Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014.(III.31.) önkormányzati rendelete

a lakásépítés és vásárlás helyi támogatásáról

Hatályos: 2015. 02. 06


Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete

6/2014. (III.31.) önkormányzati rendelete


a lakásépítés és vásárlás helyi támogatásáról


(A 3/2015. (II.06.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben)


Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a lakásépítés és vásárlás önkormányzati támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja.



1.§


A rendelet célja, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten pénzbeli támogatást (továbbiakban: szociális lakástámogatás) biztosítson azoknak a szociálisan rászoruló, elsősorban még önálló lakással nem rendelkező nagykorú magyar illetve jogszerűen, életvitelszerűen Magyarországon tartózkodó és állandó lakóhellyel rendelkező uniós állampolgároknak, akik vállalják, hogy az otthonteremtést lakásvásárlással vagy építéssel megoldják.


2.§


(1) Szociális lakástámogatás adható annak a kiskunfélegyházi, illetve betelepülni szándékozó családnak (személynek)


(a) akinek – a vele együttlakó és költöző személyek figyelembevételével – az egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át, egyedülálló személy vagy kiskorú gyermekét egyedül nevelő szülő esetében a 700%-át, és


(b) aki a vételár vagy építési költség legalább 30%-ának megfelelő összegű önerővel rendelkezik, és


(c) aki – a vele együttlakó és költöző személyek figyelembevételével – legalább három hónapos egybefüggő munkaviszonnyal rendelkezik


(2) Az önerőbe beszámít a munkáltatói kölcsön, a lakástakarékpénztári szerződés, továbbá építés vagy bővítés esetén a már elvégzett építési munkák és meglévő építési anyagok értéke valamint a 12/2001. (I.31.) Kormány rendeletben meghatározott lakáscélú állami támogatások.


(3) Az önerőt hitelt érdemlő módon, névre szóló takarékbetétkönyvvel, hivatalos letéttel, lakástakarékpénztár által kiállított igazolással, adásvételi szerződéssel, számlával vagy a felelős kivitelező illetve műszaki ellenőr írásbeli nyilatkozatával kell igazolni.




3.§


(1) Nem adható szociális lakástámogatás – rendeletben foglalt kivétellel – annak a családnak (személynek), aki – a vele együttköltöző személyeket is figyelembe véve:


(a) a kérelem benyújtásakor, illetőleg azt megelőző 5 éven belül az Európai Unió területén bárhol lakástulajdonnal, egy önálló lakásnak minősülő tulajdoni hányaddal, üdülőtulajdonnal, vagy üdülőtelekkel rendelkezik, illetőleg rendelkezett, kivéve a beépíthető építési telket.


(b) a szokásos használati és lakásberendezési tárgyakon, valamint a foglalkozás gyakorlásához szükséges munkaeszközökön túl az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50-szeresét meghaladó ingó vagyonnal rendelkezik, kivéve ezen rendelet 2. § (1) bekezdés b. pontja szerinti 30%-os önerőt biztosító készpénzt vagy betét,


(c) a támogatást önkormányzati bérlakás vásárlásához kívánja felhasználni,


(d) 10 éven belül ugyanarra az ingatlanra és célra támogatásban részesült,


(e) közeli hozzátartozótól kíván lakóingatlant vásárolni,


(f) a támogatást tulajdonközösséget megszüntető adás-vételhez kívánja felhasználni,


(g) korábban önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanban lakott és bérleti díj hátralékát nem rendezte.


(h) a képviselőtestület által lakástámogatás céljára biztosított éves előirányzat felhasználásra került,


(i) az egy főre eső havi nettó jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 75%-át, egyedülálló személy vagy kiskorú gyermekét egyedül nevelő szülő esetében a 100%-át.

           

      (j) korábbi támogatásból eredő követelésünket bírósági végrehajtással tudtuk érvényesíteni



4.§


(1) Szociális lakástámogatás adható:


(a) lakásvásárláshoz,

(b) lakásépítéshez,

(c) legalább 1, minimum 12 m2 nagyságú lakószobával történő lakásbővítéshez,

(d) fürdőszoba létesítéséhez olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs.


