Pécsudvard Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

Hatályos: 2013. 09. 11

Pécsudvard Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

2013.09.11.

Pécsudvard Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) és e.) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott feladatkörében eljárva, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényt (a továbbiakban: Ftv.) 34. § (3) és (5), valamint 37. § (4)-(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el.

1. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 90 (kilencven) napot nem haladhatja meg.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele, akár ugyanazon, vagy különböző engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében az 2000 (kettőezer) m2-t nem haladhatja meg .

2. § (1) Filmforgatás nem engedélyezhető a Pécsudvard Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által, vagy megbízása alapján közterületre szervezett önkormányzati rendezvények időtartamára, illetve területére.

(2) Az (1) bekezdés alóli mentesség kizárólag a 6. §-ban meghatározott célokra adható.

3. § (1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (a továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén – a jegyző döntését követően - az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett részének igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb 3 (három) órán belül megszünteti.

(2) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb 3 (három) napon belül a közterület használatot ismét biztosítani kell kérelmező részére.

(3) Rendkívüli természeti helyzet esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni azzal, hogy a rendkívüli helyzet megszűnését követően legkésőbb 30 (harminc) napon belül kell biztosítani a közterület használatát a kérelmező részére.

4. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj:

a) forgatási helyszín esetében: 200:- Ft/m2/nap,

b) technikai kiszolgálás esetében 150.- Ft/m2/nap,

c) stábparkolás esetében: 100.- Ft/m2/nap.

(2) A fizetendő díj 30 (harminc) %-kal csökken, ha a közterület használat nem haladja meg a 30 (harminc) napot.

(3) Ha a hatósági szerződés szerint a közterület használat nem haladja meg a 30 (harminc) napot, de a tényleges használat annál hosszabb az (1) bekezdés a) - c) pontja szerinti díjat kell megfizetni.

(4) Ha a tényleges közterület használat a 90 (kilencven) napot meghaladja, a teljes igénybevétel időtartamára az (1) bekezdés szerinti díjak háromszorosát kell megfizetni.

5. § A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,

b) zöldfelületet köteles kíméletesen használni.

c) 22 óra után forgatás esetén a használt területre vonatkozó zajvédelmi előírásokat betartani,

a) a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

6. § (1) Mentes a díjfizetés alól a mozgóképről szóló törvény szerinti közérdekű célokat (oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú) szolgáló vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 15 (tizenöt) napot, illetve a 30 (harminc) napot.

7. § (1) A rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Ftv.-ben foglaltak az irányadóak.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja