Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendelete

a magánerős lakossági útépítés, útfelújítás és közműfejlesztés szervezéséről, önkormányzati támogatási rendszeréről és az érdekeltségi hozzájárulásról

Hatályos: 2021. 04. 19

Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (IV. 16.) önkormányzati rendelete

a magánerős lakossági útépítés, útfelújítás és közműfejlesztés szervezéséről, önkormányzati támogatási rendszeréről és az érdekeltségi hozzájárulásról

2021.04.19.
Szentlőrinc Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ban kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testület feladat- és hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya, értelmező rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed:

a) a helyi építési szabályzatban, a szabályozási tervben újonnan beépítésre szánt területen önkormányzati beruházásban megvalósuló útépítésre, közműfejlesztésre és útfelújításra,

b) beépített területen helyi közút építésére, közműfejlesztésre,

c) az önkormányzat és a helyi közút használatában érdekelt természetes és jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok között a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. §-a alapján létrejött együttműködés keretében megvalósuló helyi közút építésére (földút szilárd burkolattal történő ellátására).

(2) Önkormányzati támogatás csak lakóház, nyaraló, gazdasági épület, beépítetlen belterületi telek, illetve mezőgazdasági terület megközelítését szolgáló útépítéshez vagy annak felújításához adható.

(3) Ha egy tulajdonosnak vagy tulajdonközösségnek az útépítéssel vagy útfelújítással érintett területen több ingatlana van, önkormányzati támogatás csak egy ingatlan után adható.

(4) Vállalkozói alapon történő telekalakítások útépítéséhez, útfelújításhoz, önkormányzati támogatás nem adható.

1. § (1) Önkormányzati támogatással megvalósuló út- és közmű építés az Önkormányzat pénzügyi- és fejlesztési terveivel összhangban a lakosság kezdeményezése alapján szervezhető.

(2) A lakossági kezdeményezés alapján megvalósuló út- és közmű építések, útfelújítások önkormányzati támogatásának keretösszegét az éves költségvetésben szereplő út- és közmű alap tartalmazza, célonként elkülönítve.

1. § (1) Az önkormányzati támogatással megvalósuló lakossági magánerős út- és közmű építés, útfelújítás szervezésével kapcsolatos önkormányzati feladatokat az Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

(2) A lakossági kezdeményezés alapján megvalósuló út- és közmű építéshez, útfelújításhoz az önkormányzati támogatás odaítélése pályázati rendszerben történik.

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) becsült bekerülési költség: az út építésével és a közműfejlesztéssel kapcsolatban számított költségek (a kivitelezés becsült összköltsége, a műszaki ellenőr díjazása, továbbá a hatósági eljárási díjak összessége):

a.a az út rendezési terv szerinti elhelyezéséhez szükséges területek tulajdonjoga megszerzésének (út céljára történő igénybevétel, kisajátítás) költsége,
a.b a tervezési, engedélyezési költségek, illetékek, díjak,
a.c c./ a kivitelezési munkák teljes költsége,
a.d a közművizsgálatok, geodéziai bemérés költsége,
a.e a lebonyolítói, illetve műszaki ellenőri díj,
a.f az a.a), a.b), a.c), a.d), a.e) pontokban foglalt munkákat terhelő általános forgalmi adó.
b) építőközösség olyan személyek társulása, akik szerződésben arra vállalnak kötelezettséget, hogy az e rendelet szerinti építmény felépítése végett együttműködnek és az ehhez szükséges vagyoni hozzájárulást közös rendelkezésre bocsátják;
c) érintett ingatlan:
b.a a közműfejlesztés szempontjából az az ingatlan, amelyhez közvetlen leágazás létesíthető a megépült gerincvezetékről,
b.b útépítés, útfelújítás szempontjából az az ingatlan, amely határos a megépülő vagy felújítandó úttal;
d) ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező beépített vagy beépíthető földrészletek, valamint az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 12. §-a szerinti egyéb önálló ingatlanok;
e) figyelmen kívül hagyható ingatlan: A pályázat szempontjából figyelmen kívül hagyható az ingatlan, ha a pályázattal érintett területhez képest helyi építési szabályzat, a szabályozási terv szerint eltérő övezeti besorolású, vagy az előírt telekalakítások elmaradására tekintettel önálló építési telekként nem vehető figyelembe. A mellőzésről Szentlőrinc Város Polgármestere (a továbbiakban: polgármester) bármely érintett tulajdonos, vagy a mellőzendő ingatlan tulajdonosának kérelmére dönt.
f) közműfejlesztés: vezetékes ivóvíz, szennyvízcsatorna, közvilágítás, valamint csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése az önkormányzati tulajdonban lévő és közterületként nyilvántartott területen, továbbá szolgalmi joggal biztosított nyomvonalon;
g) társulási szerződés: az építőközösség tagjai által létrejövő megállapodás;
h) útépítés: az ingatlanok megközelítését szolgáló útburkolat és járda építése közútként nyilvántartott területen - amely nem terjed ki az ingatlanok közúti csatlakozásának létesítésére - az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről szóló Korm. rendelet és a közutak igazgatásáról szóló KHVM rendelet előírásainak figyelembevételével;
i) útfelújítás: a helyi építési szabályzatba foglalt műszaki tartalomnak megfelelő tevékenység, az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről szóló Korm. rendelet és a közutak igazgatásáról szóló KHVM rendelet előírásainak figyelembevételével;

2. Teljes lakossági finanszírozásból megvalósuló beruházás

1. § (1) Ha az érintett ingatlanok tulajdonosai az út- és közműfejlesztések tervezéséhez, engedélyezéséhez és kivitelezéséhez szükséges forrást önkormányzati pályázat nélkül, 100 %-os mértékben biztosítják – ide nem értve a műszaki ellenőrzés költségeit -, és a kivitelezést követően kívánják átadni az önkormányzat tulajdonába, vagy üzemeltetésébe a fejlesztést tartalmazó ingatlant, a megépített utat és közműveket, akkor főszabályként az alábbi feltételek szerint van erre lehetőség:

a) A beruházás költségeit e rendeletben meghatározottak szerint teljes egészében az érintett ingatlanok tulajdonosai biztosítják.

b) Az önkormányzat részvétele nélkül valósítják meg a beruházást, de a megvalósításhoz szükséges engedélyezési és kiviteli terveket az önkormányzat előzetesen jóváhagyja. Az előzetes jóváhagyási jogkört a képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

c) Az érintett ingatlanok tulajdonosai és a kivitelező a kivitelezésre vonatkozó szerződésben kötelesek rögzíteni, hogy a létesítmény a használatba vételhez, üzembe helyezéshez szükséges engedély, hozzájárulás véglegessé válását követően térítés nélkül az önkormányzat tulajdonába kerül - kivéve, ha törvény, vagy kormányrendelet ettől eltérően rendelkezik - és az önkormányzat jogosult a kivitelezővel szembeni garanciális jogok érvényesítésére, ezért az önkormányzat a kivitelezési szerződést jóváhagyó záradékkal látja el. A jóváhagyás feltétele legalább öt év garancia és legalább 5 %-os garanciális biztosíték kikötése. A jóváhagyó záradékolást a képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

d) Az érintett ingatlantulajdonosok közös képviselője és a beruházás műszaki vezetője, vezetői kötelesek a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatallal együttműködni, a beruházással kapcsolatosan folyamatosan tájékoztatást nyújtani.

e) A műszaki ellenőri feladatokat kizárólag az önkormányzat által megbízott műszaki ellenőr láthatja el, a műszaki ellenőr díját az önkormányzat fizeti.

f) Amennyiben az út és a közművek nem az építési, létesítési engedélyben foglaltak szerint épülnek meg, úgy a megvalósult létesítmény átvételét az önkormányzat megtagadhatja.

g) A használatba vételi engedélyek véglegessé válását követően átveszi az önkormányzat a létesítmények és a létesítményeket tartalmazó ingatlan tulajdonjogát vagy a létesítmények üzemeltetési jogát.

