Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 27- 2022. 05. 27

Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról

2022.05.27.

Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testülete feladat- és hatáskörét gyakorolva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott hatáskörében, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Lovas Község Önkormányzatának véleménye kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat Képviselő-testületére, Lovas Község Önkormányzatára.

2. Általános rendelkezések

2. § (1) Lovas Község Önkormányzatának, illetve a Képviselő-testülete irányítása alá tartozó költségvetési szerveknek takarékos és hatékony gazdálkodást kell folytatniuk.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak végrehajtását az önkormányzat Képviselő-testülete, polgármestere, jegyzője - a gazdálkodás szabályszerűségének ellenőrzése mellett - belső ellenőrzések, valamint az intézmények vezetőinek általános és eseti jellegű beszámoltatása révén ellenőrzi.

(3) Az Önkormányzat 2021. évi költségvetése az alábbi célok megvalósítását tűzi ki:

a) Az Önkormányzat működési feltételeinek biztosítása, figyelemmel a takarékos gazdálkodás követelményeire, a feladatellátás színvonalának pályázatok adta lehetőségekkel történő emelésére.

b) Felújításoknál, beruházásoknál a fontossági sorrendet figyelembe kell venni, a már megkötött szerződések vonatkozásában a kötelezettségeket teljesíteni kell.

3. A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének bevételi főösszegét 182.781.075 forintban, kiadási főösszegét 182.781.075 forintban állapítja meg. A költségvetési hiány összege 0 Ft.

(2) A főösszegen belül a költségvetési keretösszegek megoszlását az 1. melléklet tartalmazza.

4. Finanszírozás

4. § Lovas Község Önkormányzatának és intézményeinek 2021.12.31-én nincs hitelállománya.

5. Helyi adóbevételek

5. § Az Önkormányzat helyi adóbevételeit a 2. melléklet tartalmazza.

6. Támogatásértékű bevételek

6. § Az Önkormányzat támogatásértékű bevételeit a 3. melléklet tartalmazza.

7. Költségvetési támogatás

7. § Az Önkormányzat költségvetési támogatását, valamint a központi költségvetésből kapott egyéb támogatásokat a 4. melléklet tartalmazza.

8. Felhalmozási bevételek

8. § A felhalmozási bevételeket az 5. melléklet tartalmazza.

9. Európai Uniós projektek

9. § Az Önkormányzat EU-s projektjeit, azok jelenlegi állását a 6. melléklet tartalmazza.

10. Közvetett támogatások

10. § Az Önkormányzat közvetett támogatásait a 7. melléklet tartalmazza.

11. Beruházási/felújítási kiadások

11. § Az Önkormányzat beruházási, felújítási kiadásait a 8. melléklet tartalmazza.

12. Átadott pénzeszközök

12. § Az Önkormányzat civil szervezeteknek, alapítványoknak, egyesületeknek, egyéb szervezeteknek, vállalkozásoknak nyújtott pénzeszköz átadásait a 9. melléklet tartalmazza. A pénzeszköz-átadás biztosítja a helyi szervezetek településen végzett hathatós munkájának és segítségének támogatását.

13. Ellátottak pénzbeli juttatásai

13. § Az Önkormányzat szociális jellegű kiadásait a 10. melléklet tartalmazza, ezen kiadások tartalmazzák a törvény által szabályozott, illetve önkormányzati rendelet által meghatározott szociális kiadásokat, települési támogatásokat.

14. Létszám-előirányzatok

14. § Az Önkormányzat 2021. évi létszámszükségletét a 11. melléklet tartalmazza. Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat létszámkeretét 5 főben állapítja meg.

15. Előirányzat-felhasználási terv

15. § Az Önkormányzat és intézményei előirányzat-felhasználási tervét, valamint a pénzeszközök változását a 12. melléklet tartalmazza.

16. A költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámai

16. § Az Önkormányzat költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait a 13. melléklet tartalmazza.

17. Költségvetési mérleg

17. § Az Önkormányzat mérlegét közgazdasági tagolásban a 1. melléklet tartalmazza.

