Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2018.(IX.28.) önkormányzati rendelete

a járművek elhelyezésének szabályairól

Hatályos: 2019. 09. 28

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének

26/2018. (IX.28.)  önkormányzati rendelete

a járművek elhelyezésének szabályairól


(Egységes szerkezetben a 6/2019. (III.14.) és a 20/2019. (IX.27.)  önkormányzati rendelettel.)


Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az I. és III. fejezet tekintetében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában  meghatározott feladatkörében eljárva a II. fejezet tekintetében a következőket rendeli el.


I. FEJEZET

Parkoló építési kötelezettség megváltására vonatkozó szabályok


1. §


(1)1 A parkoló építési kötelezettség megváltásáról - a (7) bekezdés kivételével - az Építésügyi hatóság, a Városi Főépítész, valamint a közút kezelőjének szakmai véleménye alapján a Képviselő-testület dönt.

(2) A parkoló építési kötelezettség megváltásáról - az Építésügyi hatóság, a Városi Főépítész, valamint a közút kezelőjének szakmai véleménye alapján - a Képviselő-testület dönt.

(3) A megváltás akkor kérelmezhető, ha a parkoló építési kötelezettség teljesítése saját területen nem lehetséges.

(4) A megváltási díjakat a 1. melléklet tartalmazza.

(5) Amennyiben az előírt parkolószám kettőnél több, az e feletti parkolószükséglet legfeljebb 50 %-a teljesíthető megváltási díj megfizetésével.

(6)2  3  Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának, az önkormányzat 100 %-os tulajdoni részesedésében lévő nonprofit gazdasági társaságoknak, valamint az elismert egyházaknak saját - közcélú - beruházásaként megvalósuló épületei, létesítményei építése, felújítása, átalakítása, bővítése, rendeltetésének megváltoztatása esetében, a rendeltetésszerű használathoz a hatályos jogszabály által előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű elhelyezését nem kell az építéssel érintett telken belül biztosítani az (5) bekezdés szerint, és közterületi parkoló elhelyezés szükségessége esetén mentesülnek a (4) bekezdés szerinti parkoló megváltási díj megfizetése alól.

(7) A (6) bekezdés szerinti közterületi parkoló elhelyezés szükségessége esetén a Városi Főépítész, valamint a közút kezelőjének együttes szakmai támogatásával a közterületi parkoló elhelyezés lehetőségének igénybevételéről - külön Képviselő-testületi döntés nélkül - az Építésügyi hatóság dönt.


2. §


(1) A szükséges számú kerékpártárolást biztosítani kell minden olyan építménynél, ahol azt az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) előírja, mely kötelezettség - kérelemre - megváltható. A megváltási díjakat a 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kerékpártároló legfeljebb 50 m-en belül közterület járdakapcsolattal rendelkező zöldfelületi részének felhasználásával is kialakítható közterület-használati engedély alapján.

(3) A kerékpártároló létesítési kötelezettsége kérelemre megváltható. A megváltási díjakat az 1. melléklet tartalmazza.

(4) A megváltás akkor kérelmezhető, ha a kerékpártároló építési kötelezettség teljesítése saját területen nem lehetséges.


3. §


(1) A megváltásból befolyó díj csak parkolók építésére, korszerűsítésére fordítható. A költségvetési rendeletben önálló rovatként kell szerepeltetni, és megállapításáról, kezeléséről, felhasználásról gondoskodik.

(2) A közterületen található parkolók fenntartásáról az önkormányzat gondoskodik.

(3) A közterületen létesült parkolók üzemeltetése közvetlenül, a magánterületen létesült parkolók üzemeltetése csak a terület tulajdonosa és az önkormányzat között létrejött megállapodás alapján vonható a fizető parkolók körébe.

(4) A parkoló és kerékpártároló megváltási díjait a Pénzügyi Osztály évente felülvizsgálja és szükség esetén a módosításokat jóváhagyásra a Képviselő-testület elé terjeszti.

(5) A megállapított megváltási díjat a díjközlés kézhezvételétől számított 60 napon belül kell megfizetni.

(6) Egy évet meg nem haladó fizetéshalasztást vagy részletfizetést – kérelemre – a Polgármester engedélyezhet.

(7) A Képviselő-testület az ügyfél kérelmére egy évet meghaladó fizetési haladékot vagy díjmérséklést állapíthat meg


II. FEJEZET

Díjköteles parkolásra vonatkozó szabályok


4. §


(1) A díjköteles parkolókat a Képviselő-testület Gazdasági Bizottsága jelöli ki.

(2) Városi rendezvények alkalmával a Városüzemeltetési Osztály javaslata alapján Képviselő-testület Gazdasági Bizottsága alkalmi fizető parkoló területeket is kijelölhet meghatározott időtartamra.


5. §



(1) A fizető parkolókban fizetendő parkolási díjtételeket a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A maximálisan alkalmazható parkolási díjtételeket, a parkoló-bérletek maximális díjtételeit a Pénzügyi Osztály évente felülvizsgálja és szükség esetén a módosításokat jóváhagyásra a Képviselő-testület elé terjeszti.

(3) Mentesül a parkolási díj megfizetése alól

a) a mozgássérültek saját gépjárművei és őket szállító gépjárművek, a közúti közlekedés szabályiról szóló 1/1975. (II.05.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 41. §. (3) bekezdése és a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011.(VI.29.) kormányrendelet rendelkezéseit figyelembe véve,

b) a zöld rendszámmal rendelkező gépjármű üzemben tartója.


6. §


(1) A díjfizetési kötelezettség a parkolók igénybevétele után munkanapokon 06.00-18.00 óra között a parkolás megkezdésétől számított két órán túli időtartamra áll fenn.

(2) Gazdaságossági megfontolásokból a Képviselő-testület Gazdasági Bizottsága egyes parkolóhelyek üzemidejét az (1) bekezdéshez képest tovább szűkítheti.

(3) A 4. §. (2) bekezdésében megjelölt alkalmi parkolók üzemidejét a Gazdasági Bizottság állapítja meg.


7. §


(1) A várakozás megkezdésének időpontját a gépjármű szélvédője mögött, kívülről jól látható és ellenőrizhető módon elhelyezett óratárcsa (kézzel állítható, óraszerkezet nélküli számlap, óra és percmutatókkal) beállításával kell jelezni.

(2) A beállított óratárcsát a parkoló elhagyása nélkül új értékre állítani tilos.

(3) A tényleges érkezési időnél későbbre beállított óratárcsa esetén a díjfizetési kötelezettség a teljes várakozási időtartamra kerül felszámításra, függetlenül az eltérés mértékétől.

(4) Óratárcsa nélkül várakozók a teljes várakozási időtartamra számított díjat kötelesek megfizetni.


8. §


(1) A díjbeszedés módja: parkoló őrrel megvalósított parkolójegy-rendszer, kiegészítve bérleti és mobil fizetési rendszerrel.

(2) A fizető parkolókban lehetőség van parkoló bérlet váltására. A parkoló bérletekért fizetendő díj nagyságát 2. melléklet tartalmazza.

(3) A fizető parkolók üzemeltetőjét a Képviselő-testület jelöli ki a vonatkozó jogszabályok alapján.

(4) A parkolójegy és a bérlet tartalmi kellékeit a 3. melléklet tartalmazza.

(5) A parkoló-jegyet vagy a parkoló bérletet a gépjármű első szélvédője mögött, kívülről jól látható és ellenőrizhető módon kell elhelyezni.

(6) Ha a jármű díjköteles várakozóhelyen bérlet vagy díjfizetés nélkül várakozik a Kktv. 15/C. § (1) bekezdése szerinti pótdíjat kell fizetni.

(7) A panaszügyeket a Városüzemeltetési Osztály vizsgálja ki.


9. §


(1) A díjköteles parkolókban az üzemeltetőnek gondoskodni kell

a) a szükséges eligazító táblák kihelyezésről, és fenntartásról;

b) a parkolók fenntartásáról, tisztán tartásáról, téli hó eltakarításról, a belső közlekedési felületek síkosság-mentesítéséről, növényzetének gondozásáról, pótlásáról.

(2) Az eligazító táblának tartalmazni kell

a) a parkoló fizető jellegét,

b) a díjfizetési kötelezettség időkorlátait,

c) a fizetendő díj mértékét.


