Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről szóló 18/2020. (VI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01- 2022. 07. 01

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről szóló 18/2020. (VI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.07.01.

Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva ,a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 18/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 107. § (1) bekezdés j) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága véleményének kikéréséve la következőket rendeli el:

1. § A közművelődésről szóló 18/2020 (VI.30.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben megjelölt közösségi színtér használati szabályzatát, a közösségi színtér bérleti díjmentes és díjköteles használatának eseteit, valamint a fizetendő bérleti díjak mértékét a rendelet 1. melléklete szerinti tartalommal határozza meg. ”

2. § A közművelődésről szóló 18/2020 (VI.30.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

3. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet
„Művelődési Házacska” – Ságvári Közösségi tér Használati szabályzata
Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (a továbbiakban: Törvény) 78/I. §-a alapján a település közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg. A Törvény 73. § (1) bekezdése rögzíti, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.

1. Az igénybevétel szabályozása

1.1. Az igénybevétel szándékát a művelődésszervezőnél (közművelődési szakembernél) legalább 5 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell kérni írásban. Rendezvény szervezése esetében a tervezett igénybevétel előtt legalább 15 nappal. A művelődésszervező az állandó közművelődési programok időpontjainak figyelembevételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetében a helyiség használati igényekről a művelődésszervező dönt.

1.2. A közösségi tér ünnepnapokon, december 24-én, önkormányzati saját szervezésű rendezvények alkalmával, valamint helyhatósági- és országgyűlési választások napján és azt megelőző napon, nem vehetők igénybe.

1.3. A helyhatósági választáson jelöltként nyilvántartásba vett polgármesterjelöltek, képviselőjelöltek, valamint az országgyűlési képviselő-választáson jelöltként nyilvántartásba vett személyek egy-egy alkalommal ingyenesen vehetik igénybe a közösségi színterek helyiségeit kampányrendezvények tartása céljából az 1.1. pontban foglaltak szerint.

1.4. Az önkormányzat a községben működő civil szervezetek és nem bejegyzett helyi szervezetek részére ingyenesen biztosítja közösségi tér igénybevételét. Más szervezetek vonatkozásában a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybevételének lehetőségéről.

1.5. A közösségi tér használata során a 4. pontban rögzített házirend betartása kötelező.

2. A közösségi tér bérleti díjmentes és díjköteles használata

2.1. Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások: az önkormányzat és civil szervezetei szervezésében megvalósuló rendezvények, a településen működő oktatási intézmények szervezésében megvalósuló rendezvények, e szabályzat 1.3. pontjában meghatározott jelöltek választási kampányának biztosítása, a községben működő civil szervezetek működésének biztosítása, egészségügyi intézmények, vállalkozások, alapítványok ingyenes lakossági szűrései esetén.

A bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások alkalmával a rendezvény szervezője haszonszerző tevékenységet nem folytathat.

2.2. Bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások: kirakodóvásári tevékenység céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás, termékbemutató igénybevételére, a nem ságvári székhelyű szervezetek által szervezett kulturális tevékenységek, magánszemélyek részére az általuk szervezett magáncélú rendezvények megtartására, a nem önkormányzat és intézményei által, valamint a nem a községben működő civil szervezetek által szervezett zenés, táncos rendezvények, minden olyan kulturális tevékenység, amely a közösségi színtér költségvetéséből közvetlen kiadással jár.

3. Az közösségi tér használatára vonatkozó megállapodás

Az közösségi tér használatára vonatkozó megállapodás megkötésére a polgármester jogosult. A helyiségek használatára vonatkozó megállapodást, a Bérleti Szerződés tartalmazza. A használatra vonatkozó díjakat a 7. pont tartalmazza.

4. Házirend

4.1. A közösségi teret minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait, berendezéseit, felszerelését és más eszközeit. Az igénybevétel előzetes egyeztetés alapján, teljes körű felelősség vállalásával történhet.

4.2. A belépődíjas rendezvények látogatásának előfeltétele a jegyvásárlás.

4.3. Belépőjegyes rendezvényeken a résztvevő az ellenőrző szelvényét megőrizni köteles, azt kérésre vagy a terembe való visszaérkezéskor külön felhívás nélkül a rendezőknek vagy a felügyeletet végző személynek köteles bemutatni.

4.4. Az érdeklődők zavartalan működését és szórakozását a közösségi és társas élet szabályainak megfelelő kulturált magatartással segítse elő minden látogató.

4.5. A közösségi tér közösségi célokat szolgál, ezért védelme, berendezésének és felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és rend megóvása minden látogató kötelessége.

4.6. A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért, a közösségi térbe behozott tárgyakért és az épület előtt hagyott járművekért az Önkormányzat felelősséget nem vállal.

4.7. A rendezőknek, a rendőrségnek és a tűzoltóknak az utasításait minden látogató köteles végrehajtani.

4.8. A helyiségekben, valamint az épület környékén szemetelni tilos.

4.9. A helyiségekben a nyílt láng használata, valamint a dohányzás szigorúan tilos. Dohányozni a vonatkozó jogszabályi előírások alapján kijelölt helyeken szabad.

4.10. A helyiségek használatba vétele, a megállapodás megkötése és a használati díj befizetése a bérleti szerződésben meghatározottak alapján történik.

4.11. A helyiségekbe szeszesitalt behozni – zártkörű rendezvény kivételével – nem szabad. A helyiségeket ittas állapotban látogatni tilos.

4.12. Az épületekben 14 éven aluliak 20 óra után csak szülő, vagy felnőtt korú személy felügyelete mellett tartózkodhatnak.

4.13. A rendezvény felelőse a rendbontókat ideiglenesen vagy véglegesen kitilthatja a rendezvény területéről.

4.14. A házirend betartásáért, valamint a jogvédelmi előírások betartásáért a rendezvény felelőse egyszemélyben felel.

4.15. A házirend betartása minden látogató számára kötelező.

4.16. A zavartalan művelődés és szórakozás érdekében a közösségi és társas élet szabályainak betartása, a megfelelő kulturált magatartás a közösségi tér valamennyi dolgozójának és látogatójának kötelessége.

4.17. A rendezvényért felelős személy a közösségi színtér kulcsát a rendezvény kezdete előtt legfeljebb egy nappal veheti át átadási-átvételi elismervény ellenében, amelyen aláírásával személyesen vállal felelősséget a közösségi színtér felszereléseinek, berendezéseinek épségéért. Rongálás vagy károkozás esetén a felelősség a rendezvény szervezőjét terheli.

4.18. A rendezvényen történt bármilyen különleges eseményről a vezetőt haladéktalanul értesíteni kell.

4.19. A közösségi tér helyiségeit a fenntartó tisztán köteles átadni az azt igénybe vevőnek/bérlőnek, ahol a használat során keletkezett szemetet, egyéb hulladékot a bérlő köteles összeszedni és elszállítani. A bérlő további kötelessége a bérelt helyiségek kitakarítása, az eredeti állapot visszaállítása (helyiségek kitakarítása - beleértve a mellékhelyiségeket is - valamint a berendezések visszapakolása).

4.20. A rendezvény végeztével valamint a helyiségek kitakarítása után a szervező mihamarabb – legkésőbb a rendezvényt követő napon - visszajuttatja az átvett kulcsot a művelődésszervezőnek, az átadás-átvételi elismervény ellenében.

4.21. „ZÁRTKÖRŰ RENDEZVÉNY"-t zavarni tilos.

5. Nyitvatartási rend: Hétfő: 8.00–12.00, Szerda: 15.00-19.00, Szombat: 08.00–12.00

A fentieken túl az Önkormányzat biztosítja a közösségi tér nyitva tartását a helyi igényeknek és a közösségi tér bérlője kérésének megfelelően, valamint az aktuális rendezvényekhez igazodóan.

6. Közösségi Könyvtár

A könyvtár – a Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzata alapján – külön szabályozza működését. A könyvtár a nyitva tartási időben, valamint a könyvtár által rendezett rendezvények alkalmával látogatható.

7. Bérleti díjak

7.1. Üzleti célú, belépőjegyes, bevételes, vagy zártkörű vendéglátás céljából történő igénybevétel esetében 4 óra időtartamra bruttó 12 700 forint, 8 óra időtartamra bruttó 25 400 forint, egész napra bruttó 34 290 forint.

7.2. A helyi művelődési közösségek, klubok, civil szervezetek/egyesületek és intézmények részére a használat díjmentes. A bérleti díjak a rendezvény utáni takarítás díját nem tartalmazzák, a helyiségek takarítása a bérlő feladata és kötelessége. Az utólagos, önkormányzat által végzett takarítás díja: bruttó 19 050 Ft. A bérleti díj tartalmazza a közüzemi szolgáltatásokat, a berendezési tárgyak használatát, a mellékhelyiségek kiegészítőit, valamint a melegítő helyiség eszközeinek használatát is.”