, ha az üzemképes felhasználói berendezések rendeltetésszerű működése mellett, folyamatos vételezésnél a használati melegvíz hőmérséklete a kifolyóknál mérve legalább + 40°C hőmérsékletű.


7. Szüneteltetés, korlátozás


11. § (1) A távhőszolgáltató a Tszt. 40. §-a szerint jogosult a távhőszolgáltatást szüneteltetni.

(2) A felhasználó a távhő vételezés szüneteltetését jogosult igényelni a tulajdonában, üzemeltetésében lévő felhasználói berendezések terv szerinti karbantartásának, felújításának idejére vagy váratlan meghibásodás miatt szükséges fenntartási munka elvégzése idejére.

(3)10 A tervezett karbantartási, felújítási munkákat a tárgyév május 15. és szeptember 15. közötti időszakban – más megállapodás hiányában – 8 napon belül kell elvégezni. A munkák megkezdésének és várható befejezésének időpontjáról a távhőszolgáltató legalább 8 nappal korábban köteles írásban tájékoztatni a felhasználókat.

(4) A távhőszolgáltató a nem a (2) bekezdés hatálya alá tartozó munkálatokat (meghibásodás kijavítása, veszélyhelyzet megszüntetése, üzemzavar elhárítása) a felek egymás egyidejű - a meghibásodás okát és a hiba kijavításának kezdetét tartalmazó - írásbeli értesítése mellett, a műszakilag lehetséges legrövidebb idő alatt végzi el.

(5) A felhasználó a tulajdonában lévő berendezés karbantartását, javítását és felújítását a (2) – (4) bekezdésben foglaltak szerint jogosult elvégezni.

12. § A távhőszolgáltatás korlátozása vonatkozásában a Tszt. 41. § és 42. § rendelkezései az irányadóak.

13. § (1) A felhasználók korlátozási sorrendje a következő:

a) I. kategória: egyéb felhasználó, kivéve közintézmény

b) II. kategória: egyéb felhasználó: közintézmény, kivéve az egészségügyi, szociális és gyermek intézményeket

c) III. kategória: használati melegvíz szolgáltatás szüneteltetése

d) IV. kategória: lakásfűtés csökkentése

e) V. kategória: szolgáltatás szüneteltetése

(2) A korlátozás megvalósítása két lépcsőben történik:

a) első lépcsőben a fagyveszély elhárításának mértékéig az I.-IV. kategóriákban,

Attila utcai tömbfűtőműhöz, valamint a Petőfi lakótelepi fűtőműhöz tartozó közterület, egyéb felhasználók

b) második lépcsőben, az V. kategóriában teljes korlátozásra kerül sor mindkét fűtőmű esetében, a szolgáltatás szünetel.

(3) Az egyéb felhasználó korlátozható teljesítményét kategóriánként a szolgáltató állapítja meg, erről a felhasználót tájékoztatja.

(4) A korlátozás elrendelése egyéb felhasználó esetén, telefonon, telefaxon, e-mailen vagy személyesen történhet.

(5) A korlátozás végrehajtásáról a szolgáltató gondoskodik, melyért a szervezet vezetője a felelős.

(6) A lakossági és egyéb felhasználók korlátozásának bejelentése tömegkommunikációs eszközök, sajtó, hirdetmény útján történik, végrehajtása a szolgáltató feladata.

(7) A korlátozás az egészségügyi, szociális és gyermek intézményeket csak környezetvédelmi katasztrófa esetén az V. kategóriában érintheti.


8. Felhasználói berendezés létesítése, működtetése,

fenntartása, átalakítása


14.§ A nem a távhőszolgáltató tulajdonában lévő hőközponti berendezések fenntartása és üzemeltetése, eltérő megállapodás hiányában, a hőfogadó tulajdonosának feladata.

15. §11   (1)A felhasználó a távhőszolgáltató előzetes engedélyével végezheti el az olyan építészeti vagy épületgépészeti átalakítást, amely a távhővel ellátott felhasználási hely díjfizetés alapját képező légtérfogatát, vagy a hőteljesítmény igényét változtatja. A megváltozott távhőigényről a felhasználónak a távhőszolgáltatóval előzetesen meg kell állapodnia.

