Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2022. 04. 01- 2022. 06. 30

Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

2022.04.01.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a 62. § (2) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdés d) pontjában foglaltakra; az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 86. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. § (1) Jászberény Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) – intézményein keresztül – gondoskodik a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokról és a szakosított ellátásról.

(2) Az alapszolgáltatások keretén belül biztosított ellátások:

a) Jászberény közigazgatási területére kiterjedő illetékességgel:

aa) étkeztetés,

ab) házi segítségnyújtás,

ac) tanyagondnoki szolgáltatás,

ad)2 időskorúak és demens személyek nappali ellátása

b)3 a jászberényi kistérség közigazgatási területére kiterjedő illetékességgel jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, fogyatékkal élők nappali ellátása, támogató szolgáltatás, pszichiátriai betegek közösségi ellátása.

(3) Az Önkormányzat ápolást-gondozást nyújtó intézményében (idősek otthona) gondoskodik a tartós bentlakásos ellátásról Jász-Nagykun-Szolnok Megye közigazgatási területére kiterjedő illetékességgel.4

(4)5 6Az Önkormányzat a fenntartásában működő Jászberényi Család-és Gyermekjóléti Központ intézmény útján gondoskodik a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározottak szerint térítésmentesen a családsegítés biztosításáról. Az intézmény illetékessége a család- és gyermekjóléti szolgálat tekintetében Jászberény, Jászágó, Jászboldogháza, Jászfelsőszentgyörgy, Jászjákóhalma és Jásztelek települések közigazgatási területére, a család- és gyermekjóléti központ tekintetében a Jászberényi Járás közigazgatási területére terjed ki.

(5)7

2. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó alapellátási feladatok: ebéd kiszállítása, gyógyszerkiváltás, bevásárlás, szolgáltatási igények, információk közvetítése az önkormányzat és a lakosság között, művelődési, szabadidős tevékenységek szervezése, segítségnyújtás az egyéni és az önkormányzati hivatalos ügyek intézésében.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó körzet: a Neszűr elnevezésű külterületi településrész a 0 dűlőtől az 5. dűlőig.

3. § (1) Az étkeztetés igénybevételére jogosult az aki, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény ( a továbbiakban: szociális törvény ) alapján szociálisan rászorult.

(2) Életkora szerint szociálisan rászorult a 70 éven felüli személy.

(3) Egészségi állapota nem teszi lehetővé a napi egyszeri étkezés biztosítását annak, aki krónikus betegségben szenved, vagy három hónapot meghaladóan gondozásra szorul, melyet a háziorvos igazol.

(4) Hajléktalan személy térítésmentesen jogosult az étkeztetésre.

4. §8 A szociális törvényben megjelölt személy által megállapított gondozási szükséglettel rendelkezők részére a házi segítségnyújtás keretében biztosított az igénylő egészségi állapotának megfelelő gondozás.

5. §9 (1)10 A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás keretében segélyhívó készülék használatának lehetősége biztosított a szociális törvényben meghatározott szociálisan rászorult személyek részére.

(2) A támogató szolgáltatás személyi segítő szolgálat és szállító szolgálat működtetése útján nyújt segítséget a fogyatékos személyek részére.

(3) Közösségi ellátás keretében történik az ellátást igénylő pszichiátriai betegek megfelelő gondozása.

(4)11 A fogyatékkal élő személyek szociális törvényben meghatározottak szerinti napközbeni tartózkodására van lehetőség nappali ellátás keretében az engedélyes Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény fogyatékos személyek nappali ellátása szolgáltatásban.

6. §12 [13]

Az időskoruk, egészségi állapotuk miatt segítségre szoruló személyek napközbeni tartózkodására van lehetőség nappali ellátás keretében az engedélyes Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény idős és demens személyek részére nyújtott időskorúak nappali ellátása szolgáltatásban.

7. §14 (1)15 Az idősotthoni ellátás elsősorban jogszabályban meghatározott gondozási szükséglet megállapítása esetén nyújtható.

(2) A gondozási szükséglettel nem rendelkező személyek elhelyezésére a szociális törvényben meghatározott esetekben, az ott előírt feltételek szerint kerülhet sor.

8. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások iránti kérelem az ellátást biztosító intézménynél, annak szervezeti egységeinél nyújtható be, annak elbírálása a szociális törvényben megjelölt személy hatáskörébe tartozik.

