Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő vagyonnal való gazdálkodás és rendelkezés szabályairól

Hatályos: 2022. 06. 01

Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő vagyonnal való gazdálkodás és rendelkezés szabályairól

2022.06.01.

Söréd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 6. pontjában, az 5. § (2) bekezdés b)-c) pontjában, a 11. § (16) bekezdésében, a 13. § (1) bekezdésében, a 18. § (1) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 107. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) Jelen rendelet hatálya Söréd Község Önkormányzata tulajdonában lévő és tulajdonába kerülő vagyontárgyakra terjed ki.

(2) Jelen rendelet hatálya nem terjed ki a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet által érintett vagyonra, szabályozott életviszonyokra.

(3) Jelen rendelet alkalmazása során a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.) fogalom-meghatározásai az irányadóak

2. Az önkormányzati vagyon

2. § (1) Az Önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll. Az önkormányzat törzsvagyona forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes vagyon.

(2) A forgalomképtelen vagyontárgyak felsorolását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Söréd Község Önkormányzat Képviselő-testülete nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyont nem határoz meg.

(4) Az ingatlan forgalomképtelensége megszűnik, amennyiben a külön jogszabály alapján lefolytatott telekrendezési eljárásban megváltozik az ingatlan jellege, vagy a telekrendezési határozat végrehajtása érdekében a tulajdonosok megállapodnak.

(5) Korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak felsorolását a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(6) A törzsvagyon körébe tartozó vagyontárgyak a képviselő-testület minősített többséggel hozott egyedi döntésével sorolhatók át az üzleti vagyon körébe, amennyiben a vagyontárgy rendeltetése vagy jogi helyzete megváltozik.

(7) Korlátozottan forgalomképes vagyont elidegeníteni vagy rendeltetésétől eltérő célra hasznosítani a képviselő-testület minősített többségű döntése alapján csak akkor lehet, ha az önkormányzati feladat ellátásához már nem szükséges, vagy a feladat ellátása más módon is biztosítható, és a vagyontárgy értékesítése, más célú hasznosítása nem veszélyezteti az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását.

3. § Üzleti vagyon mindaz a vagyontárgy, amely nem tartozik a törzsvagyon körébe. Az üzleti vagyontárgyak felsorolását a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

4. § (1) A tulajdonosi jogokat az Önkormányzat Képviselő-testülete, vagy átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

(2) A tulajdonosi jogok gyakorlója az Önkormányzat vagyontárgyait e rendelet keretei között bízhatja másra, adhatja át üzemeltetésre.

(3) A képviselő-testület utólagos beszámolási kötelezettség mellett felhatalmazza a polgármestert, hogy

a) a képviselő-testület által szövegszerűen elfogadott szerződések aláírása,

b) a képviselő-testület szerződéskötésről szóló döntése alapján, amennyiben a testület a szerződést nem szövegszerűen fogadta el, az önkormányzati határozat keretei között a szerződés szövegének megállapítása, elfogadása, a szerződés aláírása,

c) az önkormányzat vagyonának, továbbá jogos érdekeinek védelme céljából szerződés felbontására, vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatok megtétele, az önkormányzat igényeinek érvényesítését célzó jognyilatkozatok kiadása,

d) az önkormányzati igények érvényesítése, az önkormányzat jogvédelme érdekében közigazgatási, peres, vagy nemperes eljárás megindítása,

e) telekalakítási eljáráshoz, valamint közút, közterület területének településrendezési terv végrehajtása során történő rendelkezése miatt szükségessé váló adásvételi és csereszerződések megkötése nettó 500.000 Ft-ot nem meghaladó értékre,

f) településrendezési tervben közút, vagy egyéb közterület rendetetésű ingatlan tulajdonjogának ellenérték nélküli megszerzését tartalmazó szerződések megkötése,

g) közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot, vagy közérdekű használati jogot biztosító szerződések megkötése, feltéve, hogy e jogok biztosítása nem eredményez változást vagy korlátozást az érintett ingatlanok településrendezési terv szerinti felhasználhatóságában,

h) az önkormányzat, mint jogosult javára vezeték-, szolgalmi- és használati jogot biztosító szerződések megkötése nettó 500.000 Ft értékhatárig,

i) szerződéskötés a nem beépíthető, önállóan gazdaságos módon nem használható földrészletek hasznosítására.

3. Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás általános szabályai

5. § (1) Az önkormányzati vagyon gazdálkodásának célja Söréd Község Önkormányzatának kötelező és önként vállalt feladatai hatékony és eredményes ellátása.

(2) Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás alatt érteni kell a hasznosítást, a tulajdonjog átruházást, a vagyonkezelésbe adást, valamint a haszonélvezeti jog alapítását.

