Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2000. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

Zics község címeréről, zászlajáról ,pecsétjéről és díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2000. 04. 18

Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2000. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

Zics község címeréről, zászlajáról ,pecsétjéről és díszpolgári cím adományozásáról

2000.04.18.

Zics Község Önkormányzat Képviselő-testülete az 1990.évi LXV. törvény 1. §(6) pontjában biztosított jogkörében a település jelképeiről és azok használatáról,valamint a díszpolgári cím adományozásáról az alábbi rendelet alkotója:

I. Fejezet

1. §

Az önkormányzat jelképei Az önkormányzat jelképei mint a település múltjára utaló, díszítő szimbólumok

A címer és a zászló

II. Fejezet

2. §

A település címerének leírása

Álló, ovális, vörössel és kékkel hasított pajzs .A jobb oldali vörös mezőbe. Lebegő helyzetű arany apostoli kettős kereszt .A bal oldali kék mezőben alul .Állított ,élével balra fordított ezüst ekevas, felette ezüst heraldikai rózsa lebeg. A Címerpajzsot vörös vörös bélésű arany kartus keretezi felül heraldikai koronával. Süvegezve. A címer alatt lebegő hármas tagolású íves arany szalagon feketével Nagybetűs ZICS felirat. A település előtt és után egy-egy díszpont. A község történetétől elválaszthatatlan a Zichy-család. Rájuk utal az arany. Heraldikai korona ,mely a család nemesi ágát jelzi. A Mezőgazdasági Tevékenységet az ekevas szimbolizálja. A címeren helyet kapott a lakosság Vallását jelképezve Szűz Mária attiribútuma ,a rózsa. A színek szimbolikus jelentéstartalma a következő : Arany :Értelem ,ész, hit, tekintély, fenség, erény, erkölcsösség,Ezüst: bölcsesség, őszinteség, tisztaság, ártatlanság, szemérmesség. Kék: elvhűség, állhatatosság, ellenálló képesség, bizalom. Vörös: a hazaszeretet , önfeláldozás, tenni akarás nagylelkűség.

A címer használatának köre és szabályai

3. § (1) A község címere a település történelmi múltjára és mai jellegzetességére Utaló jelkép. A Magyar Köztársaság címerét nem helyettesíti.

(2) Az önkormányzat címerét, mint díszítő és utaló jelképet használni lehet :

a) Az önkormányzat körpecsétjén, amely pecsétnyomó, illetőleg Gumibélyegző: pecsétnyomó esetében legkisebb 40 mm, gumibélyegző. Esetében legnagyobb 35 mm, átmérőjű, a megfelelő körirattal ellátva.

b) Az önkormányzat zászlaján és lobogóján ,annak változtatni,

c) Az önkormányzat szerveinek a polgármesternek, alpolgármesternek ,jegyzőnek levélpapírok fejlécén, illetve borítékján,

d) Az önkormányzat által kiadott díszokleveleken , emléklapokon kitüntető Emlékérméken,

e) A községháza épületének bejáratánál, dísztermében (tanácskozó termében)és más protokolláris célt szolgáló helyiségeibe ,

f) Az önkormányzat intézményei bejáratánál és vezetőinek irodáiba,

g) Az önkormányzat és szervei által megjelenített ,a település életével foglalkozó kiadványok , meghívókon, emléktárgyakon,

h) A községbe vezető utakon mellet .a közigazgatási határnál lévő táblán ,

i) iA település falugondnoki gépkocsiján,

j) jA polgármesteri hivatal helyiségében ,

(3) A 3. §. (2) bek. a-j. pontjában meghatározottakon kívül más jogi személy számára az általa készített kiadványokon vagy jellegzetes termékeken az Önkormányzat címerének használatát – kérelmére – a polgármester javaslata alapján a képviselő-testület engedélyezi.

4. § (1) A címer használatára vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező megnevezését ,

b) a címerhasználat célját ,

c) az előállítani kívánt mennyiséget (darabszámot),

d) a címer előállításának anyagát.

e) a terjesztés ,illetve forgalomba hozatala esetén ennek módját,

f) a címerrel díszítendő tárgy mintapéldányát ( rajzát , fénymásolását ,stb.)

(2) A címer használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes megnevezését és címét,

b) az előállítás anyagát ,

c) az engedélyezett felhasználás célját,

d) az előállításra engedélyezett mennyiséget,

e) a terjesztés , a forgalomba hozatal módjára vonatkozó estleges

kikötéseket.

(3) A kiadott engedélyektől a polgármesteri hivatal nyilvántartást vezet .

(4) Indokolt esetben a kiadott engedélyt a polgármester visszavonhatja .