(2) Szociális lakástámogatás formái:


(a) pénzbeli támogatásként kamatmentes kölcsön

(b) ár-és belvíz valamint tűz- és viharkár esetén vissza nem térítendő támogatás


(3) Támogatás csak a város közigazgatási területén lévő vagy épülő és a lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormány rendelet 3.§-ban meghatározott méltányolható lakásigény felső határát meg nem haladó szobaszámú lakás megszerzéséhez adható. A méltányolható lakásigény telekárat nem tartalmazó építési költsége (vételi ára) tekintetében a lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormány rendelet mellékletében meghatározott átlagköltséget kell figyelembe venni.


(4) A támogatás elbírálásakor a lakásigény mértékénél az igénylővel ténylegesen együtt költözőket, míg a fiatal gyermektelen házaspár és a legalább két éve életvitelszerűen együtt élő élettársak esetében legfeljebb két születendő gyermeket, egygyermekes fiatal házaspár és a legalább két éve életvitelszerűen együtt élő élettársak esetében további egy születendő gyermeket is számításba kell venni.


(5) A városba betelepülő kérelmező esetén a kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy szociális lakástámogatásban volt lakóhelyén (lakóhelyein) nem részesült, illetőleg ott – a vele együttköltöző személyeket is figyelembe véve – lakástulajdonnal nem rendelkezett.


(6) E rendelet alkalmazásában fiatal a házaspár és a legalább két éve élettársi kapcsolatban élők, ha a támogatás igénylése időpontjában a kérelmezők egyike sem töltötte be a 40. életévét.


(7) Lakásbővítéshez támogatásban részesíthetők azok a családok is, akik lakástulajdonnal rendelkeznek ugyan, de a lakás nagysága nem éri el a lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormány rendelet 3.§-ban meghatározott méltányolható lakásigény alsó határát, feltéve, hogy e rendeletben foglalt többi feltételnek megfelelnek.


(8) Lakásvásárláshoz vagy építéshez támogatásban részesíthetők azok a 3 és többgyermekes családok, akik lakástulajdonnal rendelkeznek ugyan, de a lakás nagysága nem éri el a lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormány rendelet 3.§-ban meghatározott méltányolható lakásigény alsó határát.


5.§


(1) A szociális lakástámogatás iránti kérelem – az erre rendszeresített igénylőlapon (1. melléklet) – a Pénzügyi Osztály Vagyonhasznosítási Csoportján nyújtható be.


(2) E rendelet hatálya alá tartozó támogatásoknál nincs lehetőség az elektronikus hatósági ügyintézésre.


(3) A kérelemhez mellékelni kell:


(a) építés, bővítés, fürdőszoba létesítés esetén – amennyiben az engedélyköteles – a jogerős építési engedélyt, valamint tervrajzot és költségvetést, az ingatlanról 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolatot,


(b) vásárlás esetén adásvételi szerződést vagy előszerződést, ingatlanról 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolatot,


(c) igazolást a 30%-os saját erőről,


(d) igazolást az igénylő és a vele együttlakó és költöző személyek 3 havi nettó jövedelméről,


 (e) a jövedelembe a gyermekek után járó rendszeres juttatást is figyelembe kell venni (családi pótlék, gyermeknevelési támogatás, gyermekvédelmi támogatás, tartásdíj stb.)


6.§


A szociális lakástámogatás iránti kérelem benyújtható


            (a) lakásvásárlás esetén a vételár kiegyenlítéséig,


(b) lakásépítés, bővítés esetén a használatbavételi engedély kiadásáig, fürdőszoba létesítése esetén az építkezés megkezdéséig.


7.§.


(1) A szociális lakástámogatás odaítéléséről, annak mértékéről, formájáról és feltételeiről a Városüzemeltetési Bizottság dönt.


(2) A pénzbeli támogatás összegét egyéni elbírálás alapján a rászorultságtól, a lakáshoz jutás formájától, a gyermekek számától, az igénylő rendelkezésére álló anyagi eszközök nagyságától függően oly módon kell megállapítani, hogy a támogatás a lakás építését, bővítését, vásárlását elősegítse, s a kedvezményezett képes legyen a kölcsön törlesztő részleteinek visszafizetésére.


(3)[1] A szociális lakástámogatási kérelmek elbírálása előtt a Városüzemeltetési Bizottság elnöke a Polgármesteri Hivatal lakásügyintézőjével és a körzet önkormányzati képviselőjével közösen helyszíni szemlét tart.


