Mályi község képviselő testületének 11/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (IV.30.) Önkormányzati rendelete a kitüntetésekről, elismerő címekről és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2022. 06. 01- 2023. 08. 14

Mályi község képviselő testületének 11/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelete

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (IV.30.) Önkormányzati rendelete a kitüntetésekről, elismerő címekről és adományozásának rendjéről

2022.06.01.

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Mályi Község Képviselő-testülete fokozott megbecsülésben kívánja részesíteni azon személyeket, valamint szervezeteket, akik, vagy amelyek kiemelkedő tevékenységükkel és magas szakmai színvonalú munkájukkal hozzájárultak Mályi Község fejlődéséhez a (2) bekezdésben felsorolt területeken.

(2)2 A II. és IV. Fejezete szerinti kitüntetés azon személyek vagy szervezetek számára adományozható, akik:

a) a gazdasági, üzleti életben, vagy

b) a nevelés-oktatás, vagy

c) a kultúra, vagy

d) a gyógyítás, vagy

e) a művészeti élet területén, vagy

f) a közéletben

kiemelkedő, egyéni teljesítményükkel hozzájárultak Mályi Község fejlődéséhez.

(2a)3 A III. Fejezet szerinti díj azon személyek számára adományozható, akik Mályi Községben állandó lakóhellyel rendelkeznek.

(3)4 Az e rendeletben foglalt kitüntetések adományozása a rendelet 1. számú függelékét képező nyomtatványon történő javaslatot követően, a polgármester előterjesztése alapján, a Képviselő-testület üléséről készült jegyzőkönyvben foglalt határozattal történik. A határozatnak tartalmaznia kell az adományozott nevét, az adományozó megnevezését, az adományozás jogcímét és az átadás időpontját.

(4) Egy elismerés ugyanazon személy részére egy izben adományozható.

(5)5

(6) 6

(7)7 Az e rendeletben foglalt kitüntetések, elismerő címek adományozására és visszavonására, készített előterjesztéseket a Pénzügyi Bizottság véleményezi.

2. §8 (1) A kitüntetésekről és elismerő címekről típusonként nyilvántartást kell vezetni. A kitüntetések adományozásával járó ügykezelési és nyilvántartási teendőket a Mályi Polgármesteri Hivatal látja el. A község kitüntetettjeit a Mályi Község Önkormányzata honlapján közzé kell tenni.

(2) Az e rendeletben foglalt kitüntetések,elismerő címek adományozására évente egy, ünnepélyes alkalommal kerül sor.

II. Fejezet

Díszpolgári cím

1. A Díszpolgári cím adományozása

3. § (1)9 Díszpolgári cím adományozható a község elismeréseként és megbecsülésének méltó módon való kifejezésre juttatása céljából azon élő vagy elhunyt személy részére, aki

a) Mályi fejlődését, előrehaladását, tekintélyének emelését huzamos időn át végzett kiemelkedő társadalmi, gazdasági, tudományos, kulturális és sport tevékenységével, maradandó alkotásaival közvetlenül vagy közvetve elősegítette, vagy közvetve elősegítette vagy

b) a tudomány, művészet kiemelkedő alakja és mint ilyen kapcsolatba került Mályival

(2)10 Évente legfeljebb két díszpolgári cím adható ki. Ettől eltérni csak évtizedes, negyed, fél, háromnegyed évszázados évfordulók vagy rendkívüli esemény során tanúsított teljesítmény esetén lehet.

2. A Díszpolgári cím formája

4. § (1)11 A Mályi Község díszpolgára kitüntető cím adományozásával oklevél kerül kiállításra, melynek szövetét a rendelet 2. függeléke tartalmazza.

(2) A MÁLYI DÍSZOLGÁRAINAK NÉVKÖNYVE elnevezésű albumba a díszpolgár nevét és az adományozással kapcsolatos információkat kell bejegyezni.

(3)12 A díszpolgári cím kitüntetés egy, a település címerével díszített arany pecsétgyűrű. A posztumusz díszpolgári cím kitüntetés egy díszes kivitelű emlékplakett, melyen feltüntetésre kerül a kitüntetett neve, a kitüntetés ténye és éve.

3. A Díszpolgári címmel járó jogok

5. § A díszpolgár

a) a községet képviselő delegációba felkérhető,

b) az önkormányzat által rendezett ünnepségekre meghívást kap és az ünnepségek alatt a cím rangjának megfelelő hely illeti meg.

c) elhalálozása esetén az önkormányzat saját halottjának tekinti és a hozzátartozókkal történt egyeztetés alapján díszsírhelyet biztosít részére és - külön határozatban foglaltak szerint - viseli a temetés költségeit.

4. Díszpolgári cím adományozásával kapcsolatos eljárás

6. § (1) A Díszpolgári cím adományozásáról hozott határozat egy példányát, a díszpolgár életrajzát és fényképét megőrzés végett át kell adni a Mályi Móra Ferenc Közösségi Ház és Könyvtár részére.

(2)13

(3)14 Elhunyt személy részére történő adományozás esetén az oklevél és emlékplakett átvételére a díszpolgár legközelebbi hozzátartozója - sorrendben: özvegye, gyermeke, szülője, illetve testvére jogosult.

