Tiszaigar Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2009. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

Tiszaigar Község címeréről, zászlajáról, pecsétjéről és díszpolgári cím adományozásáról.

Hatályos: 2012. 05. 31

Tiszaigar Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2009. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

Tiszaigar Község címeréről, zászlajáról, pecsétjéről és díszpolgári cím adományozásáról.

2012.05.31.

Tiszaigar Község Önkormányzat Képviselő – testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 16. § (2) bekezdésében biztosított jogkörében, és a Tiszaigar Község Önkormányzat Képviselő – testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14 / 2008. (XII. 06.) számú rendelettel módosított 9 / 2007. (IV. 11.) számú rendeletének 1. § (2) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Az önkormányzat jelképei

1. § Az önkormányzat jelképei, mint a település múltjára utaló, díszítő szimbólumok: a címer és a zászló.

A település címerének leírása

2. § (1) A község címerének egy régi, 1841 - ben már használt pecsét ábrázolása, a fellelt történelmi dokumentumok elemei az új címer megalkotásakor a történelmi hagyományok fenntartása és ápolása céljából felhasználásra kerültek.

(2) Tiszaigar Község Címere: ezüsttel és zölddel hasított, szimmetrikus csücskös alapú, ún. tárcsapajzs (magasság és szélesség aránya 6:5). A címerpajzsot kettős fekete kontúrú, ívekből álló ezüst keret határolja. A pajzsmező jobb oldala ezüst, a bal zöld. A tárcsapajzs alatt ívesen lobogó, szimmetrikus, fecskefark végződésű, zöld és ezüst bevonatú ezüsttel szegélyezett szalag van. A szalagon ezüst fekete kontúrú „ TISZAIGAR ” felirat olvasható. A szalag hajlataiból a szalag mindkét oldalán kocsányos tölgy ág nő ki tíz - tíz levéllel és négy - négy kocsányon függő makkal, körbeölelve (tartva) a címerpajzsot. A címerpajzs felső peremén zöld és ezüst textíliákból font tekercsből szimmetrikusan hét - hét stilizált sáslevél bújik elő, melyek arany latin keresztet fognak közre. A kereszt két oldalánál hét ágú arany csillag lebeg. A pajzs jobb oldali ezüst mezőjében fölfelé fordított árnyékolt, fekete ekevas látható. A pajzs bal oldali zöld mezőjét három arany nádszál díszíti. A pajzsfőn összefogva az ezüst és a zöld mezőt tizenhat sugarú (nyolc hullámos, nyolc egyenes) ember arcú napkorong lebeg.

(3) A címer képe e rendelet 1. számú mellékletét képezi.

A címer használatának köre és szabályai

3. § (1) A község címere a település történelmi múltjára és mai jellegzetességére utaló jelkép, a Magyar Köztársaság címerét nem helyettesítheti.

(2) Az önkormányzat címerét, mint díszítő és utaló jelképet használni lehet:

a) az önkormányzat körpecsétjén, amely pecsétnyomó, illetőleg gumibélyegző: pecsétnyomó esetében legkisebb 40 mm, gumibélyegző esetében legnagyobb 35 mm, átmérőjű, a megfelelő körirattal ellátva.

b) az önkormányzat zászlaján és lobogóján, annak változatain;

c) az önkormányzat szerveinek, a polgármesternek, alpolgármesternek, jegyzőnek levélpapírok fejlécén, illetve borítékján;

d) az önkormányzat által kiadott díszokleveleken, emléklapokon, kitüntető emlékérmeken;

e) a községháza épületének bejáratánál, dísztermében (tanácskozó termében) és más protokolláris célt szolgáló helyiségeiben;

f) az önkormányzat intézményei bejáratánál és vezetőinek irodáiban;

g) az önkormányzat és szervei által megjelentetett, a település életével foglalkozó kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon;

h) a községbe vezető utak mellett, a község közigazgatási határánál lévő táblán;

i) a település gépkocsiján;

j) a polgármesteri hivatal és önkormányzati intézmények helyiségében;

k) a település történetével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon, a településre vonatkozó emléktárgyakon.

(3) A 3. § (2) bekezdés a) – k) pontjában meghatározottakon kívül más jogi személy számára az általa készített kiadványokon, vagy jellegzetes termékeken az önkormányzat címerének használatát – kérelmére – a polgármester javaslata alapján a képviselő - testület engedélyezi.

