Püspökhatvan Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (III. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 09- 2023. 05. 23

Püspökhatvan Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (III. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.03.09.

Püspökhatvan Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya az Önkormányzatra és az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.

2. Bevételi és kiadási főösszegek

2. § A képviselő-testület Püspökhatvan Község Önkormányzat 2022. évi költségvetés bevételi és kiadási főösszegét az alábbiak szerint állapítja meg:

a) Püspökhatvani Eszterlánc Óvoda és Bölcsőde bevételi és kiadási főösszege: 77 859 080 Ft

b) Püspökhatvani Közös Önkormányzati Hivatal bevételi és kiadási főösszege: 53 875 767 Ft

c) Püspökhatvani Gyermekélelmezési Konyha bevételi és kiadási főösszege: 32 624 083 Ft

d) Önkormányzat bevételi és kiadási főösszege: 374 481 428 Ft.

3. § A 2. §-ban meghatározott bevételi és kiadási főösszeg fő kormányfunkciónkénti valamint kiemelt előirányzat megosztását önkormányzati szinten az 1. melléklet, valamint intézményi szinten 4. melléklet, 7. melléklet, 10. mellékletek tartalmazzák.

3. Felhalmozási kiadások

4. § A rendelet felhalmozási kiadásait a 15. melléklet tartalmazza intézményenkénti bontásban.

4. A költségvetést alátámasztó kimutatások

5. § A költségvetés alátámasztására az alábbi kimutatásokat fogadja el:

a) Püspökhatvan Község Önkormányzatának 2022. évi kimutatása a bevételi és kiadási előirányzatairól és költségvetési egyenlegekről 2. melléklet szerint,

b) Püspökhatvan Község Önkormányzatának kiemelt előirányzatok feladatonkénti felhasználását az 3. melléklet szerint,

c) Püspökhatvani Eszterlánc Óvoda és Bölcsőde 2022. évi kimutatása a bevételi és kiadási előirányzatairól és költségvetési egyenlegekről 5. melléklet szerint,

d) Püspökhatvani Eszterlánc Óvoda és Bölcsőde kiemelt előirányzatok feladatonkénti felhasználását az 6. melléklet szerint,

e) Püspökhatvani Gyermekélelmezési Konyha 2022. évi kimutatása a bevételi és kiadási előirányzatairól és költségvetési egyenlegekről 8. melléklet szerint,

f) Püspökhatvani Gyermekélelmezési Konyha kiemelt előirányzatok feladatonkénti felhasználását az 9. melléklet szerint,

g) Püspökhatvani Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi kimutatása a bevételi és kiadási előirányzatairól és költségvetési egyenlegekről 11. melléklet szerint,

h) Püspökhatvani Közös Önkormányzati Hivatal kiemelt előirányzatok feladatonkénti felhasználását az 12. melléklet szerint,

i) Püspökhatvan Község Önkormányzatának 2022. évi konszolidált mérleget a 13. melléklet szerint,

j) Püspökhatvan Község Önkormányzatának és intézményeinek feladat jellege szerinti kimutatását 14. melléklet szerint,

k) Gördülő ütemtervet 2022. évi előirányzat felhasználásáról a 16. melléklet szerint,

l) 2022. évet követő 3 év tervezett előirányzatinak keretszámát a 17. melléklet szerint.

5. Közvetett támogatások, adókedvezmények

6. § Közvetett támogatás, adókedvezmény, adóelengedés az önkormányzat nem alkalmaz, ilyen kedvezményt nem nyújt.

6. Többéves kihatásokkal járó kötelezettségek

7. § Többéves kihatással járó kötelezettsége az Önkormányzatnak és intézményeinek nincsen.

8. § (1) A költségvetési többlet felhasználására képviselő-testületi döntést követően kerülhet sor.

