Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (I.31.) önkormányzati rendelete

az útépítés/útfelújítás lakossági támogatásáról

Hatályos: 2022. 04. 29- 2023. 04. 27

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (I.31.) önkormányzati rendelete

az útépítés/útfelújítás lakossági támogatásáról

2022.04.29.

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az útépítés/útfelújítás lakossági támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja a lakossági önerőből történő útépítés támogatása, egyben az útépítés/útfelújítás megvalósításának ösztönzése.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Budakeszi Város belterületén, vagy lakott külterületén

a) önkormányzati tulajdonban lévő területen (közterületen) történő szilárd útburkolat építésére, útfelújításra, fejlesztésre (a továbbiakban: útépítés/útfelújítás);

b) ingatlan tulajdonnal rendelkező magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra (a továbbiakban: Kezdeményezők).

3. Az útépítés/útfelújítás támogatásának alapfeltételei

3. § (1) A lakossági útépítés/útfelújítás támogatásának alapfeltétele, hogy a Képviselő-testület a lakossági útépítésre/útfelújításra rendelkezésre álló keretösszeget a tárgyévi költségvetési rendeletében biztosítja. A Képviselő-testület a keretösszeget év közben módosíthatja.

(2) Terveztetést igénylő útépítés/felújítás esetén

a) Útépítéshez/útfelújításhoz akkor biztosítható önkormányzati forrás - kivéve a Pest megyei, állami és uniós forrásból megvalósuló útépítést/útfelújítást -, ha az érvényben lévő útügyi műszaki előírásnak megfelelő, tervezésre jogosult úttervező által készített és az önkormányzat által jóváhagyott, közműegyeztetett és jogerős építési engedéllyel rendelkező kiviteli útterv szükség esetén rendelkezésre áll. A terveknek a készíttetőjétől függetlenül az Önkormányzat tulajdonába kell kerülniük.

b) Amennyiben nem áll rendelkezésre az útépítésre/útfelújításra az Önkormányzat által jóváhagyott jogerős építési engedély a Kezdeményezők vagy az Önkormányzat részéről, a Kezdeményezők az Önkormányzatnál útépítési/útfelújítási engedélyezési terv elkészítésére támogatást kérhetnek.

c) Az építendő/felújítandó út tervezésénél törekedni kell az egységes utcakép megvalósulására. Figyelembe kell venni a hatályos HÉSZ szerinti szabályozási vonalakat és a településképi előírásokat.

d) A tervezés során gondoskodni kell a csapadékvíz befogadóig történő elvezetésről, illetve szikkasztásáról.

(3) A tervezést nem igénylő útfelújítás esetén a Polgármesteri Hivatal készíti el a megfelelő műszaki tartalom leírását az indikatív árajánlatkéréshez.

4. Az útépítési/útfelújítási pályázat általános feltételei, a pályázók köre és a pályázatok kiírása, elbírálása

4. § (1) A lakossági útépítéshez/útfelújításhoz adható önkormányzati forrás elnyerésére pályázhatnak mindazon magánszemélyek, jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok vagy ezekből álló közösségek, melyek Budakeszi Város területén az adott közút mentén ingatlantulajdonnal rendelkeznek.

(2) Az útépítési/útfelújítási pályázat kiírásáról a Képviselő-testület a mindenkori költségvetés elfogadásakor dönt, majd a pályázatot 15 napon belül a helyben szokásos módon kihirdeti.

(3) Az önkormányzati forrás iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerinti pályázati űrlapon kell a Polgármesteri Hivatalba benyújtani. A pályázathoz csatolni kell a 2. számú melléklet szerinti nyilatkozatot, valamint útépítés esetén a beárazott engedélyezési tervet, útfelújítás esetén indikatív árajánlatot. Be kell fizetni továbbá a beárazott engedélyezési terv, illetve az indikatív árajánlat szerint várható önköltség 10%-át előlegként az Önkormányzat által megadott számlaszámra.

(4) A pályázat benyújtásának további feltétele, hogy a pályázók 2. számú mellékletben szereplő vagyoni hozzájárulásainak összege az 5. § (4) bekezdésben foglalt összköltség legalább 50 %-a.

(5) A pályázat benyújtásának feltétele továbbá, hogy az elérendő műszaki tartalom a pályázat beadásakor meglévő helyzethez képest magasabb fejlettségi fokot érjen el.

(6)1 Az önkormányzati forrás iránti kérelmek benyújtási határideje az adott év március 31. napja, illetve a pályázat kihirdetését követő 90. nap.

(7) A pályázatokat a Közlekedési és Fejlesztési Bizottság véleményezi a benyújtási határidőt követő első rendes ülésén és a Képviselő-testület bírálja el a Bizottság véleményének figyelembevételével.

(8) A pályázatok elbírálásának szempontjai fontossági sorrendben az alábbiak:

a) a lakossági vagyoni hozzájárulás mértéke,

b) az építendő/felújítandó út/útszakasz meglévő műszaki állapota,

c) a meglévő közművek állapota,

d) a benyújtott műszaki tartalom minősége,

e) az építendő/felújítandó út várható forgalma,

f) a tervezett útépítés/útfelújítás tervezői költségbecslése, vagy indikatív árajánlat szerinti összege,

g) az építendő/felújítandó út hossza,

h) a tervezett útépítésben/útfelújításban résztvevők száma,

i) a tervezett útépítéssel/útfelújítással érintettek száma,

j) a tervezett útépítéssel/felújítással érintett terület ingatlan-nyilvántartási rendezettsége,

k) városfejlesztési és városrendezési szempontok.

(9) A sikeres pályázatok megvalósulási sorrendjéről a Képviselő-testület legkésőbb a pályázati eredményhirdetést követő munkaterv szerinti ülésén dönt.

(10) Eredménytelen pályázat esetén az Önkormányzat a befizetett előleget a döntést követő 15 napon belül visszafizeti a pályázóknak.

5. A támogatás felhasználása

5. § (1) A pályázat elbírálásának eredményéről az Önkormányzat a pályázókat írásban értesíti. Kedvező döntés esetén az Önkormányzati lakossági fórum keretében ismerteti a pályázókkal a további részleteket, melyet követően a felek a 2. számú melléklet tartalmával megegyező közérdekű kötelezettség vállalást, valamint a műszaki tartalom ismeretéről szóló nyilatkozatot írnak alá. A továbblépés feltétele az önrész fennmaradó részének Kezdeményezők általi maradéktalan befizetése.

(2) A lakossági közérdekű kötelezettségvállalás összegéből és a Képviselő-testület által biztosított forrásból történő útépítés/útfelújítás esetén az alábbi feladatok valósulnak meg (a lakossági és önkormányzati forrásnak együttesen az alábbi feladatokra kell fedezetet nyújtania):

a) szükség esetén engedélyeztetési kiviteli útterv készíttetése és ennek keretében a szükséges közműegyeztetés elvégzése,

b) kivitelező beszerzési eljárás keretében történő kiválasztása,

c) a szakszerű kivitelezés elvégzése,

d) a műszaki ellenőri feladatokat ellátása,

e) forgalomba helyezés.

(3) Az 5. § (2) b) – e) pontjaiban felsorolt feladatok lebonyolítását az Önkormányzat végzi.

(4) Amennyiben a beszerzési eljárás során a kiviteli árajánlat meghaladja a tervezői költségbecslés, illetőleg az indikatív árajánlat összegét:

a) az Önkormányzat a Képviselő-testület döntése alapján

aa) új beszerzési eljárást indíthat,

ab) a Kezdeményezőkkel közösen kiegészítheti a kivitelezésre fordítandó összeget,

ac) egyoldalúan visszaléphet a megvalósítástól a lakossági önrész visszafizetésével.

b) a Kezdeményezők

ba) kiegészíthetik a kivitelezésre fordítandó összeget,

bb) egyoldalúan visszaléphetnek a megvalósítástól és kérhetik a lakossági önrész visszafizetését.

(5) Az Önkormányzat a kivitelezői szerződést csak a kivitelezési költségek teljes rendelkezésre állása esetén köti meg.

(6) Az útépítéshez/felújításhoz a (4) bekezdésben meghatározott forráson felül – bármely okból felmerülő többletköltség esetén – további önkormányzati forrás csak vis major esetben adható.

(7) Az útépítést/útfelújítást a pályázat elnyerését követő év december 31-ig meg kell valósítani.

6. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépését megelőzően megvalósult útépítéshez forrás nem biztosítható.

(3) A lakossági útépítési/útfelújítási forrás tárgyévben fel nem használt részét - amennyiben az pénzmaradvány formájában jelentkezik - a következő költségvetési évre kell átvinni.

(4) Hatályát veszti jelen rendelet hatályba lépésével a lakossági útépítés támogatásáról szóló 13/2013. (V.9.) önkormányzati rendelet.

1

A 4. § (6) bekezdése a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.