(4) Kereskedelmi vagy reklámcélú felhasználása esetén a címer használatáért gyártási és forgalmazási díjat kell fizetni. A díj mértékét a polgármester javaslata alapján a képviselő -testület állapítja meg.

(5) A díj megállapítása történhet egy összegben, évi átalány formájában, vagy elért árbevétel arányában. Az átalány összege gazdálkodó szervezeteknél 1. 000 Ft - tól 50. 000 Ft - ig terjedhet. Az árbevétel után megállapítható díj mértéke az éves bruttó árbevétel 0, 1% - a, de legkevesebb 1. 000, - Ft. A díjfizetési kötelezettség alól a Képviselő - testület felmentést adhat a települést bemutató, népszerűsítő kiadványok esetén.

4. § (1) A címer használatára vonatkozó kérelmek elbírálása során a Képviselő - testület a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban Ket.) szabályai szerint jár el.

(2) A címer használatára vonatkozó kérelmet a rendelet 3. számú melléklete szerinti nyomtatványon kell Tiszaigar Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál Tiszaigar Község Önkormányzat Képviselő - testületéhez címezve benyújtani. A formanyomtatvány tartalmazza:

a) a kérelmező megnevezését, címét,

b) a címerhasználat célját,

c) az előállítani kívánt mennyiséget (darabszámot),

d) a címer előállításának anyagát,

e) a terjesztés, illetve forgalomba hozatal esetén ennek módját,

f) a címerrel díszítendő tárgy mintapéldányát (rajzát, fénymásolatát stb.)

(3) A címer használatára vonatkozó engedélynek a Ket. által előírt elemeken kívül tartalmaznia kell:

a) az engedélyes megnevezését és címét,

b) az előállítás anyagát,

c) az engedélyezett felhasználás célját,

d) az előállításra engedélyezett mennyiséget,

e) a terjesztés, a forgalomba hozatal módjára vonatkozó esetleges kikötéseket,

f) amennyiben a címer használatáért díjat kell fizetni, a díj összegét.

(4) A kiadott engedélyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet. A nyilvántartás vezetésére a Ket. szabályait kell alkalmazni. A nyilvántartás az engedélyes megnevezését és címét, az előállítás anyagát, az engedélyezett felhasználás célját, az előállításra engedélyezett mennyiséget tartalmazza.

5. § (1) Az önkormányzat címerének kicsinyítése csak olyan mértékű lehet, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

(2) Amennyiben nincs lehetőség az önkormányzat címerének eredeti színben való ábrázolására, akkor az csak a hordozó tárgy anyagának (fém, fa, bőr, kerámia stb.) színében, de a heraldika általános szabályainak megtartásával történhet.

A település zászlajának és lobogójának leírása

6. § (1) A település lobogója álló téglalap alakú, 2:1 méretarányú fehér textil, aljában zöld és tetején ezüst vízszintes pólyával. Egy pólyaszélesség a zászló hosszának 1 / 10 része. A színes címer a feliratos szalaggal a zászló hosszanti szimmetriatengelyén, annak felülről mért 1 / 3 - os osztásvonalán helyezkedik el. A lobogó egyoldalas.

(2) A település zászlója a lobogó 90 fokkal történő elforgatásával jön létre, a feliratos, színes címer szimmetriatengelye a lobogó hosszának rúdtól mért 1 / 3 - os osztásvonalával esik egybe. A lobogó kétoldalas.

(3) A zászlón és lobogón megjelenő színek árnyalati tónusa, mindig a címerpajzson megjelenő színnel azonos, illetve azt leginkább megközelíti.

(4) Az önkormányzat lobogóját a községháza tanácskozó termében, méltó környezetben kell elhelyezni.

(5) A zászló avatásakor a zászlóanya által felkötött szalagszálanként 1 méter hosszan lelógó középen masnira kötött, zászlórúd csúcsára rögzített fehér színű zászlószalag kerül elhelyezésre. A szalag egyik szárán „ Tiszaigar Község Önkormányzat zászlója ”. A másik szárán az avatás dátuma: „ 2000. október 21. ”

(6) A zászlószalag a felavatott zászló elválaszthatatlan tartozéka. A szalag a zászlómásolatoknak nem képezi kötelező tartozékát.

(7) a zászló és a lobogó képe e rendelet 2. számú mellékletét képezi.