(2) A költségvetési hiány összege 0 Ft. Az év közbeni költségvetési hiány belső finanszírozására az előző évi szabad pénzmaradványból év közbeni rendelet módosítással igénybe vehető. A jelen költségvetési rendelet előző évi pénzmaradvány igénybevételét tartalmazza, melynek összege: 104 552 472 Ft. A további költségvetési hiány külső finanszírozása hitelfelvétellel biztosítható, mely csak képviselő-testültei döntéssel vehető igénybe.

(3) A költségvetés 8 951 195 Ft tartalékot tartalmaz.

7. Létszámgazdálkodás

9. § Az önkormányzat és intézményei éves létszámának alakulása:

a) Püspökhatvani Eszterlánc Óvoda és Bölcsőde: 13 fő (5 fő óvodapedagógus, 5 fő pedagógiai munkát segítő, 2 kisgyermeknevelő, 1 bölcsődei dajka)

b) Püspökhatvani Közös Önkormányzati Hivatal: 9 fő

c) Püspökhatvani Élelmezési Konyha 5 fő

d) Önkormányzat: 4,5 fő (1 fő polgármester, 1 fő temetőgondnok, 1 fő hivatalsegéd, 1 fő fizikai alkalmazott, 1 fő négyórás kulturális munkatárs).

8. A 2022. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

10. § (1) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek esetében a tervezett saját bevétel elmaradása nem vonhatja maga után az intézményi finanszírozás növekedését, a bevételi kiesést a kiadások csökkentésével kell egyensúlyozni.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül kötelesek gazdálkodni.

(3) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a normatív állami hozzájárulásokhoz, a normatív kötött felhasználású állami támogatáshoz kapcsolódó mutatószámok alapdokumentumait és elszámolásait vezetni, azok adatszolgáltatásáért felelősséggel tartoznak. A mutatószámok a tervezetthez képest történő csökkenése esetén a költségvetési szerv vezetője köteleses a polgármestert tájékoztatni és haladéktalanul intézkedni a kiadások ehhez kapcsolódó csökkentése érdekében. A központi költségvetés részére történő visszafizetési kötelezettség teljesítése érdekében a 2021. évi pénzmaradvány bevételi többletet képező része is a visszafizetés forrásául szolgál a kiadási előirányzat maradványon felül.

(4) A működési kiadásokban többlet költségvetési kihatással járó kötelezettség csak a képviselő-testület határozatával engedélyezhető. A bevételi előirányzaton felüli többletbevétel képviselő-testületi döntés alapján használható fel.

(5) Az Önkormányzat képviselő-testülete által – támogatási megállapodás alapján – biztosított, különféle szervezetek részére nyújtott pénzeszköz átadások elszámolási kötelezettséggel juttathatók, a rendeltetésszerű felhasználásáról el kell számolni.

(6) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a likviditástól függően a szabad pénzeszközt a számlavezető pénzintézetnél éven belül lekösse.

(7) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a takarékos gazdálkodásra törekedni, mely magába foglalja a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatainak betartását. Be nem tartása estén a felelősségre vonásról a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt.

(8) Az év közbeni jogszabályváltozásokból adódó költségvetést érintő kihatásokról, többlet kiadásokról, illetve azok fedezetéről a képviselő-testület a szükséges rendeletmódosítást a következő ülésén megtárgyalja.

(9) A polgármester saját hatáskörben 1 000 000 Ft-ig vállalhat kötelezettséget, melyről a soron következő testületi ülésen be kell számolnia a Képviselő-testületnek.

(10) A köztisztviselők illetményalapja 46.380 Ft.

(11) A képviselő-testület a Püspökhatvani Közös Önkormányzati Hivatal székhely településen dolgozó köztisztviselői és a polgármester valamint a hivatalsegéd cafeteria keretének összegét az aktuális költségvetési törvény alapján 231 900 Ft-ban határozza meg. A Püspökhatvani Eszterlánc Óvoda és Bölcsőde dolgozóinak, valamint a temetőgondnoknak az éves cafeteria juttatása bruttó 153 600 Ft.

9. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2022. január 1-jétől kell alkalmazni, e szerint lép hatályba.