 (4) A szociális lakástámogatás rendelet szerinti felhasználását a támogatásban részesített(ek) vásárlás esetén a tulajdoni lap, építés esetén a használatbavételi engedély bemutatásával kötelesek igazolni. Lakásbővítés és fürdőszoba létesítés esetén a lakástámogatás rendelet szerinti felhasználását a Pénzügyi Osztály Vagyonhasznosítási Csoportjának megbízólevéllel ellátott köztisztviselője – előzetes értesítést követően – helyszíni szemlén ellenőrzi.


(5) A támogatás felhasználásának határideje a rendelet 2. mellékletét képező megállapodás 3.) pontjában kerül meghatározásra. 


8.§


A támogatás maximális mértéke:

           

(a) egyedülálló részére                                                                         200.000.-Ft


(b) gyermektelen házaspárok és élettársak részére                               300.000.-Ft


(c) egy gyermekes család részére                                                        400.000.-Ft


(d) két gyermekes család részére                                                        500.000.-Ft


(e) három és többgyermekes család részére                                        600.000.-Ft


9.§


(1) Az első lakásukat szerző 40 év alatti fiatal házaspár és legalább két éve életvitelszerűen együtt élő élettársak részére – a 8.§-ban foglalt támogatáson felül – legfeljebb 200.000.-Ft visszatérítendő kamatmentes külön támogatás is adható lakásvásárlás vagy építés céljára.


(2) A (1) bekezdésben foglalt támogatás csak annak a fiatal házaspárnak és legalább két éve életvitelszerűen együtt élő élettársaknak adható, akinek külön-külön vagy együttesen lakástulajdona vagy lakóegységet kitevő résztulajdona, továbbá bérleti vagy bérlőtársi jogviszonya illetve állandó használati joga soha nem volt a szükséglakást illetve átmeneti elhelyezésként meghatározott időszakra szóló használatot kivéve.


10.§


(1) A Városüzemeltetési Bizottság döntése alapján a Pénzügyi Osztály Vagyonhasznosítási Csoportja a támogatás biztosításáról és feltételeiről a jogosulttal megállapodást köt (2. melléklet). A megállapodás megkötésére akkor kerülhet sor, ha az adóstársak munkáltatói igazolásai, valamint ingatlant terhelő jelzálogjog esetén a jogosult bejegyzéshez hozzájáruló nyilatkozata becsatolásra került.


(2) A jogosult a visszafizetés biztosítékául két adóstársat köteles állítani, akiknek a havi jövedelmének 33%-a külön-külön el kell hogy érje a havi törlesztő részlet összegét.


(3) A megállapodásokat a Pénzügyi Osztály nyilvántartásba veszi. A szociális lakástámogatást a számvitelben elkülönítve kell kezelni és az éves beszámolóban erről külön számot kell adni.


(4) A szociális lakástámogatás pénzintézet útján fizethető ki, a kifizetésről a Pénzügyi Osztály intézkedik.


(5) A lakásvásárláshoz nyújtott támogatás esetén a támogatás összegét a Pénzügyi Osztály pénzintézet útján átutalja az okiratszerkesztő ügyvéd letéti számlájára, mely összeget az okiratszerkesztő ügyvéd további hitel (kölcsön) felvétele esetén az illetékes pénzintézet által folyósított hitellel egyidejűleg fizeti ki, készpénzes vásárlás esetén az eladónak a vevő javára történő tulajdonjog bejegyzésre alkalmas nyilatkozat aláírásával és a teljes vételár kifizetésével egyidejűleg fizeti ki az eladó részére. Az ügyvédi letét költsége a vevőt terheli. Amennyiben az adásvétel bármilyen okból meghiúsul, úgy 3 napon belül az okiratszerkesztő ügyvéd visszautalja a támogatás összegét az önkormányzat számlájára.

Jelen bekezdés rendelkezéseit az adásvételi szerződésnek (előszerződésnek) tartalmaznia kell.  


(6) A szociális lakástámogatás felvételével kapcsolatos minden költség a támogatást felvevőt (jogosultat) terheli.


(7) A szociális lakástámogatás visszafizetésének határideje a kölcsön nagyságától függően legfeljebb 5 év lehet. A törlesztő részlet fizetése minden hó 15. napjáig esedékes, és az első részletet a megállapodás megkötését követő hónaptól kell fizetni a pénzintézetnek adott átutalási megbízással.