18. Általános- és céltartalék

18. § Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az általános működési tartalék összegét 98.672.367 forintban, céltartalékát 0 forintban határozza meg. Az általános tartalék felhasználásáról a Képviselő-testület dönt. A tartalék terhére hozott döntések alapján a Képviselő-testület negyedévenként, de legkésőbb a 2021. évi költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, 2021. december 31-i hatállyal dönt a költségvetés rendeletének módosításáról.

19. Adósságot keletkeztető ügyletek

19. § Az Önkormányzatnak 2021. évben és az azt követő három évben a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény szerinti adósságot keletkeztető ügylete nem volt.

20. Többéves kihatással járó kötelezettségek

20. § Az Önkormányzatnak többéves kihatással járó kötelezettsége nincs.

21. Vagyonmérleg

21. § Az Önkormányzat vagyonmérlegét a 14. melléklet tartalmazza.

22. Eredmény kimutatás

22. § Az Önkormányzat eredménykimutatását a 15. melléklet tartalmazza.

23. Pénzeszköz kimutatás

23. § Az Önkormányzat pénzeszköz kimutatását a 16. melléklet tartalmazza.

24. Béren kívüli, és béren kívüli juttatásnak nem minősülő juttatások

24. § (1) Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat dolgozói – kivételt képeznek a közfoglalkoztatás keretében dolgozók - részére biztosított cafetéria juttatást bruttó 200.000 Ft/fő/év összegben állapítja meg. A juttatás éves összege biztosít fedezetet a hozzá kapcsolódó, a juttatást teljesítő munkáltatót terhelő közterhek megfizetésére is.

(2) Amennyiben a munkavállaló év közben megszakítja munkaviszonyát, a juttatások időarányosan illetik meg. Azon juttatás-elemet, melyre nem jogosult a munkavállaló, vissza kell fizetnie. A munkaviszonyával kapcsolatos elszámoló lapon feltüntetésre kerül az őt megillető, kifizetett összeg, illetve a visszafizetés ténye is.

(3) Részmunkaidős munkavállalót munkaideje arányában illeti meg a juttatás.

(4) Felmentési idejét töltő munkavállalót a felmentési idejére is megilleti a juttatás.

25. Előre nem tervezhető bevételek, kiadások

25. § (1) Az önkormányzat feladatai ellátása érdekében, az alapító okirat szerinti tevékenységi körben pályázatokat nyújthat be, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást fogadhat el. Az olyan tevékenységi körbe tartozó célra, amit a költségvetési szerv alapító okirata nem tartalmaz, pályázat nem nyújtható be. A vállalt cél megvalósítása a költségvetési szerv alapító okirata szerinti tevékenysége ellátásának biztonságát nem veszélyeztetheti.

(2) Az (1) bekezdés szerinti pályázat benyújtásához minden esetben a képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges.

(3) A pályázaton való részvételhez történő hozzájárulás megadása előtt vizsgálni kell a pályázattal megvalósítandó cél működési-kiadási vonzatát, annak több évre szóló kihatását.

(4) Több évre kiható működési kiadás esetén vagy, ha a pályázat benyújtásához a saját forrás nem biztosított, a pályázat benyújtásának előzetes engedélyezésével kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület gyakorolja. Az engedély megadásával egyidejűleg a képviselő-testület az önkormányzat előirányzatát módosítja.

(5) A polgármester a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett - a képviselő- testület hatásköréből át nem ruházható ügyeket kivéve – a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan, életveszély, súlyos balesetveszély elhárítása céljából esetenként 500.000 Ft összeghatár erejéig dönthet. Amennyiben a kiadások fedezete nem áll rendelkezésre az adott évi költségvetésben, akkor a szükséges forrás megteremtése érdekében az alpolgármester - kiadási főösszeget nem érintő - előirányzat átcsoportosításról dönthet, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet. Az előirányzat átcsoportosítást a soron következő költségvetési rendelet módosításakor a költségvetési rendeletben át kell vezetni.

26. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

26. § A helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért az alpolgármester felelős.

27. § (1) A képviselő-testület az e rendeletben meghatározott kiadási előirányzat mértékéig támogatja a helyi civil önszerveződő közösségeket, egyházakat.

