Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2011.(XII.1.) önkormányzati rendelete

az épített örökség helyi védelmének szabályairól

Hatályos: 2016. 05. 06- 2018. 05. 25

KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


39/2011. (XII. 01.) rendelete


az épített örökség helyi védelmének szabályai


(Egységes szerkezetben a  2/2013. (II.15.), a 18/2015 (VI.01.) és a 19/2016. (V.05.)  önkormányzati rendeletekkel.)

.

Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. (továbbiakban Étv.) 57.§ (3) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében biztosított feladat- és jogkörében eljárva, továbbá az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII.13.) FVM. rendelet, illetve Kiskunfélegyháza Város Építési Szabályzata és Szabályozási terve jóváhagyásáról szóló 15/2007. (V.02.) HÉSZ rendelete által kapott felhatalmazás alapján, az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet célja


1.§


Kiskunfélegyháza városnak és környezetének, valamint az itt található értékes építészeti, táji, valamint az épített környezettel összefüggő természeti elemek jellegzetességének, hagyományos megjelenésének megőrzése, a településkarakter, a városkép védelme és javítása, az azt rontó állapotú építmények helyrehozatalának elősegítése.

A Képviselő Testület a rendeletet az Étv 56. § (1) bekezdés szellemében hozta meg, mely szerint: „Az építészeti örökség megfelelő fenntartása és megóvása közérdek”.


Általános rendelkezések


2.§


(1)Jelen rendelet hatálya a mellékletekben felsorolt helyi művi érték megőrzésre érdemes épületekre, védendő településkarakterre és épített elemekre, szobrokra, emlékművekre, fasorokra, facsoportokra, terek, udvarok növényállományára terjed ki.

(2)A helyi művi érték megőrzésre érdemes épületeket és épített elemeket a rendelet melléklete tartalmazza az alábbi megosztásban:

a)fokozottan védett épületek (1. számú melléklet)

b)védett épületek (2. számú melléklet)

c)közterületi szobrok, emlékművek, díszkutak (3. sz. melléklet)

d)útmenti keresztek, szobrok, külterületi haranglábak (4. sz. melléklet)

e)védendő településkarakter, helyi értékvédelmi területei (5. sz. melléklet)

f)természeti értékek, növényállomány (6. sz. melléklet)

(3)A jelen rendelet hatálya alá tartozó, a mellékletekben szereplő, védetté nyilvánított területeken, ingatlanokon területet felhasználni, telket alakítani továbbá: építményt, építményrészt, épületegyüttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni és lebontani, elmozdítani (továbbiakban: építési tevékenység) és ezekre hatósági engedélyt adni az Étv., az OTÉK, a Helyi Építési Szabályzat és jelen rendelet figyelembe vételével lehet.

(4)A védett épületeken, építményeken történő átalakítás engedélyezéséhez (Önkormányzati vagy Építész Kamarai) Tervtanácsi pozitív állásfoglalás szükséges.

(5)A rendelet hatálya alá tartozó építményeket a főépítész folyamatosan vizsgálja és javaslatot tesz azok műemléki védettség alá helyezéséről. A javaslatról a Képviselő Testület dönt.

(6)A HÉSZ szerint helyi értékvédelmi területen lévő épületek, továbbá az érték megőrzésre érdemes épületek karbantartásáról, a védett érték állapotának megóvásáról, a rendeltetésszerű használatról az ingatlan tulajdonosa(i) köteles(ek) gondoskodni

(7)Az értékvédelmi területen és a védett településkarakterbe tartozó ingatlanokon végzett felújítás, átalakítás során fokozottan érvényesíteni kell az illeszkedés szabályait.

(8)[1]Védett épületek (műemlék, helyi egyedi védelem) bővítéssel nem járó átalakítása, rendeltetésmódosítása esetében – az OTÉK 42§ (10) bekezdésben foglaltak kivételével - a meglévő parkolók megtartása mellett, nem kell saját telken belül biztosítani az eltérő használatból eredő többletparkoló helyet.

(9)[2]A védett épületek telkein belül elhelyezett időszakos használatú, forgalomvonzó létesítmények (fogyasztóterasz, kerti fogyasztótér stb) után a használat idejére a közterület igénybevétele (parkolás) után a parkolási rendelet szerinti használati díjat kell fizetni az adott időszakra vonatkozóan.

(10)[3]Védett épületek (műemlék, helyi egyedi védelem) bővítéssel nem járó átalakítása, rendeltetésmódosítása esetében nem kell az előírt zöldfelületet biztosítani. Elfogadható az előírás felé közelítő megoldás. Meglévő, az előírtnál kisebb, zöldfelület esetén elfogadható a megnövelt zöldfelület akkor is, ha nem éri el az előírt értéket. A zöldfelületbe beszámítható: függőleges zöldfelület függőleges vetületi felülete, dézsás növényzet függőleges vagy vízszintes vetületi felülete, árnyékolóként (pl. pergola, gk. beálló tető stb) felfuttatott növényzet (vadszőlő, borostyán stb.) vízszintes vetületi felülete. A kert (zöldfelület) tervről is be kell szerezni a pozitív településképi véleményt.


