Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2014.(XII.19.) önkormányzati rendelete

a házi szennyvízhálózat kiépítésének szociális támogatásáról

Hatályos: 2016. 04. 30

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének

28/2014. (XII.19.) önkormányzati rendelete

a házi szennyvízhálózat kiépítésének szociális támogatásáról


(Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 12/2015. (V.01.), 5/2016. (II.5.) és a 16/2016. (IV.29.)  önkormányzati  rendelettel.)


Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdése, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


I. FEJEZET

Általános rendelkezések


1. A rendelet célja


1. §

A rendelet célja, hogy a házi szennyvízhálózat kiépítéséhez Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) által nyújtott szociális támogatást szabályozza.


2. A rendelet hatálya


2. §

A rendelet hatálya kiterjed a Kiskunfélegyháza közigazgatási területén lakóhellyel és saját tulajdonú ingatlannal rendelkező, a saját tulajdonú ingatlan vonatkozásában a házi szennyvízhálózat kiépítését kezdeményező természetes személyekre.


3. Értelmező rendelkezések


3. §

E rendelet alkalmazásában

a) egyedülélő: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.)  4. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározottak,

b) gyermek: az Szt. 4. § db)-dc) pontjában meghatározottak,

c) háztartás: az Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározottak,

d) nyugdíjminimum: az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege,

e) lakás: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 105. § (1) bekezdésében meghatározottak,

f) házi szennyvízhálózat: a közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízellátásról szóló 38/1995. (IV.5.) Korm. rendelet 2. § 5. pontjában meghatározott építmény, amelyen keresztül az ingatlan csatlakozik a városi szennyvízhálózathoz.

g) házi szennyvíz beemelő: az ingatlan gravitációs bekötő aknájába történő szennyvíz bevezetést biztosító műszaki berendezés, amelyre az ingatlan alacsony talajszintű fekvése miatt van szükség.


II. FEJEZET

Jogosultsági feltételek


4. Házi szennyvízhálózat kiépítésének szociális támogatása


4. §

(1)[1] Házi szennyvízhálózat kiépítésének szociális támogatásában (a továbbiakban: támogatás) részesülhet az a személy

a) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, és házi szennyvíz beemelő nem szükséges a beruházáshoz,

b) akinél házi szennyvíz beemelő szükséges a beruházáshoz, vagy akinek az ingatlanáról a szennyvíz elvezetését biztosító közterületi bekötővezeték részben vagy teljes egészében hiányzik, a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelemtől függetlenül.

(2) A támogatás háztartásonként (lakásonként) csak egy személy részére, csak egy alkalommal és – amennyiben egy ingatlanon több lakás van – csak a házi szennyvízhálózat lakáshoz tartozó részének kivitelezésére állapítható meg.

(3)[2] A támogatás mértéke a kivitelezés számlával igazolt költségének 100%-a, legfeljebb azonban 100.000-Ft[3], amennyiben átemelő berendezés szükséges, vagy a közterületi bekötővezeték részben vagy teljes egészében hiányzik legfeljebb 150.000-Ft.


III. FEJEZET

Eljárási rendelkezések


5. A hatáskör gyakorlása


5.§

(1)[4] A támogatásról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Polgármester a kérelem és a jövedelem igazolás(ok) alapján határozattal dönt, a döntésről a határozat egy példányával értesíti a  BÁCSVÍZ Zrt.-t.

(2) A polgármester (1) bekezdés szerinti ügyekben született döntései ellen a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni.


6. A kérelem előterjesztése[5]


6. §[6]


A támogatás iránti kérelmet, az abban foglalt tartalmi és formai követelményekkel, az ott megjelölt mellékletekkel együtt a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Szociális és Közfoglalkoztatási Osztályán személyesen, vagy törvényes képviselő útján ügyfélfogadási időben, vagy postai úton kell benyújtani.