(2) A támogatás igénylés szabályait Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének a civil szervezetek és egyházak támogatásáról, valamint az államháztartáson kívüli források átvételéről szóló 2/2020 (I.31.) önkormányzati rendelete határozza meg.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően társadalmi szervezetek, alapítványok, helyi civil önszerveződő közösségek, egyházak, vállalkozások támogatásáról a képviselő-testület az általános tartalék, valamint a többletbevételek terhére hozhat döntést.

28. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetésben előírt bevételek beszedésére, és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

29. § (1) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítást a képviselő-testület engedélyezhet.

(2) A képviselő-testület a bevételi előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát, kiadási előirányzatai közötti átcsoportosítási jogát a kiemelt előirányzatokon belül – személyi juttatások, munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó, dologi kiadások, ellátottak pénzbeli juttatásai, és egyéb működési célú kiadások, a felhalmozási költségvetés beruházások, felújítások, és egyéb felhalmozási kiadások – a polgármesterre ruházza át. Az átcsoportosítás nem terjedhet ki kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításra. Az átcsoportosításokat követően a képviselő-testületet a soron következő ülésén tájékoztatni kell. Az átruházott hatáskörben hozott döntés a későbbi évekre vonatkozóan többletkiadással nem járhat.

30. § Az év közben keletkező központi és egyéb pótelőirányzatok felosztásáról, bevételi-kiadási előirányzatok módosításáról a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület dönt a költségvetési rendelet módosításakor. A képviselő-testület legkésőbb a 2021. évi költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, 2021. december 31-i hatállyal dönt a költségvetés rendeletének módosításáról.

31. § (1) Felújítás, beruházás csak akkor indítható, ha a szükséges fedezet rendelkezésre áll.

(2) Az önkormányzat közbeszerzési értékhatárt elérő beruházásaira, felújításaira és beszerzéseire a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény rendelkezéseit és az önkormányzat Közbeszerzési Szabályzatát kell alkalmazni. A közbeszerzési értékhatárokat el nem érő árubeszerzések, építési beruházások és szolgáltatások megrendelése esetén a Beszerzési Szabályzatban foglaltak szerint kell eljárni.

32. § Az önkormányzati költségvetési szervek 2021. évi pénzmaradványának elszámolása során a kötelezettséggel nem terhelt szabad pénzmaradvány felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

33. § Az önkormányzat szabad pénzeszközeit a polgármester jogosult a legkedvezőbb betétben elhelyezni a kamatbevételek növelése érdekében, melyről a képviselő-testületet tájékoztatja.

34. § (1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedéseket hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok közötti átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

35. § (1) A Képviselő-testület önkormányzati biztost rendel ki a felügyelete alá tartozó költségvetési szervhez, ha annak elismert tartozás állománya a (2) bekezdésben meghatározott időt és mértéket eléri.

(2) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötvenmillió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(3) Az önkormányzati biztost a Képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg.

36. § Hatályát veszti a Lovas község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014 (IV.30.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2013. évi zárszámadásáról szóló önkormányzati rendelete.

37. § Hatályát veszti az Önkormányzat 2014. évi költségvetésének végrehajtásáról és a maradvány jóváhagyásáról szóló 6/2015 (V.12.) önkormányzati rendelet.

38. § Hatályát veszti az Önkormányzat 2015. évi költségvetésének végrehajtásáról és a maradvány jóváhagyásáról szóló 7/2016 (V.10.) önkormányzati rendelet.

39. § Hatályát veszti az Önkormányzat 2017. évi költségvetésének végrehajtásáról és a maradvány jóváhagyásáról szóló 4/2018 (V.31.) önkormányzati rendelet.

40. § Hatályát veszti a helyi önkormányzat 2018. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló 5/2019 (IV.30.) önkormányzati rendelet.

41. § Hatályát veszti a helyi önkormányzat 2019. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadásáról szóló 6/2020 (VII.16.) önkormányzati rendelet.

42. § Hatályát veszti a helyi önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról és a maradvány jóváhagyásáról szóló 4/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet.

43. § Ez a rendelet 2022. május 27-én lép hatályba.