Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 30- 2022. 04. 30

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.04.30.

Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. §‑ának (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendeletének módosítására a következőket rendeli el:

1. § A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kérelmet - ha e rendelet másképpen nem rendelkezik - az ok felmerülésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani.”

2. § (1) A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kérelmező a kérelem benyújtásakor köteles családtagjai személyéről nyilatkozni az e rendelet 1. melléklete szerinti jövedelemnyilatkozaton, valamint saját és családtagjai jövedelmét igazolni, továbbá az települési támogatás megállapítására irányuló ellátás igénylése esetén az Szr. 1. melléklete szerinti nyilatkozatot csatolni.”

(2) A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Hivatal a kérelmező által benyújtott kérelmeket és igazolásokat, valamint a közölt adatok valódiságát megvizsgálja, szükség esetén környezettanulmányt végez. Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Hivatal 6 hónapon belül bármely ügyben vizsgálta és abban lényeges változás nem feltételezhető.”

3. § A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Gyógyszertámogatás állapítható meg méltányosságból annak a személynek, akinek a havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át meghaladja és családjában az 1 főre jutó jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő személy esetén a 300 %-át.”

4. § A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végző személy részére települési támogatás állapítható meg – méltányosságból annak akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220 %-át, egyedülálló esetén 320 %-át nem haladja meg, és

a) az ápolt

aa) fekvőbeteg, vagy

ab) mások segítsége nélkül nem képes önállóan étkezni és illemhelyet használni, lakáson belül - segédeszköz igénybevételével sem - közlekedni, vagy

ac) elmeállapota miatt állandó felügyeletre szorul,

b) nincs az ápoltnak más olyan – a településen élő – hozzátartozója, aki keresőtevékenység folytatása hiányában, keresetveszteség nélkül el tudná látni az ápolt gondozását, ápolását, felügyeletét.”

5. § A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 17. § (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A rendkívüli települési támogatásra való jogosultság nevesített eseteit a 14. § (1)bekezdés b) pontja tartalmazza.

(3) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 320%-át.

(4) A rendkívüli települési támogatás összege - e rendeletben foglalt kivételekkel - nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.”

6. § A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 14. § (1) bekezdés b) pont, ba) és bd) alpontjában meghatározott vissza nem térítendő támogatás összege kérelmezőnként és évente maximum: 50.000.- Ft lehet.”

7. § A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 20. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A 14. § (1)bekezdés b)pont, bf); bh)-bk) alpontjaiban meghatározott esetekben a vissza nem térítendő támogatás évi egy alkalommal állapítható meg, legfeljebb 20.000 Ft összegben. A támogatás felhasználását az Alapszolgáltatási Központ ellenőrzi, melyről tájékoztatja a Humánügyi Bizottságot.

(3) A 14. § b) pont bg) alpontjában meghatározott iskoláztatáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az alapfokú oktatási intézményben tanuló, vagy oda már beíratott, hallgatói jogviszonyban álló gyermek valamelyik szülője/törvényes képviselője. A támogatás összege gyermekenként maximum 10.000 Ft lehet.”

8. § A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 21. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez települési támogatást nyújt (továbbiakban: lakhatási támogatás) a szociálisan rászoruló háztartások részére a lakossági villanyáram-, víz-, illetve gázdíj költségeihez hozzájárulandó, amennyiben a rászorulónak e költségei tekintetében lejárt fizetési kötelezettsége áll fenn. Közös háztartásban élőnek kell tekinteni a kérelmezővel azonos lakcímen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyeket. A kérelemhez csatolni kell a szolgáltató által küldött fizetési felszólítás másolatát is.

(2) Lakhatási támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220%-át, egyedül élő, vagy legalább két kiskorú gyermeket nevelő család esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 320%-át.”

9. § A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 23. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatás összege kérelmezőnként és évente legfeljebb 50.000 Ft lehet.”

10. § A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 24. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A helyben szokásos legolcsóbb temetési költség 180.000.- Ft.”

11. § (1) A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 31. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A személyi térítési díj akkor csökkenthető, ha az ellátott havi rendszeres jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg.”

(2) A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 31. § (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[A személyi térítési díj csökkentésének mértéke, ha a (2) bekezdés szerinti jövedelem]

„a) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg , - a térítési díj 25 %-a,
b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg, - a térítési díj 15 %-a.”

12. § Hatályát veszti a települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások és alapszolgáltatások helyi szabályairól című 2/2015.(II.28.) önkormányzati rendelet 22. § (1) és (2) bekezdése.

13. § Ez a rendelet 2022. április 30-án lép hatályba, és 2022. május 1-jén hatályát veszti.