Helyi védett egyedi értékek


3.§


(1)A védett épületek (fokozottan védett 1.sz. melléklet, védett 2.sz. melléklet), építmények korszerűsíthetőek, bővíthetőek, funkciójuk megváltozhat, azonban a védett értékek nem csorbulhatnak, nem értéktelenedhetnek.

(2)A helyi védelem tárgyát képező értékeket

a) épülettömeget, a geometriai formát és arányrendszert, homlokzatképzést a részletekkel, anyaghasználattal

b) az épület tetőformáját, kialakítását, vízelvezetését, tetőépítményeit.

c) a nyílászárók arányrendjét, anyaghasználatát, díszítettségét, szerkezeti kialakítását

d) az épülettartozékokat

  meg kell őrizni illetve helyre kell állítani.

(3)Ha a helyi védelem tárgyát képező épület, építmény egy részét az épülettől idegen módon átalakították, megcsonkították (stílusidegen nyílászáró, tagozatleverés, tetőforma átalakítása stb.), a helyreállítást eredeti dokumentumok, korabeli fényképek alapján, ennek hiányában a megmaradt részekhez igazodó módon kell felújítani, újjáépíteni.

(4)Helyi védelem alatt álló ház tetőfelületén tetősík ablak létesíthető. Felálló tetőablak nem létesíthető.

(5)Az épület utcai homlokzatának helyreállítását, színezését több tulajdonos esetén is egységesen kell megoldani.

(6)Az utcai kerítést a védett épület karakteréhez, anyaghasználatához és a környezetre jellemző módon kell kialakítani.

(7)Helyi védett, fokozottan védett épületen parabola antenna, gépészeti berendezés (pl. klímaegység) csak közterületről nem látható módon helyezhető el.

(8)A földalapú falszerkezettel bíró (vertfal, vályog, rakott fal stb.), jelen állapotukban műszakilag, tartószerkezetét tekintve javíthatatlan, életveszélyes vagy leomlott épületeket, épületrészeket oly módon kell helyreállítani, újjáépíteni, hogy a védelemre okot adó részek az eredeti állapottal, megjelenéssel azonos végeredményt adják. A közterület felőli részek és esetlegesen egyéb védendő részek, az újjáépítés után az eredeti megjelenést mutassák (összhangban az előző pontokkal).

(9)Az újjáépítésnél, újraépítésnél jellemzően vissza kell építeni az utcai épülettömeget és tetőformát, az építészeti tagozatokat és díszítéseket, a nyílászárókat az eredeti anyag-használat és osztásrendszer szerint.

(10)Az újjáépítési engedélyezési tervhez mellékelni kell felmérési és fotó dokumentációt valamint tartószerkezeti szakvéleményt.

(11)A visszaépítendő, újraépítendő, helyreállítandó részeket előzetes főépítészi egyeztetés során kell meghatározni.

(12)Az újjáépítési engedélyezési tervdokumentációhoz csatolni kell (Önkormányzati vagy Építész Kamarai) Tervtanács pozitív véleményét

(13)Helyi védett épület újjáépítése esetén ez engedélyezési tervdokumentációhoz mellékelni kell a részletek 1:20 szintű felmérési rajzait és fotódokumentációt.

(14)Újjáépítési engedély kiadásához a tulajdonos (építtető) írásbeli kötelezettség vállalása szükséges, melyben kijelenti, hogy az értékvédelem alapját képező épületrész elbontásra ítélt részeket visszaépíti a fenti (1) – (13) bekezdések szerint


Helyi értékvédelmi terület, védett településkarakter


4.§


(1)A „Helyi értékvédelmi terület. Védett településkarakter”, védett utcakép, védett házsor az 5. sz. melléklet szerint.

(2)A helyi védett területen, védett településkarakteren belül a nem védett épületeken, ingatlanokon végzett építési tevékenységet a védett karakterhez illeszkedően kell megvalósítani.

(3)A védett településkarakter területén az új épületek utcai homlokzata, épülettömege, arányrendszere (beleértve a tetőn megjelenő ablakokat és tetőfelépítményeket) a védett utcakép, épületsor építészeti arculatához illeszkedjen.

(4)A védett területeken történő építési tevékenység pozitív főépítészi vélemény alapján engedélyezhető.

(5)A „helyi értékvédelmi terület”-en belüli „műemléki terület” esetében a „műemlék” épületek, ingatlanok esetén az elsőfokú építési hatóság a műemlékvédelmi hatóság. A műemlékekkel szomszédos ingatlanok esetében a műemléki hatóság véleményezése szükséges az építési engedély kiadásához.

(6)[4]A „Védett településkarakter” területén az övezeti előírások helyett csak a védett utcaképi karakterre jellemző kialakult beépítés és építménymagasság szerinti beruházás engedélyezhető, a védett utcaképbe történő illeszkedés érdekében. Az egyéb előírások (beépítési százalék, minimális zöldfelület) tekintetében a hatályos rendezési terv érvényes.


Építéshatósági kötelezések


5.§


(1)A városkép, a helyi épített örökség védelme, illetve az épületek előnyösebb építészeti megjelenése érdekében az I. fokú építési hatóság helyrehozatali kötelezést, továbbá az egy épületben lévő valamennyi üzlethelyiség homlokzatának, valamint a portálnak és feliratoknak, hirdető berendezéseknek összehangolt építészeti-műszaki tervezését, illetve kivitelezését és egyéb munkálatok elvégzését rendelheti el.


(2)A helyi érték megőrzésre érdemes épületeken az I. fokú építési hatóság elrendelheti az épületen megjelent kedvezőtlen beavatkozások (nem illeszkedő nyílászárók, építészeti díszítő elemek, stb.) megszüntetését és az eredeti állapothoz igazodó rekonstrukciót, továbbá az épület építészeti megjelenéséhez nem illeszkedő reklámhordozók és portálok eltávolítását.


(3)Az útmenti és egyéb keresztek, illetve szobrok, valamint közterületi szobrok, emlékművek, díszkutak eredeti helyén való megőrzése és folyamatos helyreállítása kötelező, illetve eredeti helyére vagy az eredetihez hasonló környezetbe való áthelyezése javasolt. A védett objektumok környezetének jellege kötelezően megőrzendő.


(4)A védett növényállomány fenntartási munkái, illetve kivágása csak kertészeti szakvélemény alapján történhet. Fakivágás a város teljes területén csak hatósági engedéllyel végezhető.


(5)A városkép védelme érdekében a Bajcsy-Zsilinszky utca, Bercsényi utca, Mikszáth K. utca, Halasi út, Dr Holló Lajos út, Kossuth Lajos utca, Körösi utca, Majsai út, Izsáki út, Szegedi út, Szentesi út, Nefelejcs utca, Alpári út., Liget utca, Móra tér, Szt. János tér, Petőfi tér, Béke tér, valamint az adott utcák tengelyétől mért 50 m széles sávban továbbá a műemléki területen 5 m2-nél nagyobb reklámtábla (a gazdasági területek kivételével) nem engedélyezhető.


(6)A védett épületeken végzett építési, újjáépítési tevékenységre használatba vételi engedélyt a főépítész pozitív szakvéleménye alapján lehet kiadni


Helyi védett építmények felújításának támogatása


6.§


(1)A védett épület tulajdonosának a szokásos karbantartási feladatokat meghaladó mértékű, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az Önkormányzat évente meghatározott keretösszeg erejéig támogatást adhat.


Helyi védettség megszüntetése


7.§


(1)A védettség levétele építészeti és tartószerkezeti szakvélemény alapján, az épület, építmény rajzi és fotódokumentációja alapján lehetséges. A védettség megszüntetését a főépítész terjeszti elő. A védettség megszüntetéséről illetve fenntartásáról a Képviselő Testület dönt.


Záró rendelkezések


8.§


(1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép életbe. Ezzel egyidejűleg a  23/2008. (V.29.) 35/2008. (IX.01.),  24/2009.  (VI.30.), 35/2009. (X.02.),  37/2009. (XII.01.)  rendeletekkel módosított 17/2007. (VI. 14.) rendelet hatályát veszti.


(2)A rendelet kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.




Kiskunfélegyháza, 2011. november 30.


P.H.






Kapus Krisztián

Dr. Fehérváriné Dr. Csölle Yvette

polgármester

jegyző


A rendelet kihirdetve: 2011. december 1.





Dr. Fehérváriné Dr. Csölle Yvette

jegyző





1. sz. melléklet[1]  [2]

 

 

Fokozottan védett épületek

 

 

Helyszín (utca,  közterület neve) megjegyzés

helyrajzi szám

Attila u. 12

278

Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 7. – Móra Ferenc u. sarok

Tarjányi Dezső / Rezső-ház

2082

Blaha Lujza tér Fürdőszálló

4770/2

Blandina nővér u. 6.

2007

Blandina nővér u. 10.

2011

Blandina nővér u. 13-15.

1981, 1982

Oskola u. 1-3. Béke tér, Petőfi Sándor u. 2. Constantinum épületei

3194/1, 2, 3

Daru u. 1. – Zrínyi Miklós u.                       Kneffel-ház

5198

Deák Ferenc u. 2. – Kossuth Lajos u.