(2) Az átalakításról arra jogosult által készített olyan tervet kell a távhőszolgáltatóhoz benyújtani, amely figyelembe veszi az épületet ellátó hőközpont műszaki adottságait, tartalmazza a megváltozott teljesítmény iránti igénnyel kapcsolatos számításokat. Az átalakítás befejezését írásban be kell jelenteni a távhőszolgáltatónak.

(3) A munkálatok elvégzése után a felhasználási hely ellátására érvényben lévő közszolgáltatási szerződést a megváltozott légtérfogatnak, vagy megváltozott teljesítmény iránti igénynek megfelelően, épületrészenkénti díjszétosztás esetén a díjfizetőkre és a hődíj új szétosztási arányaira is kiterjedően módosítani kell.


9. Mérés


16. § (1) Az ellátott épületben a hőmennyiségmérő mérőműszerek helyét és üzemeltetésének lehetőségét a felhasználási hely tulajdonosa köteles díjmentesen biztosítani.

(2) Hőközponti mérés szerinti távhőszolgáltatás esetén a hőmennyiségmérés helye a felhasználói, vagy a szolgáltatói hőközpont primer hőfogadó egysége, amelybe a mérőeszközt a forgalmazó, vagy szállító által megadott, a mérő hitelesítési engedélyében előírt beépítési követelmények betartásával kell beszerelni.

(3) A hőfogadó állomáson a hiteles hőmennyiségmérést, vagy a költségmegosztást szolgáló mérőműszereket az alkalmazott mérőeszközre vonatkozó beépítési követelmények betartásával kell felszerelni.

(4) Épületrészenkénti mérés szerinti távhőszolgáltatás esetén a hőmennyiségmérőt az épületen belül elhelyezve, a mérőre vonatkozó beépítési követelmények betartásával úgy kell felszerelni, hogy az az adott épületrész egészének hőfelhasználását mérje.

(5) A használati melegvíz fogyasztást rögzítő vízmérőt a mérőre vonatkozó beépítési követelmények betartásával úgy kell felszerelni, hogy az adott épület, vagy épületrész egészének vízfelhasználását mérje.

(6) A felhasználónál felszerelt hőmennyiség-, és használati melegvíz mérők rongálás elleni védelméről és a plombák sértetlenségéről a felhasználó köteles gondoskodni.


10. Távhőszolgáltatás díjai és azok megállapítása


17. § (1) A hatósági árváltozást követően az új ár az érvényes szerződés részévé válik.

(2) A távhőszolgáltatásért a felhasználó, vagy a díjfizető alapdíjat és hődíjat (a továbbiakban együtt: távhőszolgáltatási díj) köteles fizetni. A nem lakossági célú felhasználót a fizetendő távhőszolgáltatási díjakról a távhőszolgáltató az árváltozást megelőzően legalább 15 nappal írásban értesíti.

(3) A fűtési alapdíj éves díj, melyet a felhasználó az épületben lévő lakások és helyiségek fűtött légtere után (Ft/lm3/év) vagy teljesítmény lekötés alapján (Ft/MW/év) fizet. A használati melegvíz alapdíj a felhasználó által elfogyasztott használati melegvíz mennyisége (Ft/m3) után fizetendő díj.

(4) Ha több személy tulajdonában lévő, hőközponti mérés szerinti távhőszolgáltatásban részesülő épület távhőszolgáltatási díjait egy összegben egyenlíti ki, a felhasználó képviselője a távhőszolgáltató részére köteles írásban nyilatkozni a nem lakossági célú távhőellátásként igénybe vett távhőszolgáltatás arányáról. A nyilatkozatot a bejelentésben szereplő adatok változása esetén is meg kell tenni. A nyilatkozat tartalmáért a nyilatkozattevő felelősséggel tartozik. A nyilatkozat elmulasztása esetén – a nyilatkozat megtételét követő mérőleolvasás időpontjáig – a távhőszolgáltató jogosult a nem lakossági célú távhőszolgáltatási díjakat alkalmazni.