(2) Az érintett ingatlantulajdonosok választhatják azt a lehetőséget is, hogy az önkormányzat által jóváhagyott tervezést követően a beruházás becsült költségét az önkormányzatnak átadják, továbbá a helyi építési szabályzat alapján kialakítandó út területét önkormányzati tulajdonba adják. Ezután az önkormányzat folytatja le az engedélyezési eljárásokat és köt szerződést a kivitelezővel a beruházás megvalósítására. Amennyiben a kivitelezői árajánlat alapján megállapítható, hogy a becsült költségtől a beruházás költségei eltérnek, a különbözet tekintetében az 13. § (6)-(8) bekezdésében foglaltak az irányadók.

(3) Az önkormányzat különös méltánylást érdemlő esetben az (1) és (2) bekezdéstől eltérő megállapodást is köthet a közművek tulajdonba, vagy használatba vételére, pl. a beruházás teljeskörű megvalósítása után.

3. Az önkormányzat, mint beruházó közreműködésével létrejövő beruházás

1. § (1) Az érintett ingatlanok legalább 2/3-ának tulajdonosai az általuk megválasztott közös képviselő útján Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez (a továbbiakban: jegyző) pályázatot nyújthatnak be az önkormányzattal közösen finanszírozott út és közműfejlesztés megvalósítására, az alábbi sorrend szerinti feltételek alapján:

a) Az érintett ingatlantulajdonosok a helyi építési szabályzatnak megfelelő telekalakítást saját költségen elvégeztetik – ahol szükséges – és az út és közműfejlesztés céljából önállóan kialakított területet az önkormányzat tulajdonába adják;

b) Az önkormányzat elkészítteti az útépítés és közműfejlesztés terveit és beszerzi a véglegessé vált engedélyeket;

c) Az érintett tulajdonosok pályázatot nyújtanak be az önkormányzathoz, az 7. § alapján.

d) Sikeres pályázat esetén az önkormányzat a beruházást megvalósítja.

(2) Ha az átadásra kijelölt ingatlan nem felel meg a helyi építési szabályzat szerinti előírásoknak, az önkormányzat a tulajdonba vételt megtagadhatja.

(3) Amennyiben az útépítéshez és közműfejlesztéshez szükséges terület az önkormányzat tulajdonába került, a tervezést és a szükséges engedélyek beszerzését az önkormányzat vállalja magára.

2. A támogatások igénylésének, elbírálásának rendje

1. § (1) Az önkormányzat legkésőbb a tárgyév március 31. napjáig pályázati felhívást tesz közzé, mely alapján a felhívás közzétételétől számított három hónapon belül lehet pályázatot benyújtani az önkormányzathoz, a jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott pályázati űrlapon. A határnapot követően benyújtott igénybejelentések a következő évi támogatási javaslat összeállításánál nem vehetők figyelembe. A felhívást az önkormányzat a benyújtási határidő leteltét követően megismételheti.

(2) A jelentkezés ingatlanegységenként történik. A költségeket ennek figyelembevételével egyenlő arányban kell megosztani. Beépítetlen területnél a fizetendő hozzájárulás kiszámításának alapja az, hogy az érvényben lévő építési előírások, valamint a hatályos településrendezési terv előírásai alapján az ingatlan tulajdonosának vagy használójának telkéről mennyi építési telek alakítható ki.

(3) A pályázat benyújtásának alapfeltételei:

a) a társulás tagjai által vállalt anyagi hozzájárulás legalább a becsült bekerülési költség 50 %-a magánszemély, és 100 %-a nem magánszemély tulajdonos esetén;

b) a társulásban az érdekelt ingatlanok kétharmadainak tulajdonosa részt vesz;

c) az építési terület – közműfejlesztés esete kivételével – megfelel a helyi település rendezési terv szerinti szabályozási szélességnek.