5. A Díszpolgári cím visszavonása

7. § (1) A Díszpolgári címet a Képviselő-testület megvonhatja attól, aki a cím viselésére méltatlanná válik.

(2) A Díszpolgári cím megvonásáról szóló határozatot a MÁLYI DÍSZPOLGÁRAINAK NÉVKÖNYVE elnevezésű albumba be kell jegyezni, a kitüntetések nyilvántartásába be kell vezetni és azt a érdekeltekkel közölni kell.

(3) A Díszpolgári cím megvonásáról szóló határozat egy példányát és az iratokat a Mályi Móra Ferenc Közösségi Ház és Könyvtárban előzményeihez csatolni kell.

III. Fejezet

Jó tanuló - jó sportoló díj

1. jó tanuló - jó sportoló díj

8. § (1)15 A kitüntetés az alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézmények azon tanulói részére adományozható, akik a díj átadását megelőző tanévben kiemelkedő sport, tudományos, művészeti, tanulmányi versenyeredményei mellett jó tanulmányi átlagot értek el.

(2)16 A díjra felterjesztett tanulók három kategóriában részesülhetnek elismerésben:

a) I.kategóriában a köznevelési intézményekben tanuló 1-8. évfolyamos diákok,

b) II. kategóriában a köznevelési intézményekben tanuló nappali tagozatos 9-13. évfolyamos diákok.

c) III. kategóriában a felsőfokú tanulmányaikat nappali tagozaton folytató, a díj odaítélésének évének december 31.napjáig a 25. életévüket be nem töltött hallgatók.

(3)17 A díj elnyerésére azok a tanulók jogosultak, akik a díj odaítélését megelőző tanévben diákolimplián, körzeti, megyei, országos vagy nemzetközi sport-, tudományos-tanulmányi-, művészeti-, vagy más versenyen sikeresen szerepeltek és

a) I. kategóriában 4,70 vagy annál magasabb,

b) II. kategóriában 4,3 vagy annál magasabb tanulmányi átlagot értek el,

c) III. kategóriában 4, vagy annál magasabb tanulmányi átalgot értek el.

2. A jó tanuló - jó sportoló díj formája

9. §18 A díjjal oklevél és pénzjutalom jár. A pénzjutalom összege:

a) I. kategóriában 10.000 Ft,

b) II. kategóriában 20.000 Ft,

c) III. kategóriában 30.000 Ft.

3. A jó tanuló - jó sportoló díjjal kapcsolatos eljárás

10. § (1)19

(2)20 Évente, kategóriánként legfeljebb két díj adományozható.

(3)21

IV. Fejezet22

Mályi Községért emlékplakett

1. Mályi Községért emlékplakett

11. § Mályi Községért emlékplakett adományozható azoknak a természetes személyeknek, közösségeknek valamint vállalkozásoknak, akik illetve amelyek a közösségért kiemelkedő jelentőségű munkát, tevékenységek végeztek, vagy hozzájárultak a község hírnevének elmélyítéséhez.

2. A Mályi Községért emlékplakett formája

12. §23 Mályi Községért emlékplakett kitüntetettje részére a polgármester díszes kivitelű emlékplakettet és oklevelet ad át. Mályi Községért oklevél szövegét e rendelet 4. függeléke tartalmazza.

3. A Mályi Községért emlékplakett adományozásával kapcsolatosa eljárás

13. § (1) Mályi Községért emlékplakett évente a Képviselő-testület döntése alapján adományozható.

(2)24

(3) A cím a közösség erkölcsi elismerését fejezi ki, így az külön anyagi juttatással nem jár.

(4)25

14. § Jelen rendelet a kihirdetést követő nap lép hatályba.

4. függelék26

Mályi Községért oklevél
Az oklevél szövege a következő: Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Község fejlődéséért végzett kimagasló munkája elismeréseként és érdemei nagyrabecsülése jeléül ..... részére Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testülete .../... () határozata alapján - Mályi Községért emlékplakettet adományoz. A fenti tartalom középre szedetten jelenik meg. Az oklevelet a bal oldalán a polgármester, a jobb oldalán a jegyző írja alá. Az aláírásánál nyomtatott formában a polgármester és a jegyző nevét, tisztségét is meg kell jeleníteni. A két aláírás között középen szerepel a község pecsétlenyomata. Az oklevelet keltezéssel kell ellátni.
1

A bevezető a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (2) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 1. § (2a) bekezdését a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

4

Az 1. § (3) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 1. § (5) bekezdését a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 13. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az 1. § (6) bekezdését a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 13. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

7

Az 1. § (7) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. § a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

9

A 3. § (1) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A 3. § (2) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

11

A 4. § (1) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 4. § (3) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 6. § (2) bekezdését a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 13. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 6. § (3) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

15

A 8. § (1) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

16

A 8. § (2) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

17

A 8. § (3) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

18

A 9. § a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

19

A 10. § (1) bekezdését a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 13. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

20

A 10. § (2) bekezdése a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

21

A 10. § (3) bekezdését a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 13. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

22

Az IV. Fejezet címe a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

23

A 12. § a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

24

A 13. § (2) bekezdését a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 13. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

25

A 13. § (4) bekezdését a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 13. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

26

A 4. függelék a Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.