(2)16

(3) A kérelmek nyilvántartásának és elintézésének módját az intézményvezető szabályozza.

(4)17 18Az intézményvezetői döntés felülvizsgálata Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán, Jogi és Közrendi Bizottsága hatáskörébe tartozik.

9. § (1) Az idősotthoni ellátás esetén, ha az igénylő soron kívüli elhelyezése indokolt, az intézményvezető gondoskodik a férőhely azonnali biztosításáról.

(2)19

(3)20 Az intézményvezető külön eljárás nélkül is biztosíthat ellátást, ha a szolgáltatást igénylő személy egészségi állapota vagy személyes körülményei a szolgáltatás halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé. Ebben az esetben a házi segítségnyújtás legfeljebb 30 napos időtartamra akkor is nyújtható, ha a gondozási szükséglet vizsgálata még nem fejeződött be. Az ellátás megkezdése mellett halaszthatatlanul meg kell kezdeni az ellátásra vonatkozó igénylési és elbírálási eljárást. Az intézményvezető külön eljárás keretében, a jogszabályban meghatározottak szerint soron kívüli ellátást biztosíthat. A soron kívüli ellátás biztosítására irányadó rendelkezés a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló jogszabály.

10. § (1) Az ellátás igénybevételére - a kérelem beadását követően - az igénylő és az intézményvezető között létrejött, intézményi jogviszonyt megalapozó írásbeli megállapodás alapján kerülhet sor.

(2)21 A megállapodás megkötése, módosítása az intézményvezető hatáskörébe tartozik. A megállapodás a szociális törvény rendelkezéseire tekintettel tartalmazza az ellátást igénybe vevő személy, az ő törvényes képviselőjének szükséges adatait, az ellátás nyújtásának kezdő időpontját, a teljes körű ellátás keretében az intézmény által nyújtott szolgáltatásokat, az intézményvezető értesítési kötelezettségeinek elemeit, a térítési díj fizetésére, az intézményi jogviszony megszűnésére, a panaszok kezelésére, tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó rendelkezéseket.

11. §22 Az ellátás, intézményi jogviszony megszűnésére a szociális törvény, valamint az intézmény házirendjének rendelkezései az irányadóak. A jogosult halálával, határozott idejű megállapodásában megjelölt időtartam lejártával, az intézmény jogutód nélküli megszűnésével az intézményi jogviszony azonnal megszűnik. A megállapodás felmondással is megszüntethető, a felmondási idő 30 nap. A megállapodás felmondását indokolás nélkül kezdeményezheti az ellátást igénybe vevő személy, az ő törvényes képviselője, írásban, indokolással az intézmény vezetője, amennyiben az ellátást igénybe vevő személy másik intézményben történő elhelyezése indokolt, további intézményi elhelyezése nem indokolt, a házirendet súlyosan megsérti, a kötelezett térítési díj fizetésére vonatkozó kötelezettségének a házirendben foglaltaknak megfelelően nem tesz eleget, a jogosultság jogszabályi feltételei nem állnak fenn.

11/A. §23 [24]

A Humán, Jogi és Közrendi Bizottság átruházott hatáskörben dönt a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény vezetőjének intézményi ellátással kapcsolatos, valamint panaszügyben hozott döntésének felülvizsgálatáról.

12. § (1)25 Az intézményvezető az intézményben folyó munkáról beszámol

a)26 évente a Humán, Jogi és Közrendi Bizottságnak,

b) kétévente Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének (a továbbiakban: Képviselő- testület).

(2) A beszámoló minden naptári évben az első félévben esedékes.

(3) Az intézmény köteles adatot szolgáltatni a fenntartó részére elrendelt jelentési kötelezettség alapján, annak tartalmi követelményeinek megfelelően, továbbá éves beszámolása adatainak alátámasztásául.

(4) Az intézmény pénzügyi ellenőrzéséről, illetve annak megállapításáról Jászberény Város Polgármestere a belső ellenőrzésről szóló beszámolóban tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(5)27 28 29 30Az intézményben folyó szakmai munka ellenőrzése a Polgármesteri Hivatal Aljegyzői Osztály, Hatósági Iroda feladata. Az ellenőrzés megállapításairól az intézmény éves beszámolójához kapcsolódóan tájékoztatja a Humán, Jogi és Közrendi Bizottságot.