397

Deák Ferenc u. 12-14. József Attila Általános Iskola

404

Dózsa György u. 10.

176/10

Fadrusz János u. – Liszt Ferenc u. Kürtösi-féle szélmalom a kórház udvarán

4769

Dr. Holló Lajos u. 11.

3187

Dr. Holló Lajos u. 13.

3188

Dr. Holló Lajos u. 23.

3219

Jókai Mór u. 3.

1864

Jókai Mór u. 5. Kocsis Ferenc-ház

1865

Jókai Mór u. 18.

1916

Kossuth utca - Mártírok u. - Szent János tér keret (Mártírok u. 2.)

v. Közgazdasági Takarékpénztár (Frank-ház)

473

Kossuth utca – Attila utca sarok (Attila u. 2. sz.)       Bányai-palota

265

Kossuth Lajos u. 6. – Korond u.                                 Kiss Lajos-palota

329

Kossuth Lajos u. 8.                                                     Propper Miksa-ház

328/1

Kossuth Lajos u. 9. – Széchenyi u.                            Móra Ferenc gimnázium

5061

Kossuth Lajos u. 10.                                                  Molnár Imre-palota

326

Kossuth Lajos u. 24.

volt tanítóképző, ma Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola tornaterem nélküli főépülete

78

Kossuth Lajos u. 29. – Fadrusz János u.

Strasszer-villa, Petőfi Sándor Általános Iskola napközije

4773

Kossuth Lajos u. 35. – Izsáki út

volt honvédlaktanya, Öreglaktanya

4727

Könyök u. 26. – Kazinczy u.

5389

Lónyai u. 4.

4996

Marosvásárhely u. 5.

46

Móra Ferenc tér 3.

524

Móra Ferenc tér 4.                            Jenovay-ház

525

Móra Ferenc tér 8.

527

Móra Ferenc tér                                Kalmár-kápolna

1725

Oskola u. 17.

3208

Pázmány u. 4.                       volt adóhivatal vagy pénzügyi palota, ma rendőrség

3178

Pázmány u. 6.                                  Hoffer József-ház

3179

Petőfi Sándor tér 2.                         Hoffer Imre-ház

3168/3

Petőfi Sándor u. 7.             Szabó Sándor-kúria (Petőfi-ház) és Petőfi-emléktábla

3093

Petőfi Sándor u. 11.                        Kanizsai Nagy Antal-ház

3097/1

Petőfi Sándor u. 15.

3102

Petőfi Sándor u. 17.

3105

Petőfi Sándor u. 19.

3106

Szegedi út 3.

537

Szegedi út 8.

1729

Szent István tér 1.

5057

Szent János tér 2.

téves, hogy a helyrajzi szám szerepel a műemlékjegyzékben

475

Wesselényi u. 1. – Kossuth Lajos u. – Zrínyi Miklós u.

Feuer-palota, v. Európa Szálló

5156

Wesselényi u. 7. - Daru u.

Kiskunfélegyházi Egyesült Protestáns Egyház temploma

5153



[1] Módosította a 18/2015. (VI.01.) önkormányzati rendelet, hatályba lép: 2015. június  1. napján

[2] Módosította a 19/2016. (V.05.) önkormányzati rendelet, hatályba lép: 2016. május 6.  napján




2. sz. melléklet[5]


Védett épületek


Helyszín (utca,  közterület neve)

megjegyzés

helyrajzi szám

Ady Endre u. 34. – Mikszáth Kálmán u.

4777

Arad u. 7. lakóház különleges saroktoronnyal

25

Arad u. 10 (?). v. lakóház, most Waldorf óvoda

52

Arany János u. 13.

3028

Arany János u. 17. – köz

3033

Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 1. – Blandina nővér u. 2.

2004

Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 3.

2074

Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 15. – Kálvária u.

2090

Batthyány u. 9.

4995

Bercsényi Miklós u. 5. óvoda

4571

Blandina nővér u. 20. – köz

2022

Csíkszereda u. 1.

119

Csíkszereda u. 3. – Marosvásárhely u.

118/1

Damjanich János u. 4.

5151

Damjanich János u. 5.

5194

Damjanich János u. 6.

5150

Damjanich János u. 29.

5171/1

Dankó Pista u. 7.

92

Dankó Pista u. 9. – Erkel Ferenc u. 1.

99, 100

Dankó Pista u. 10.

154

Dankó Pista u. 19. – Csíkszereda u.

121

Dankó Pista u. 22. (Dózsa u. 31. fizikailag, építészetileg egy épület !!).

174/1, /2

Deák Ferenc utca 7.     fogorvosi rendelő

331/2

Dobó István u. 1.

2005

Dobó István u. 16.

2064

Dózsa György u. 3.

138

Dózsa György u. 8.

176/7

Dózsa György u. 13.

155

Dózsa György u. 15. – Erkel Ferenc u.

156

Dózsa György u. 23.

166

Dózsa György u. 31.- Dankó u. 22. (lsd. Dankó u. 22.-alatt !!)

174/1, /2

Erkel Ferenc u. 1. – Dankó Pista u. 9. (lsd. Dankó P. 9. alatt)

99, 100

Fadrusz János u. 5.

4811, 4812

Gárdonyi Géza u. 2.

4578

Dr. Holló Lajos u. 1.

3181

Dr. Holló Lajos u. 6.

5423

Dr. Holló Lajos u. 8. Dr. Holló Lajos szülőháza

5421, 5422

Dr. Holló Lajos u. 15. – köz

3190

Dr. Holló Lajos u. 18. – Martinovics u. Bíróság

5368

Dr. Holló Lajos u. 26.

5354

Dr. Holló Lajos u. 27. – Kőrösi Csoma Sándor u.

3221

Dr. Holló Lajos u. 34.

5318

Dr. Holló Lajos u. 39.

3232

Jász u. 1.- Bajcsy-Zsilinszky Endre u.

2783

Jókai Mór u. 1. – Béke tér

1862

Jókai Mór u. 16.

1989

Jókai Mór u. 27.

1891

Jókai Mór u. 33.

1896

Jókai Mór u. 39.

1901

József Attila u. 1. – köz

481

Kalmár József u. 22.

1788

Kalmár József u. 28. – Szentesi út

1171

Kazinczy u. 1. – Korona u.

2

Kossuth Lajos u. 31. v. polgári fiúiskola, Petőfi Sándor Általános Iskola

4773

Kun u. 1. – Bajcsy-Zsilinszky Endre u.

2846

Liszt Ferenc u. 7.

4751

Lónyai u. 6.

4993

Lónyai u. 8.

4992

Lónyai u. 16.

4981

Marosvásárhely u. 11.

55

Mártírok u. 6.

479

Mezősi Károly u. 1-3.

143, 144

Mezősi Károly u. 2. – Dózsa György u. v. munkásotthon, ma óvoda

148

Molnár Béla u. 2. – Béke tér Fekete-ház

1855

Molnár Béla u. 7.

1762

Molnár Béla u. 54.

1818

Móra Ferenc tér 2.

521, 522

Móra Ferenc tér 9.

528

Móra Ferenc u. 1.

2076

Móra Ferenc u. 3.

2077

Oskola u. 13.

3205

Oskola u. 19.

3210

Petőfi Sándor u. 5.

3092

Petőfi Sándor u. 13. – köz

3101

Petőfi Sándor u. 25.

3113

Petőfi Sándor u. 29.

3117

Petőfi Sándor u. 45.

3135

Szegedi út 7.

539

Szegedi út 9.

541

Szegedi út 11.

542

Szegedi út Viktória malom épületei

1029/1 (malom)

1029/4 (torony)

Szent Imre herceg u 15.

2933

Szent János tér 4. ma étterem

477

Széchenyi u. 16.

5042

Széchenyi u. 21.

5089

Wesselényi u. 3.

5155

Wesselényi u. 5.

5154

Wesselényi u. 17.

5154

Zrínyi Miklós u. 2.

5200

Zrínyi Miklós u. 4.

5202

Zrínyi Miklós u. 19.

5476

Zrínyi Miklós u. 39.

5458

Zrínyi Miklós u. 55.

5290







Egyéb belterületi védett épületek


Aranyhegyi lakótelepi iskola főépülete

6352/4


Külterületi védett épületek


Aranyhegyi iskola

0352/2

Bugaci úti óvoda

0419/21

Felsőgalambosi iskola

0406/14

Haleszi iskola

7601

Nagyszőlősi úti (gazdaköri) iskola

0445/16

Selymesi iskola

0635/17

Kővágóér MÁV megálló épülete

0579/3[6]



3. sz. melléklet

Közterületi szobrok, emlékművek, díszkutak


ALKOTÁS

KÖZTERÜLET

ALKOTÓ

Bajcsy Zsilinszky Endre szobor

Bajcsy Zs. E. u. 1-3. hrsz (2921)

Eskiulits Tamás

Bánkódó Krisztus – Fájdalmas Krisztus szobor

Ótemplom előtt, Béke tér 1.


