Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a település 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 02- 2024. 02. 27

Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a település 2022. évi költségvetéséről

2022.03.02.

Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya az Önkormányzatra, a Képviselő-testületre valamint a támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre terjed ki.

2. § (1) A Képviselő-testület a 2022. évi költségvetés

a) kiadási főösszegét 77.878.847,- Ft-ban állapítja meg, melyből:

aa) a személyi juttatás összege: 16.533.030,- Ft

ab) a munkaadót terhelő járulékok összege: 2.173.360,- Ft

b) bevételi főösszegét: 77.878.847,- Ft-ban állapítja meg.

(2) A költségvetési bevételi főösszeg tartalmazza a 2021. évi maradványt 46 588 714,- Ft összegben.

3. § (1) az Önkormányzat 2022. évi működési, felhalmozási kiadási előirányzatait rovatrend és intézmények szerinti bontásban az 1. melléklet

(2) az Önkormányzat 2022. évi működési, felhalmozási bevételi előirányzatait rovatrend szerinti bontásban 2. melléklet

(3) az Önkormányzat 2022. évi finanszírozási kiadásait a 3. melléklet

(4) az Önkormányzat 2022. évi finanszírozási bevételeit 4. melléklet szerint állapítja meg.

(5) a 2022. évi létszámkeretet az 5. melléklet alapján határozza meg a képviselő-testület.

(6) az Önkormányzat 2022. évi működési kiadási és bevételi mérlegét 6. melléklet szerint állapítja meg.

(7) az Önkormányzat 2022. évi felhalmozási kiadási és bevételi mérlegét a 7. melléklet szerint állapítja meg.

(8) az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 8. melléklet részletezi.

(9) az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 9. melléklet tartalmazza.

(10) az önkormányzat a 2011. évi CXIV törvény (Stabilitási törvény) szerinti adósságot keletkeztető fejlesztési célokat 2022. évben nem tervez.

(11) az önkormányzat adatszolgáltatását az elismert tartozás állományról a 10. melléklet tartalmazza.

(12) az Önkormányzat a 2022. évi Európai Uniós támogatással megvalósuló programokat, projekteket nem tervez a 11. melléklet szerint.

(13) a képviselő-testület több éves kihatással járó kötelezettségek (feladatok) előirányzatait éves bontásban a 12. melléklet szerint fogadja el.

(14) az önkormányzat hitelállománnyal nem rendelkezik a 13. melléklet szerint.

(15) az önkormányzat közvetett támogatásait a 14. melléklet mutatja

(16) az önkormányzat kötelező és önként vállalt bevételeit a 15. melléklet részletezi

(17) az önkormányzat kötelező és önként vállalt kiadásait a 16. melléklet részletezi.

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány elkerülése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat az önkormányzat köteles betartani.

(5) Az önkormányzat forrásai növelése és szakmai feladatellátás javítása érdekében jogosultak pályázatok benyújtására, amennyiben a pályázati felhívásban foglalt feltételeknek megfelelnek.

(6) Az önkormányzat pályázatának benyújtását megelőzően köteles a Képviselő-testületnél a pályázat benyújtásának jóváhagyását kérni, amennyiben a pályázat keretében az önkormányzat:

a) A pályázat megvalósításához önerő szükséges, vagy

b) Többletfeladatot vállalna fel, vagy

c) Az önkormányzat által használt ingatlan átalakítására, felújítására vállalkozik, vagy

d) Egyszeri ráfordítással olyan tevékenységet vállal fel, olyan eszközöket szerez be, melyeknek működtetési kiadása a pályázat megvalósítása alatt, vagy a pályázat lezárását követően többlet költségvetési támogatási igényt eredményez, vagy

e) Európai Uniós forrás elnyerésére pályázik.

5. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról a Képviselő-testület dönthet.

(2) A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók. A polgármester a saját hatáskörben végrehajtott módosításokról, átcsoportosításokról (esetenként 100 e Ft értékhatárig) a Képviselő-testületet félévente tájékoztatja.

(3) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) A képviselő-testület félévente, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(5) A jegyző köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani.

6. § Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról külső vállalkozó útján gondoskodik.

7. § Ez a rendelet 2022. március 2-án lép hatályba.