Monostorpályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete

civil szervezetek támogatásáról

Hatályos: 2022. 03. 12- 2023. 04. 20

Monostorpályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete

civil szervezetek támogatásáról

2022.03.12.

Monostorpályi község Önkormányzatának Képviselő-testülete eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli:

I. CÍM

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja a civil társadalom erősítése, a civil szervezetek helyi társadalmi szerepvállalásának elősegítése, az önkormányzattal való jó együttműködés előmozdítása érdekében az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (továbbiakban Ectv.), az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, valamint a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény (továbbiakban: Knyt.) előírásainak megfelelően szabályozza a helyi civil szervezetek támogatását.

(2) Az önkormányzat elismeri és támogatja a civil szervezetek helyi közéletre gyakorolt hatását. Támogatja a kultúra, a közművelődés, az oktatás-nevelés, a szociális tevékenység, a természeti és épített környezet megóvása, az egészséges életmód, az esélyegyenlőség, a hagyományápolás megteremtése terén végzett tevékenységet.

(3) Az önkormányzat lehetőségeitől függően a (2) bekezdésben megfogalmazott célok megvalósulása érdekében a civil szervezetek számára e rendelet keretei között, azonos feltételek mellett költségvetéséből pénzügyi támogatást biztosít.

(4) A támogatás céljára felhasználható előirányzat összegét (továbbiakban: civil keret) a képviselő-testület évente a költségvetési rendeletében állapítja meg. A tárgyévben fel nem használt összeg a következő évi előirányzat összegét nem növeli meg.

2. § E rendelet hatálya kiterjed Monostorpályi község közigazgatási területén működő, az Ectv. alapján Magyarországon nyilvántartásba vett civil szervezetekre, civil társaságokra.

II. CÍM

A támogatás feltétele és módjai

3. § (1) A civil keretből támogatás nyújtható pályázati eljáráson történő részvétel útján, vagy pályázati eljárás nélküli eseti támogatás alapján.

(2) Pályázat alapján a civil szervezetek részére támogatás nyújtható

a) működési kiadásaik finanszírozásához,

b) a szervezet által szervezett rendezvények, programok megvalósításához,

c) a szervezet által benyújtott pályázatok önrészének biztosításához,

d) hazai és nemzetközi kapcsolataik ápolásával, működtetésével kapcsolatos kiadások fedezéséhez.

4. § (1) A civil szervezet működési kiadásainak finanszírozásához különösen az alábbi célok érdekében részesíthető támogatásban:

a) a székhely, működési hely fenntartásával és működtetésével kapcsolatos költségek,

b) irodatechnikai berendezések, a civil szervezet működéséhez szükséges egyéb eszközök és tartozékaik beszerzése, bérlése, karbantartása, javítása,

c) kommunikációs költségek, honlap szerkesztése és fenntartása, kiadványok beszerzése,

d) a civil szervezet működéséhez szükséges adminisztrációs, ügyintézési tevékenységgel kapcsolatos költségek – kivéve a munkabért és közterheit, valamint a megbízási díjakat,

e) a tagság, a partnerek, a segítők kapcsolattartását szolgáló belföldi utazások útiköltsége, szállásdíja,

f) a civil szervezet bemutatását és tevékenységének megismertetését célzó általános tájékoztatási és marketing költségek,

g) a civil szervezet tagjait érintő – a létesítő okiratba foglalt cél szerinti tevékenységhez kapcsolódó – képzés költsége, útiköltség és szállásdíj.

(2) Működési kiadásnak csak az a költség, ráfordítás tekinthető, amely a civil szervezet létesítő okiratában meghatározott célok megvalósítását közvetlenül szolgálja.

5. § A civil szervezet szervezésében megvalósuló rendezvények, programok finanszírozásához támogatás különösen tiszteletdíj kifizetésére, fogyóeszköz, papír, írószer beszerzésére, szolgáltatás igénybevételére, úti- és szállásköltség megfizetésére nyújtható.

6. § A civil szervezetek által benyújtott pályázatok önrészéhez biztosított támogatást az önkormányzat csak akkor utalja át a pályázónak, ha a szervezet a program megvalósításához szükséges támogatás elnyerését a támogatási szerződés bemutatásával igazolja.

7. § (1) A civil szervezet hazai és nemzetközi kapcsolataik ápolásával, működtetésével kapcsolatban különösen a megvalósuló programok úti- és szállásköltsége támogatható.

(2) A támogatás biztosításának feltétele, hogy a támogatást kérő civil szervezet pályázatához csatolja a hazai vagy nemzetközi szervezet által kibocsátott együttműködési nyilatkozatot, meghívót vagy rendezvény-, versenyfelhívást.

8. § (1) Nem részesülhet támogatásban az a civil szervezet, amellyel szemben a Knyt. 6. § (1) bekezdésében meghatározott összeférhetetlenség fennáll, vagy amely szervezetnél a pályázat, kérelem benyújtását követően keletkezett a Knyt. 8. § (1) bekezdésben foglalt érintettséget megalapozó körülmény, és annak közzétételét elmulasztotta.

