Ófalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 03. 12

Ófalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.03.12.

Ófalu Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Német Önkormányzat Ófalu véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok és hagyományok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. További célja, hogy meghatározza a közművelődés szakmai és finanszírozási alapelveit.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet hatálya kiterjed az Ófalu Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által fenntartott közművelődési feladatot ellátó nem intézményi formában működő közösségi színtérre.

(2) E rendelet hatálya kiterjed továbbá mindazokra a nem Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra és magánszemélyekre is, amelyekkel az Önkormányzat közművelődési megállapodást köt, vagy akiket más hasonló módon támogat.

3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

3. § (1) A kultúrához való jog alapvető emberi joga minden állampolgárnak. E jogok, nemre, korra, vallásra, politikai meggyőződére, nemzeti vagy társadalmi származásra való tekintet nélkül mindenkit megilletnek. Óbánya polgárainak és közösségeinek joga, hogy igénybe vegyék az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények szolgáltatásait.

(2) Az Önkormányzat az e rendeletben vállalt közművelődési feladatait elsősorban a közösségi színterei tevékenységével látja el, politikai, vallási és világnézeti irányzatoktól semleges módon.

(3) Az Önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, melyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, illetve magánszemélyek végeznek.

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet végző gazdasági szervezetek közreműködését.

(5) Az Önkormányzat biztosítja, hogy a község polgárai a közművelődési lehetőségekről megfelelő tájékoztatást kapjanak.

(6) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységet nem választja el a kultúra más területeitől, sőt ezekkel való egységét képviseli. Támogatja a tudományos és művészeti tevékenységet, a helytörténeti munkákat és a közgyűjteményeket.

(7) A nemzetiségek kultúrája a magyar kultúra szerves része. Ezért az Önkormányzat a német nemzetiség kultúrájának megismertetésére, gyarapítására külön figyelmet fordít.

4. Az önkormányzat közművelődési feladatai

4. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét a kult. tv. 76. § (1)-(4) bekezdésében foglalt közművelődési feladatok közül a következő közművelődési alapszolgáltatás ellátásán keresztül:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében:

b) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

c) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

d) fórumot szervez – ha az adott településen működik – a Közművelődési Kerekasztal bevonásával, a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat az alapszolgáltatások ellátásához biztosítja a szervezeti, személyi, infrastrukturális és tárgyi feltételeket.

(2a) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásához legalább 1 fő, részmunkaidőben, közművelődési szakképzetséggel rendelkező, alkalmazottat foglalkoztat.

(3) A közművelődési alapszolgáltatások közül a lakosság és az önszerveződő közösségek által igénybe vehető szolgáltatások körét és feltételeit e rendelet 1. melléklete határozza meg.

(4) Az Önkormányzat feladata, hogy a művelődési hagyományokra, az intézmények, a civil szervezetek és a polgárok tevékenységeire alapozva, a közművelődés sajátos eszközrendszerével segítse:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek és hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

b) az egyetemes, a nemzetiségi kultúra megismertetését, tárgyi és szellemi értékeinek gyarapítását, az ünnepek kultúrájának gondozását,

c) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységét – különös tekintettel a kiemelkedő értékeket felmutató művészeti és szellemi alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére,

d) az iskolarendszeren kívüli képzések, munkaerő piaci képzések, a felnőttoktatás egyes formáinak intézményesülését a közművelődés feladatrendszerében,

e) az alap-, és a középfokú oktatási intézmények tanórán kívüli közművelődési munkáját, művészeti csoportjainak, szakköreinek, hagyományápoló tevékenységét,

f) a helyi társadalom kapcsolatrendszerét, közösségi életét, érdekérvényesítését,

g) a helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztését,

h) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítását

i) az egyéb művelődési lehetőségeket vagy művelődési formákat.

5. § Ófalu Község Önkormányzata a 6. § (3) bekezdése b) pontjában meghatározott feladatellátási helyen, települési könyvtári szolgáltatást biztosít, a kult. tv. 64. § (2) bek. b) pontja szerint.

5. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei és a feladatok ellátásának módjai

6. § (1) A közművelődési feladatok konkrét megoldására, az ehhez szükséges szakmai háttér biztosítása érdekében az önkormányzat a (3) bekezdésben meghatározott közösségi színteret működtet.

(2) A közösségi színterek a kulturális ágazat azon színterei, amelyek tartalmi munkája elsősorban a község társadalmában végbemenő változások, a polgárok és közösségeik változó igényeinek rugalmas követésére, a kialakult igények közvetítésére hivatott. A közösségi színtér tevékenységével járul hozzá a kulturális és közművelődési alapszolgáltatások megvalósításához.

(3) A közösségi színtér helyszíne: Ófalui Közösségi Színtér (Kultúrház) – 7696 Ófalu, Rákóczi u. 4.

6. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

7. § (1) A Kult. tv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatok ellátásával kapcsolatos egyes fenntartói, felügyeleti jogköröket Ófalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az e rendelet 6. § -a szerinti közösségi színtér szakmai ellenőrzése a Kult. tv-ben meghatározottak szerint történik.

7. A közművelődési tevékenység finanszírozása

8. § (1) A közösségi színtér működtetését – a következő felsorolásban rögzített – költségeinek fedezetét az állami és önkormányzati forrásokból az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja:

a) a közösségi színtér üzemeltetésének, az épületek működőképessége megőrzésének, műszaki és technikai feltételei korszerűsítésének költségeit, a mindenkori költségvetésben biztosítható kereteken belül,

b) a közösségi színtér tevékenységeinek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges alkalmazotti illetmények fedezetét, a mindenkori költségvetési kereteken belül,

c) az egyes kulturális rendezvények szervezéséhez szükséges szakmai munka költségeinek, a költségvetési rendeletben meghatározott részét.

(2) A közművelődési és könyvtári feladatok ellátásának forrásai a központi és a minisztériumi költségvetési támogatások, valamint az érdekeltségnövelő minisztériumi pályázati pénzeszközök. További forrás a szolgáltatásokért szedett díj, valamint természetes és jogi személyek, szervezetek pénzügyi támogatása.

8. A közművelődés nyilvánossága

9. § Az egyes közösségi szolgáltató terek e rendelet 1. mellékletben meghatározott szolgáltatásai körét és díjait, aktuális programjait a közösségi térben és a közterületi hirdetőtáblákon, valamint Ófalu Község Önkormányzata honlapján közzéteszi.

9. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. § Hatályát veszti Ófalu Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi közművelődésről szóló 6/2002. (VII.1.) számú rendelete.