Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

az utólagos közmű rácsatlakozások rendjéről és a fizetendő hozzájárulásról

Hatályos: 2022. 06. 30

Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

az utólagos közmű rácsatlakozások rendjéről és a fizetendő hozzájárulásról

2022.06.30.

Szigetszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45.§ (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet személyi hatálya kiterjed a Szigetszentmárton Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő víziközmű (ivóvíz és szennyvíz) létesítményre utólag rácsatlakozni kívánó ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira, kivéve, ha az érintett érdekeltségi egység után társulati érdekeltségi hozzájárulás már megállapításra került.

(2) E rendelet tárgyi hatálya Szigetszentmárton község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában lévő, üzembe helyezett víziközmű létesítményekre történő utólagos rákötésekre terjed ki.

(3) E rendelet szabályait kell alkalmazni akkor is, ha egy - a közműhálózatra már rákötött - ingatlanon új érdekeltségi egység létesül, melyre új szolgáltatási szerződést kötnek a közmű szolgáltatóval, és/vagy új rákötés létesítését vonja maga után.

(4) E rendelet hatálya nem terjed ki arra az önkormányzat által értékesített ingatlanra, melynek eladási árába a víziközmű – hálózatra történő rácsatlakozás hozzájárulásának mértéke dokumentáltan beszámításra került.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Közmű csatlakozási hozzájárulás: az ingatlan ivóvízzel történő ellátottságának, szennyvízelvezetésének kiszolgálása érdekében az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű –hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekelt által fizetendő pénzösszeg.

b) Utólagos csatlakozó: aki a víziközmű-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.

c) Ingatlan: az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, vagy önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon több önálló rendeltetési egység található, az önálló rendeltetési egység.

d) Érdekeltségi egység:

da) beépített ingatlan esetében egy háztartás, vagy más üzemeltetett egység, amely szolgáltatási szerződést köt a közmű üzemeltetőjével,

db) beépítetlen ingatlan esetében a településrendezési tervnek és építésügyi szabályoknak megfelelő méretű kialakított építési telek.

3. A csatlakozás feltételei

3. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű –hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekeltek közmű csatlakozási hozzájárulást kötelesek fizetni.

(2) A közművekre utólag csak a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával, a víziközmű szolgáltató által jogszabály alapján meghatározott, valamint jelen rendeletben foglalt egyéb feltételekkel történhet rákötés.

(3) Az Önkormányzat a természetes személyeket, külön kérelemre legfeljebb 12 havi részletfizetési kedvezményben részesítheti.

(4) A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése a víziközmű–hálózatra történő rákötési jogot biztosítja.

(5) A víziközmű–hálózatra történő rácsatlakozási költségeket – különösen tervezés, kivitelezés – a közmű csatlakozási hozzájárulás nem tartalmazza.

(6) A víziközmű hálózatra rácsatlakozni e rendelet 3. melléklete szerinti igazolás birtokában lehet.

(7) A csatlakozás megkezdése előtt szükséges az alábbi dokumentumok beszerzése:

a) az érintett ingatlan tulajdonosainak hozzájáruló nyilatkozata,

b) közútkezelői és tulajdonosi hozzájárulás,

c) önkormányzati igazolás a csatlakozási hozzájárulás megfizetéséről.

(8) Az önkormányzati tulajdonban álló víziközmű–hálózatra csak a műszaki átadást követően lehet rácsatlakozni, amennyiben a rácsatlakozás műszaki feltételei a víziközmű –szolgáltató igazolása alapján biztosítottak.

4. A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése

4. § (1) A meglévő hálózatra történő utólagos csatlakozás esetén a hozzájárulás mértékét ingatlanonként az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) A közmű csatlakozási hozzájárulást - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - az érdekelt ingatlan mindenkori tulajdonosa fizeti meg. Közös tulajdon esetén a közmű csatlakozási hozzájárulást a tulajdonostársak megállapodásuknak megfelelő arányban, megállapodás hiányában pedig tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg. Az ingatlantulajdonos személyében bekövetkező változás esetén az ingatlan új tulajdonosát terheli az ingatlanra még meg nem fizetett közmű csatlakozási hozzájárulás kivéve, ha erről másként rendelkeznek az adásvételi szerződésben.

(3) Az ingatlan jogcímmel rendelkező használója a tulajdonossal kötött megállapodás alapján jogosult a tulajdonos helyett a közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetésére.

(4) A közmű–csatlakozási hozzájárulás megállapításával kapcsolatos elsőfokú hatáskört a Polgármester gyakorolja. A Polgármester Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő–testülete által átruházott hatáskörben eljárva, e rendelet alapján rendelkezik a közmű csatlakozási hozzájárulás pontos összegéről és – erre vonatkozó kérelem esetén – a részletfizetés lehetőségéről.

(5) A meglévő víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozás e rendelet 2. számú melléklete szerinti illetékmentes kérelem kitöltésével és a víziközmű szolgáltató által jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentáció benyújtásával kezdeményezhető.

(6) A 4. § (1) bekezdés szerinti közmű-csatlakozási hozzájárulás összegét egy összegben vagy természetes személyek esetén - kérelemre - legfeljebb 12 havi egyenlő részletben kell megfizetni a Hivatal által megjelölt költségvetési számlára.

(7) A közmű – csatlakozási hozzájárulás megfizetéséről az igazolás akkor adható ki az érdekelt részére, ha:

a) egyösszegű fizetés esetén :

aa) postai úton történő befizetés alapján a csekk ellenőrző szelvénye bemutatásra kerül

ab) átutalással történő teljesítéskor a közmű-csatlakozási hozzájárulás a költségvetési számlán történő megjelenése ellenőrzésre kerül,

b) részletfizetés esetén, ha a közmű csatlakozási hozzájárulás teljes összege megfizetésre kerül.

(8) Az igazolás kiadása a közmű –csatlakozási hozzájárulás teljes összege megfizetésének megtörténtének igazolásától számított 5 napon belül történik.

(9) Nem lehet a víziközmű hálózatra rácsatlakozni, amíg a csatlakozási hozzájárulás megfizetésére vonatkozó igazolás kiadásra nem kerül.

(10) A csatlakozási hozzájárulás nem minősül adónak, behajtására a Ptk. szerinti szabályokat kell alkalmazni.

5. Záró rendelkezések

5. § A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

6. § Ez a rendelet 2022. június 30-án lép hatályba.

1. melléklet

Az utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás egy egységre jutó összege víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozás esetén Szigetszentmárton Község belterületén

A létesítendő közmű neve

Fajlagos ár

ivóvíz törzshálózatra történő csatlakozás

150.000.- Ft

szennyvíz törzshálózatra történő csatlakozás

450.000.-Ft

(A fenti összeget a mindenkori hatályos ÁFA törvény szerinti általános forgalmi adó terhel)