Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2017. (V.15.) önkormányzati rendelete

a szentendrei lokálpatriotizmus erősítéséről

Hatályos: 2022. 05. 03- 2023. 09. 12

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2017. (V.15.) önkormányzati rendelete

a szentendrei lokálpatriotizmus erősítéséről

2022.05.03.

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) bekezdés b) pontjában, és (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a szentendrei lokálpatriotizmus erősítéséről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet hatálya, célja

1. § (1) A rendelet hatálya a Szentendrén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre (továbbiakban: szentendrei lakos), valamint a Szentendrén iskolát kezdő és Szentendrén érettségiző tanulókra, továbbá a Szentendrén házasságot kötő személyekre terjed ki.

(2) A rendelet célja, hogy Dumtsa Jenő, Szentendre első polgármestere halálának 100. évfordulója alkalmából a szentendrei lokálpatriotizmust erősítő program induljon Szentendre Városában, melynek keretében Szentendre Város Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) a Szentendrén születő, tanuló, élő polgárokat egyes fontos életeseményeik kapcsán köszönti. A rendelet célja továbbá a köszöntéssel kapcsolatos egyes adatkezelési szabályok rögzítése.

II. Fejezet

A lakosok köszöntésének egyes formái

2. § (1) Az Önkormányzat az alábbi életesemények alkalmával köszönti a szentendrei lakosokat:

a) a gyermek születésekor a szentendrei lakos gyermeket és törvényes képviselőit

b) iskolakezdéskor a szentendrei általános iskolákban első évfolyamot kezdő gyermeket és törvényes képviselőit

c) érettségi vizsga alkalmával a szentendrei középiskolában érettségiző tanulókat

d) házasságkötéskor a Szentendrén házasságot kötő személyeket

e)1 a szentendrei lakost 65. életévének betöltésekor, valamint ezt követően 5 évente

f)2

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt köszöntés az alábbiak szerint történik:

a) az Önkormányzat köszöntését a megszületett gyermek családjához az Önkormányzat a Gondozási Központ Szentendre Védőnői Szolgálata közreműködésével juttatja el;

b) az Önkormányzat köszöntését iskolakezdéskor a gyermek családjához az Önkormányzat az iskolaigazgatók közreműködésével juttatja el;

c) az Önkormányzat köszöntését az érettségiző tanulókhoz az Önkormányzat az iskolaigazgatók közreműködésével juttatja el;

d) az Önkormányzat köszöntését házasságkötéskor az Önkormányzat az anyakönyvvezető közreműködésével juttatja el;

e)3 a szentendrei lakost 65. életévének betöltésekor, valamint ezt követően 5 évente a polgármester köszönti, a köszöntés postai úton, a szentendrei lakos címére történő közvetlen megküldésével,

f)4

(3)5 A köszöntés emléklappal, valamint az (1) bekezdés a)-d) pontjai szerinti esetekben kis értékű, városi arculati elemekkel ellátott ajándéktárgy vagy a város intézményeibe, illetve város intézményei által megrendezett programokra ingyenes belépő átadásával történik. A köszöntés költségeihez a Képviselő-testület a Város tárgyévi költségvetésében önálló előirányzatot különít el.

II/A. Fejezet6

A szentendrei tanulók és pedagógusok támogatása

2/A. § (1)7 A szentendrei állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező tanulók és pedagógusok, pedagógiai asszisztensek és a nevelést-oktatást segítő személyek, a Szentendre Városi Óvodák óvodapedagógusai, dajkái, pedagógiai asszisztensei és a nevelést-oktatást segítő személyek és a Püspökmajor Lakótelepi Bölcsőde kisgyermeknevelői részére, akik a Szentendre Közlekedési Kártya megvásárlásával a helyi tömegközlekedést veszik igénybe, a Szentendre Közlekedési Kártya költségét az önkormányzat megtéríti.

(2) A költség megtérítése érdekében benyújtandó dokumentumok:

a) lakcímkártya

b)8 diákigazolvány, vagy pedagógusigazolás vagy pedagógusigazolvány vagy munkáltatói igazolás

c) Szentendre Közlekedési Kártya

(3) A költség megtérítése negyedévente, a negyedévet követő hónap 15. napjáig a (2) bekezdés szerinti dokumentumok benyújtását követően történik.

III. Fejezet

Adatkezelés

3. § (1) A 2. § (1) bekezdés a)-d) pontjai esetében önkormányzati adatkezelésre nem kerül sor, az Önkormányzat az emléklapokat, illetve ajándéktárgyakat a Védőnői Szolgálat, az iskolaigazgatók, illetve az anyakönyvvezetők részére juttatja el, akik gondoskodnak azok jogosultak számára történő átadásáról.

(2)9 A 2. § (1) bekezdés e) pontja szerinti köszöntés jogosultak részére történő eljuttatása céljából az Önkormányzat nyilvántartást vezet azon szentendrei lakosok (3) bekezdés szerinti adatairól, akik az adott évben töltik be 65., illetve az ennél nagyobb, 5-el osztható számú életévüket.

(3)10 Az adatkezelés kiterjed a (2) bekezdésben meghatározott életkort az adott évben betöltő szentendrei lakos alábbi adataira:

a) név

b) születési idő

c) állandó lakcím és tartózkodási hely.11

(4) A (3) bekezdés szerinti adatoknak a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény rendelkezései alapján történő összegyűjtéséről és nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik.

(5)12 A (3) bekezdés szerinti adatok kizárólag a 2. § (1) bekezdés e) pontja, valamint 2. § (2) bekezdés e) pontja szerinti köszöntés céljából és kizárólag a köszöntés előkészítéséhez és lebonyolításához szükséges időtartamra használhatók fel, a köszöntés megtörténtét követően az adat törlésre kerül.

(6)13 A (3) bekezdés szerinti adatokat kizárólag a Polgármester, a Jegyző, és a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal azon dolgozói ismerhetik meg, akik a köszöntéshez szükséges adminisztratív feladatok ellátásában részt vesznek.

(7)14 A szentendrei lakos írásban kérheti, hogy a 2. § (1) bekezdés e) pontja szerinti köszöntésére ne kerüljön sor, mely esetben a jegyző az adatai (3) bekezdés szerinti kezelését mellőzi.

(8)15 A 2/A. § szerinti költségtérítésre való jogosultság ellenőrzése céljából az Önkormányzat az érintettek lakcímet igazoló hatósági igazolványán, diákigazolványán, pedagógusigazolványán, pedagógusigazolásán, munkáltatói igazolásán szereplő alábbi személyes adatokat kezeli:

a) név

b) születési hely és idő

c) anyja neve

d) lakcím

e) személyi azonosító szám

f) hatósági igazolvány száma

g) érintett diákigazolványon szereplő fényképe

h) oktatási azonosító

(9)16 A (8) bekezdés szerinti személyes adatok kizárólag a 2/A.§ szerinti költségtérítésre való jogosultság ellenőrzése céljából kezelhetőek, a személyes adatok legkésőbb a költségek megfizetését követő 1 év elteltével törlésre kerülnek.

(10)17 A (8) bekezdés szerinti személyes adatokat kizárólag a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal azon dolgozói ismerhetik meg, akik a költségek megtérítéséhez szükséges adminisztratív feladatokban részt vesznek.

4. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.
(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően kell alkalmazni.
(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
1

A 2. § (1) bekezdés e) pontja a Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete 27/2021. (VI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdés f) pontját a Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete 27/2021. (VI. 18.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § (2) bekezdés e) pontja a Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete 27/2021. (VI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (2) bekezdés f) pontját a Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete 27/2021. (VI. 18.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 2. § (3) bekezdése a Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete 27/2021. (VI. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az II/A. Fejezetet (2/A. §) a Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

7

A 2/A. § (1) bekezdése a Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (V. 2.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2/A. § (2) bekezdés b) pontja a Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (V. 2.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 3. § (2) bekezdése a Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete 27/2021. (VI. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 3. § (3) bekezdése a Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete 27/2021. (VI. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

Módosította a 33/2017. (IX.15.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2017. szeptember 16-tól.

12

A 3. § (5) bekezdése a Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete 27/2021. (VI. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 3. § (6) bekezdése a Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete 27/2021. (VI. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 3. § (7) bekezdése a Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete 27/2021. (VI. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 3. § (8) bekezdését a Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. A 3. § (8) bekezdése a Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (V. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

16

A 3. § (9) bekezdését a Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

17

A 3. § (10) bekezdését a Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.