(5) A díjakat a távhőszolgáltató által kiállított számlán feltüntetett határidő lejártáig kell megfizetni.


11. Az alapdíj alkalmazása és fizetése


18. § (1) A felhasználó, vagy a díjfizető az alapdíj 1/12 részét a tárgyhónapban fizeti a távhőszolgáltatónak a számlán feltüntetett időpontig.

(2) Az (1) bekezdés szerinti alapdíjak alkalmazásánál a légtérfogat számításánál az éléskamra, valamint az épületrész légterének a közművezetékeket védő burkolat mögötti része nem vehető figyelembe. Ha a távhőszolgáltatásban részesülő épületrész fürdőszobájában az előírt hőmérséklet biztosítását kiegészítő fűtéssel tervezték, az épületrész légtérfogatának megállapításánál a kiegészítő fűtéssel ellátott fürdőszoba légtérfogatának 60 %-át kell számításba venni.

(3) Fűtöttnek minősül az a helyiség, amelyben fűtőtest, vagy egyéb hőleadó berendezés van, ha azt fűtöttre tervezték és – elhelyezkedésének, eredeti rendeltetésének, vagy műszaki megoldásának megfelelően – a helyiség hőmérséklete a távhőszolgáltatás folytán biztosított.

(4) A számítás alapjaként az engedélyezett tervdokumentáció, vagy az ingatlan-nyilvántartás adatait kell figyelembe venni.

(5) Ha a felhasználói berendezések hibája vagy alkalmatlansága miatt nem teljesíthető a szolgáltatás, a felhasználónak az adott szolgáltatásra vonatkozó alapdíjat meg kell fizetnie.

(6) Ha a felhasználó év közben köt, vagy mond fel általános közszolgáltatási szerződést, a szerződéskötés, vagy felmondás évében a naptári évre számított alapdíjnak az arányos részét kell megfizetnie.

 (7) A felhasználó a felhasználási hely légtérfogatának megfelelő éves alapdíjat mindaddig köteles a távhőszolgáltató részére megfizetni – abban az esetben is, ha távhőt nem vételezett – amíg az a távhőszolgáltatást ténylegesen meg nem szüntette.


12. Hődíj alkalmazása, elszámolása és fizetése


19. § (1) A fűtési hőenergia díját a lakossági felhasználó – eltérő megállapodás hiányában – 6 hónapon át, havonta a fűtési idényben az előző fűtési idény figyelembevételével havi egyenlő részletekben teljesíti a számlán feltüntetett időpontig. A távhőszolgáltató a mért fogyasztás alapján a hődíjat a felhasználói közösséggel kötött általános közszolgáltatási szerződés szerint szétosztja, és a részfizetések összegével évente legalább egyszer, a fűtési idény végén elszámol.

(2)12 A mért fogyasztás hődíját, egyéb megállapodás hiányában, a felhasználó és a távhőszolgáltató közötti megállapodásban foglalt légtérfogata (lm3) arányában kell a díjfizetőknek megfizetni.

(3) Az általános közszolgáltatási szerződésről, annak a díjszétosztás módjára, arányaira vonatkozó rendelkezéseiről és ezek változásáról a felhasználó képviselője köteles a díjfizetőket tájékoztatni. A díjfizető kérésére a távhőszolgáltató ügyfélszolgálata köteles az általános közszolgáltatási szerződésről, a díjszétosztás módjáról és az adott díjfizetőre vonatkozó díjszétosztási arányról a díjfizetőnek tájékoztatást adni.

(4) Az egyéb felhasználó és az egyedi mérésű felhasználó a vele kötött közszolgáltatási szerződés szerint fizeti a díjat.


13. Használati melegvíz fogyasztás elszámolása


20.§ 13  (1) A használati melegvíz díját egyedi mérés alapján, hitelesített, elfogadott, a távhőszolgáltató által leplombált melegvízmérő óra szerinti mennyiség alapján kell elszámolni. A nem mért fogyasztás esetén a használati melegvízdíj számítási módja az 1. számú mellékletben rögzítettek alapján történik.

(2) A melegvízmérők ellenőrző leolvasása évi egyszeri alkalommal történik. A közbenső időben a felhasználónak, díjfizetőnek a szolgáltatóhoz bejelentett fogyasztás, ennek hiányában a szolgáltatóval kötött megállapodás szerinti előleg kerül számlázásra.

(3) A használati melegvíz előállításához felhasznált hálózati hidegvíz és csatorna használat díja, továbbá a vonatkozó jogszabályokban előírt egyéb költségelemek közvetített szolgáltatásként kerülnek továbbszámlázásra a közszolgáltatási vízellátó által számlázott árakon. Árváltozáskor az összevont díjakat a távhőszolgáltató jogosult külön ármegállapítás nélkül érvényesíteni a felhasználók és díjfizetők felé.

(4) A használati melegvíz felmelegítésének hődíj költsége a melegvíz fogyasztás, a fajlagos hőszükséglet és a hőenergia egységárának szorzata.

(5) A hőközpontban 1 m3 közműves ivóvíz felmelegítéséhez és hőn tartásához szükséges hőmennyiséget a távhőszolgáltató állapítja meg. Az 1 m3 közműves ivóvíz felmelegítéséhez és hőn tartásához szükséges hőmennyiség a szolgáltatói tulajdonú hőközpontokban hitelesen mért hő- és használati melegvíz felhasználás mennyiségeinek hányadosa (GJ/vízm3).


14. Díjfizetés általános szabályai


21. § (1) A Szolgáltatót havonta számlaadási, a felhasználót, díjfizetőt a számlán feltüntetett fizetési határidőig díjfizetési kötelezettség terheli.

(2) A felhasználó vagy díjfizető díjfizetési kötelezettségének eleget tehet:

a) pénztári befizetéssel

b) a szolgáltató bankszámlájára történő utalással

c) postai befizetéssel

d) a szolgáltató által meghatározott egyéb módokon

(3) Késedelmes fizetésnek minősül, ha a felhasználó vagy díjfizető a szolgáltatás ellenértékét a számlán feltüntetett határidőig nem fizeti meg, továbbá a fizetési határidőig csak részben egyenlíti ki.

(4) Késedelmes fizetés esetén a felhasználó, díjfizető köteles a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:48. § szerinti pénztartozás esetén megállapítható kamatot vagy a szerződés szerinti késedelmi kamatot megfizetni.

(5)14 Ha a távhőszolgáltatás felfüggesztésére kerül sor, akkor a felhasználó vagy díjfizető 100 %-os mértékű alapdíjat, és a fogyasztói közösség által meghatározott mértékű mérsékelt hődíjat, ennek hiányában az épület fajlagos felhasználásának (átlagfogyasztásának) a 40%-át köteles fizetni.

(6)  15  Az üzemelő és a fogyasztásból kizárt felhasználói berendezések, mérőeszközök állapotának ellenőrzésre jogosult a távhőszolgáltató és a lakóközösség közös képviselője naponta 8-20 óráig, előzetes bejelentés nélkül is.



15. Csatlakozási díj


22. § (1) Új vagy növekvő távhőigénnyel jelentkező felhasználási hely tulajdonosától az igényének kielégítését szolgáló hőteljesítmény rendelkezésre állásához szükséges szolgáltatói tulajdonú berendezések létesítése, bővítése, átalakítása céljából a távhőszolgáltató csatlakozási díjat kérhet.

(2) A távhőszolgáltató a csatlakozási díj mértékét mérsékelheti.

(3) A bejelentett új vagy növekvő távhőteljesítmény-igény kielégítésére, a csatlakozás feltételeire az igénybejelentőnek és a távhőszolgáltatónak egymással külön szerződést kell kötnie.

(4) A csatlakozási díj mértéke a felhasználó ellátása érdekében szükséges

a) bekötővezeték létesítéséhez: 150 000,- Ft / nyomvonal folyóméter

b) szolgáltatói tulajdonú egyéb berendezések létesítéséhez, bővítéséhez: 25 000,- Ft / kW

(5) A (4) bekezdésben megállapított csatlakozási díj a legmagasabb hatósági ár, amely az általános forgalmi adót nem tartalmazza.


