Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015.(II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 01- 2022. 04. 02

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015.(II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.04.01.

Vokány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: önkormányzat) az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról szóló, többször módosított 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 92. § (2) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Vokány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: önkormányzat) az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról szóló, többször módosított 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 92. § (2) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:”

2. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdés a) és a) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az önkormányzat képviselő-testülete lakhatási támogatást nyújt annak a személynek, akinek)

„a) - egyedül élő esetén - a jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át
a) - háztartásban élő esetén - az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át és az Szt. szerinti vagyona nincs.”

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 11. § (5) bekezdés a)–d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege)

„a) egyedülélő esetén 5.000,-Ft
b) két fős háztartás esetén 5.000 Ft
c) három fős háztartás esetén 8.000 Ft
d) négy fős, vagy attól több személyből álló háztartás esetén 10.000 Ft.”

3. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A polgármester évente maximum három alkalommal a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személy részére gyógyszertámogatást állapít meg,ha)

„a) egyedül élő esetén a jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg,
b) családban élő esetén az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.”

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Gyógyszertámogatás összege a kiváltandó recepten (recepteken) meghatározott gyógyszerek ellenértéke, de alkalmanként legfeljebb maximum 10.000,-Ft lehet. A gyógyszertámogatás kifizetését követő három munkanapon belül a támogatott személy köteles benyújtani a hivatalhoz a gyógyszerek kifizetését igazoló számlát, vagy nyugtát. Amennyiben a támogatott személy a bemutatási kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a támogatás összegét 8 munkanapon belül az önkormányzat házipénztárába visszafizetni köteles. Bemutatási kötelezettség elmulasztása esetén az adott naptári évben újabb gyógyszertámogatás a mulasztó személynek nem nyújtható.”

4. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A polgármester különös méltánylást érdemlő esetben - a képviselő-testület Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva- értékhatárra, jövedelemre és egyéb pénzbeli ellátásokra tekintet nélkül, - a rendkívüli körülmények figyelembevételével – rendkívüli települési támogatásban részesítheti a kérelmezőt.”

5. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összegét a rászorultsághoz igazodóan 5.000,-Ft-nál alacsonyabb összegben nem lehet megállapítani.”

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 14. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Különös méltánylást érdemlő esetben az egyszeri kifizethető összeg legfeljebb a mindenkori saját jogú öregségi nyugdíj minimum 300 %-a. A különös méltánylást érdemlő esetekről a polgármester a soron következő ülésen beszámol a képviselő-testületnek. A kifizetés naptári évében egy család részére kifizetett rendkívüli települési támogatások összege ebben az esetben sem haladhatja meg a 100.000,-Ft-ot.

(5) Katasztrófahelyzet estén a polgármester maximum 300.000,-Ft rendkívüli települési támogatást biztosíthat mindenféle jövedelmi helyzet vizsgálata nélkül. Katasztrófahelyzet esetén nyújtott támogatásról a polgármester a képviselő-testületnek a következő ülésen beszámol.”

6. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 15. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Képviselő-testülete az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként rendkívüli önkormányzati segélyt (temetési segélyt) nyújt annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott

a) annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját illetve családja létfenntartását veszélyezteti,

és akinek a családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450%-át és aki nem részesült a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV tv. alapján temetési hozzájárulásban.

(2) A temetési segély összege 50.000 Ft, azaz Ötvenezer forint.”

7. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Természetben nyújtott szociális tűzifa támogatást állapíthat meg a képviselő-testület annak a tűzifával fűtő vokányi lakosnak, aki)

„a) egyedül él, jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át és vagyona nincs,
b) családban él, családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át és a család tagjai egyikének sincs vagyona,
c) egyedül élő nyugdíjas, jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 450%-át és vagyona nincs.

8. § Ez a rendelet 2022. április 1-jén lép hatályba.