Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1996. (X. 14.) önkormányzati rendelete

Ősagárd község jelképeiről és azok használatáról

Hatályos: 1996. 10. 14

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1996. (X. 14.) önkormányzati rendelete

Ősagárd község jelképeiről és azok használatáról

1996.10.14.

Ősagárd Község Önkormányzata a Szervezeti és Működési Szabályzata 3. § alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. § A község jelképei: Címer, lobogó, zászló, pecsét, melyek utalnak a történelmi hagyományra, a mezőgazdasági termelésre és az egykori aqártenyésztésre, a királyi agarászokra.

2. § A község címere: Álló, csücsköstalpú tárcsapajzs zöld mezejében lebegő helyzetű, szarukon összefogott három arany búzakalász. A pajzsot vörössel és zölddel ékített arany heraldikai korona süvegezi. A címerpajzs alatt hármas tagolású, fecskefarok-végződésű, íves arany szalagon feketével nagybetűs Ősagárd felirat. A szalag végein egy-egy befelé fordult, ágaskodó, mellső lábaikkal a pajzsot tartó arany agár nyugszik. Mérete: 50 x 35 cm.

A címer hitelesen színezve a rendelet 1. mellékletét képezi.

3. § A község lobogója: Álló, téglalap alakú, 2:1 méretarányú fehér textillap, aljában arany, felette zöld (kék) (vörös) vízszintes pólyával. Egy pólyaszélesség a lobogó hosszának 1/10-ed része. A színes címer a lobogó hosszanti szimmetriatengelyén, annak felülről mért 1 /3-os osztásvonalán helyezkedik el. A lobogó kétoldalas: Mérete: 180 x 90 cm.

4. § A község zászlaja: A lobogó 90 °-kal történő elforgatásával jön létre. A színes címer szimmetriatengelye a zászló hosszának rúdtól mért 1 /3-os osztásvonalával esik egybe. A zászló kétoldalas. Mérete: 90 x 180 cm.

5. § (1) A község pecsétje: Kör alakú pecsétlap, szélén peremmel. A pecsétmező közepén Ősagárd címerének kontúrrajza. A címert felülről nagybetűs Ősagárd, alulról község pecsétje állóbetűs felírat övezi. Mérete: 45 mm átmérőjű.

(2) A pecsét egyik változata rézből véséssel készül és pecsétviasszal használható. A másik változata műanyagból készül és bélyegzőként használható.

6. § A község címere utaló és díszítő jelképként az alábbi helyeken használható:

a) az önkormányzat lobogóján

b) az önkormányzat zászlaján

c) az önkormányzat által alapított kitüntetések, oklevelek fejrészén, valamint pecsét formájában a polgármester aláírása mellett

d) az önkormányzat intézményeinek bejáratánál, és helyiségeiben

e) az önkormányzat kiadványainak fejrészén

f) a község képviseletében sportoló csapatok mezén

g) öntapadós címke és jelvény formájában a község polgárainak joga a címer viselése és ( pl. járműveken ) elhelyezése

h) a községbe bevezető út mentén a vendégeinket üdvözlő felirat mellett.

i) az önkormányzat által koszorúzáskor és egyéb tiszteletadáskor a koszorú szalagján, illetve a tiszteletadás jel képén

7. § (1) Eredeti méretben utaló és díszítő jelképként használható a község lobogója állami és helyi ünnepeken az önkormányzat épületén, zászlaja az önkormányzat üléstermében állandó jelleggel.

(2) Önkormányzatok részére ajándékba adható a zászló 1 :6 arányban kicsinyített "asztali" változata, mely függőleges elrendezésű. Mérete: 15 x 30 cm.

8. § A jelképeket kizárórag hiteles alakban, az ábrázolás hűségének, a méretarányoknak és színeknek a betartásával lehet ábrázolni, előállítani és forgalmazni a testület előzetes hozzájárulásával, melyet írásban kell kémi.

9. § (1) A 8. §-ban meghatározottakat az Ügyrendi Bizottság rendszeresen ellenőrzi.

(2) Ha a testület megállapítja az e rendeletben foglaltaktól eltérő gyártást, forgalmazást, vagy használatot, azonnali hatállyal megtiltja a szabálytalan jelképek használatát és a szerzői jogról szóló 1969. évi 111. törvény alapján jár el.

10. § Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

"Ősagárd címterterveíhez"
A község címerének tervezéséhez szerencsés módon már a településnév is támpontot ad: Az Ősagárd elnevezés történelmi hagyományra, az egykori királyi agártenyésztésre, a királyi agarászokra utal. Ez pedig biztosítja azt a lehetőséget, hogy Ősagárd beszélö-, illetve név-címere születhessen az agár megjelenítésével. Mindhárom círnerterv ebben a szellemben készült. Két terven a településre is jellemző, mezőgazdasági tevékenységet szimbolizáló kalászok is szerepelnek. A címerképek megfogalmazásakor fontos szempont volt az a heraldikai felfogás, mely szerint annál értékesebb egy címer, minél kevesebb motívumot sorakoztat fel a pajzson. A címer rendeltetése ugyanis elsősorban a megkülönböztetés, s nem az, hogy minél többet mondjon el tulajdonosáról.
A círnerterveken előforduló heraldikai mázak a címertan szabályainak megfelelően kerültek alkalmazásra. Mint minden kultúra, a heraldika is a kozmikus világhoz kapcsolja a színeket. Ennek megfelelően a címertervek színeinek szimbolikus jelentéstartalma a következő:
Fémek: arany: értelem, ész, tekintély, hit, erény, erkölcsösség. (Nap)
Színek: vörös (Mars): hazaszeretet, önfeláldozás, tenniakarás, nagylelkűség. kék (Jupiter): elvhűség, bizalom, állhatatosság, ellenállóképesség.
zöld (Vénusz): szabadság, szeretet, remény, boldogság, szépség, egészség.
A fenti gondolatok jegyében készítettem el Ősagárd círnerterveit, és ajánlom azokat szeretettel a képviselő-testület figyelmébe.
Kovács Ferenc grafikus"

1. melléklet

Ősagárd címere
Ősagárd címere