(8) A törlesztő részlet 3 havi elmaradása esetén, a Pénzügyi Osztály egyszeri felszólítását követően a tartozás visszafizetése egyösszegben, a mindenkori jegybanki kamat felszámításával válik esedékessé.


(9) A támogatási összeg visszafizetésének biztosítékául a kölcsön mértékéig az ingatlanra jelzálogjogot kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezni.


(10) Az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog csak Kiskunfélegyháza közigazgatási területén szerzett lakóingatlanra vihető át, feltéve, hogy a jogosult a havi törlesztő részleteket rendszeresen, határidőben fizette.


Az átvitellel kapcsolatos kérelmek eldöntése a Polgármester hatáskörébe tartozik.


(11) A támogatás visszafizetése esetén a jelzálogjog ingatlan-nyilvántartásból történő törlése iránt a Polgármester intézkedik.


11.§.


A kölcsöntörlesztés megkezdésére illetőleg a megkezdett törlesztés felfüggesztésére a Városüzemeltetési Bizottság egy alkalommal legfeljebb 1 évi időtartamra halasztást vagy alacsonyabb havi törlesztő részlet megfizetését engedélyezheti, ha a család szociális vagy jövedelmi körülményeiben önhibájukon kívül jelentős változás következett be.


12.§


(1) Amennyiben a kapott támogatást a jogosult nem a megállapodásban megjelölt célra használta fel vagy lényeges tényt, körülményt elhallgatott, akkor a támogatást egyösszegben, a mindenkori jegybanki kamattal növelve 30 napon belül köteles visszafizetni. 


(2) A jogosult kérelmére – amennyiben megfelel a rendelet 2.§. (1) bekezdésének (a) pontjában meghatározott feltételeknek – a Városüzemeltetési Bizottság döntése alapján a tartozás részletekben történő rendezése érdekében megállapodás köthető.


(3) A megállapodásban meghatározott részletfizetési határidő nem lehet hosszabb a rendelet 10. §. (7) bekezdésében meghatározott időtartamnál valamint a tőketartozásnak a mindenkori jegybanki kamattal növelt arányos részét is tartalmaznia kell. 



13.§


(1) A szociális lakástámogatásra a mindenkori költségvetési rendeletben forrást kell biztosítani, melynek fedezete:


(a) a visszatérítendő támogatások, valamint a lakásértékesítések törlesztéséből származó bevétel,

(b) egyéb forrásból biztosított összeg.


14.§


(1) Az önkormányzat árvíz-, belvíz-, tűz- és viharkár miatt a magánszemély tulajdonában lévő lakás céljára szolgáló épületben keletkezett kár enyhítésére pénzbeli támogatást nyújthat.


(2)[2] Támogatás kérelemre adható annak a családnak (személynek):

(a) akinek a tulajdonában álló vagy használati joggal terhelt lakóingatlana a város közigazgatási területén fekszik és az (1) bekezdésben meghatározott okok miatt megsemmisült, életveszélyessé vált vagy olyan súlyosan károsodott, hogy lakhatatlanná vált, és a

(b) vagyoni és jövedelmi viszonyai alapján a lakhatás feltételét önerőből nem tudja biztosítani


(3) Nem adható támogatás, ha:

(a) ha a kérelmezőnek vagy házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, együttköltöző családtagjának, a károsult ingatlanon kívül beköltözhető lakástulajdona, állandó használati joga vagy lakásbérleti jogviszonya van,

(b) azon károk helyreállítására, amelyek megtérítésére a biztosítók kötelezettek,

(c) nem lakás céljára szolgáló építmények helyreállításához.


(4) A támogatás felhasználható:

(a) új lakás építéséhez,

(b) megrongálódott lakás helyreállításához,

(c) lakás vásárlásához.


(5) A támogatás adható:

(a) visszatérítendő kamatmentes kölcsön,

(b) vissza nem térítendő támogatás

formájában.


(6) A támogatás jogosultságáról, mértékéről és formájáról a Városüzemeltetési Bizottság dönt, a támogatás mértékére vonatkozóan a 8. § az irányadó.