13. § (1) Az idősek otthonában az intézményvezető gondoskodik az Érdekképviseleti Fórum megalakításáról.

(2) Az öttagú testület tevékenységére vonatkozó rendelkezéseket az intézményvezető által készített szabályzat tartalmazza.

14. § (1) A személyes gondoskodásért fizetendő intézményi térítési díj összegét jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az étkeztetés esetében a személyi térítési díjat egy hónapi időtartamra előre kell megfizetni.

(3)31 A térítési díj fizetésére a szociális törvényben meghatározottak szerint az ellátást igénybe vevő személy, az ő törvényes képviselője, tartására köteles és képes személy kötelezhető. A személyi térítési díj fizetésére kötelezett személyekre a szociális törvény rendelkezései az irányadóak.

(4) Kivételes méltánylást érdemlő esetben (haláleset, elemi kár, három hónapot meghaladó krónikus betegség, jövedelmi viszony stb.) az igénylő kérelmezheti az intézményvezető által megállapított személyi térítési díj mérséklését, elengedését.

(5)32 33 34Az ellátásért fizetendő személyi térítési díjat megállapító intézményvezetői döntés felülvizsgálata, a díj mérséklése, elengedése iránti kérelem elbírálása tárgyában átruházott hatáskörben a Humán, Jogi és Közrendi Bizottság dönt.

(6)35 A polgármester átruházott hatásköre az ápolást-gondozást nyújtó intézményekben fizetendő személyi térítési díj fedezetéül megállapított jelzálogjog módosításához, törléséhez való hozzájárulás megadása.

15. §36 (1) Az önkormányzat által, a szociálisan rászorult személyek részére biztosítandó szolgáltatási feladatokat meghatározó szolgáltatástervezési koncepcióban foglaltak megvalósulásának, végrehajtásának figyelemmel kísérése céljából, a koncepció felülvizsgálata, aktualizálása érdekében évente legalább egy alkalommal helyi szociálpolitikai kerekasztal megbeszélést kell tartani.

(2) A megbeszélés tárgya: a szociálpolitikai koncepció véleményezése, a meglévő szolgáltatási típusok, formák, rendszerek értékelése, elemzése.

(3)37 A szociálpolitikai kerekasztal megbeszélés összehívása a Humán, Jogi és Közrendi Bizottság elnökének a feladata.

(4 )38 A szociálpolitikai kerekasztal megbeszélés résztvevői:
- a városban működő szociális intézmények fenntartóinak képviselői;
- a Humán, Jogi és Közrendi Bizottság tagjai;
- a Magyar Vöröskereszt Jászberényi Szervezetének képviselője;
- a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jászberényi Szervezetének képviselője;
- a Vakok és Gyengénlátók Jászberényi Szervezetének képviselője,
- az Olajág- Jász Mozgássérültek Közhasznú Egyesületének képviselője,
- a Fogózkodó Egyesület képviselője,
- a Szent Kamill Szeretetszolgálat képviselője.

16. §39

17. § (1) Hatályát veszti

1. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 21/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet,

2. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 21/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet kiegészítéséről és módosításáról szóló 16/2009. (IV. 27.) önkormányzati rendelet.

(2) Hatályát veszti a 16. § 2010. május 16-án.

18. § E rendeletet a Szervezeti és Működési Szabályzatban leírtak szerint kell kihirdetni és közzétenni.

1

A bevezető a Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 13/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (2) bekezdés ad) pontját módosította a 3/2013. (II. 14.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2013. február 15-től.

3

Az 1. § (1) bekezdés b) pontját módosította a 20/2013. (VI. 13.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2013. július 1-től.

4

Az 1. § (3) bekezdését módosította a 25/2015. (XII. 14.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2016. január 1-jétől.

5

Az 1. § (4) bekezdését módosította a 20/2013. (VI. 13.) Ör. 2. §-a. Hatályos: 2013. július 1-től.

6

A rendelet szövegét a 28/2016. (XII. 15.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

7

Az 1. § (5) bekezdését 2013. július 1-től hatályon kívül helyezte a 20/2013. (VI. 13.) Ör. 5. §-a.