Citerázó öreg paraszt szobor

Móra téri park, hrsz: 1751

Kovács Ferenc

Darvas József mellszobor

Darvas J. Ált Isk bejáarat, Darvas tér 10

Kis István

Dózsa szobor

Dr. Holló L. utca és az Oskola utca talál--kozása az E-5-ös út mellett, hrsz: 3164/1


Móra F. szobor

Móra F. tér

Markolt György

Fájdalmas Krisztus szobor

I. körzet 168. Kecskeméti úti külső iskola


Dr. Holló Lajos mellszobor

Móra téri park, hrsz 3364/2

Istók János

Holló László mellszobor

Petőfi téri park, hrsz: 3166

Hondromatidisz Rigasz

„A jó és a rossz” szobor

Dr. Holló L. u. 1., hrsz: 3364/2

Zeneiskola előtt

Kun Éva

Kossuth Lajos mellszobor

Blaha Lujza tér, Hősök Ligete, hrsz 4772

Pálffy Gusztáv

Magyarok Nagyasszonya szobor

Ótemplom előtt, Béke tér, hrsz: 3152/2

Corte Guidon

Móra Ferenc mellszobor

Daru utca bejárata, hrsz: 1751

Istók János

Nepomuki Szent János szobor

Szent János tér, hrsz: 3165

Mayer János és

Ritter János

Petőfi Sándor mellszobor

Blaha Lujza tér, Hősök Ligete, hrsz 4772

Pálffy Gusztáv

Petőfi Sándor szobor

Petőfi tér, hrsz: 3166

Köllő Miklós

Szent Család szobor

Kossuth L. u. templom előtt


Szent Vendel szobor

Kkfháza, Csongrádi út 7. 451. u. km. szelvény


Kovács Ferenc szoborpark

Petőfi lakótelep

Kovács Ferenc

I. világháborús dombormű--ves emlékmű (hősi emlékmű, hősök szobra)

Blaha Lujza tér, Hősök Ligete,

hrsz: 4772

Varga Ferenc

Jézus szíve képoszlop

Szegedi út 115 km. szelvényben

Mohácsi Pál

Jézus szíve képoszlop

Csólyosi út 3-4 km. szelvényben


Lourdesi Mária képoszlop

Szegedi út 119 km. szelvény az E-5-ös út  Félegyháza-Petőfiszállás határdomb


Angyalos kút – Kalmár kút

Móra téri park, hrsz: 1751

R. Blansko

Centenáriumi díszkút – Petőfi kút

Petőfi tér, hrsz: 3166, Petőfi szobor mögött

id. Bozóki István

Csobogó díszkút

Petőfi tér, Hattyú-ház előtt, hrsz 3166

Kovács Ferenc

Fürdőzők

Blaha L. tér, hrsz: 4772, eredetileg a városi fürdő nagy medence dísze volt


Kereszt

Kossuth Lajos u. 21-23. sz. épület előtt (4728/20)


Kisfiú

Kossuth Lajos u. 24., gépészeti szakkö-zépiskola kertje (78)


Petőfi Sándor félalakos szobra

Kossuth Lajos u. 24. gépészeti szakkö-zépiskola kertje (78


Szent István

Kossuth Lajos u., római katolikus újtemplom kertje (5060/2)


Zsinagóga emlékfala

Mártírok u., József Attila Általá-nos Iskola hátsó kerítésében (404)




4. sz. melléklet


Útmenti és egyéb keresztek, illetve szobrok


ALKOTÁS

HELYSZÍN

Vargák keresztje

Molnár telep szélén

Szenvedő Krisztus

Kecskeméti úti külső iskolánál

Szent Vendel szobor

Csongrádi úton

Mária kép

5-ös út mentén Petőfiszállás határában

Köhler kereszt

Zöldmező lakótelep, hrsz: 016/16

Tarjányi kereszt

Ferencszállás (VIII.körzet), hrsz: 018/13

kereszt

Ferencszállás (VIII.körzet), hrsz: 020/4

kereszt

Ferencszállás (VIII.körzet), hrsz: 09/7

kereszt

Csanyi út (Zöldmező ltp. Után) hrsz: 016/50

Kismindszenti úti iskola és kereszt

VI. körzet, Kismindszenti út, hrsz: 0109/7

Bibók kereszt

Alpári úti iskola, hrsz 0154/36 (??), :/5 (??)

Bánhidy kereszt

Alpári út, hrsz: 0157/8

kereszt

Felsőgalambos, Bugaci út, hrsz: 0522/25

kereszt

Felsőgalambos, Bugaci út, hrsz: 0447/54 ???

kereszt

Bugaci úti óvoda mellett, hrsz: 0419/21 ???

kereszt

Halesz főút mellett, hrsz: 0467/45

Darányi kereszt

Halesz déli sarka, hrsz: 0511/2

Szabó kereszt

Haleszi iskolánál, hrsz: 760

Haleszi kereszt

Haleszi iskolával szemben, hrsz: 0465/69

Rusai kereszt

Molnártelep végén, hrsz: 0459/138

Ivanics kereszt

Izsáki út, hrsz: 0000

kereszt

Izsáki út – Bercsényi út sarok, hrsz: 0000

kereszt

Holló Béla út (Kossuth utcai vége), hrsz: 0000

Szegesdy kereszt

Majsai Út (vasútnál), hrsz: 13 ??

kereszt

Alsótemető, hrsz: 1030

kereszt

Alsótemető, hrsz: 1030

kereszt

Csólyosi út, hrsz: 0605/47

kereszt

Csólyosi út, hrsz: 0613/16 (Rákóczi Tsz)

Tarjányi kereszt

Kőrösi út (II.körzet), hrsz: 0245/5

kőkereszt

Kőrösi út (II.körzet), hrsz: 0220/5

Kiss András kereszt

Kőrösi út (IV.körzet), hrsz: 0315/8

kőkereszt

5-ös főút Kecskemét felé (AGIP kút után), hrsz: 0344/15, :/16 ???

fa kereszt

Felsőgalambos-Szabóhegy, hrsz: 0431/46



Kiskunfélegyháza külterületén található haranglábak


TELEPÜLÉSRÉSZ

HELYSZÍN

Selymes

0643/2

Selymes

0632 hrsz-ú út mentén az E75 út találkozásánál

Halesz

7602

Halesz

0475 hrsz-ú út mentén a 0474/13 hrsz. előtt

Felsőgalambos Bugaci Gazdakör

0445/16

Felsőgalambos

0450 hrsz-ú út mentén a 0449/83 hrsz. előtt

Ringhegy

0426 hrsz-ú út mentén a 0427/48 hrsz. előtt



5. sz. melléklet


Kiskunfélegyházi védendő településkarakter,

helyi értékvédelmi területek



Értékvédelmi terület


Terület elnevezése

Területi lehatárolás

Műemléki terület

1944-es Mártírok útja – köz (hrsz: 482) – Szent János tér – Bajcsy-Zsilinszky utca – Petőfi S. utca – Béke tér – Pázmány utca – dr. Holló Lajos utca – Korona utca északi oldala – Kazinczy utca – Kossuth utca

Helyi értékvédelmi terület

A Kossuth utca a vasútállomástól – Munkácsy u – fürdő – Fadrusz János u – Kossuth u. É-i oldal – Batthyány u – Teleki u – Széchenyi u – Bercsényi u – Dr. Holló Lajos u – Kőrösi Csoma S. u – Arany János u – Dobó u – Szentesi út – Halasi út – Attila u – Kossuth u – Dózsa Gy. u – Halasi út – Majsai út által határolt terület



Védett településkarakter


Településkarakter elnevezése

Területi lehatárolás

Arany János  utcai polgárházsor

Eklektikus házsor

Arany János utca keleti oldala

a 23. sz.(hrsz: 3028) háztól a 21. sz .(hrsz:3036/1) nem védett házig

Bajcsy - Zsilinszky  utca

(jellemzően eklektikus utcakép)

A Bajcsy - Zsilinszky  utca mindkét oldala

a Molnár Béla utcától a Liget utcáig

Blandina nővér  utca

(jellemzően eklektikus utcakép)

A Blandina nővér  utca mindkét oldala

A páratlan oldal az 1.sz.  (hrsz:1998) háztól a 19.sz.  (hrsz:1978) házig

A páros oldal a 2. sz. (hrsz:2004) háztól a 32. sz. (hrsz:2031/1). házig

Erdély város, Tisztviselőtelep

Szecessziós – art deco polgárházak

Dózsa György utca – Halasi út – Majsai út – Bartók Béla utca – Arad utca – Mezősi Károly utca által határolt terület

Kossuth utca

Városi sugárút és platán-fasor.

A Kossuth utca teljes hosszban a Szent János tértől a vasútállomásig

Oskola utcai polgárházsor

Eklektikus, szecessziós házsor

Oskola utca keleti oldala

a 9. sz.(hrsz: 3200) háztól a 19. sz. (hrsz:3210) házig

Petőfi utcai polgárházsor

Eklektikus, szecessziós házsor

Petőfi utca keleti oldala

a 3. sz.(hrsz: 3089) háztól a 29. sz .(hrsz:3117) házig

Szent János tér Polgárház-sor

Klasszicista - eklektikus

Szabó-kúria (2.sz.), Szakmaközi Műv.Ház.(3.), étterem (4.sz.) üveges műhely (József A. u. 1.)