(4) A pályázati űrlaphoz mellékelni kell:

a) szándéknyilatkozatot (a formanyomtatványt jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza);

b) az érintett ingatlanok jegyzékét (a formanyomtatványt jelen rendelet 3. melléklete tartalmazza);

c) a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény építőközösségekre vonatkozó szabályai szerinti út- vagy közműépítő társulás alapítására vonatkozó társulási szerződés egy példányát,

d) a beruházásra vonatkozó engedélyes és kiviteli terveket, valamint az árazott költségvetést (tervezői költségbecslés).

(5) A beérkezett pályázatokat a jegyző formailag és tartalmilag megvizsgálja, a hiánytalan pályázatokat befogadja, a hiányos pályázatok esetében hiánypótlást rendel el. A jegyző a befogadott, pályázatokat a befogadást követő 15 napon belül megküldi a polgármester részére.

(6) A beérkezett pályázatokat a polgármester a 9. §-ban felsorolt szempontok szerint rangsorolja és a pályázat benyújtási határidejének leteltét követő 30 napon belül javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a megvalósítandó létesítményekre és azok forrására.

(7) A Képviselő–testület legkésőbb az igény benyújtását követő év január 31-éig dönt a megvalósítandó létesítmények támogatásáról.

(8) Az önkormányzat részvételével megvalósuló útépítések és közműfejlesztések esetén a kivitelező kiválasztására irányuló eljárás csak azt követően indítható meg, ha az együttműködésben részt vevő, érintett ingatlanok tulajdonosai az általuk vállalt hozzájárulást a (7) bekezdésben meghatározott támogatói döntés kézhezvételét követő 30 napon belül befizették. A befizetés határidejéről az érintett ingatlantulajdonosok a társulás közös képviselője útján értesülnek. A határnap elmulasztása esetén a társulás tagjai elesnek a megítélt támogatástól.

1. § (1) A támogatás odaítélése esetén a polgármester és a jegyző megállapodást köt az építőközösséggel, amely megállapodásban a közös képviselő megbízza az Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatalt az építés műszaki és pénzügyi lebonyolításával.

(2) Az együttműködési megállapodásban rögzíteni kell többek között:

a) az együttműködésben részt vevő tulajdonosok önerejének befizetésére rendelkezésre álló határnapot,

b) annak megjelölését, hogy a kivitelezés a lakossági befizetések teljesítése és az önkormányzatra eső költség biztosítása után indítható,

c) azt, hogy az együttműködésben részt vevő tulajdonosok a kivitelezést tűrni kötelesek,

d) a kivitelezés során az együttműködésben részt vevő tulajdonosok részéről érkező észrevételek bejelentésének és rendezésének módját,

e) az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeket.

(3) A létesítendő vagy felújításra szánt út, illetve kialakítandó új közmű mentén található telkek tulajdonosai a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatallal a kapcsolatot az általuk megválasztott közös képviselő útján tartják.

(4) A fedezet hiányában elutasított pályázatokat – amennyiben azt a társulás a továbbiakban is fenntartja – a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal a következő évben az új pályázatokkal együtt elbírálásra és döntésre ismételten előkészíti.

1. § A pályázatok elbírálásának szempontjai:

a) az éves költségvetésben rendelkezésre álló, még le nem kötött kiadási előirányzat mértéke,

b) a területnek tulajdonjogi ingatlan- nyilvántartási rendezettsége, összhangban a rendezési tervi előírásokkal,

c) a részvételi arány,

d) a létesítendő fejlesztés műszaki szükségessége, településfejlesztési- és rendezési szempontok,

e) a vállalt lakossági hozzájárulás mértéke, a szervezettség aránya,

f) az érintett ingatlanok száma.

4. Támogatható beruházások, az önkormányzati támogatás alapja, mértéke

1. § (1) Megvalósult beruházásra támogatás nem adható.

(2) Csak azon létesítmény megvalósítása támogatható, ahol az érintett ingatlantulajdonosok legalább kétharmada egyetért a megvalósítással és ahhoz önként hajlandóak (a meghatározott mértékben) anyagilag is hozzájárulni.