(7) A támogatás felhasználásának feltételeiről az Önkormányzatnak és a károsultnak megállapodást kell kötni, melynek tartalmaznia kell:


(a) a támogatás felhasználásának célját, a rendeltetésszerű felhasználás igazolásának iratait, dokumentumait,

(b) a támogatás összegét, formáját, a kifizetés feltételeit, határidejét,

(c) visszatérítendő támogatás esetén a visszafizetés határidejét, a törlesztés havi összegét,

(d) visszatérítendő támogatás esetén a követelés biztosítékaként a jelzálogjog bejegyzést és ennek biztosítására az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzést,

(e) nem rendeltetésszerű felhasználás esetén a támogatást a jegybanki kamattal növelve azonnal és egyösszegben kell visszafizetni.


(8) A támogatás iránti írásbeli kérelmet a Pénzügyi Osztály Vagyonhasznosítási Csoportján kell benyújtani, melyhez csatolni kell a kérelmező havi jövedelemigazolását és a vagyoni helyzetéről nyilatkozatot, az ingatlanról kiállított 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap másolatot és a kár megállapításaira vonatkozó szakértői véleményt.



Záró rendelkezések


15.§


Ez a rendelet 2014. április 1-jén lép hatályba, hatálybalépésével egyidejűleg a 3/2008.(II.14.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.  


Kiskunfélegyháza, 2014. március 31.




               Kapus Krisztián                                                        Dr. Endre Szabolcs

                 polgármester                                                                   j e g y z ő





Kihirdetve: 2014.03.31.




Dr. Endre Szabolcs

j e g y z ő























1. melléklet



A Hivatal tölti ki:

ELLENŐRIZTEM

Dátum:…………….

Aláírás:…………….

A Hivatal tölti ki:

ÁTVETTEM

Dátum:…………….

Aláírás:……………

Melléklet:…………

        








IGÉNYLŐLAP

szociális lakástámogatás elbírálásához


Kérem a Tisztelt Városüzemeltetési Bizottságot,

hogy a Kiskunfélegyháza …………………………………………………………………

szám alatti lakás megvásárlásához illetve lakásépítéshez, bővítéshez, fürdőszoba létesítéshez, (a megfelelő szöveget kell aláhúzni!) az önkormányzati rendelet alapján nyújtson szociális támogatást.


1./ Kérelmező adatai:


Kérelmező neve:……………………………………………………Tel. száma:…………..


Születési hely, idő: ………………………………………………………………………


Személyi szám:………………………………………………………………………….


Anyja neve:……………………………………………………………………………….


Lakóhelye:………………………………………………………………………………


Bejelentkezés időpontja:…………………………………………………………………..


Munkahelye:……………………………………………………………………………….


Jelenlegi lakását milyen jogcímen használja:

Családtag, főbérlő, albérlő, szívességi lakáshasználó, tulajdonos, haszonélvező, stb.:

……………………………………………………………………………………………..

Beköltözés éve:………………………


Jelenlegi lakásának komfortfokozata:

összkomfortos, komfortos, félkomfortos, komfort nélküli


szoba száma:……………egyéb helyiségek: ……………………


Kérelem benyújtását megelőző havi nettó jövedelme:……………………………………


Gyermek után járó rendszeres havi juttatás összege és jogcíme:…………………………

(Családi pótlék, tartásdíj, gyermeknevelési támogatás, gyermekvédelmi támogatás stb)

Ha munkanélküli, akkor az álláskeresési támogatás vagy az aktív korúak rendszeres szociális segélyének összege:………………………


Jelenlegi és 5 éven belüli ingatlan tulajdona:………………………………………………


……………………………………………………………………………………………


Részesült-e már lakáscélú önkormányzati támogatásban?                       Igen        -    Nem



2./ Kérelmező házastársának (élettársának) adatai:


Neve:…………………………………………………………………………….………..


Születési hely, idő: ……………………………………………………………………….


Személyi szám:…………………………………………………………………………….


Anyja neve:……………………………………………………………………………….


Lakóhelye:………………………………………………………………………………


Bejelentkezés időpontja:…………………………………………………………………..


Munkahelye:……………………………………………………………………………….


