Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2017.(X.27.) önkormányzati rendelete

a közműves szennyvízelvezető-hálózathoz történő utólagos csalatkozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2019. 11. 01

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének

27/2017.  (X. 27.) önkormányzati rendelete

a közműves szennyvízelvezető-hálózathoz történő utólagos csalatkozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről


(Egységes szerkezetben a 14/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelettel.)


Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a követezőket rendeli el:


  1. §


E rendelet tárgyi hatálya kiterjed Kiskunfélegyháza Város közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában lévő szennyvízelvezető-hálózatra történő utólagos közműcsatlakozásra.


  1. §

E rendelet alkalmazásában:

a)önálló rendeltetési egység: meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek a szabadból vagy az épületen belül közlekedőből nyíló önálló bejárata van, attól függetlenül, hogy önálló közműhálózati mérő berendezéssel rendelkezik, vagy több önálló rendeltetési egység tartozik egy közműhálózati mérőberendezéshez.

b) víziközmű-szolgáltató: az 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 1. § 44. pontjában meghatározott szolgáltató, Kiskunfélegyháza Város közigazgatási területén a víziközmű szolgáltatást a BÁCSVÍZ Zrt. látja el.

c) utólagos csatlakozó: aki a szennyvízelvezető-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.


  1. §


(1) Az önkormányzat tulajdonában lévő szennyvízelvezető-hálózathoz történő utólagos csatlakozásért az ingatlan mindenkori tulajdonosa önálló rendeltetési egységenként csatlakozási hozzájárulást köteles fizetni, melynek megfizetése a szennyvízelvezető-hálózatra való rákötési jogot biztosítja az utólagos csatlakozó részére.

(2) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetése feltétele az utólagos csatlakozó és a szennyvíz-hálózatot üzemeltető víziközmű-szolgáltató között létrejövő szolgáltatási szerződés megkötésének.

(3) Közös tulajdon esetén az utólagos csatlakozási hozzájárulást a tulajdonostársak megállapodásuknak megfelelő arányban, megállapodás hiányában pedig tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg.

Az ingatlan jogcímmel rendelkező használója a tulajdonossal kötött megállapodás alapján jogosult a tulajdonos helyett az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetésére.

(4) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól mentes:

a) Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és az általa fenntartott költségvetési szervek,

b) aki korábban még nem kötött rá a közműves szennyvízcsatorna-hálózatra, de az adott szennyvízelvezetési hely vonatkozásában a hozzájárulás megfizetését igazolni tudja,

c) akinek részére társulati tagként érdekeltségi hozzájárulás került megállapításra,

d) aki olyan önálló rendeltetési egység utólagos csatlakozását kéri, amely területen nem önkormányzati beruházásban megvalósuló víziközmű-fejlesztés térítésmentesen került az önkormányzat tulajdonába.

e) 1 2


  1. §


(1) Kiskunfélegyháza Város közigazgatási területén meglévő szennyvíz törzshálózatra történő utólagos csatlakozás hozzájárulás mértéke 100 000 Ft, mely az ÁFA-t nem tartalmazza.

(2) Az utólagos csatlakozási hozzájárulást az önkormányzat víziközmű elszámolási számlájára kell befizetni.


  1. §


(1) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megállapításával kapcsolatos elsőfokú önkormányzati hatáskört a polgármester gyakorolja. A polgármester Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben eljárva, az utólagos csatlakozó kérelmére határozatban dönt az utólagos csatlakozási hozzájárulás mértékéről és megfizetés módjáról.

(2)3 A kérelmet írásban a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.

(3) Amennyiben nem önkormányzati beruházásban megvalósuló víziközmű-fejlesztés valósult meg, akkor a kérelem mellett a térítésmentes átadásra vonatkozó megállapodást is be kell nyújtani.

(4) Az utólagos csatlakozó a hozzájárulás összegét a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül az önkormányzat által kiállított számla szerint köteles megfizetni.

(5) A hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

(6) 4

(7) 5

(8) 6





  1. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Kiskunfélegyháza, 2017. október 26.




                        Csányi József                                                  Dr. Faragó Zsolt

                        polgármester                                                           jegyző




Kihirdetve: 2017.  október 27.

                                                          


                                                                                               Dr. Faragó Zsolt

                                                                                                        jegyző

1 Megállapította a 14/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályba lép 2019. július 1. napján.

 2Hatályon kívül helyezte a 14/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelet 3. §-a, 2020. október 31. nappal.

3 „Az illetékmentes” szövegrészt hatályon kívül helyezte a 14/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelet 2. § a) pontja 2019. július 1. napjától.

4Hatályon kívül helyezte a 14/2019. (VI. 28.) önkormányzati rendelet  2. § b) pontja 2019. július 1. napjától

5 Hatályon kívül helyezte a 14/2019. (VI. 28.) önkormányzati rendelet  2. § b) pontja 2019. július 1. napjától

6 Hatályon kívül helyezte a 14/2019. (VI. 28.) önkormányzati rendelet  2. § b) pontja 2019. július 1. napjától