Tiszaigar Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (V. 5.) önkormányzati rendelete

a község mezei őrszolgálatáról

Hatályos: 2011. 05. 05

Tiszaigar Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (V. 5.) önkormányzati rendelete

a község mezei őrszolgálatáról

2011.05.05.

Tiszaigar Község Önkormányzatának Képviselő – testülete az Alkotmány 44 / A. § (2) bekezdésében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLX. törvény 16. § (1) bekezdésében és 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a község mezei őrszolgálatáról az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Tiszaigar Község Önkormányzatának közigazgatási területéhez tartozó termőföldek – ide nem értve az erdőt, halastavat, a védett természeti területet és értéket – használóira és tulajdonosaira ( a továbbiakban együtt: földhasználó ).

(2) E rendelet hatálya kiterjed a Tiszaigar Község Önkormányzata által alkalmazott, foglalkoztatott mezőőre és Tiszaigar Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatalára.

II. Fejezet

A MEZEI ŐRSZOLGÁLAT LÉTESÍTÉSE, MŰKÖDÉSE

2. § (1) Tiszaigar Község Önkormányzata mezei őrszolgálatot hoz létre és működtet.

(2) Tiszaigar Község Önkormányzata a mezei őrszolgálat létszámát 1 főben állapítja meg, az önkormányzat 1 fő Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó mezőőrt alkalmaz, foglalkoztat.

(3) A mezőőr feladatát eltérő munkaidőben, a munkáltató utasítása alapján látja el.

(4) A mezőőr vonatkozásában a munkáltatói jogokat a képviselő – testület, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(5) A mezőőr szakmai felügyeletét a Jász – Nagykun – Szolnok Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága és a Tiszafüredi Rendőrkapitányság látja el.

3. § (1) A mezőőr az 1997. évi CLIX. törvény 20. § (1) bekezdésében meghatározott személy.

(2) A mezőőr szolgálati viszonyára e rendeleten kívül a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyáról szóló 29 / 1998. (IV. 30.) FM rendeletben előírtak, meghatározottak vonatkoznak.

(3) A mezőőr működési területéhez az 1. § (1) bekezdésében megjelölt, meghatározott termőföldek tartoznak.

III. Fejezet

A MEZŐŐR FELADATAI

4. § (1) A mezőőr működési területén jogosult és köteles ellátni a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 23. § (1) – (4) bekezdésében meghatározott feladatokat.

(2) A mezőőr további feladatai:

a) megakadályozza a hulladék, építési törmelék illegális lerakását,

b) a működési területén tapasztalható minden egyéb a tulajdon veszélyeztetésével, megkárosításával járó rendellenességeket jelenti,

c) jelenti az elemi csapásokat ( villám, vihar, belvíz stb.) és egyéb rendkívüli eseményeket ( baleset, tűzvész stb.) és a lehetőségek szerint részt vesz az elhárításban, a terület biztosításában,

d) jelzi a vízfolyásokba, csatornákba, használatban vagy használaton kívüli kutakba fertőző vagy más idegen anyagok bekerülését észlelése esetén, továbbá ezzel egyidejűleg – ha arra lehetősége van – meg kell akadályoznia a veszély továbbterjedését,

e) a belvízvédelmi védművek rongálására, árkok betemetésére irányuló cselekmény megakadályozása,

f) jelenti a működési területén lévő utak, árkok állapotának rendellenességét, azok rendeltetésszerű használatának veszélyét,

g) az engedély nélküli fakivágásokat jelenti, és ezzel egyidejűleg megakadályozza az erre irányuló cselekményeket,

h) a szennyvízszippantó tartálykocsik tartalma leürítésének, kommunális hulladéknak, építési törmeléknek és egyéb ipari anyagoknak, tárgyaknak termőföldre, útra, útszéli árokba történő lerakását jelenteni kell és meg kell akadályoznia az erre irányuló cselekményeket.

(3) A mezőőr köteles a külterületi utak forgalmát felügyelni és segítséget nyújtani a tulajdonviszonyok és az aktuális földhasználat megállapításához.

(4) A mezőőr feladatának ellátása során történő kényszerítő eszközök használatának szabályaira vonatkozóan az 1997. évi CLIX. törvény 24. § és a 25. § rendelkezéseit kell alkalmazni.

5. § (1) A mezőőr ellátja a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyáról szóló 29 / 1998. (IV. 30.) FM rendeletben és az egyéb jogszabályokban előírt feladatokat.

(2) A mezőőr együttműködik Tiszaigar Község körzeti megbízottjával, a Tiszafüredi Rendőrkapitánysággal, és amennyiben működik a Polgárőrséggel.

IV. Fejezet

A MEZŐŐRI JÁRULÉK

A mezőőri járulék fizetésére kötelezettek köre

6. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott termőföld használói, illetve ha az ismeretlen annak tulajdonosai a (5) bekezdésben meghatározott mértékkel számított mezőőri járulék megfizetésére kötelesek.

(2) Az (1) bekezdés szerinti fizetési kötelezettség a naptári év első napján érvényes állapotnak megfelelő földhasználati – , illetve tulajdonjog alapján áll fenn, mezőőri járulék megfizetésére köteles az, aki a naptári év első napján az ingatlan használója vagy tulajdonosa.

(3) Ha az ingatlannak több használója vagy tulajdonosa van, a mezőőri járulék megfizetésére az köteles, aki nyilatkozatában vállalja, ennek hiányában a földhasználati jog arányában, vagy tulajdoni hányadaik alapján kell a mezőőri járulékot megfizetni.

(4) A földhasználatban vagy a tulajdonjogban bekövetkezett változást az érintettek – a régi és az új földhasználók vagy tulajdonosok – a földhasználat vagy tulajdonjog átadását, illetve átvételét követő 15 napon belül kötelesek írásban bejelenteni Tiszaigar Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában.

7. § (1) A mezőőri járulék mértéke 350, - Ft / ha / év.

(2) A mezőőri járulék fizetési kötelezettsége annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amikor a földhasználó vagy a tulajdonos személye, a tulajdonjog megváltozik.

A mezőőri járulék megfizetésének módja

8. § (1) A 7. § (1) bekezdése szerinti mértékkel számított mezőőri járulékot a járulékfizetésre kötelezett, a földhasználó vagy tulajdonos évente két egyenlő részletben március 15. napjáig és szeptember 15. napjáig köteles befizetni Tiszaigar Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának költségvetési elszámolási számlájára.

(2) A mezőőri járulék befizetése ügyfélfogadási időben Tiszaigar Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának házi pénztárába közvetlenül történő befizetéssel vagy átutalással történik.

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit 2011. május 15. napjától kell alkalmazni.