Kérelem benyújtását megelőző havi nettó jövedelme:……………………………………


Gyermek után járó rendszeres havi juttatás összege és jogcíme:…………………………

Családi pótlék, tartásdíj, gyermeknevelési támogatás, gyermekvédelmi támogatás stb……………………………………………………


Ha munkanélküli, akkor az álláskeresési támogatás vagy az aktív korúak rendszeres szociális segélyének összege:………………………


Jelenlegi és 5 éven belüli ingatlan tulajdona:………………………………………………


………………………………………………………………………………………………


Részesült-e már lakáscélú önkormányzati támogatásban?                       Igen        -    Nem


3./ Családban élő kiskorú gyermekek:


1./ Neve:……………………………………….. szül. ideje:………………………………

2./ Neve:……………………………………….. szül. ideje:………………………………

3./ Neve:……………………………………….. szül. ideje:………………………………

4./ Neve:……………………………………….. szül. ideje:………………………………

5./ Neve:……………………………………….. szül. ideje:………………………………



4./ Családdal együttköltöző személyek (Kiskorú gyermeken kívül!):


Neve, születési helye, ideje:…………..…………………………………………………….

Rokoni kapcsolat:……………………………………………………………………….

Munkahelye:………………………………………………………………………………

Nettó havi jövedelme:……………………………………………………………………



- Lakásvásárlás, építés, bővítés, fürdőszoba

létesítés összes bekerülési költsége:                                       …………………………...Ft


- Rendelkezésre álló saját erő:                                                .........….…………………Ft

(ezen belül):                                                    


            Készpénz:                                                                 ..........…………………….Ft


Munkáltatói támogatás:                                                           ……………….........…….Ft


Lakásépítési kedvezmény, fiatalok otthonteremtési támogatása:  ................. …………….Ft


Beépített anyagköltség munkadíj:                                             …………….........……….Ft                      


- Támogatási igény:                                                              ………………………….…Ft



A kérelem indoklása:









Alulírott(ak) nyilatkozom(unk), hogy a szokásos használati és lakásberendezési tárgyakon, valamint a foglalkozás gyakorlásához szükséges munkaeszközökön túl az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50-szeresét meghaladó ingó vagyonnal /készpénz, takarékbetét, értékpapír, személygépkocsi stb./


RENDELKEZEM/ÜNK                                  NEM RENDELKEZEM/ÜNK

(Megfelelő rész aláhúzandó)


Hozzájárulok(unk), hogy a NYOMTATVÁNYBAN feltüntetett alapvető személyi és lakcím adatokat a személyes adatokat a személyes adatok védelméről szóló és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló mód. 1992. évi LXII. tv.-ben előírtaknak megfelelően kezeljék.


Anyagi és büntetőjogi felelősségem (ünk) tudatában kijelentem(jük), hogy a kérelemben és a mellékletekben leírt adatok a valóságnak megfelelnek.


Tudomásul veszem(ük), hogy amennyiben valótlan adatok közlésével vagy lényeges tény, körülmény elhallgatásával jutottam(unk) támogatáshoz, a kölcsönt egyösszegben a mindenkori jegybanki kamattal növelve vissza kell fizetni.


Kiskunfélegyháza, 2014 …………………………




…………………………………..                           ……………………………………

       kérelmező                                                               kérelmező






Kérelemhez csatolandó:


- a kérelmező és a vele együtt költöző személyeknek a kérelem benyújtását megelőző 3 havi nettó jövedeleméről kiállított munkáltatói igazolást,


- Lakásépítés, bővítés, fürdőszoba létesítés esetén – amennyiben az engedélyköteles – jogerős építési engedély, valamint műszaki terv és költségvetés (kivitelezői árajánlat), 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap, 30%-os önerő igazolása (számlák, takarékbetétkönyv, folyószámla-kivonat),


- Lakásbővítés, fürdőszoba létesítés esetén – amennyiben az nem engedélyköteles – állapotrajz (jelenlegi és átalakítás utáni állapotról) és költségvetés (kivitelezői árajánlat), 30%-os önerő igazolása (számla, takarékbetétkönyv, folyószámla-kivonat), 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap


 - Lakásvásárlás esetén előszerződés vagy adás-vételi szerződés, 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap





















2. melléklet:

Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal

Pénzügyi Osztály – Vagyonhasznosítási Csoport

H-6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth L. u. 1.

