Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról

Hatályos: 2009. 10. 01- 2023. 04. 26

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2001. (II. 1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról

2009.10.01.

Tiszacsege Város Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése alapján - figyelembevéve az 1990. évi LXV. tv. 1. § (6) bekezdés a./ pontját, valamint az 1991. évi XXXI. törvény 7. § (1) bekezdését is - az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § (1) Az Önkormányzat cím, kitüntetések és díjak adományozásával kívánja méltó módon kifejezésre juttatni elismerését, nagyrabecsülését és köszönetét mindazoknak, akik a helyi közügyek valamely területén kimagasló teljesítményt nyújtottak, illetve a város érdekében huzamosabb időn át kiemelkedően munkálkodtak, tevékenységükkel hozzájárultak Tiszacsege anyagi, szellemi értékei gyarapodásához, hagyományai megőrzéséhez. Érdemeiket a Képviselő-testület az utókor számára megörökíti és a jövő nemzedékei elé példaképül állítja.

(2) Az Önkormányzat azoknak a személyeknek, akik a helyi társadalmi, gazdasági életben a város és lakosság javára eredményes és sikeres tevékenységet folytatnak (folytattak) "Díszpolgári cím"-et adományozhat.

(3) A város közössége, a település érdekében huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munkálkodás méltó módon történő elismerése képpen az arra érdemes személyeknek és kollektíváknak kitüntetéseket adományozhat.

I. Fejezet

A "DÍSZPOLGÁRI CÍM" ADOMÁNYOZÁSA
"TISZACSEGE VÁROS DÍSZPOLGÁRA"

2. § (1) Tiszacsege Város Önkormányzata azoknak a személyeknek a munkája elismeréséül, akik a város érdekében és javára sikeres tevékenységet folytatnak "Díszpolgári cím"-et alapít, mely a város által adományozható legmagasabb kitüntetés.

(2) "Díszpolgári cím" adományozható azoknak a személyeknek, akik:

a) Tiszacsege Város fejlesztéséért kiemelkedően dolgoztak, társadalmi, gazdasági, kulturális és tudományos téren maradandó alkotásaikkal elősegítették a település fejlődését, lakosságának kulturális és gazdasági előrehaladását,

b) kimagasló munkásságukkal, tevékenységükkel közvetlen hozzájárultak Tiszacsege Város fejlődéséhez, a település tekintélyének, hírnevének öregbítéséhez,

c) a cím hazai vagy külföldi kimagasló személyiségeknek is adható.

A "DÍSZPOLGÁRI CÍM" ADOMÁNYOZÁSÁNAK RENDJE

3. § (1) A "Díszpolgári cím," adományozására javaslatot tehet:

a) a helyi társadalmi szervezetek, érdekközösségek, egyesületek, gazdasági társaságok és intézmények képviselője,

b) a város képviselője,

c) a polgármester,

d) a jegyző.

(2) A "Díszpolgári cím" adományozására beterjesztett javaslatot:

a) önkormányzat bizottságainak elnökei,

b) a polgármester

c) a jegyző által alkotott előkészítő bizottság tárgyalja meg vizsgálva a tevékenység kiemelkedő jellegét.

(3) A "Díszpolgári cím" adományozására alkalomhoz kötötten a Képviselő-testület határozata szerint kerül sor.

(4) A "Díszpolgári cím"-et - a város lakossága nevében - az önkormányzat adományozza. A "Díszpolgári cím"-el kitüntetett személynek a polgármester díszes tartóban elhelyezett, egyedileg rajzolt oklevelet ad át, melyhez mellékelni kell a díszpolgár jogairól szóló Képviselő-testület rendelete kivonatát. (A díszpolgári oklevél formájának és tartalmának leírását az 1. sz. melléklet tartalmazza)

(5) A "Díszpolgári cím" adományozásáról szóló önkormányzati határozat egy példányát, valamint a díszpolgár életrajzát és fényképét a megyei Levéltárnak át kell adni, amennyiben a kitüntettet ahhoz írásban hozzájárul.

A "DÍSZPOLGÁRI CÍM" VISSZAVONÁSA

4. § (1) A "Díszpolgári cím" visszavonható attól a személytől, aki a kitüntetésre méltatlanná vált. A kitüntetésre méltatlanná válik:

a) akit a bíróság jogerősen elitélt,

b) aki közbotrányokozással hívja fel magára a figyelmet.

