Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2022. 07. 01

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

mezei őrszolgálatról

2022.07.01.

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 17. pontjában és 17. §-ában foglalt, a 2. § (2) bekezdés a) pontja tekintetében a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. tv. 2. § (4) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a – (2) bekezdésben foglalt kivételekkel - Gyöngyös város közigazgatási területén fekvő termőföldekre terjed ki.

(2) A rendelet alkalmazásában termőföld az a földrészlet, amely a település külterületén fekszik, és az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas vagy fásított terület művelési ágban van nyilvántartva.

2. A mezei őrszolgálat

2. § (1) Az Önkormányzat a város közigazgatási területén lévő termőföldek őrzésére, védelmére mezei őrszolgálatot tart fenn.

(2) A mezei őrszolgálati feladatait az Önkormányzat az alábbi formában látja el:

a) a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) Városrendészetének mezőőri feladatok ellátására feljogosított és a mezőőri feladatellátáshoz szükséges képzettséggel rendelkező, mezőőri nyilvántartásba vett közterület-felügyelőjén keresztül,

b) az Önkormányzattal fennálló közalkalmazotti jogviszony keretében a Képviselő-testület által meghatározott létszámú mezőőr foglalkoztatásával.

(3) A mezei őrszolgálat szervezetére és működésére vonatkozó részletes szabályokat a Hivatal szervezeti és működési szabályzata, és a Városrendészet – mezei őrszolgálatra is vonatkozó - szervezeti és működési szabályzata tartalmazza.

(4) A mezőőri feladatot ellátó közterület-felügyelő szolgálatát legalább heti 20 órában látja el.

(5) A mezei őrszolgálatban részt vevő feladatát a fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvényben foglaltak alapján köteles ellátni.

(6) A mezei őrszolgálat köteles együttműködni a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a Kormányhivatal illetékes szerveivel, a helyi polgárőrségekkel és a helyi hegyközséggel.

3. A mezei őrszolgálat finanszírozása

3. § (1) Az Önkormányzat a feladatellátással összefüggésben mezőőri járulékot nem határoz meg.

(2) A mezei őrszolgálat fenntartási és működési költségeit a mezei őrszolgálat megalakításához, fenntartásához és működéséhez nyújtandó állami hozzájárulás igénybevételének rendjéről és feltételeiről szóló 64/2009. (V.22.) FVM-PM együttes rendelet szerinti támogatás, valamint az Önkormányzat mindenkori költségvetésében az erre a célra rendelkezésre álló fedezet biztosítja.

4. Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.