1. § (1) Önkormányzati támogatás az alábbi műszaki tartalmakra adható:

a) út- és járdaépítésnél a pályaszerkezet és a tervezett burkolat, valamint az utcai csapadékvíz-elvezetést szolgáló – műszaki szükségességtől függően – zárt csapadékcsatorna vagy nyílt árok megépítése;

b) ivóvízhálózat esetén az utcai gerinc- bekötővezeték megépítése;

c) szennyvízcsatorna esetén az utcai szennyvíz-gerincvezeték és a bekötővezeték megépítése;

d) közvilágítás megvalósítása,

e) közút felújítása.

(2) Az (1) bekezdés a) pontja esetében út- és járdaépítésre csak akkor adható támogatás, ha a csapadékvíz-elvezetés is megoldásra kerül a beruházás folyamán.

1. § (1) A támogatás maximális mértéke az 7. § (3) bekezdésében meghatározott önrész és a beruházásnak a nyertes kivitelezői ajánlat alapján számított költségének különbözetét nem haladhatja meg.

(2) A beruházásban érdekeltek nehéz szociális helyzetére tekintettel a támogatásra elkülönített keretből többlettámogatás nem adható.

5. Az építési feladat vállalkozásba adása

1. § (1) A támogatott magánerős útépítési és felújítási munkákra a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal nyilvános pályázat útján ajánlatokat szerez be.

(2) A kivitelező kiválasztására irányuló eljárás csak azt követően indítható meg, ha az együttműködésben részt vevő, érintett ingatlanok tulajdonosai az általuk vállalt hozzájárulást az önkormányzat számlájára a 8. § (1) bekezdésben meghatározott megállapodás aláírását követő 30 napon belül befizették. A határnap elmulasztása esetén az önkormányzat a beruházás megvalósításától elállhat.

(3) A kivitelezői ajánlatok elbírálása során az érintett tulajdonosok képviselői jogosultak az ajánlatokat megismerni és azokkal kapcsolatosan nyilatkozni.

(4) Az ajánlatok elbírálása és a vállalkozó kiválasztása a Pénzügyi Bizottság feladata. Az ajánlatok elbírálására az érintett közös képviselőt vagy képviselőket meg kell hívni, akik az ülésen tanácsokozási joggal vesznek részt.

(5) A nyertes kivitelezővel akkor lehet a szerződést megkötni, amikor a megvalósításhoz szükséges pénzügyi fedezet teljes összege rendelkezésre áll. A szerződést a kivitelezővel a polgármester köti meg.

(6) Amennyiben a nyertes kivitelező ajánlatában meghatározott összeg a becsült kivitelezési költséget meghaladja,- a különbözetből a tervezett összköltségen belül a lakossági hozzájárulás arányában- az érintett tulajdonosok a reájuk jutó önrésznek megfelelően a többletköltséget az értesítés kézhezvételét követő 30 napon belül kötelesek befizetni. A határnap elmulasztása esetén az önkormányzat a beruházás megvalósításától elállhat.

(7) Amennyiben a (6) bekezdés alapján meghatározott többletköltséget az érintett tulajdonosok hiánytalanul befizették, 30 napon belül a képviselő-testület a többletköltség önrészt meghaladó részének viseléséről dönt.

(8) Amennyiben a beruházás költsége a becsült költségnél kevesebb, az érintett tulajdonosok által befizetett önrészre jutó különbözetet legkésőbb a kivitelezői végszámla megfizetésével egyidejűleg az önkormányzat kamatmentesen visszautalja.

(9) Az Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatala beruházás teljes időtartama alatt kapcsolatot tart a közös képviselővel, a beruházás befejezését, műszaki átadását követően 30 napon belül a közös képviselő útján véglegesen elszámol az építőközösséggel és gondoskodik az iratok megőrzéséről. A beruházási feladatok ellátásához (lebonyolítás, műszaki ellenőrzés) a jegyző közreműködőként külső szervezetet vagy szakértőt vehet igénybe.

6. Útépítési érdekeltségi hozzájárulás

1. § (1) Azok a magán- és jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, akik a magánerőkből épülő út megvalósításában, korszerűsítésében nem vettek részt és a beruházáshoz anyagilag nem járultak hozzá, de a közút használatában közvetlenül érdekeltek, útépítési érdekeltségi hozzájárulást kötelesek fizetni az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 28. § (2) bekezdése szerint.