7. A jogosultság igazolása, adatok kezelése


7. §

(1) A kérelem[7] elbírálásához szükséges, a jövedelemre vonatkozó egyes adatokat és tényeket – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – az alábbiak szerint

a) a munkaviszonyból származó jövedelmet munkáltatói igazolással,

b) a járási hivatal és a munkaügyi szervek által folyósított pénzbeli ellátást az arról szóló határozattal, hatósági bizonyítvánnyal, illetve a formanyomtatványon aláírással, pecséttel leigazolva,

c) az egyéb jövedelmet névre szóló kifizetői igazolással,

d) a bérbe adásból illetve egyéb jellegű hasznosításból származó jövedelmet bérleti illetve az egyéb jellegű hasznosításra irányuló szerződéssel,

e) az álláskeresési ellátást az illetékes munkaügyi központ határozatával, hatósági bizonyítványával,

f) a 16. életévét betöltött gyermek tanulói illetve hallgatói jogviszonyát iskolalátogatási igazolással,

g) a gyermektartásdíjat a megfizetett tartásdíj összegét igazoló postai szelvény, bankszámlakivonat, vagy átvételi elismervény, és a tartásdíjat megállapító jogerős bírósági ítélettel,

h) nyugdíj, nyugdíjszerű ellátások esetén a nyugdíjfolyósító szerv által a tárgyévben kiállított nyugdíjösszesítővel,

i) házasság felbontását, gyermektartásdíjat, bontóperi ítélettel, vagy a tartásdíj megállapítása, vagy végrehajtása iránti eljárás megindításáról kiállított igazolással, amennyiben a tartásdíjról a szülők egyezséget kötöttek, az erről szóló nyilatkozattal,

j) a Magyar Államkincstár területi szerve által folyósított családtámogatási ellátásra vagy fogyatékossági támogatásra vonatkozó adatot az államháztartásról szóló törvény szerinti szociális nyilvántartásból közvetlen lekérdezéssel,

k) az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem a munkáltató igazolásával, vagy a munkaszerződéssel

kell igazolni.

(2)[8] Az őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén a könyvelő által kiadott igazolással vagy nyilatkozattal, egyéni vállalkozó esetén a NAV által kiadott igazolással vagy könyvelő által kiadott igazolással igazolható.

(3) Az alkalmi munkából származó jövedelem nyilatkozattal igazolható.

(4) A (2)-(3) bekezdés alá nem tartozó jövedelmet a jövedelem típusának megfelelő igazolással kell igazolni.

(5) Jövedelemmel nem rendelkező kérelmező esetében szükséges az illetékes Munkaügyi Központtal való együttműködés tényének igazolása.

(6)[9] A házi szennyvízhálózat kiépítésének költségeit igazoló költségbecslést a kivitelezővel leigazolva.

(7)[10]

(8)[11] A Szociális  Csoport a támogatás megállapítása céljából nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza:

a) a kérelmező természetes személyazonosító adatait,

b) a kérelmező lakóhelyét,

c) a támogatás megállapítására vonatkozó döntést,

d) a támogatás megállapításához szükséges jövedelmi adatokat.

(9) Az adatkezelésre és az adatok védelmére az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései az irányadók.


8. A támogatások ellenőrzésének szabályai


8. §

(1)[12] Az ellenőrzés előkészítése a Szociális Csoport feladata – a munkaügyi, szociális, egészségügyi és gyermekjóléti szervek közreműködésével.

(2)[13] A kérelemben és a jövedelemnyilatkozatban szereplő adatok, tények valódisága az eljárás során elsősorban az alábbiakkal ellenőrizhető:

a) az ügyintéző igénybe veheti a kiskunfélegyházi polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó számítógépes nyilvántartást (Regiszter) illetve megkeresheti a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet (Okmányiroda), a helyi gépjármű nyilvántartót, a jövedelemigazolást kiállító munkáltatót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt,

b) igénybe veheti az országos földhivatali számítógépes hálózat (TakarNet) szolgáltatását.

(3)[14] [15]A tényállás tisztázásához a Szociális Csoport a döntés előkészítése során a kérelemben megjelölt lakcímen környezettanulmányt végezhet. Környezettanulmány készítése különösen akkor indokolt, ha:

a) a jelenlegi és a korábban benyújtott bármely szociális ellátás iránti kérelmek adattartalma ellentmondásban áll egymással, vagy

b)[16] az adatfeldolgozó programban szereplő, a kérelem elbírálásához nélkülözhetetlen adatok eltérőek a kérelemben foglaltaktól, vagy

c)[17] a személyi adat- és lakcímnyilvántartás szerinti adatok eltérnek a kérelemben szereplő adatoktól.