(3) Hasznosítás alatt az egyes vagyontárgyak használata, bérbe, használatra, haszonbérbe vagy haszonkölcsönbe, üzemeltetésbe adása, biztosítékul adása, valamint megterhelése értendő.

4. Önkormányzati vagyon kezelése, hasznosítása

6. § (1) A vagyontárgy értékesítésére, megterhelésére irányuló döntést megelőzően annak forgalmi értékét meg kell állapítani.

(2) A forgalmi érték megállapítása

a) ingatlan vagyon és vagyoni értékű jog esetén hat hónapnál nem régebbi forgalmi értékbecslés

b) ingó vagyon esetén legalább a könyv szerinti nyilvántartás alapján,

7. § A Képviselő-testület olyan vagyonelemet, amelyre vagyonkezelői jog létesíthető nem határoz meg.

8. § (1) A bruttó 10 millió Ft értékhatár alatti vagyon értékesítése a Képviselő-testület döntése szerint pályázati eljárás lefolytatásával vagy annak mellőzésével történhet.

(2) Önkormányzati vagyont értékesíteni bruttó 10 millió Ft értékhatár felett csak versenyeztetés útján lehet az Nvtv.-ben meghatározottak szerint.

(3) Az Önkormányzat vagyonát ingyenesen átruházni az Nvtv.-ben meghatározottak szerint lehet.

9. § A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell

a) a kiíró szerv nevét, a kifüggesztésének és levételének napját,

b) a pályázatra kiírt vagyontárgy megnevezését, helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

c) a vagyontárgy hasznosítására, használatára vonatkozó szakhatósági kikötéseket,

d) a vagyontárgy minimális, induló alapárát, bérbeadás esetén a bérleti díjat és annak karbantartási módját, épületvagyon hasznosítása esetén az egyedi építészeti és funkcionális megkötéseket,

e) a pályázat tartalmi előírásaira vonatkozó tájékoztatást,

f) a pályázati ajánlat benyújtásának helyét és határidejét,

g) a pályázati tárgyalás helyét és idejét,

h) a pályázati biztosíték összegét és befizetésének módját,

i) a tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy a kiíró fenntartja a jogot, hogy a pályázatot visszavonja, vagy érvénytelennek nyilvánítsa és

j) a kapcsolattartó elérhetőségét.

10. § A pályázati hirdetményt a Magyaralmási Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) hirdetőtábláján, az Önkormányzat honlapján és a kiíró által szükségesnek tartott felületeken kell közzétenni.

11. § (1) A pályázatnak tartalmaznia kell

a) a pályázó nevét, személyi számát, adóazonosító jelét/adószámát, anyja nevét, pontos lakcímét, nyilatkozatát, állampolgárságára vonatkozóan, meghatalmazott esetén meghatalmazását,

b) jogi személy esetén a társaság megnevezését, székhelyét, statisztikai számjelét, cégbírósági bejegyzés számát, adószámát, képviselő nevét, aláírási címpéldányát,

c) a tervezett tevékenység vagy tevékenységi kör megnevezését,

d) a pályázati biztosíték befizetésének igazolását,

e) a pályázati biztosíték visszafizetéséhez a pályázó átutalási számlaszámát és

f) a pályázó nyilatkozatát, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, jogi személy esetén, nyilatkozatát, az Nvtv. 3. § (2) bekezdésében foglaltak szerint arról, hogy a törvény 3. § (1) bekezdés 1. pont (b) alpontja szerinti átlátható szervezet.

A pályázati tárgyalás lebonyolítása a pályázat kiírójának a feladata.

(2) A pályázónak vagy meghatalmazottjának a pályázati tárgyaláson minden külön értesítés nélkül meg kell jelenni. A késés vagy távollét - előzetes jelentkezés ellenére is - a pályázatból való kizárást vonja maga után.

(3) A pályázati tárgyaláson a pályázókon, a levezető elnökön (polgármester) és jegyzőkönyvvezetőn kívül még legalább egy polgármester által kijelölt személy részt vesz. Az ott elhangzottakról folyamatosan vezetett jegyzőkönyvet kell készíteni, melyet a pályázati tárgyalást levezető elnök, a jegyzőkönyvvezető, a polgármester által kijelölt személy és a pályázó aláír.

(4) A tárgyalás megkezdésekor a levezető elnök

a) ismerteti a beérkezett pályázati ajánlatokat, a pályázati feltételeket,

b) tájékoztatja a résztvevőket a licitálás módjáról,

c) megkérdezi a jelenlévőket, hogy a pályázat lefolytatásával kapcsolatban kizáró okról van-e tudomásuk, illetve van-e a pályázattal kapcsolatos egyéb kérdésük, észrevételük és

d) felhívja a figyelmet a visszalépés következményeire.

(5) A pályázat lefolytatását a pályázók nevének megjelölésével, - ajánlatonként – a jegyzőkönyvben rögzíteni kell.

(6) A pályázat lefolytatását követően a levezető elnök eredményt hirdet, és felhívja a nyertes pályázó figyelmét a teendőkre, a szerződéskötés időpontjára, fizetés módjára vonatkozóan.

12. § (1) A szerződéseket a pályázati eljárást követő 30 napon belül meg kell kötni. Amennyiben a vételár megfizetéséhez hitel felvétele szükséges, úgy a hitelintézeti döntést követő 30 napon belül kell a szerződést megkötni.

(2) Amennyiben a nyertes pályázó az adásvételi szerződést nem köti meg és a vételárat nem egyenlíti ki, úgy a befizetett pályázati biztosítékot elveszíti, és a versenyeztetési ismételten le kell folytatni.

(3) Amennyiben a versenyeztetés eredménytelen volt, a versenyeztetést – szükség esetén módosított pályázati feltételekkel – ismételten le kell folytatni.

13. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat tulajdonában lévő vagyont a döntése vagy törvényi kötelezettsége alapján az Nvtv.-ben foglaltak figyelembevételével adhatja ingyenes használatba.

(2) A Képviselő-testület az ingyenes használatról szóló döntésében határozza meg a használót a vagyon rendeltetésszerű használatával kapcsolatosan esetlegesen terhelő kötelezettségeket.

5. A vagyonszerzés szabályai

14. § (1) Az Önkormányzat vagyongyarapításáról a képviselő-testület dönt az Önkormányzat beszerzési, illetve közbeszerzési szabályzata alapján.

(2) A vagyongyarapításról a képviselő-testület határozattal dönt, az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) a szerzés módja,

d) az önkormányzat által vállalt fizetési feltételek,

e) az önkormányzat ajánlati kötöttségének időtartama.

(3) Ingatlantulajdon megszerzése esetén a döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas, fel kell tárni a tovább hasznosítási lehetőségeit, illetve a várható üzemeltetési költségek körét és nagyságát is.

(4) Az Önkormányzat a törvény által előírt, vagy önként vállalt feladata ellátásához ingatlant bérelhet, albérletbe vehet, vagy használatba, egyéb módon hasznosításra átvehet, erről a képviselő-testület a polgármester javaslata alapján a képviselő-testület hoz döntést.

(5) A Képviselő-testület kizárólagos hatásköre magánszemélyek vagy gazdálkodó szervezetek felajánlásaiból származó ingatlan, ingóság, vagy pénzadomány elfogadása, a kapcsolódó szerződések jóváhagyása.

(6) Az (1) bekezdés alapján adományként elfogadott vagyonelemek megszerzése előtt vizsgálni kell, a vagyonszerzésnek az önkormányzatra, a közösségi életre gyakorolt hasznosságát, a működtetés várható költségeit, bevételeit.

(7) Vagyon tulajdonjogának ingyenes vagy kedvezményes felajánlása nem fogadható el, ha annak ismert terhei elérik, vagy meghaladják a felajánlott vagyon értékét.

6. Vagyonnyilvántartás és leltár

15. § (1) Az Önkormányzat vagyonáról az Nvtv.-ben és a Mötv.-ben meghatározott előírásoknak megfelelő számviteli és kataszteri nyilvántartásokat kell vezetni.

(2) A vagyonleltár alapját képező nyilvántartások állományának felfektetéséről és folyamatos vezetéséről, valamint a vagyonleltár összeállításáról, az ingatlanok esetében a vagyonkataszterben szereplő adatok egyezőségéről a Hivatal gondoskodik.

16. § Hatályát veszti az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás szabályairól szóló 7/2012.(VI.1.) önkormányzati rendelet.

17. § Ez a rendelet 2022. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Forgalomképtelen törzsvagyon