(2) A visszavonásra javaslatot tehet:

a) a helyi társadalmi szervezetek, érdekközösségek, egyesületek, gazdasági társaságok, intézmények képviselője,

b) a települési képviselő,

c) a polgármester,

d) a jegyző,

e) akinek a 4. § (1) bekezdésében foglaltakról tudomása van.

(3) A "Díszpolgári cím" visszavonására beterjesztett javaslatot az Ügyrendi és Etikai Bizottság - vizsgálva a visszavonásra vonatkozó okok valódiságát - javaslatával, magállapításaival együtt terjeszti a Képviselő-testület elé.

(4) A "Díszpolgári cím"-et az adományozó (Képviselő-testület) vonhatja vissza.

A DÍSZPOLGÁRI CÍMMEL JÁRÓ JOGOSULTSÁGOK

5. § (1) A város díszpolgára a település lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért:

a) A "Díszpolgári cím"-ről szóló oklevél átadásával együtt a kitüntetett Tiszacsege címerével ékesített, a név és az adományozás évének feltüntetésével ellátott arany pecsétgyűrű illeti meg,

b) az önkormányzat által rendezett hivatalos ünnepségekre meghívót kap,

c) a Tiszacsegét képviselő delegáció résztvevőjéül felkérhető,

d) az önkormányzat ülésére tanácskozási joggal meg kell hívni,

e) díjtalanul látogathatja az önkormányzat által alapított művészeti, közművelődési, sport és egyéb létesítményeit, azok rendezvényeit,

f) elhalálozáskor (családja kívánságára és egyetértésével) ingyenes díszsírhely illeti meg.

(2) Az 5. § (1) bekezdésében meghatározott jogok érvényesítéséért a jegyző felelős.

II. Fejezet1

KÖZSZOLGÁLATI DÍJ

6. § (1)2 Tiszacsege Város Önkormányzata azon természetes és jogi személyek részére, akik a település érdekében kimagasló munkát végeznek, illetve végeztek KÖZSZOLGÁLATI DÍJ-at (a továbbiakban: díj) alapít.

(2)3 A díj azon természetes és jogi személyeknek, kollektíváknak és szervezeteknek adományozhatók:

a) akik a település közéletében köztisztviselői, vagy közalkalmazotti szolgálatban hosszú időn át kiemelkedő munkát végzetek vagy valamely jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez s ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek és a szolgáltatást igénybe vevők körében;

b) akik kiemelkedő eredményt értek el az óvodai, iskolai, és intézeti oktató-nevelő munkában, a tehetség gondozás területén magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában;

c) akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési munka irányításában, az ifjúság művelődéséért végzett munkában, a közművelődés korszerű formáinak és módszereinek kidolgozásában és meghonosításában, mindezek mellett kitűnnek a közéletben való részvételükkel, társadalmi aktivitásukkal;

d) akik a település érdekében kifejtett kiemelkedő olyan hosszabb idejű tevékenységért, amely jelentős mértékben hozzájárult a település idegenforgalmi fejlődéséhez.

(3)4

7. § (1)5 A díj adományozására javaslatot tehet:

a) a helyi társadalmi szervezetek, érdekközösségek, egyesületek, gazdasági társaságok és intézmények képviselője;

b) a képviselő-testület valamennyi bizottsága;

c) a települési képviselő,

d) a polgármester,

e) a jegyző.

(2)6 A díj adományozására beterjesztett javaslatot az illetékes önkormányzati bizottság tárgyalja meg – vizsgálva a tevékenység kiemelkedő jellegét – és javaslatával együtt terjeszti a Képviselő-testület elé. A Képviselő-testületnek a határozatát minősített többséggel kell meghozni.

(3)7 Évente 4 díj adható.

(4)8 A díj adományozására alkalomszerűen, illetve minden év március 15-én és október 23-án kerül sor a városi ünnepség keretében.

(5)9 A díjat – a település lakossága nevében – az önkormányzat adományozza. A díjjal a polgármester 25.000.- Ft értékű pénzjutalmat ad át. A díjjal kitüntetett személynek, vagy kollektívának a polgármester díszes tartóban elhelyezett oklevelet ad át, melynek leírását a 2. számú melléklet tartalmazza.

(6)10 Ha a díjban közösség vagy csapat részesül kétszeres összegű pénzjutalom és annyi oklevél jár, ahány tagja van a közösségnek.