10. §


A díjköteles parkolóhely szabályszerű igénybevételének ellenőrzését a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztály Közterület-felügyeleti csoportja végzi.


III. FEJEZET

Szabálytalanul elhelyezett járművekre vonatkozó szabályok


11. §.


(1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelennek minősül az a jármű, amely

a) a közúti forgalomban csak hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt, de a hatósági jelzése hiányzik, vagy az engedélye érvénytelen,

b) műszaki állapota alapján egyértelműen megállapítható, hogy rendeltetésszerű használatra alkalmatlan.

(2) Üzemképtelen járművet

a) gyűjtőúton és zöldterületen tilos

b) amennyiben azt külföldről vállalkozó vagy vállalkozás hozta be és még Magyarországon nem helyezték üzembe közterületen, vagy közcélra átadott magánterületen tilos

c) parkolóban és más közterületen kizárólag közterület-használati engedéllyel és legfeljebb 30 napig lehet

 tárolni.

(3) Közterület-használati engedélyt a jármű üzembentartója vagy tulajdonosa kérhet az önkormányzattól.

(4) A jármű üzembentartója vagy tulajdonosa köteles a közterület-használati engedélyt, vagy az engedély iránti kérelem másolatát a járművön jól látható és olvasható helyen kifüggeszteni.


12. §


(1) A szabálytalanul elhelyezett jármű elszállításáról a Közterület-felügyelet felelősségbiztosítással rendelkező közreműködő igénybevétele útján gondoskodik, amely közreműködő a Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Szegedi úti telephelyére szállítja a járművet tárolás céljából.

(2) Az (1) bekezdést a zöldfelület-gazdálkodásról szóló 1/2018. (II. 09.) önkormányzati rendelet szerinti zöldfelületnek minősülő közterületen szabálytalanul elhelyezett járművekre is alkalmazni kell.


13. §


(1) Ez a rendelet 2018. november 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a járművek elhelyezésének szabályairól szóló 36/2011. (XI.07.) önkormányzati rendelet.


Kiskunfélegyháza, 2018. szeptember 27.




        Csányi József                                                                             Dr. Faragó Zsolt

         polgármester                                                                                      jegyző




A rendelet kihirdetve: 2018 szeptember 28.


                        Dr. Faragó Zsolt

                                                      jegyző



1. melléklet



Parkoló és kerékpártároló megváltási díjak



A

B

1.

Parkoló

500 000 Ft/db

2.

Kerékpártároló

50 000 Ft/db



A mellékletben feltüntetett díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák.







2. melléklet



  • Parkolási díjtételek:



A

B

1.

Negyed óra

100 Ft

2.

Fél óra

200 Ft

3.

Óra

400 Ft






  • Parkoló-bérletek díjtételei:



A

B

1.

Havi

12 000 Ft

2.

Negyedéves

30 000 Ft

3.

Féléves

55 000 Ft

4.

Éves

90 000 Ft




A mellékletben feltüntetett díjak az ÁFÁ-t tartalmazzák.




3. melléklet



  1. Parkolási helyjegyek tartalmi követelményei:


1.1. Megnevezés

1.2. Egyedi sorszám

1.3. Kibocsátó neve és adószáma

1.4. A díjtétel bruttó összege és ÁFA tartalma

1.5. Az érvényesítés időpontja: év, hónap, nap, óra, perc 5 perces osztásban

1.6. Hátoldalon nyomtatot tudnivalók


  1. Bérletek tartalmi követelményei:


2.1. Megnevezés

2.2. Egyedi sorszám/azonosító szám

2.3. Kibocsátó neve és adószáma

2.4. A díjtétel bruttó összege és ÁFA tartalma

2.5. Az érvényességi időszak megjelölése

2.6. Járműazonosító adatok

2.7. Hátoldalon nyomtatott tudnivalók






1 Módosította a 20/2019. (IX.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályba lép 2019. szeptember 28. napján

2 Megállapította a 6/2019. (III.14.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályba lép 2019. március 15. napján

3 Módosította a 20/2019. (IX.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályba lép 2019. szeptember 28. napján

4 Megállapította a 20/2019. . (IX.27.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályba lép 2019. szeptember 28. napján