A zászló és lobogó használata

7. § (1) A zászló, a lobogó méretarányos változatai használhatók:

a) hivatalos állami ünnepek alkalmával a Magyar Köztársaság és az Európai Unió zászlajával együtt,

b) a település életében jelentős események, ünnepségek és rendezvények alkalmából, más hivatalos zászlóval (zászlókkal) együtt,

c) a képviselő - testület ülésének helyszínén,

d) nemzeti, gyászesemények alkalmával, a fekete zászlóval együtt, félárbocra eresztve,

e) minden, a településsel összefüggő vagy az önkormányzat részvételével rendezett eseményen.

(2) A zászló előállításának engedélyezésénél a címerre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A település pecsétjének leírása

8. § Kör alakú pecsétlap, szélén peremmel. A pecsétmező közepén Tiszaigar Község címerének kontúrrajza, melyet két oldalról és felülről nagybetűs körirat övez: TISZAIGAR KÖZSÉG PECSÉTJE.

A pecsét használatának köre és szabályai

9. § (1) Az önkormányzat címerével ellátott körpecsét, az önkormányzat és más bel -, illetve külföldi önkormányzatok közötti kapcsolatokban protokolláris célból, illetve szerződések, megállapodások hitelesítésekor, valamint az önkormányzat belső működésével kapcsolatos rendelkezések, kitüntető oklevelek hitelesítésekor használható.

(2) Az önkormányzat címerével ellátott körpecsét hatósági eljárás során nem alkalmazható.

A díszpolgári cím és annak adományozása

10. § (1) Tiszaigar Község Önkormányzata a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyek méltó elismerésben történő részesítése, valamint a személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve a jelen és utókor elé példaként történő állításuk céljából díszpolgári címet alapít.

(2) Tiszaigar Község ’’ díszpolgára ’’ cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a település, mind pedig országosan, vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(3) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített oklevél és egyszeri nettó 50. 000, - Ft azaz ötvenezer forint pénzjutalom jár.

11. § (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek a rendelet szerinti díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgárát:

a) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségen a lehetőségek szerint megkülönböztetett hely illeti meg,

b) megilleti, hogy díjtalanul látogathatja az önkormányzat közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,

c) elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – Tiszaigar Község Önkormányzata a tiszaigari temetőben ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

Az elismerés adományozásának rendje

12. § (1) A díszpolgári címet a képviselő – testület általában kétévente egyszer nemzeti ünnep alkalmával adhatja, adományozhatja egy fő részére.

(2) Az elismerés odaítélése a képviselő – testület hatáskörébe tartozik.

(3) A díszpolgári cím adományozását kezdeményezheti:

- polgármester, képviselő – testület tagja,
- bármely tiszaigari állandó lakos,
- társadalmi - , gazdasági - , civilszervezet, intézmény.
(4) A díszpolgári cím adományozását határozat formájában jegyzőkönyvbe kell foglalni, és részletesen meg kell indokolni. A díszpolgári cím adományozásáról szóló oklevelet a polgármester adja át.
(5) A díszpolgári oklevél tartalmazza az adományozó megjelölését, az adományozott nevét, lakcímét, foglalkozását, az adományozás keltét, valamint a polgármester és a jegyző aláírását, továbbá a polgármesteri hivatal pecsétjét.
(6) A díszpolgári cím adományozását rövid életrajzzal és az érdemek leírásával díszes kivitelű albumban kell bejegyezni és nyilvántartani.

Az elismerés visszavonása

13. § (1) Tiszaigar Község Önkormányzat Képviselő – testülete az általa adományozott díszpolgári címet visszavonhatja, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Az elismerésben részesített személy érdemtelenné válik többek között ha:

a) nem példamutató emberi magatartást tanúsít,

b) a település rossz hírnevét kelti.

Záró rendelkezések

14. §1 Hatályát veszti 2012. május 31.-én.

15. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Tiszaigar Község Önkormányzat Képviselő – testületének a 15 / 2000. (IX. 28.) számú, a 23 / 2005. (X. 16.) számú, és a 18 / 2006. (XI. 09.) számú rendelete hatályát veszti.

1

A 11/2012. (VI.09.) számú önkormányzati rendelet 5. §-ának megfelelően módosított szöveg. Hatályos 2012. május 31-től.