8

A 4. § -t módosította a 13/2011. (IV. 14.) Ör. 2. §-a. Hatályos: 2011. április 15-től.

9

Az 5. § -t módosította a 20/2013. (VI. 13.) Ör. 3. §-a. Hatályos: 2013. július 1-től.

10

Az 5. § (1) bekezdése a Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 13/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

Az 5. § (4) bekezdését módosította a 8/2015. (III. 12.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2015. március 13-tól. Az 5. § (4) bekezdése a Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 13/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 6. §-t módosította a 3/2013. (II. 14.) Ör. 2. §-a. Hatályos: 2013. február 15-től. A 6. § a Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 13/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

13

A 6. §-t módosította a 8/2015. (III. 12.) Ör. 2. §-a. Hatzályos: 2015. március 13-tól.

14

A 7. §-t módosította a 17/2012. (III. 19.) ör. 1. §-a. Hatályos: 2012. március 20-tól.

15

A 7. § (1) bekezdését módosította a 4/2019. (III. 14.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2019. április 1-től.

16

A 8. § (2) bekezdését hatályon kívül helyezte a 13/2011. (IV. 14.) Ör. 4. § 1. pontja. Hatályos: 2011. április 15-től.

17

A 8. § (4) bekezdését módosította a 13/2011. (IV. 14.) Ör. 1. § a) pontja. Hatályos: 2011. április 15-től.

18

A 8. § (4) bekezdését módosította a 21/2019. (XII. 18.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2019. december 18. 09 óra 50 perctől.

19

A 9. § (2) bekezdését hatályon kívül helyezte a 13/2011. (IV. 14.) Ör. 4. § 2. pontja. Hatályos: 2011. április 15-től.

20

A 9. § (3) bekezdését a Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 13/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

21

A 10. § (2) bekezdése a Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 13/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

22

A 11. § a Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 13/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

23

A 11/A. §-t megállapította a 29/2012. (VI. 14.) Ör. 2. § (1) bekezdése. Hatályos: 2012. június 15-től.

24

A 11/A. §-t módosította a 21/2019. (XII. 18.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2019. december 18. 09 óra 50 perctől.

25

A 12. § (1) bekezdését módosította a 21/2019. (XII. 18.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2019. december 18. 09 óra 50 perctől.

26

A 12. § (1) bekezdés a) pontját módosította a 13/2011. (IV. 14.) Ör. 1. § b) pontja. Hatályos: 2011. április 15-től.

27

A 12. § (5) bekezdését módosította a 13/2011. (IV. 14.) Ör. 1. § c-d) pontja. Hatályos: 2011. április 15-től.

28

A 12. § (5) bekezdését módosította a 17/2012. (III. 19.) ör. 3. §-a. Hatályos: 2012. március 20-tól.

29

A 12. § (5) bekezdését módosította a 21/2019. (XII. 18.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2019. december 18. 09 óra 50 perctől.

30

A 12. § 85) bekezdését módosította a 21/2020. (VII. 16.) Ör. 9. §-a. Hatályos: 2020. július 17-től.

31

A 14. § (3) bekezdése a Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 13/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

32

A 14. § (5) bekezdését módosította a 13/2011. (IV. 13.) Ör. 1. § d) pontja. Hatályos: 2011. április 15-től.

33

A 14. § (5) bekezdését módosította a 29/2012. (VI. 14.) Ör. 2. § (2) bekezdése. Hatályos: 2012. június 15-től.

34

A 14. § (5) bekezdését módosította a 21/2019. (XII. 18.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2019. december 18. 09 óra 50 perctől.

35

A 14. §-t a (6) bekezdéssel kiegészítette a 29/2012. (VI. 14.) Ör. 2. § (3) bekezdése. Hatályos: 2012. június 15-től.

36

A 15. §-t módosította a 17/2012. (III. 19.) ör. 2. §-a. Hatályos: 2012. március 20-tól.

37

A 15. § (3) bekezdését módosította a 21/2019. (XII. 18.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2019. december 18 09 óra 50 perctől.

38

A 15. § (4) bekezdését módosította a 21/2019. (XII. 18.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2019. december 18 09 óra 50 perctől.

39

A 18. §-t hatályon kívül helyezte a 17. § (2) bekezdése. Hatályos: 2010. május 16-tól

40

Az 1. melléklet a Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (III. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.