(2) Nem részesülhet támogatásban az Ectv. rendelkezései szerint az a civil szervezet, amely a beszámolóját, valamint közhasznú szervezet esetén a közhasznúsági jelentést az Országos Bírósági Hivatal részére nem nyújtotta be, nem helyezte letétbe.

(3) Nem részesülhet támogatásban az a civil szervezet, amely az állammal vagy az önkormányzattal szemben köztartozással bír. A támogatás feltétele a köztartozásmentesség adóhatósági igazolás.

Pályázati Eljárás

9. § (1) A képviselő-testület minden év március 31. napjáig pályázatot ír ki a civil keret felosztása céljából, kivéve a jelen rendelet 10. § (1) alapján nyújtott támogatás esetén. A támogató okirat kézhezvételét követő 15 napon belül a támogatott szervezet és az önkormányzat támogatási szerződést köt. A támogatás felhasználásáról elszámolási kötelezettség terheli a támogatottat, amelynek esedékessége a támogatási szerződés aláírásának napját követő év február 15.-e.

(2) A pályázati felhívást Monostorpályi község Önkormányzatának hivatalos honlapján és a helyi újságban kell megjelentetni.

(3) A pályázatot e rendelet 1. melléklete szerinti pályázati adatlapon, a pályázati felhívásban megjelölt mellékletekkel együtt kell benyújtani Monostorpályi község Polgármesteréhez címezve az átvételt igazoltatva személyesen, vagy ajánlott postai küldeményként.

(4) A pályázót egyszeri esetben – 8 napos határidő kitűzésével – hiánypótlásra lehet felhívni.

(5) benyújtott pályázatokról a Pénzügyi Bizottsága dönt. A támogatói döntés tartalmazza a megítélt támogatás összegét, amelyben a Pénzügyi Bizottság szabad mérlegeléssel dönt. A Pénzügyi Bizottság a hiánypótlási határidő utolsó napjától számított 15 napon belül dönt. A Pénzügyi Bizottság döntése ellen fellebbezéssel a Képviselő-testülethez lehet fordulni. A támogatói döntésről a Polgármesteri Hivatal támogatói okiratot küld a pályázó szerv képviselőjének.

(6) A támogatásban részesített szervezettel az Önkormányzat támogatási szerződést köt. A támogatási szerződés tartalmi elemeit e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(7) A támogatási szerződés megkötését követően a támogatás kedvezményezettjének neve, a támogatás összege és a támogatási cél Monostorpályi község hivatalos honlapján közzétételre kerül a támogatási szerződés aláírását követő 15 napon belül.

(8) A támogatási szerződést egyedi azonosító számmal kell ellátni az alábbiak szerint: sorszám/évszám/ügyiratszám. Az egyedi azonosító számot kell a nyilvántartásban is feltüntetni.

(9) A pályázó köteles együttműködési megállapodás kötni. Az együttműködési megállapodást a támogatási szerződés megkötésétől számított 30 napon belül kell megkötni. Az együttműködési megállapodás főbb tartalmi elemei:

a) a felek közös akarata az együttműködésre,

b) az együttműködés területei és megvalósítás módja,

c) egymás ülésein való kölcsönös képviselet meghatározása,

d) kölcsönös támogatás és segítés a község fejlesztésében, a szolgáltatások minőségének elősegítésében, a közigazgatási feladatok szervezésében,

e) az együttműködési megállapodást a polgármester és a civil szervezet vezetője írja alá.

Támogatás pályázati eljáráson kívül (eseti támogatás)

10. § (1) A civil keretből pályázati eljárás nélkül, kérelemre is nyújtható támogatás e rendeletben meghatározott célokra abban az esetben, ha a támogatási cél a pályázatok benyújtási határidejét követően jut a civil szervezet tudomására, illetve működési támogatás esetén a támogatás elmaradás a civil szervezet működését veszélyezteti.

(2) A kérelem benyújtására, elbírálására, közzétételére alkalmazni kell e rendelet 9. § (3)–(8) bekezdésében foglalt szabályokat. Ahol a 9. § (3)–(8) bekezdése pályázatot ír, jelen támogatási forma esetén kérelmet kell érteni.

Támogatások nyilvántartása

11. § (1) A támogatások nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik.

(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell

a) a kedvezményezett megnevezését,

b) a támogatás célját,

c) a támogatás összegét,

d) a képviselő-testület döntésének számát,

e) a támogatás közzétételének napját,

f) a finanszírozás teljesítésének időpontját,

g) az elszámolás határidejét,

h) az elszámolás teljesítésének napját,

i) a határidőre nem teljesített számadási kötelezettség pótlására történő felszólítás időpontját.

Számadási kötelezettség

12. § (1) A támogatási döntést követően az önkormányzat által támogatott civil szervezet számára számadási kötelezettséget kell előírni a részükre juttatott pénzbeli támogatás rendeltetésszerű felhasználásáról.

(2) A számadási kötelezettséget és a számadás benyújtásának módját a támogatási szerződésben kell kikötni, valamint egyértelműen meg kell határozni a céljellegű juttatás felhasználásának határidejét.

(3) A számadáshoz a számadásra kötelezettnek csatolnia kell a számadásban feltüntetett adatok valódiságát igazoló bizonylatokat (pénzügyileg teljesített számlák, vagy egyéb bizonylatok hitelesített másolatát). A számadásra kötelezettnek a számlákat záradékolnia kell a következők szerint: a számla eredeti példányára rá kell vezetni „a számlán szereplő tétel(ek) (vagy ebből ….Ft összeg) Monostorpályi község Önkormányzata felé elszámolva a …..számú támogatási szerződésre”, melyet a támogatott aláírásra jogosult képviselője aláírásával hitelesít.

(4) A számadást Monostorpályi község Önkormányzata Képviselő-testületének Gazdasági Bizottságához kell benyújtani, amely a számadást a jogszabályi előírások alapján ellenőrzi. Az ellenőrzés eredményéről a támogatottat írásban értesíteni kell.

(5) Amennyiben a benyújtott számadás nem támasztja alá, hogy a támogatott a részére adott pénzbeli juttatást a támogatási szerződésben meghatározott célokra és módon használta fel, a számadás benyújtásától számított 15 napon belül a támogatottat fel kell hívni a számadás kiegészítésére.

(6) Amennyiben a számadásra kötelezett számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, a számadási határidő leteltétől számított 8 napon belül fel kell hívni figyelmét arra, hogy kötelezettségét elmulasztotta.

(7) Amennyiben a támogatott az elmulasztott számadást, vagy hiányos számadásának kiegészítését a hiánypótlásra történt felhívás ellenére sem nyújtja be az önkormányzatnak

a) a számadási kötelezettség elmulasztása esetén a támogatás teljes összegét,,

b) a támogatási szerződésben meghatározott céltól eltérő felhasználás esetén a támogatás számadással alá nem támasztott hányadát

köteles egy összegben visszafizetni az önkormányzatnak az elszámolással egyidejűleg.

(8) A támogatási szerződésben a számadási kötelezettség elmulasztása, vagy a céltól eltérő felhasználás esetére vonatkozóan a visszafizetési kötelezettséget határidő megjelölésével ki kell kötni.

(9) Amennyiben a Civil szervezet a támogatás összegét vagy annak egy részét a támogatási megállapodásban meghatározott határidőig nem használta fel, a fel nem használt részt az elszámolással egyidejűleg vissza kell fizetni. Ellenkező esetben köteles a megítélt támogatást egy összegben – a szerződés aláírásától számított mindenkor hatályos jegybanki alapkamattal növelt összeggel – megfizetni.

(10) A szerződés azonnali hatályú egyoldalú megszüntetése esetén a támogatással haladéktalanul, de legkésőbb három munkanapon belül a 10/2014.(VI.25.) -i rendelet alapján nyújtott támogatás szerződésben foglalt feltételekkel az ott szabályozott határidők kivételével elszámolni köteles annak időarányosan fennmaradó részét az elszámolással egyidejűleg visszafizetni köteles a civil szervezet.

Kizárás a támogatásból

13. § (1) Amennyiben a támogatott számadási kötelezettségének a hiánypótlási felhívás ellenére sem tesz eleget, a számadási kötelezettsége lejárta napjától számított 3 évig a rendelet alapján önkormányzati támogatásban nem részesülhet.

(2) A támogatási szerződésben meghatározott céltól eltérő felhasználás esetén a támogatott

a) amennyiben a támogatási összeg kétharmadát meghaladó részét a szerződésben kikötöttől eltérő célra fordította, 3 évig,

b) amennyiben a támogatási összeg legalább egyharmadát elérő, de kétharmadát meg nem haladó részét szerződésben kikötöttől eltérő célra fordította, 2 évig,

c) amennyiben a támogatás legfeljebb egyharmadát a támogatási szerződésben kikötöttől eltérő célra fordította, 1 évig,

d) amennyiben a támogatási összeg egészéről vagy egy részéről az elszámolással egyidejűleg történő visszafizetési kötelezettség keletkezik, és annak határidőre történő visszafizetését elmulasztotta, 1 évig

a rendelet alapján nem részesülhet önkormányzati támogatásban.

(3) A támogatásból történő kitiltás a számadási és visszafizetési kötelezettség alól nem mentesíti a támogatottat.

III. CÍM

Záró rendelkezések

14. § A 2022. évben a Képviselő-testület április 15. napjáig írja ki pályázatot a civil keret felosztása céljából.

15. § Ez a rendelet 2022. március 12-én lép hatályba.