Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (III.5.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 10. 02- 2021. 05. 27

Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (III.5.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

2020.10.02.

Aparhant Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 6/C. § (1) bekezdés felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 111. §-ában és az Áht. 23. §-ban foglaltak szerint Aparhant Község Önkormányzata 2020. évi költségvetéséről az alábbiakat rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed AparhantKözség Önkormányzatára továbbiakban: Önkormányzat), valamint az Önkormányzat költségvetésében szereplő költségvetési szerv gazdálkodására.

2. § Az Önkormányzat önállóan működő költségvetési szervei:

a) Aparhanti Felhőcske Óvoda,

b) Községi Önkormányzat Vízműve,

c) Aparhanti Közös Önkormányzati Hivatal.

3. § (1) Az Önkormányzat 2020. évi költségvetési

a) Bevételi főösszegét 303.304.274,-Ft-ban,

b) Kiadási főösszegét 303.304.274- Ft-ban állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított bevételek forrásonként, kiadások jogcímenkénti megoszlását a rendelet 4.számú melléklete szerint határozza meg a Képviselő-testület.

(3) Az Aparhanti Felhőcske Óvoda intézmény 2020. évi költségvetésének bevételei és kiadási főösszegét 28.754.800,- Ft-ban állapítja meg a képviselő-testület.

(4) A Községi Önkormányzat Vízműve intézmény 2020. évi költségvetésének bevételei és kiadási főösszegét 14.616.265,- Ft-ban állapítja meg a képviselő-testület.

(5) Az Aparhanti Közös Önkormányzati Hivatal 2020. évi költségvetésének bevételei és kiadási főösszegét 47.773.313.-Ft-ban állapítja meg a képviselő-testület.

I. Költségvetési bevételek és kiadások

4. § (1) Az Önkormányzat kiadásait és bevételeit jogcímenként a rendelet 2. számú melléklete, a működési célú, valamint a felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét a rendelet 2.1. és 2.2. számúmellékletek tartalmazzák.

(2) Az Önkormányzat költségvetési szerveinek előirányzat-csoportonkénti és kiemelt előirányzatonkénti bevételeit és kiadásait bontásban a rendelet 4. számúmellékletei tartalmazzák.

(3) Az Aparhanti Felhőcske Óvodabevételeit és kiadásait a rendelet 3.1.számú melléklete tartalmazza.

(4) A Községi Önkormányzat Vízműve bevételeit és kiadásait a rendelet 3.2. számú melléklete tartalmazza.

(5) Az Aparhanti Közös Önkormányzati Hivatal bevételeit és kiadásait a rendelet 3.3 számú melléklete tartalmazza.

(6) Az Önkormányzatot megillető állami támogatás összegét az 5. számúmelléklet tartalmazza.

(7) Az Önkormányzat beruházási kiadásai és felújításai kiadásait a 6-7. számú mellékletek részletezik.

(8) Az Önkormányzat működésre átvett pénzeszközeit, támogatásra átvett bevételeit, továbbá az Önkormányzat működésére átadott pénzeszközeit, támogatásértékű kiadásait a rendelet 8. számúmellékletemutatja be.

(9) Az Önkormányzat által beszedett adóbevételeket a 9. számúmelléklet tartalmazza.

(10) Jelen rendelet az Áht. 24. § (4) bekezdésében foglaltak alapján tájékoztató jelleggel kerül bemutatásra:

a) az önkormányzat előirányzat-felhasználási terve a 10. számúmelléklet szerint,

b) az önkormányzat többéves kihatással járó döntései a 11. számúmelléklet szerint,

c) az önkormányzat közvetett támogatásai a 12.számú melléklet szerint.

Létszám és bérgazdálkodás

5. § (1) Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testülete azAparhanti Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját 2020. évben 46.380 forintban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a köztisztviselőket – ideértve a polgármestert is – megillető caffetéria-juttatás éves keretösszegét a rendszeres személyi juttatások előirányzata terhére, bruttó 200.000 Ft-ban határozza meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő közterheket is magában foglalja.

(3) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva az intézmény részére engedélyezett létszám (álláshely) keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

6. § Az Önkormányzat költségvetési szerveinek elemi költségvetését a Polgármester hagyja jóvá az önkormányzat költségvetési rendeletének elfogadását követő 10 napon belül.

7. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az esedékes bevételek beszedésére, illetve a kiadások teljesítésére. A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

(2) Az Önkormányzat rendeletében szereplő bevételi és kiadási előirányzatok, valamint a költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai az Áht. 34. § (1)-(2) bekezdésében foglaltak szerint módosíthatóak, átcsoportosíthatóak.

8. § (1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása az Áht. 34. § (4) bekezdésében foglaltak szerint.

(2) Aparhant Község Önkormányzat nevében kötelezettséget csak a polgármester, vagy az általa felhatalmazott személy vállalhat.

(3) Aparhant Község Önkormányzata, a Községi Önkormányzat Vízműve valamint az Aparhanti Felhőcske Óvoda gazdálkodási feladatait az Aparhanti Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

Záró és átmeneti rendelkezések

9. § Jelen rendelet 2020. március 6. napján lép hatályba, rendelkezéseit 2020. január 1. napjától kell alkalmazni.