(4)[18]



9. A támogatások folyósításának szabályai


9. §

(1)[19] A megállapított támogatás folyósítása a támogatott kérelme alapján, lakossági folyószámlára utalással, pénztári kifizetéssel vagy a kivitelezést végző vállalkozás számlájára közvetlen átutalással történik a BÁCSVÍZ Zrt. által kiadott a beruházás átvételét igazoló irat, és a beruházás költségeit igazoló, a támogatásban részesülő személy nevére kiállított számlák bemutatását követő 15 napon belül.

(2) A támogatás kifizetésének módjáról a támogatást megállapító határozatban kell rendelkezni.

(3) A támogatást jogosulatlanul igénybe vevő személyt a polgármester határozatával a támogatás visszafizetésére kötelezi.


10. A támogatások finanszírozásának szabályai


10. §

 (1) Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, melyek terhére céljelleggel támogatást nyújt.

(2) Költségvetési fedezet hiányában a támogatást megállapítani nem lehet.



IV. FEJEZET

Záró rendelkezések


11. Hatálybalépés


11. §

1) Jelen rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit az ezt követően műszakilag átvett beruházásokra kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet 9. § (1) bekezdésének alkalmazásában a 2014. június 1-jét követően kiállított számlák számolhatóak el.


Kiskunfélegyháza, 2014. december 18.



                 Csányi József                                                         Dr. Endre Szabolcs

                 polgármester                                                                  j e g y z ő


A rendelet kihirdetve: 2014. december 19.

                                                                                                 Dr. Endre Szabolcs

                                                                                                          j e g y z ő

[1]

Módosította a 12/2015. (V.01.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályba lép: 2015. május 1. napján

[2]

Módosította a 12/2015. (V.01.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályba lép: 2015. május 1. napján

[3]

Módosította a 16/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályba lép: 2016. április 30. napján

[4]

Módosította a 12/2015. (V.01.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályba lép: 2015. május 1. napján

[5]

Módosította a 12/2015. (V.01.) önkormányzati rendelet 4. §-a, hatályba lép: 2015. május 1. napján

[6]

Módosította az 5/2016. (II.5.) önkormányzati rendelet  1. §-a, hatályba lép: 2016. február 6. napján

[7]

Módosította a 16/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályba lép: 2016. április 30. napján

[8]

Módosította a 16/2016. (IV.29.) önkormányzati  rendelet  1. §-a, hatályba lép:2016. április 30. napján

[9]

Módosította a 12/2015. (V.01.) önkormányzati rendelet 5. §-a, hatályba lép: 2015. május 1. napján

[10]

Hatályon kívül helyezte a 12/2015. (V.01.) önkormányzati rendelet 10. §-a 2015. május 1. napjától

[11]

Módosította a 12/2015. (V.01.) önkormányzati rendelet 6. §-a, hatályba lép: 2015. május 1. napján


[12]

Módosította a 12/2015. (V.01.) önkormányzati rendelet 6. §-a, hatályba lép: 2015. május 1. napján

[13]

Módosította a 12/2015. (V.01.) önkormányzati rendelet 7. §-a, hatályba lép: 2015. május 1. napján

[14]

Módosította a 12/2015. (V.01.) önkormányzati rendelet 6. §-a, hatályba lép: 2015. május 1. napján

[15]

Módosította a 12/2015. (V.01.) önkormányzati rendelet 7. §-a, hatályba lép: 2015. május 1. napján

[16]

Módosította a 16/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályba lép: 2016. április 30. napján

[17]

Módosította a 16/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályba lép: 2016. április 30. napján

[18]

Hatályon kívül helyezte a 12/2015. (V.01.) önkormányzati rendelet 10. §-a 2015. május 1. napjától

[19]

Módosította a 12/2015. (V.01.) önkormányzati rendelet 8. §-a, hatályba lép: 2015. május 1. napján