16. Szerződésszegés és következménye


23. § (1) A Tszt. 50. § (3) bekezdés szerinti pótdíj mértéke a távhőszolgáltatás körében elkövetett szerződésszegés esetén szerződés nélküli távhőfogyasztás esetén a szerződésszegés tartama alatt elfogyasztott hőmennyiség díjának kétszerese.

(2)16

(3) A Tszt. 49. § (2) bekezdés c), d), e), f) és g) pontjaiban szabályozott szerződésszegés esetén a pótdíj mértéke a felhasználóra (díjfizetőre) vonatkozó alapdíj háromszorosa, a szerződésszegés, vagy a más módon történő szabálytalan vételezés időtartamára számítva.

24. § (1) A Tszt. 49. § (2) bekezdés c) - g) pontjaiban szabályozott szerződésszegés esetén, vagy szabálytalan vételezés esetén vagy szerződés nélküli vételezés esetén a pótdíj mértéke a méretlen időszakra a szerződésszegést megelőző időszak – legalább három hónap – mért felhasználásából számított átlagmennyiség díjának kétszerese. Ha a három hónap átlaga nem számolható ki hitelt érdemlően, akkor a pótdíj mértéke havi 20 m3 melegvíz ára.

(2) Amennyiben a távhőszolgáltató a felhasználó szerződésszegése miatt a szolgáltatás felfüggesztésére jogosult, az ennek végrehajtásához szükséges munkálatokat a felhasználói berendezéseken is jogosult elvégezni, az ingatlantulajdonos pedig ezt tűrni köteles.


17. Záró rendelkezések


25. § Ez a rendelet 2019. augusztus 30-án lép hatályba.

26. § Hatályát veszti a távhőszolgáltatási tevékenységről valamint a díjalkalmazási és díjfizetési feltételekről szóló 11/2012. (IV. 02.) számú. önkormányzati rendelet.

27. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


Kiskunfélegyháza, 2019. augusztus 29.




                    Csányi József                                                     Dr. Faragó Zsolt

                     polgármester                                                              jegyző



A rendelet kihirdetve: 2019. augusztus 30. 13.00 óra




                                                                                             

Dr.. Faragó Zsolt 

        jegyző





  1. számú melléklet


A melegvíz hődíj átalányhoz tartozó vízmennyiség


A nem mért fogyasztás esetén a használati melegvízdíj megállapításához a lakás teljes fűtött légköbmétere alapján a következő táblázatban meghatározott alapterület értékhez tartozó vízmennyiséget kell figyelembe venni:

A lakás teljes fűtött légtér (lm3)                    Átalánydíj víz (m3)

0-75                                                               4

75,1-100                                                        6

100,1-120                                                      7

120,1-140                                                      9

140,1-165                                                      11

165,1-185                                                      13

185,1-225                                                      15

225,1-                                                            18




1Módosította a 16/2020. (V.29.) rendelet 1. §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

2Hatályon kívül helyezte a 16/2020. (V.29.) rendelet 13. §-a, 2020. május 30. napjától.

3Módosította a 16/2020. (V.29.) rendelet 2. §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

4Módosította a 16/2020. (V.29.) rendelet 3 . §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

5Módosította a 16/2020. (V.29.) rendelet 4. §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

6Megállapította  a 16/2020. (V.29.) rendelet 5. §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

7Módosította a 16/2020. (V.29.) rendelet 6. §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

8Módosította a 16/2020. (V.29.) rendelet 7. §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

9Módosította a 16/2020. (V.29.) rendelet 7. §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

10Módosította a 16/2020. (V.29.) rendelet 8. §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

11Módosította a 16/2020. (V.29.) rendelet 9. §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

12Módosította a 16/2020. (V.29.) rendelet 10. §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

13Módosította a 16/2020. (V.29.) rendelet 11. §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

14Megállapította a 16/2020. (V.29.) rendelet 12. §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

15Megállapította a 16/2020. (V.29.) rendelet 12. §-a, hatályba lép 2020. május 30. napján.

16Hatályon kívül helyezte a 16/2020. (V.29.) rendelet 13. §-a, 2020. május 30. napjától.