Tiszaigar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004. (VI. 11.) önkormányzati rendelete

a környezetvédelem helyi szabályairól.

Hatályos: 2012. 05. 31

Tiszaigar Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2004. (VI. 11.) önkormányzati rendelete

a környezetvédelem helyi szabályairól.

2012.05.31.

Tiszaigar Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdésének c.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a település tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, a helyi körülményeket figyelembe véve megalkotja a környezetvédelem helyi szabályairól szóló egységes rendeletét.

I. Fejezet

A rendelet területi és személyi hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed Tiszaigar Község közigazgatási területén tartózkodó minden természetes személyre, továbbá jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok, egyesületek, szervezetek tagjainak minden ott folytatott tevékenységére.

2. § (1) Az élő szervezetek természetes és az emberi tevékenység által alakított környezetre terjed ki. Magába foglalja a település közigazgatási területén előforduló földet, vizet, levegőt, élővilágot, a tájat, az azok kölcsönhatásban álló együtteseit. Ide sorolandók az emberi tevékenység által létesült létesítmények, termékek, hatások.

(2) E rendelet kiegészítője a mindenkori érvényes és idevonatkozó törvényeknek és rendeleteknek.

3. § A rendelet rendelkezéseit Tiszaigar Község Képviselő-testületének a közterület rendeltetéstől eltérő használatának szabályozásáról szóló 21/2001. (XII. 25.) számú rendeletében foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

II. Fejezet

Általános rendelkezések

4. § A környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy érvényesüljön a megelőzés - helyreállítás, együttműködés, tájékozódás - tájékoztatás és a nyilvánosság elve.

5. § (1) A környezeti elemeket védeni kell minden olyan hatástól, terheléstől és igénybevételtől, amely az állapotot és a megújuló képességet károsan befolyásolja, egészségre ártalmas, az életkörülményeket rontja.

(2) A környezeti elemeket összhangban, egységükben és kölcsönhatásukban kell védeni, a hatásokat ennek figyelembevételével kell értékelni és az intézkedést megtenni.

(3) A környezethasználóknak kötelessége környezetszennyezést nem okozó tevékenységet kialakítani vagy védelmi módszereket és eszközöket alkalmazni az ezeket szolgáló létesítményeket megvalósítani.

(4) A környezeti elemek védelmére, megóvására védelmi övezeteket, korlátozásokat kell alkalmazni.

(5) A korlátok és tilalmak, a rendszeres mérési, megfigyelési kötelezettségek elrendelése elsősorban a védelmi övezetben, de általában is a környezeti elemek védelmét szolgálja.

(6) A környezeti elemek minőségi és mennyiségi védelme érdekében, az azok állapotára hatást gyakorló tevékenységeket az adott hatásterületen a környezethasználók kötelesek összehangolni.

(7) Az egyes környezeti elemek részletes védelme a következőkre terjed ki:

a) föld védelme

b) víz védelme

c) levegő védelme

d) az élővilág védelme

e) táj védelme

f) épített környezet védelme.

III. Fejezet

A föld védelme

7. § Aki olyan tevékenységet folytat, amelynek eredményeként roncsolt földterület keletkezik, annak egyéb jogszabályban és egyedi kötelezésben meghatározott kötelezettségein túl, a roncsolt földterület rendezéséről is gondoskodnia kell.

8. § Azokon a közterületeken, ahol gépjármű és gyalogosforgalom nincs és az közlekedésbiztonsági szempontból nem indokolt, törekedni kell, hogy a földfelszín legalább füvesített legyen és az ne vízzáró módon kerüljön lefedésre.

IV. Fejezet

A vizek védelme

9. § (1) A település közigazgatási területén levő természetes és mesterséges vízfolyások, környezetének kialakult állapotát megváltoztatni csak a környezetvédelmi előírások betartásával szabad.

(2) A vízfolyások természetszerű állapotának fenntartásáról kezelője köteles gondoskodni.

10. § A csapadékvíz-elvezető nyílt árkokban, vízfolyásokban a természetes vizek elfolyását gátolni tilos.

11. § Közterületen, különösen vízfolyásban, közkutaknál, közkifolyóknál állatot itatni oly módon, hogy az ebből származó szennyeződések vízbe jussanak, illetve a talajvizet, a földet szennyezzék, tilos.

12. § Ha vízmű útján termelhető vízmennyiségi természeti, vagy elháríthatatlan okból, így különösen aszály idején csökken, a vízfogyasztás korlátozható az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően.

13. § (1) Tilos ingatlanok, intézmények, üzemek szennyvizét, illetve egyéb szennyezést, vagy mérgező anyagot /szemetet, trágyalét, iszapot, vegyszermaradékot stb./ nyílt felszínű csapadékvíz-elvezető csatornába, vízfolyásba juttatni.

(2) Új ingatlan építési engedélyezése, valamint vállalkozási, ipari tevékenységekhez szükséges telepengedélyek és üzemelési engedélyek kiadásához az építési hatóság előírja a keletkező szennyvíz előírások szerinti (zárt szennyvíztároló) gyűjtését.

V. Fejezet

A levegő védelme

14. § (1) A községben keletkező por képződésének megakadályozása érdekében törekedni kell, hogy a fedetlen talajterületek növényzettel borítottak legyenek. Az építési területek végleges rendezését és parkosítását az építkezés befejezésével együtt kell biztosítani.

(2) Új utak tervezésekor a légszennyező hatás csökkentése érdekében a lakóterületek mellett haladó útszakaszok mentén a lakóterületek mellett haladó útszakaszok mentén a védő növénysáv telepítésére vonatkozó javaslatokat a beruházási programnak tartalmaznia kell, amennyiben az ehhez szükséges terület biztosítható.

15. § (1) A porképző, könnyen lesodródó anyagokat csak rögzített ponyvával, vagy nedvesített állapotban szabad szállítani.

(2) Építésnél, tatarozásnál, bontásnál a keletkezett port, terjedésének megakadályozására vízzel kell nedvesíteni.

17. § Mezőgazdasági eredetű hulladékot égetni a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség állásfoglalása alapján a jegyző engedélyével lehet.

18. § Nyomvonalas létesítmény melletti árok, töltés, bevágás növényzetének égetése tilos.

VI. Fejezet

Az élővilág védelme

19. § A település közigazgatási területén a telepített és őshonos növényzet, valamint az állatvilág károsítása, pusztítása tilos.

20. § (1) A tulajdonos vagy vagyonkezelő (a továbbiakban: tulajdonos), aki a földrészletén vagy belterület közterületi részén fát - ide nem értve a fák védelméről szóló 21/1970.(VI.21.) Korm. r. 1. § (2) bekezdésében felsoroltakat - ki akar vágni, e szándékát köteles a kivágás tervezett időpontját megelőzően harminc nappal a jegyzőnek előzetesen bejelenteni.

21. § Zöldfelületek kialakításakor, a növényzet telepítésekor az őshonos növényfajokat kell előnyben részesíteni.

A parlagfű irtás szabályai

22. § (1) Tiszaigar Község közigazgatási területén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban (kezelésükben, használatukban; a bérlők a bérleményükben) lévő területet kötelesek a virágzó parlagfűtől mentesen tartani.

(2) A parlagfű irtásáról - virágzás előtt - az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.

(3) A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszer, illetve engedélyezett készítmények) felhasználásával kell elvégezni.

(4) A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleménye az irányadó.

VII. Fejezet

Táj- és természetvédelem

23. § Tiszaigar község közigazgatási területén levő védett, illetve jelentős természeti értékek megóvásáról gondoskodni kell.

24. § (1) A község közigazgatási területén levő országosan védett természeti terület a Tiszaigari Arborétum.

(2) A természeti területén mindenki köteles olyan magatartást tanúsítani, amelyik a környezet természetes állapotát a lehető legkisebb mértékben zavarja meg. Tilos minden olyan tevékenység, ami a mások üdülését, pihenését, illetve nyugalmát zavarná. Köteles mindenki betartani a természeti terület kezelője által előírt szabályokat.

VIII. Fejezet

Az épített környezet védelme

33. § (1) A rendelet hatálya kiterjed mindazon értékre, amelyet a jóváhagyott rendezési terv, településtörténeti, helyi építészeti, néprajzi, termeléstörténeti vagy régészeti értékek miatt védendőnek minősít, továbbá amely országos védelemre nyert felterjesztést - a védelemről szóló határozat meghozataláig.

(2) Az egyedi "Helyi védelem" két fokozatú lehet: - a védelem az épület, építmény teljes tömegére és homlokzati részleteire is kiterjed (H 1)

- az épület vagy építmény valamely - a védelem kimondásakor megállapított - részértékére vonatkozik (H 2)
(3) Védetté nyilvánításról a rendezési tervek szabályozási előírásainak keretében a Képviselő-testület dönt. A védelem mértékét, kiterjesztését a védetté nyilvánításkor kell meghatározni, részletes leírásban.
(4) A védetté nyilvánításról és a védelem megszüntetéséről értesíteni kell:
a) az ingatlan tulajdonosát, kezelőjét, használóját,
b) a védetté nyilvánításra, illetve megszüntetésre javaslattevőt.
(5) A helyileg védett építészeti emlékek fennmaradásának, megőrzésének módja elsődlegesen a rendeltetésnek megfelelő hasznosítás.
(6) A tulajdonos köteles a helyileg védett építmény jó karbantartásáról gondoskodni és az építmény állapotát, állékonyságát a jogszabályokban meghatározott módon és időszakonként felülvizsgálni. Ez az általános kötelezettség a védett épületek tulajdonosaira is vonatkozik.
A védett épületek belső korszerűsítését, átalakítását, esetleg bővítését a védettség nem akadályozza, sőt a védelem érdekében elő kell segíteni ezen épületek mai igényeknek megfelelő használatát.

