Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 12/2009. (III. 24.) önkormányzati rendelete

a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2015. 11. 25


Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok, valamint centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköréről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdés e) pontja, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás, továbbá a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontja, valamint a környezeti zaj- és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Kormányrendelet alapján a zaj- és rezgésártalom elleni védelem helyi szabályozására a következő rendeletet alkotja:


1. §


(1)  E rendelet hatálya a Budapest XI. kerület közigazgatási területén kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely állandó vagy ideiglenes jelleggel a kerület közigazgatási területén tartózkodik, illetve tevékenységet végez.


(2)  E rendelet tárgyi hatálya kiterjed a közterületi rendezvények és a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységek zajvédelmi szabályaira.


(3)  E rendelet szabályait kell alkalmazni a kerület közigazgatási területén minden olyan, e rendelet hatálya alá tartozó – szabad térben vagy zárt térben működő – zaj- és rezgésforrásra, amely kellemetlen, zavaró vagy károsító terhelést okoz.


2. §


E rendelet alkalmazásában

a) hangerősítő, hangkibocsátó rendszer: bármilyen műszaki megoldású berendezés, amely a hallható hangtartományba eső hanghullámokat bocsát ki;

b) környezeti zaj: a levegőnek olyan mértékű és minőségű nyomásingadozása, amely a védendő környezetben észlelhető;

c) zenélés: olyan cselekmény, amit hangszerrel vagy a nélkül énekkel, egyedül vagy csoportosan végeznek.


3. §


A zaj- és rezgésvédelmi követelményeket a területrendezési tervekben érvényre kell juttatni.


4. §


  (1)  Közterületen, közhasználatra átadott területen zenélni – kivéve a működési engedéllyel rendelkező üzleteket –   nappal 10,00 óra és 22,00 óra között szabad. A korlátozás nem vonatkozik az állami, valamint az Önkormányzat által  szervezett ünnepségek programjához kapcsolódó koncertekre és az Önkormányzat által jóváhagyott rendezvényekre.


  (2)  A kertépítéssel és a zöldfelület-fenntartással kapcsolatos zajt keltő tevékenység (pl.: robbanómotoros fűnyírás,    motoros fakivágás, kerti traktor működtetése) a lakóövezetben nem végezhető

       a) munkanapokon 20,00 óra és 08,00 óra között,

  b) szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 00,00–09,00 óra és 14,00–24,00 óra között.


  (3)  Tilos a hangerősítő, hangkibocsátó rendszert alkalmazó riasztóberendezésekkel történő indokolatlan, különleges   zajokozás. A berendezések megfelelő műszaki állapotáról a tulajdonos köteles gondoskodni.


  (4)  Pirotechnikai termékek szabadtéri felhasználása 22,00 óráig engedélyezhető alkalmanként legfeljebb húsz percig   terjedő időtartamra. Kivételt képez az állami ünnepi tűzijáték időtartama.



5. §


Az e rendeletben szabályozott, és a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben büntetni rendelt magatartások esetén közigazgatási bírság kiszabásának van helye.


6. §



(1) Ez a rendelet 2009. április 1-jén lép hatályba.


(2) E rendelet előírásait a hatályba lépést követően megindított eljárásoknál alkalmazni kell.


(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 35/2006./IX.29./ XI.ÖK sz. rendelete a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályozásáról.