Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 2.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat közművelődési feladatairól és a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2022. 03. 02

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 2.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat közművelődési feladatairól és a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

2022.03.02.

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Demecser város kulturális hagyományait figyelembe véve meghatározza a közművelődés helyi feladatait és feltételeit, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatásokat, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira és a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybe vevőkre.

2. Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § (1) Demecser Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult.tv.) 76.§ (3)–(4) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül az alábbiakat:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(3) Az Önkormányzat a helyi adottságok figyelembevételével a (2) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokon kívül kiemelt feladatának tekinti:

a) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúrák, hagyományok megismertetését, gyarapítását, különös tekintettel a településen élő nemzeti-etnikai kisebbségek kultúrájára,

b) a művelődési, művészeti, közösségi és érdekérvényesítési kezdeményezések támogatását,

c) a helyi civil szervezetek, egyéb társadalmi szerveződések és a helyi társadalom kapcsolatrendszere kiépítésének, a városi társadalmi kohézió erősítésének és fejlesztésének támogatását.

(4) Az Önkormányzat a (3) bekezdésben foglaltakon kívül további feladatának tekinti különösen:

a) a helyi identitás erősítését, lokálpatriotizmust,

b) a helyi kulturális értékek védelmét,

c) a helyi kulturális élet és nyilvánosság fejlesztését,

d) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismerését, a helyi művelődési szokások ápolását, gazdagítását,

e) a környezetkultúra javítását, a településesztétikai kultúra fejlesztését,

f) a város szellemi vonz erejének, a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését, a városi polgárok életminőségének javítását,

g) kapcsolatépítést és ápolást a közművelődés térségi, megyei, régiós és országos szervezeteivel, egyéb szervezeteivel, továbbá a testvértelepüléssel, a szomszéd és más népek kultúrájának megismertetését a város lakosságával, bemutatkozásunkat a testvérvárosban

h) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását, különös tekintettel a kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére,

i) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését,

j) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális hátrányainak mérséklését, művelődési kezdeményezéseinek támogatását,

k) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését,

l) a szabadidő hasznos eltöltésének elősegítését,

m) a nevelési-oktatási rendszeren kívüli öntevékeny, önképző közösségek működésének és a tanulási lehetőségeknek a támogatását, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését,

n) színházi előadások, hangversenyek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek szervezését,

o) idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonását a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítását, közös programok szervezését a helyi társadalom egyéb rétegeivel,

p) egyéb, az Önkormányzat által támogatandónak minősített művelődési formák és kulturális tevékenységek támogatását,

q) kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását, nemzeti és társadalmi ünnepek szervezését, lebonyolítását.

3. Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának struktúrája és intézményei

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:

a) a város oktatási intézményeivel,

b) a városi székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,

c) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

d) egyházakkal,

e) Demecser Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatával (az a) - e) továbbiakban együtt: más közművelődési szervezetek),

f) a hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel,

g) a közművelődési megyei és országos szerveivel,

h) a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.

(2) Az Önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével vagy támogatási szerződés keretében segíti elő a más közművelődési szervezetek feladatellátását.

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait elsősorban az általa alapított és 100 %-os tulajdonában álló Demecseri Városgazda Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (székhelye: 4516 Demecser Szent István út 2-4. sz., adószáma: 14569355-2-15, cégjegyzék száma: 15-09-073590, a továbbiakban: Társaság) útján látja el a Társasággal kötött feladatellátásról szóló megállapodás keretében.

(2) A Társaság közművelődési feladatait és az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatásokat a Társaság alapító okirata és a Társasággal kötött feladatellátásról szóló megállapodás határozza meg.

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulásból, központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) Az Önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az önkormányzat közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt az éves költségvetési rendeletében biztosíthatja.

5. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2022. március 2-án lép hatályba.

8. § Hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 10/2016.(IX.26.) számú rendelet.