Zaj- és rezgés elleni védelem

34. § (1) Szórakoztatóipari, kulturális, üdülési, sport, szolgáltató és egyéb létesítményekben, illetve közterületen használt bármilyen hangosító berendezés működtetésekor - az üzemi létesítményekre előírt jogszabályi zajhatárértékeket kell figyelembe venni.

A megengedett határértékek szórakozóhelyen történő ellenőrzésekor, a mért eredményhez legfeljebb 5 dB hangnyomás-értéket, úgynevezett kommunális zajszint figyelembe kell venni, és az üzemben tartó felelősségét ezen értékek alapján kell megállapítani.
(2) E rendelet alkalmazásában hangosító-berendezés bármilyen hangszóró, vagy műsorforrás.
(3) Újonnan létesülő közúti közlekedéshez kapcsolódó beruházások (parkolók, parkolóházak) zajszintküszöbét a közlekedésből származó zajra jogszabályban előírt határérték szerint kell meghatározni.
(4) Károsnak észlelhető rezgésre vonatkozó bejelentés esetén a jegyző hatósági jogkörében intézkedik. Hatáskör hiányában az illetékes hatóságokhoz továbbítja azt.

34/A. §1 [35. § (1) A rendelet hatálybalépése után hangosító-berendezés felszerelése, pótlása, működtetése csak a jegyző engedélyével lehetséges. A jegyző engedélyezési eljárása során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.]

(2) Az engedély iránti kérelemben a leendő üzemeltetőnek nyilatkoznia kell, hogy a zajt
okozó tevékenységet mely időtartamban szándékozik folytatni és mi a zajkeltés módja.

(3) Az engedélyező elrendelheti, hogy az üzemeltető az engedély iránti kérelemhez akusztikai
szakértői véleményt csatoljon arról, hogy a hangosító-berendezés, a működtetés során nem
lépi túl a határértéket, illetve, hogy ehhez milyen műszaki, illetve egyéb feltételeket kell
teljesíteni.

IX. Fejezet

Hulladék elhelyezése, kezelése

36. § (1) A község köztisztasági területén keletkező települési szilárd hulladék a tiszaigari 530. hrsz. alatti kijelölt hulladéklerakó helyen helyezhető el.

(2) A község köztisztasági területén keletkező folyékony hulladék csak a kijelölt szennyvízürítő helyen üríthető le.

(3) A kommunális hulladék, illetve az építési törmelék kijelölt lerakóhelyen kívüli elhelyezése esetén az elkövető szabálysértési bírság megfizetésén túl köteles az okozott környezetszennyezés megszüntetésére is.

(4) A lakosságnál keletkezett veszélyes hulladék, így különösen akkumulátor, szárazelem, gyógyszermaradék, növényvédőszeres göngyöleg a tiszaigari kijelölt hulladéklerakó helyen nem helyezhető el.

37. § A hulladék kezelése, a hulladékszállítási közszolgáltatás megszervezéséről az önkormányzat külön rendeletben rendelkezik.

38. § Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője (a továbbiakban együtt: tulajdonos), másnak a használatában levő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek) tisztán tartásáról pedig a használó, illetőleg - a bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint - a bérlő (a továbbiakban együtt: használó) köteles gondoskodni. Ezen belül:

a) a lakó- és az emberi tartózkodásra szolgáló más épületek közös használatú részének (terasz, mosókonyha, szárító, pince- és padlásrész, közös illemhely, hulladékledobó és -gyűjtő, udvar stb.) tisztaságáról, rendszeres takarításáról, rovar és rágcsáló mentesítéséről a tulajdonosnak;

b) a lakásnak és a lakás céljára használt más helyiségnek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségnek és az ezekhez tartozó területeknek a tisztaságáról, rendszeres takarításáról, rovar- és rágcsálómentesítéséről pedig a használónak

kell gondoskodnia.

39. § (1) Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, a tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület);

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá

c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület

tisztán tartásáról, gyomtalanításáról, növényzet folyamatos nyírásáról, csúszásmentesítéséről, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.
2Hatályát veszti 2012. május 31.-én.

40. §3 Hatályát veszti 2012. május 31.-én.

Záró rendelkezések

41. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A hatálybalépéssel egyidejűleg Tiszaigar Község Önkormányzat Képviselő-testületének a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 10/2000. (VI.8.) számú rendelete hatályát veszti.

1

A 17/2005. (X.21.) számú önkormányzati rendelet 1. §-ának megfelelően módosított szöveg.Hatályos 2005. november 1-től.

2

A 11/2012. (VI.09.) számú önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdésének megfelelően módosított szöveg. Hatályos 2012. május 31-től.

3

A 11/2012. (VI.09.) számú önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdésének megfelelően módosított szöveg. Hatályos 2012. május 31.től.