(2) Amennyiben az érintett ingatlan-tulajdonos nem vállalta a reá jutó önrész befizetését, de az önkormányzat az útépítést és/vagy közműfejlesztést az 8. § (1) bekezdése alapján kötött megállapodás alapján megkezdte, a véglegessé vált használatba vételi engedély kibocsátásáig a tulajdonos a reá jutó önrészt a beruházáshoz való csatlakozásáról szóló külön nyilatkozat alapján az önkormányzat számlájára befizetheti.

(3) Amennyiben a képviselő-testület az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 28. § (2) bekezdése szerint jár el, a kötelezett természetes személy részére a hozzájárulás megfizetésére nyitva álló időtartamon belül benyújtott indokolt kérelmére a polgármester legfeljebb huszonnégy havi kamatmentes részletfizetést engedélyezhet azzal, hogy az egyhavi fizetendő részlet mértéke nem lehet kevesebb, mint 5.000,- Ft.

(4) Ha a képviselő-testület az Étv. 28. § (2) bekezdése alapján hozzájárulás megfizetéséről határozott, továbbá ha ezzel összefüggésben a polgármester részletfizetést engedélyezett, a döntéseket a jegyző hajtja végre.

(5) A képviselő-testület és a jegyző eljárására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(6) A kötelezett – vagy polgári jogi jogutódja – köteles bejelenteni, ha az érintett ingatlant a hozzájárulás teljes összegének megfizetése előtt a kötelezett elidegeníti vagy a kötelezett tulajdoni hányadában, tulajdoni helyzetében változás áll be.

1. § (1) Az út és közműfejlesztés megvalósítása után a figyelmen kívül hagyott ingatlan, vagy abból kialakított telek az útra, vagy közművekre csak abban az esetben csatlakozhat, ha az érintett ingatlanok és a kérelemben meghatározott ingatlan csatlakozási kérelem benyújtásakor meglévő aránya alapján a beruházás költségeinek a kérelmezőre jutó része 50%-át magánszemély, és 100 %-át nem magánszemély tulajdonos esetén az önkormányzatnak a csatlakozni kívánó telek tulajdonosa megfizette.

(2) Ha a figyelmen kívül hagyott ingatlan az útépítés és/vagy közműfejlesztés befejezése után érintett ingatlanná válik, a tulajdonost a jegyző erről és az ingatlanra jutó beruházási költség fizetendő összegéről tájékoztatja. Ha a tulajdonos 30 napon belül a tájékoztatásra nem válaszol, vagy nem vállalja a reá jutó rész megfizetését, erről a jegyző tájékoztatja a polgármestert.

7. Tulajdoni rendelkezések

1. § (1) Az e rendelet szabályai és az építési engedélyben foglaltak szerint megvalósuló helyi közutak, közművek az önkormányzat tulajdonába kerülnek.

(2) A lakossági magánerő bevonásával megvalósuló út tulajdoni helyzetét a használatbavételtől számított 30 napon belül rendezni kell.

1. § A beszedett útépítési érdekeltségi hozzájárulás és a 14. § (2) és a 15 (1) és (2) bekezdése szerinti befizetés az önkormányzatot illeti meg.

8. Átmeneti rendelkezés

1. § (1) A 2021. évben a pályázatok beadási határideje: 2021. október 15.

(2) A 2021. évben benyújtott pályázatokról a döntést a képviselő – testület legkésőbb a 2022. évi költségvetésének elfogadását követő rendes ülésen hozza meg.

9. Záró rendelkezések

1. § A jelen rendelet 2021. április 19. napján lép hatályba.

Koltai Péter

Dr. Tóth Sándor

Polgármester

Jegyző

Záradék:
Megalkotta: Szentlőrinc Város Önkormányzat Polgármestere a 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott hatáskörben eljárva 2021. április 15-én.
Kihirdetve: 2021. április 16-án.
Dr. Tóth Sándor
jegyző

1. melléklet