5. § (1) Az önkormányzat címerének kicsinyítése csak olyan mértékű lehet ,hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

(2) Amennyiben nincs lehetőség az önkormányzat címerének eredeti színben való ábrázolására , akkor az csak a hordozó tárgy anyagának (Fém ,fa ,bőr, kerámia, stb.) színében ,de a heraldika általános szabályainak megtartásával történhet .

III. Fejezet

6. §

A település zászlajának és lobogójának leírása .

Lobogó: álló téglalap alakú, 2:1 méret arányú textillap ,alapjában arany ,felette Kék vízszintes pólyával. Egy pólyaszélesség a lobogó hosszanti I/10 része. A Színes címer a feliratos szalaggal a lobogó hosszanti szimmetriatengelyén, Annak felülről mért 1/3 –os osztályvonalán helyezkedik el . A lobogó kétoldalas.Zászló: A lobogó 90fokkal történő elforgatásával jön létre. A feliratos szalag Nélküli színes címer szimmetria tengelye a zászló hosszának a rúdtól mért 1/3-os Osztásvonalával esik egybe. A zászló kétoldalas .

7. §

A zászló és lobogó használata

(1) A zászló , a lobogó méretarányos változatai használhatók :
a) hivatalos állami ünnepek alkalmával a Magyar Köztársaság zászlajával együtt.
b) A település életében jelentős események , ünnepségek és rendezvények alkalmából, más hivatalos zászlóval (zászlókkal ) együtt.
c) A képviselő-testület ülésének helyszínén .
d) Nemzeti gyászesemények alkalmával a fekete zászlóval együtt ,félárbócra eresztve .
e) Minden ,a településsel összefüggő vagy az önkormányzat részvételével rendezett eseményen.
(2) A zászló előállításának engedélyezésénél a címerre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
IV. Fejezet

8. §

A település pecsétjének leírása

Kör alakú pecsétlap, szélén peremmel . A pecsétmező középvonalában Zics címerének kontúrrajza . A címer két oldalról és felülről nagybetűs körirat veszi körül: ZICS KÖZSÉG PECSÉTJE . A felirat előtt , után és a szóközökben egy-egy díszpont.

9. §

A pecsét használatának köre és szabályai

(1) Az önkormányzat címerével ellátott körpecsét ,az önkormányzat és más bel illetve külföldi önkormányzatok közötti kapcsolatokban protokolláris célból ,illetve szerződések ,megállapodások hitelesítésekor , valamint az önkormányzat belső működésével kapcsolatos rendelkezések ,kitüntető oklevelek hitelesítésekor használható.
(2) Az önkormányzat címerével ellátott körpecsét hatósági eljárás során nem alkalmazható.
V. Fejezet

10. §

Díszpolgári cím és annak adományozása

A község önkormányzata attól a céltól vezérelve , hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse ,valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, díszpolgári címet alapít .

11. § (1) A község „díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak ,aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mint a település ,mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett , amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári címmel ,külön erre a célra készített díszoklevél emlékplakett jár.

12. § (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet ,valamint élvezi azokat a kiváltságokat ,amelyek a rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik .

(2) A község díszpolgára:

a) Az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.

b) Díjtalanul látogathatja az önkormányzat közművelődési és művészeti intézményét , valamint ilyen jellegű rendezvényeit .

c) c.) Elhalálozás estén – családja beleegyezésével - az önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

13. §

Az elismerés adományozásának rendje

(1) A díszpolgári cím az évenként megtartandó falunap alkalmával rendezett ünnepségeken kerül átadásra .
(2) Az elismerés odaítélése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik .
(3) A képviselő – testület az elismerés odaítéléséről minősítetett szótöbbséggel dönt.
(4) A díszpolgári cím adományozásáról szóló oklevelet a polgármester adja át. Az adományozást határozat formájában a jegyzőkönyvbe kell foglalni és részletesen meg kell indokolni.

14. § A díszpolgári díszoklevél tartalmazza.- az adományozó megjelölését,- a díszpolgári címet adományozó határozat számát és keltét,-az adományozott nevét, lakcímét ,foglalkozását,- az adományozás keltét,- a polgármester és a jegyző aláírását,- a képviselő - testület pecsétjét .

15. §

Az elismerés visszavonása.

(1) A díszpolgári cím visszavonható , ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.
(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az , akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az estben az elismerést vissza kell vonni.

16. § Az elismerésben részesítet személyekről a polgármesteri hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 12. §. (1),(2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

17. § Aki az önkormányzat jelképeit jogosulatlanul, az engedélytől eltérően vagy közösséget sértő módon használja fel, szabálysértést követ el, és 10.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

18. § (1) A rendelet kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Záradék

19. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006./123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja .