Mátramindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 05. 06

Mátramindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2022.05.06.

Mátramindszent Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében és a 92. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja, hatálya

1. § A falugondnoki szolgáltatás célja, hogy a falugondnoki szolgáltatás szabályozott keretek között :

a) a település lakosai számára a településen hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve a közszolgáltatásokhoz való hozzájárulást elősegítse,

b) a rászorult személyek szállítási problémáját megoldja, továbbá

c) a település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását biztosítsa.

2. § A rendelet hatálya Mátramindszenten településen lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. §-ában meghatározott személyekre terjed ki.

2. A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó feladatok

3. § A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapellátási feladatok:

a) étkezésben való közreműködés,

b) házi segítségnyújtásban való közreműködés,

c) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés,

d) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése,

e) óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása.

4. § A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatásokon belüli kiegészítő feladatok:

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) egyéb lakossági szolgáltatások, valamint egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

5. § A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott, önkormányzati feladatok megoldását segítő közvetett szolgáltatások:

a) ételszállítás önkormányzati intézménybe,

b) a település ellátását. működését szolgáló anyag- és árubeszerzés az önkormányzat és intézményei számára,

c) önkormányzati, intézményi információk közvetítése a lakosság részére,

d) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

II. Fejezet

Alapellátási feladatok

3. Étkeztetésben való közreműködés

6. § (1) Az étkeztetésben való közreműködés során a falugondnoki szolgáltatás igény szerint biztosítja a Mátramindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális juttatások rendszeréről szóló 10/2015. (IX.24.) számú rendeletének 19. §-a alapján nyújtott szolgáltatást igénybevevők részére az étel házhoz szállítását.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt házhoz szállításért külön díjat nem kell fizetni.

4. Házi segítségnyújtásban való közreműködés

7. § (1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a falugondnoki szolgáltatás kérelemre ellátja

a) a házi gondozó ellátotthoz történő szállítását,

b) az igénylő fizikai erejét és mozgásképességét meghaladó feladatokban való segítségnyújtást, mely szerint elvégezheti:

ba) a ház körüli, szakképesítést nem igénylő feladatokat,

bb) kisebb, speciális szakértelmet nem igénylő javításokat,

bc) nehezebb tárgyak mozgatását, hóeltakarítást, fűnyírást, téli tüzelő aprítást,

bd) a napi életvitel fenntartásához szükséges alapvető élelmiszerek, vegyi áruk, fogyasztási cikkek beszerzését.

(2) Az (1) bekezdés bd) pontjában foglalt feladat ellátásához az igénylőnek írásban kell benyújtani a bevásárlási kérelmet és a falugondnok jogosult előleget átvenni az igénylőtől, mely előleggel a falugondnok köteles - a kapott bizonylat alapján - a beszerzett áru átadásával egyidejűleg az igénylő részére elszámolni.

(3) A házi segítségnyújtáshoz kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

5. Közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés

8. § (1) A közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködés során a falugondoki szolgáltatás biztosítja a szociális biztonság megteremtéséhez és a helyi közösségi életbe való bekapcsolódáshoz szükséges információk eljuttatását a lakosság számára.

(2) A közösségi és szociális információk szolgáltatásában való közreműködéshez kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

6. Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése

9. § (1) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése szolgáltatás biztosítja a betegek, mozgásukban korlátozottak háziorvosi, gyermekorvosi, szakorvosi rendelőbe, egyéb egészségügyi intézménybe történő szállítását, valamint gyógyszerek kiváltását, gyógyászati segédeszközök beszerzését, azok házhoz szállítását.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt személyek szállítása során figyelembe kell venni az igénylő egészségi állapotát, a kezelés jellegét, valamint az igénylő és családja szociális helyzetét, melynek megítélése során szükség szerint ki kell kérni a háziorvos, a házigondozó, védőnő véleményét.

(3) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítésére vonatkozó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

7. Óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása

10. § (1) Az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása szolgáltatás az óvodába, iskolába szállítást és egyéb gyermekszállítást biztosítja, melynek keretében ellátásra kerülő feladatok::

a) a tankötelezettség megoldásában való segítségnyújtás,

b) az iskolai, óvodai rendezvényekre, ünnepségekre, versenyekre való szállítás, valamint

c) az egyéb pedagógiai és fejlesztő szolgáltatásokhoz való hozzájutás segítése.

(2) Az (1) bekezdés szerint nyújtott szolgáltatás térítésmentes.

III. Fejezet

Kiegészítő feladatok

8. Közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése

11. § (1) A közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése szolgáltatás keretében történik a helyi szervezésű programok lebonyolításának segítése, a más településre meghívott csoportok (helyi civil szervezetek, nyugdíjas csoportok, sportcsapatok, stb.) szállítása.

(2) A közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

9. Egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása

12. § (1) Az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása szolgáltatás keretében a falugondnok közreműködik a lakosság hivatalos ügyeinek intézésében, amely megvalósulhat a szolgáltatást igénylők adott hivatalokba, intézményekbe történő szállításával, illetve falugondnok által történő ügyintézés ellátásával, kérelmek továbbításával.

(2) Az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

10. Egyéb lakossági szolgáltatások, valamint egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés

13. § (1) Az egyéb lakossági szolgáltatások, valamint egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés szolgáltatásba sorolt feladatok azok, melyek nem tartoznak az alapfeladatnak minősülő tevékenységek közé.

(2) A falugondnok feladata a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott szociális alapszolgáltatások, valamint a gyermekjóléti szolgálat igénybevételéhez segítség nyújtása, ezen intézményekkel, szakemberekkel való folyamatos kapcsolattartás, igény esetén szakember szállítása.

(3) Az egyéb lakossági szolgáltatások, valamint egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés falugondnoki szolgáltatás térítésmentes.

IV. Fejezet

Közvetett szolgáltatások

14. § A falugondnoki szolgáltatás során, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül az ételszállítás önkormányzati intézménybe, a település ellátását, működését szolgáló anyag- és árubeszerzés az önkormányzat és intézményei számára, önkormányzati, intézményi információk közvetítése a lakosság részére, valamint a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

11. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok rangsorolása

15. § (1) A falugondnoknak elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia. A többi kötelező feladatot úgy kell ellátnia, hogy az alapellátáshoz kapcsolódó feladatellátással ne ütközzön. Az egyéb szolgáltatási feladatokat csak akkor láthatja el, ha azok a kötelező feladatok ellátását nem veszélyeztetik.

(2) A kötelezően ellátandó feladatok rangsorolását a falugondnok végzi a polgármester iránymutatása szerint, míg a többi feladat esetén a rangsorról a polgármester dönt.

12. A falugondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere

16. § (1) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történik.

(2) A falugondnoki szolgáltatás iránti igénylés formai előírásokhoz nem kötött, az ellátást szóban vagy írásban kell kérelmezni a falugondnoknál, valamint Mátramindszent Község Önkormányzatánál személyesen, telefonon, e-mailben vagy levélben, hétköznap ügyfélfogadási időben.

(3) A szolgáltatást igénylőnek településen belüli szolgáltatási igényét minimum 3 munkanappal megelőzően, a településen kívüli szolgáltatási igényét pedig 5 munkanappal megelőzően kell jeleznie a falugondnok vagy az önkormányzat részére.

(4) Azon szolgáltatási, szállítási igényeket, amelyek eltérnek a rendszeres tevékenységektől, a polgármesterrel egyeztetni kell.

(5) A falugondnok köteles tevékenységét tevékenységnaplóban dokumentálni. A falugondnok által vezetett tevékenységnaplót a szolgáltatást igénybe vevőknek nem kell aláírnia.

13. A falugondnoki szolgálat ellátása

17. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok a munkaköri leírásban, a polgármester utasításainak megfelelően a Falugondnoki Szolgálat Szakmai Programjában, valamint e rendeletben és a vonatkozó egyéb jogszabályokban foglaltaknak megfelelően köteles ellátni.

(2) A falugondnok a feladatokat a falugondnoki szolgálat rendelkezésére álló gépjármű segítségével a munkaköri leírásában meghatározott munkarend szerinti időben köteles ellátni.

(3) A falugondnoki szolgálat működését folyamatosan biztosítani kell, a falugondnokot szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetén helyettesíteni kell. A helyettesítés rendjét a polgármester határozza meg.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet 2022. május 6-án lép hatályba.