Rábakecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2022. 03. 02

Rábakecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2022.03.02.

Rábakecöl Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A.§(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

1. § Rábakecöl Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a helyi hagyományok, adottságok és igények, valamint a rendelkezésre álló pénzügyi lehetőségek figyelembevételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, amelyek az alábbiak:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

e) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint

f) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

2. § Az önkormányzat az 1.§ -ban meghatározott alapszolgáltatásokat a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) az önkormányzat 1.§ (a) pontban meghatározott alapszolgáltatás keretében helyszínt biztosít a művelődő közösségek számára tevékenységük végzéséhez.

b) az önkormányzat az 1.§ (b) pontban meghatározott alapszolgáltatás keretében a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének segítésére közművelődési programokat szervez, követi a közösségfejlesztési programokat, részt vesz az egészségfejlesztési programok megvalósításában.

c) az önkormányzat az 1.§ c) pontban meghatározott alapszolgáltatás keretében erősíti a település hagyományainak, természeti és művészeti értékeinek bemutatását, segíti a magyar kultúra értékeinek közvetítését, támogatja a települési hagyományokkal kapcsolatos művelődő közösségeket és a szabadidős szokások formálását, részt vesz a helyi értékek feltárásában és gondozásában.

d) az önkormányzat az 1.§ d) pontban meghatározott alapszolgáltatás keretében támogatja a művészeti területen tevékenységet végző csoportok, szakkörök létrejöttét, szakmai segítséget nyújt tevékenységükhöz, bemutatkozási lehetőséget nyújt számukra.

e) az önkormányzat az 1.§ e) pontban meghatározott alapszolgáltatás keretében ifjúsági programokat szervez, részt vesz az ifjúságfejlesztési folyamatok generálásában és nyomon követésében, ifjúsági információs pontot működtet, tanfolyamokat és képzéseket szervez.

f) az önkormányzat az 1.§ f) pontban meghatározott alapszolgáltatás keretében elősegíti a lakosság és a vállalkozások információhoz való hozzájutását.

2. A közművelődési feladatok ellátási formája és módja

3. § (1) Az önkormányzat a 2.§-ban meghatározott közművelődési feladatait a 9344 Rábakecöl, Kossuth u.51.szám alatti Közösségi Színtér (továbbiakban: közöségi színtér) fenntartásával biztosítja.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésen kívül a közművelődési feladatok ellátására helyszínt biztosít az önkormányzati tulajdonú

a) Tündérkert megnevezésű területen, a 185/8 helyrajzi számú ingatlanon,

b) Községi kemence megnevezésű területen, a 184 helyrajzi számú ingatlanon,

c) Sportpálya megnevezésű területen, a 023 helyrajzi számú ingatlanon,

d) Pihenőház megnevezésű területen, a 034/2 helyrajzi számú ingatlanon.

(3) A közösségi színtér szolgáltatási tervet készít tárgyév március 1-ig.

(4) A közösségi színtér működéséről tájékoztatást nyújt a település lakossága részére elektronikus úton, szórólapokon és plakátokon.

3. A közművelődési feladatellátás finanszírozása

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatainak ellátását központi költségvetési támogatásból, saját költségvetéséből és pályázati úton elnyerhető egyéb forrásból finanszírozza.

(2) Az önkormányzat a közművelődés éves önkormányzati támogatásának mértékét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az önkormányzat a közművelődési rendeletében foglalt feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

4. A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek

5. § (1) Az önkormányzat épít a községben működő civil, egyházi, és gazdálkodó szervezetek, egyesületek, alapítványok segítségére és együttműködésére a közművelődési feladatainak eredményes végrehajtásában.

(2) Az önkormányzat évente egy alkalommal fórumot szervez a közművelődési tevékenység ellátásával kapcsolatban.

5. Záró rendelkezések

6. § Hatályát veszti Rábakecöl Község Önkormányzat Képviselő-testületének a községi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2017.(V.30.) önkormányzati rendelete.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.