Település

Az ingatlan helyrajzi száma

Megnevezése

Utca+házszám

Az ingatlan területe
m2

Tulajdoni hányad

Söréd

02

kivett közút

-

11865

1/1

Csókakő

02/3

kivett vízmű

-

1645

208/10000

Söréd

05

kivett közút

-

19511

1/1

Söréd

06

kivett közút

-

2856

1/1

Söréd

09

kivett út

-

11843

1/1

Söréd

85

kivett árok

-

398

1/1

Söréd

011

kivett közút

-

1263

1/1

Söréd

012/1

kivett út

-

2367

1/1

Söréd

012/4

kivett út

-

1064

1/1

Söréd

012/11

kivett út

-

1265

1/1

Söréd

013

legelő, kivett közút

-

8085

1/1

Söréd

017

kivett út

-

2483

1/1

Söréd

018

kivett közút

-

2295

1/1

Söréd

022/2

kivett út

-

4461

1/1

Söréd

024

kivett közút, erdő

-

6418

1/1

Söréd

025/2

kivett út

-

4205

1/1

Söréd

029

kivett út

-

3861

1/1

Söréd

030/25

kivett saját használatú út

-

856

2340/13500

Söréd

031/2

kivett árok

-

2855

1/1

Söréd

032/10

kivett út

-

2822

1/1

Söréd

033/2

kivett közút, legelő

-

7167

1/1

Söréd

035

kivett út

-

1674

1/1

Söréd

036/1

kivett út

-

653

1/1

Söréd

038/21

kivett út

-

5518

1/1

Söréd

039/

kivett közút

-

1984

1/1

Söréd

040/

kivett út

-

2687

1/1

Söréd

041/6

kivett út

-

745

1/1

Söréd

041/9

kivett út

-

84

1/1

Söréd

043/

kivett közút

-

171

1/1

Balinka

087/16

kivett vízmű

-

2464

208/10000

Balinka

097/3

kivett vízmű

-

4030

208/10000

Söréd

104/

kivett közterület

Névtelen utca 104. hrsz

2305

1/1

Söréd

114/4

kivett út

Petőfi Sándor utca 19.

256

1/1

Söréd

119/5

kivett közút

Széchenyi utca

6561

1/1

Söréd

139/

kivett közút

-

765

1/1

Söréd

225/

kivett közút

-

2250

1/1

Söréd

226/

kivett közút

Rákóczi utca

29997

1/1

Söréd

229/

kivett közút

-

465

1/1

Söréd

232/1

közút

Petőfi Sándor utca

10039

1/1

Söréd

235/2

kivett közút

-

3416

1/1

Söréd

237/22

kivett közút

Arany János utca

6244

1/1

Söréd

237/23

kivett közút

-

614

1/1

Söréd

332/

árok

-

648

1/1

Söréd

352/

kivett közút

-

13898

1/1

Söréd

353/

kivett közút

-

1398

1/1

Söréd

354/

kivett közút

-

3860

1/1

Bakonycsernye

488/

kivett vízmű

-

2875

208/10000

Csákberény

503/6

kivett vízmű

-

113

208/10000

Csákberény

0116/1

kivett vízmű

-

1997

208/10000

Balinka

0121/1

kivett szivattyúház

-

7596

208/10000

Csókakő

0129/3

kivett vízmű

-

1679

208/10000

Bodajk

0222/2

kivett szennyvíztisztító, szántó

-

3695

1/3

Söréd

86/

kivett temető

-

6524

1/1

Söréd

87/1

kivett közterület

-

1209

1/1

Söréd

110/14

kivett közút

Ady Endre utca

2284

1/1

Söréd

110/31

kivett közút

Jókai Mór utca

3844

1/1

Söréd

110/34

kivett közterület

-

1430

1/1

Söréd

120/7

Beépítetlen terület

Petőfi utca 120/7. hrsz

1725

1/1

Söréd

120/11

Kivett udvar

Petőfi u. 55.

119

1/1

Söréd

231/1

kivett közút

belterület

383

1/1

Söréd

231/2

kivett közút

belterület

342

1/1

2. melléklet

Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon

Település

Az ingatlan helyrajzi száma

Megnevezése

Utca+házszám

Az ingatlan területe
m2

Tulajdoni hányad

Söréd

013/

legelő, kivett közút

-

8095

1/1

Söréd

32/

kivett kultúrház, óvoda és gyógyszertár, udvar,
kivett sportpálya

Rákóczi u. 54.

12072

1/1

Söréd

210/1

kivett polgármesteri hivatal és épületei

Rákóczi u. 59.

1021

1/1

Söréd

033/2

kivett közút, legelő

-

7167

1/1

Söréd

34

kivett tűzoltóság

Rákóczi u. 34.

72

1/1

Söréd

325

szőlő és gazdasági épület, közösségi mintatér, kert

-

2150

1/1

Söréd

326

kert, szőlő

-

2280

1/1

3. melléklet

Üzleti vagyon

Település

Az ingatlan helyrajzi száma

Megnevezése

Utca+házszám

Az ingatlan területe
m2

Tulajdoni hányad

Söréd

110/20

kivett beépítetlen terület

belterület

863

1/1

Söréd

187

kivett beépítetlen terület

belterület

4677

24/72

Söréd

209/

kivett beépítetlen terület

Rákóczi u. 209. hrsz

6391

1/1

Söréd

62

kivett lakóház, udvar, gazdasági épület

Rákóczi u. 4.

1381

1/1

Söréd

115/1

kivett beépítetlen terület

-

3279

1/1

Söréd

030/21

szántó

-

4482

1/1

Söréd

030/34

szántó

-

57844

1/1