Tel.: + 36-76-562-038 Fax: + 36-76-462-252

E-mail: vagyonhasznositas@kiskunfelegyhaza.hu

Web: http://www.kiskunfelegyhaza.hu

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szám:        /201.


M E G Á L LA P O D Á S

Önkormányzati helyi támogatásra, visszatérítendő kamatmentes kölcsön juttatására és fiatal házasok első lakásszerzésének támogatására.



Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Városüzemeltetési Bizottsága     /201.  számú határozata alapján …………………… (szül. ……… an.: ……… ), munkahelye: …………..  és házastársa: ……………….. (szül. ……….. an. ……………..) munkahelye: ………………. Kiskunfélegyháza, …………………sz. alatti lakos(ok) részére ………..-Ft visszatérítendő kamatmentes kölcsönt azaz ………………… forint szociális támogatást biztosí - ……………………….. céljára.


Kedvezményezett (házastársa, élettársa) munkáltatója ………. munkáltatói támogatást ad fenti célra.


Megállapodási feltételek:


1.) Az önkormányzati helyi támogatás csak ………………. céljára használható fel.


2.) A támogatási összeget kedvezményezettek saját erőként használhatják fel az 1. pontban megjelölt célra.


3.) Kedvezményezettek vállalják, hogy a támogatás felhasználásával az 1. pontban foglaltak szerint lakáshelyzetüket ………………….-ig megoldják és ……….-ig a tulajdon szerzését igazoló hiteles tulajdoni lap másolatát (használatbavételi engedélyt) becsatolják. Lakásbővítés és fürdőszoba létesítés esetén lehetővé teszik, hogy a Pénzügyi Osztály Vagyonhasznosítási Csoportja helyszíni szemlén ellenőrizze a támogatás cél szerinti felhasználását.


4.) A Polgármesteri Hivatal a megállapodás aláírásától számított 30 napon belül – Pénzügyi Osztálya útján – a támogatási összeget az OTP Bank Rt-nél vezetett 11732071-55555555 számlára, adás-vétel esetén……. ügyvéd …. számú letéti számlájára  – kedvezményezettek megjelölésével – átutalja.


5.) A helyi támogatás a kiskunfélegyházi ……………. hrsz alatti Kiskunfélegyháza, ……………….. alatti lakóingatlan …………… használható fel.


6.) A támogatási összeg más helységben (városban, községben) történő lakásépítéshez, lakásvásárláshoz, illetve lakásbővítéshez nem használható fel.


7.) Kedvezményezettek beleegyezésüket adják, hogy a helyi támogatással szerzett ingatlanra (lakásra) a megállapodásban feltüntetett visszatérítendő támogatás összegének erejéig jelzálogjog kerüljön bejegyzésre az ingatlan nyilvántartásba.

A kölcsön visszafizetésének biztosítékául kettő adóstársat kötelesek állítani.


8.) Kedvezményezettek a kamatmentes kölcsönt …. év alatt, havi ……..-Ft-os részletekben kötelesek a Polgármesteri Hivatal 11732071-15338284-06080000 számlájára visszafizetni.

Az utolsó havi részlet összege: ………-Ft.


A havonta esedékes részleteket a hónap 15. napjáig kell befizetni. A törlesztés elmaradása valamint a 3./ pontban foglalt kötelezettség be nem tartása esetén – az első felszólítás után – a kölcsönt egy összegben vissza kell fizetni.

A kamatmentes kölcsön visszafizetését (törlesztését) jelen megállapodás megkötését követő hónaptól kell megkezdeni.


9.) Egyéb kikötések: -


10.) A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk-ban foglaltak az irányadók.




Kiskunfélegyháza, 201……………………


……………………………………..                        ………………………………….

           kedvezményezett                                                   adóstárs

                                                                                     


…………………………………….                         …………………………………..

    házastársa (élettársa)                                                    adóstárs

                                                                                     


                                                                      

               Kapus Krisztián                                                      Dr. Endre Szabolcs

               polgármester                                                                           jegyző

                                                                                             


Előttünk, mint tanuk előtt:

………………………………….                             ………………………………..
















[1]

Módosította a 3/2015. (II.06.) önkormányzati rendelet, hatályba lép: 2015. február 6-án

[2]

Módosította a 3/2015. (II.06.) önkormányzati rendelet, hatályba lép: 2015. február 6-án