6. sz. melléklet


Kiskunfélegyháza védett természeti értékei, védett növényállománya




Védett növényállomány

Helyszín

Kossuth utcai platánfasor

Törzskönyvi szám: 2/36/TE/90

helyi jelentőségű védettség

Kossuth utca, hrsz: 4/1, 4//2




Kapcsolódó rendelet:

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2004.(IV.15.) rendelete a zöldfelület-gazdálkodás helyi szabályairól


2. számú melléklet


Védett fák és helyi védett természeti értékek jegyzéke


Bajcsy Zs. u. közterületen lévő ULMUS MINOR

Dózsa Gy. U. 2-4 sz. épület előtti közterületen lévő QUERCUS ROBUR

Felső temetőben lévő ULMUS MINOR

Kazinczy u. 1. sz. alatti társasház udvarán lévő AILANTHUS ALTISSIMA

Kossuth utca Fadrusz J u. és Vasút közötti szakaszán lévő PLATANUS SP.-k

Marosvásárhely utcán lévő PLATANUS SP.-k

Petőfi ház udvarán lévő GINKGO BILOBA

Petőfi u. 6. sz.-ú lakótelek udvarán lévő FRAXINUS SP

Szent János tér sz. telek udvarán lévő QUERCUS ROBUR

Táncsics M u. 1-3 sz. lakóépület telkén lévő AESCULUS HYPPOCASTANUM

Városháza udvarán lévő AESCULUS HYPPOCASTANUM

Csongrádi úti védett gyep






7. sz. melléklet[7]


Országosan értékvédelem, műemlékek

(tájékoztatásként)


Helyszín

megnevezés

műemléki

azonosító

helyrajzi

szám

Béke tér

R.k. Ótemplom, barokk 1744-52, bővítve 1803

M I  585

22509/1958

3151

Béke tér

Fájdalmas Krisztus-szobor, barokk, 18. sz.

M III  587

22509/1958

3152

Béke tér 2.

R.k. plébániaház, barokk, 1755

M II  586

22509/1958

3150/2

Dr. Holló L. u. 9.

Kiskun Múzeum, volt ún. Kiskunkapitány-ház.

Földszint barokk, 1753. Bővítve 1772-ben.

Emeletesre kiépítve 1794-ben

M II  595

863-4/1953

3186

Dr. Holló L. u. 9

A múzeum udvarán a Pajkos-Szabó-féle szélmalom, népi

M III. 596

2451/1964

3186

Csongrádi út ?

Kálvária, késő barokk, 1800

M II  588

2072/1965

1714

Korona utca 4.

Lakóház, romantikus, 1860 körül. (Gyógyszertár, művelődési ház.)

M III  591

22509/1958

5433

Kossuth Lajos utca 1.

Városház, épült 1909-1911 között Vas József és Morbitzer Nándor tervei szerint.

M I  10067

14443/1987

3

Kossuth utca (Szent István templom kertje)

Szentháromság-oszlop. A szoborcsoport barokk, 18. sz. Az oszlop 1886-ban készült

M III  589

22509/1958

5060/2

Kossuth utca 4

Lakóház, ún. Klazsik-ház, romantikus, 19. sz. második fele. Átalakítva

M II  590

13336/1962

395

Móra Ferenc u. 19

Móra Ferenc szülőháza, népi. Múzeum (Móra F. emlékház)

M III  9948

5800/1986

2051

Petőfi tér 1

Lakóház, ún. kisvárosháza, késő barokk, 19. sz. első évei

M II  592

22509/1958

3167

Petőfi tér 1. (Korona u. 3.)

Volt Korona Szálló, épült 1886-ban, Szentpály József szegedi építész tervei szerint. Kivitelező a szegedi Jiraszek és Krausz építési vállalat

M II  10442

5056/1990

1

Szent János tér 2

Könyvtár, ún. Hattyú-ház, Petőfi Sándor apjának egykori fogadója és mészárszéke, klasszicista, 1819. Építette: Mayerhoffer János

M II  593

863-4/1953

3164

Szt. János tér 4

Volt Szabó-kúria, klasszicista, 19. sz. első fele.

M II  594

22509/1958

475

Kossuth Lajos u. – Szent István tér.

Szent István templom (koraeklektikus, neoreneszánsz, 1873-80.)

Tervező: Pártos Gyula

13189

5060/1

Kossuth utca vége

Vasútállomás, felvételi épület (klasszicizáló, modern, 1932-36.)

Tervező: Bódi Elek, Eng károly és Mayláth József, peron íves vasszerkezet

11595

4728/7

Kossuth utca (Szent István templom kertje)

Szentcsalád-oszlop-szobor.

13191

5060/2

[1]

Megállapította: 18/2015. (VI.01.) önkorm. rendelet, hatályba lép: 2015. június 1. napján

[2]

Megállapította: 18/2015. (VI.01.) önkorm. rendelet, hatályba lép: 2015. június 1. napján

[3]

Megállapította: 18/2015. (VI.01.) önkorm. rendelet, hatályba lép: 2015. június 1. napján


[4]

Megállapította: 2/2013. (II.15.) rendelet, hatályos 2013. 02.16-tól

[5]

Módosította a 18/2015. (VI.01.) önkormányzati rendelet, hatályba lép: 2015. június  1. napján

[6]

[6] Módosította a 18/2015. (VI.01.) önkormányzati rendelet, hatályba lép: 2015. június  1. napján