III. Fejezet

"TISZACSEGE VÁROSÉRT EMLÉKÉREM" ALAPÍTÁSA

8. § (1)11 Tiszacsege Város Önkormányzata a város érdekében kifejtett munka elismerésére „Tiszacsege Városért Emlékérmet” alapít.

(2)12 Az Emlékéremnek arany, ezüst és bronz fokozata van.

(3)13 Az Emlékérem arany fokozata évente maximum 4 személynek adományozható.

(4)14 Az Emlékérem ezüst fokozata évente maximum 4 személynek adományozható.

(5)15 Arany vagy ezüst fokozattal azok a természetes és jogi személyek tüntethetők ki, akik munkájuk során elismerésre méltó eredményeket értek el és ezzel elnyerték a város megbecsülését.

(6)16 A bronz fokozat ajándékképpen jeles vendég számára adható.

(7)17 A jegyző a „Tiszacsege Városért Emlékérem” adományozásáról nyilvántartást vezet.

"TISZACSEGE VÁROSÉRT EMLÉKÉREM"
ADOMÁNYOZÁSÁNAK RENDJE

9. § (1) Az arany és ezüst Emlékérem adományozására javaslatot tehet:

a) a helyi társadalmi szervezetek, érdekközösségek, egyesületek, gazdasági társaságok képviselője,

b) az intézmények vezetője,

c) a város képviselője,

d) a polgármester,

e) a jegyző.

(2) Az Emlékérem bronz fokozatát a polgármester belátása szerint ajándékozhatja, utóbb azonban a Képviselő-testületet erről a tényről tájékoztatja.

(3) Az arany és ezüst Emlékérem adományozására általában minden év március 15-én és október 23-án kerül sor.

(4)18 Az arany Emlékéremmel 30.000 Ft, az ezüst Emlékéremmel 20.000 Ft tiszteletdíj jár.

(5) A bronz Emlékéremmel tiszteletdíj nem jár.

(6) Az Emlékérem leírását a 3. sz. melléklet tartalmazza.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

10. § (1)19 A „Díszpolgári Cím”, a „Közszolgálati Díj” és a „Tiszacsege Városért Emlékérem” – kivéve annak bronz fokozatát – odaítélésére tett javaslatokat írásban a januári és az augusztusi képviselő-testületi ülést megelőzően 5 nappal az Ügyrendi-, Oktatási-, Művelődési és Sport Bizottság elnökéhez kell eljuttatni. Az így beérkezett javaslatokat (csakis azokat) az Ügyrendi-, Oktatási-, Művelődési és Sport Bizottság terjeszti a Képviselő-testület elé.

(2) Ez a rendelet 2001. március 1-én lép hatályba, rendelkezéseit első ízben a 2001. március 15-e alkalmából átadandó kitüntetéseknél kell alkalmazni, egyidejűleg hatályát veszti az Önkormányzat által alapított és adományozott elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról szóló 9/1996. (V.22.) KT. sz. rendelet.

(3) Tiszacsege Város Önkormányzati Képviselő-testülete a rendeletben meghatározott címek és díjak fedezetére az éves költségvetési rendeletében biztosít fedezetet.

(4) Az adományozásokat díszes kivitelű almanachban kell nyilvántartani (fajtánként külön-külön), amelyért a jegyző a felelős. A nyilvántartásban az adományozás tényét a polgármester, a jegyző és az adományozott is aláírja.

(5) Az adományozás, illetve az adományozás visszavonásának tényét és indokait a Csegei Újságban közzé kell tenni.

11 §

E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK. Irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.”

1

Az II. Fejezet címe a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (I. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (1) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (I. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § (2) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (I. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (3) bekezdését a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2002. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be. A 6. § (3) bekezdését a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (I. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte.

5

A 7. § (1) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (I. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 7. § (2) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (I. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 7. § (3) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (I. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 7. § (4) bekezdését a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (I. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

9

A 7. § (5) bekezdését a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (I. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

10

A 7. § (6) bekezdését a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (I. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

11

A 8. § (1) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2002. (I. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 8. § (2) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2002. (I. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 8. § (3) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2002. (I. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. § (3) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (I. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. A 8. § (3) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

14

A 8. § (4) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2002. (I. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 8. § (5) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2002. (I. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 8. § (6) bekezdését a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2002. (I. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

17

A 8. § (7) bekezdését a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2002. (I. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

18

A 9. § (4) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (I. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

19

A 10. § (1) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

20

Az 1-3. melléklet a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (I. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.